(Last Updated On: 16/10/2022)

טללית תת-טרופית דמוית שושנה

שם לועזי - Subtropical Rosette Drosera

ישנם סוגים רבים של טלליות תת טרופיות דמויות שושנה הנמכרות בארץ. חלקן יותר קל לגידול מאחרות. הנפוצות הן טללית אליס וטללית ספטולתה.

קלות הגידול
4/5
קצב צמיחה
3/5
גודל הצמח
2/5
גודל העציץ
3/5
עוצמת התאורה
4/5
התאמה לטרריום
3/5

רקע

טלליות אלו נפוצות בגידול, וכוללות מגוון רחב של מינים. טלליות תת טרופיות דמויות שושנה מתאימות לטרריום, שכן הן לא מגיעות לגודל משמעותי, ויחסית ניתן לשלוט בזריעה.

טלליות אלו ניתן למצוא במרבית העולם, החל מהעולם החדש – ארה”ב, ועד העולם הישן – יפן. הן מקסימות בצורתן הסימטרית, והפריחה העולה ממרכז הצמח.

מבנה הצמח

לטללית תת טרופית דמויית שושנה מבנה עלים בצורת שושנה, היוצאות מנקודה מרכזית. לעלים צורות שונות, כאשר רובן בצורת ביצה או עגולות. באור חזק, העלים נוטים ברובם הפוך לאדומים, ורודים ואף לצבע ארגמן כהה. מסיבה זו, נדמה לעיתים שישנם מופעים שונים לאותו המין – חלקם ירוקים, חלקם עם קצה אדום, וחלקם אדומים לחלוטין.

הצמח עצמו שטוח, וכאשר עלה מזדקן הוא מתייבש, עלים חדשים יצמחו וישתרעו מעליו. בצורה זו הטללית יוצרת מגדל הבנוי מעלים ישנים, ולמעלה שכבות של עלים חדשים. גובה טללית ותיקה יכול להיות למעלה מעשרה סנטימטרים. קוטר הצמח בדרך כלל עד 6-7 סנטימטרים.

המלכודת

מרבית עלי טלליות אלו בעלי פטוטרת קצרה ביותר. העלה מכוסה כולו בשערות מצידי העלה ובחלקו העליון. כאשר חרק נוחת במרכז העלה השערות ינועו לכיוונו וידאגו לאחוז בו בחוזקה, בזמן שנוזלי העיכול מבצעים את תפקידם.

הפרח

עמוד הפריחה ייצא מהנקודה המרכזית, אך בינות העלים. בגלל צורת צמיחה זו ידמה שעמוד הפריחה יוצא מצידי הצמח. פרח הטללית נישא על גבי עמוד פריחה היכול להגיע עד ל-20 סנטימטרים בגובהו. בקצה עמוד הפריחה אשכול של פרחים הנפתחים אחד אחרי השני, בדרך כלל בכל יום פרח אחר. עמוד פריחה אחד יכול להיות בעל עשרות פרחים, בהתאם למצבה של הטללית. ייתכן ומטללית אחת ייצאו מספר עמודי פריחה בו-זמנית.

צבעי הפרח יהיו שונים בין המינים.

ריבוי

ריבוי טללית תת טרופית בדרך כלל קל.

השיטה הקלה היא באמצעות זרעים. טללית זו בדרך כלל ניתנת להפריה עצמית (לעיתים עם מעט עזרה של מכחול) על מנת לקבל ממנה זרעים. הזרעים מתפזרים בכל משב רוח קל, אז חשוב לשים לב ולקטום את הפרח בזמן, על מנת שלא לאבד זרעים. לעיתים ניתן למצוא מושבות של טללית תת טרופית דמויית שושנה שצומחים פרא באוספים, בהם לא קטמו את עמוד הפריחה. ניתן לקרוא על הנבטת טלליות בפוסט הזה. טלליות אלו נוטות ליצור הכלאות בקלות רבה, אז אם רוצים להפיק זרעים של זן טהור, רצוי להפרידו מטלליות אחרות.

ניתן גם להרבות את הטללית באמצעות ייחורי עלה. שיטה זו מהירה יותר, אך להערכתי קשה יותר מזריעת זרעים.

תנאי מחיה וגידול

הטללית אוהבת אור של בוקר וערב. אחת השגיאות הנפוצות עם טללית תת טרופית דמויית שושנה היא היעדר כמות מספיקה של אור. טיפות הדבק על העלה הן טיפות סוכרים ואנזימים, לא מים. אם אין מספיק טיפות, הדבר מצביע על כך שהטללית לא מקבלת מספיק אור. ריסוס רק יכול להזיק, ולשטוף את מעט הדבק שהטללית מייצרת.

את הטללית ניתן לגדל בכמעט כל קוטר עציץ, אך רצוי שיהיה בגובה של לפחות 10 סנטימטרים. הטללית עלולה לסבול ממצע רטוב מדי, ולפתח פטריות ועובשים אשר יפגעו בה. ניתן להעביר אותה יחסית בקלות לעציץ חדש וגדול יותר, כמעט בכל תקופות השנה. עשו שימוש בתערובת סטנדרטית לצמחים טורפים.

את העציץ העמידו כל השנה במים מזוקקים, בהשקיה תחתית. אני ממליץ על גובה מים של כ-2 סנטימטרים.

האכלה

כמו כל הטלליות, גם טללית תת טרופית דמויית שושנה רעבה לחרקים. בסביבה לחה היא תהנה משלל מעופפים קטנים וגדולים, אשר יימשכו באופן טבעי אליה. במידה ואתם מגדלים את הטללית בתוך הבית, ואין חרקים בסביבתה, רצוי להאכיל אותה.

מאמרים נוספים לקריאה

גלריית תמונות

ביבליוגרפיה

  • D’Amato, P. (2013). The Savage Garden (Revised ed.). New York, New York, USA: Ten Speed Press.
  • Greyes, N. (2015). Cultivating Carnivorous Plants. San Bernardino, California, USA: Natch Greyes.
  • Lowrie, A. (2013). Carnivorous Plants of Australia Magnum Opus (Vols. 1, 2, 3). (A. S. Robinson, Ed.) Poole, Dorset, England: Redfern Natural History Productions.
  • Lowrie A., R. N. (2017). Drosera of the World (Vol. 1 – Oceania). (A. S. Robinson, Ed.) Poole, England, Dorset: Redfern Natural History Productions.
  • Lowrie A., A. R. (2017). Drosera of the World (Vol. 2 – Oceania, Asia, Europe, North America). (A. S. Robinson, Ed.) Poole, Doset, England: Redfern Natural History Ptoductions.
  • McPherson, S. (2010). Carnivorous Plants and thier Habitats (Vol. 2) (Signed). Poole, Dorset, England: Redfern Natural History Productions.
  • Rice, B. A. (2006). Growing Carnivorous Plants. Portland, Oregon, USA: Timber Press Inc.
  • Robinson A., R. G. (2017). Drosera of the World (Vol. 3- Latin America, Africa). (A. S. Robinson, Ed.) Poole, Dorset, England: Redfern Natural History Productions.
  • Schnell, D. E. (1976). Carnivorous Plants of the United States and Canada. USA: Lebanon Valley Offset Company Incorporated.
  • Swenson, A. A. (1977). Cultivating Carnivorous Plants (First ed.). Gardencity, New York, USA: Doubleday & Company Inc.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Your compare list

Compare
הסר הכל
השוואה
0