(Last Updated On: 08/07/2023)

כדנית היברידית בלדי מרי

שם לועזי - Nepenthes 'Bloody Mary' - N. ventricosa x N. ampullaria

כדנית קטן יחסית, הניתן לרכישה במספר משתלות. לכדנית עלים ירוקים ומוארכים, ובקצה כדים בגודל של עד 7 ס"מ, בצבע אדום. מדובר בהכלאה מלאכותית, של כדניות מדרום-מזרח אסיה.

קלות הגידול
4/5
קצב צמיחה
3/5
גודל הצמח
5/5
גודל העציץ
2/5
עוצמת התאורה
3/5
התאמה לטרריום
4/5

רקע

צמח כדנית זה נוצר מהכלאה מלאכותית של שני צמחי כדנית ידועים ומרשימים מדרום-מזרח אסיה – Nepenthes ventricosa x Nepenthes ampullaria. תוצר ההכלאה יצר כדנית בעל כדים קטנים יחסית ושמנים, מדהימים בצבע אדום עז, שמושך את העין. אחד היתרונות בהכלאה מסוג זה הוא בקבלת צמח אשר עמיד במגוון תנאי גידול רחבים יותר, שניתן לגדל באזורים שונים בישראל גם במרפסות, בחוץ.

מבנה הצמח

כדנית בלדי מרי הוא ליאנה, כמו כל צמחי הכדנית. הוא אוהב להשען על צמחים אחרים בזמן הצמיחה, ויכול להגיע לגובה רב. בתחילת הצמיחה, הצמח יפיק שושנת עלים שהולכים וגדלים, ובבסיסם כדים תחתונים, המאופיינים בסולם בחזית הכד. בטבע, הכדים ינוחו על האדמה או על ענפים, שבבסיסם הצמח גדל. עם צמיחת הצמח, המרחק בין העלים יילך ויתרחק, כאשר בקצה העלים יתפתחו עלים עליונים נטולי “סולם”, והם יהיו בצורך חרוט הפוך. בשלב זה, הכדנית יהפוך לצמח ארוך, ויכול להגיע עד למעלה משני מטרים בגובה או באורך, בהתאם לכיוון שהגבעול רץ.

no images were found

no images were found

המלכודת

כדי צמח הכדנית בלדי מרי הם בצבע אדום כהה. מכסה הכד בזוית של כ-70 עד 110 מעלות ומבסיסו יוצא מעין שפיץ, או עוקץ. לכד תחתון של כדנית בלדי מרי יש סולם כפול בחזית, המשמש כגדר לההכוונת חרקים מטפסים לתוך הכד. הכד התחתון בעל צורת אליפסה, כשחלקו התחתון מעט גדול יותר מחלקו העליון.

הפרח

בין הגבעול המרכזי לעלה יכולים להופיע עמודי פריחה. כמו לכל צמחי הכדנית, גם לכדנית בלדי מרי יש פרח זכרי או פרח נקבי, וכל צמח יהיה חד מיני – זאת אומרת זכר או נקבה בלבד. עמוד הפריחה יהיה ארוך, עם מספר רב של פרחים אשר נפתחים לסרוגין. יש צורך בשני צמחים הפורחים בו-זמנית – אחד זכר והשני נקבה, על מנת להפיק זרעים מהכדנית.

לאחר קבלת הזרעים יש לזרוע אותם מיידית, שכן אורך חייהם נמדד בימים ספורים.

ריבוי

היות ומדובר בצמח כדנית היברידי, הפריה של צמח זכר ונקבה לאו דווקא יוביל לצמח כדנית בלדי מרי, אלא לתוצר גנטי חדש, ולכן לא מומלץ להרבות מזרעים את הכדנית הזה, אם ברצוננו לשמור על המופע.

שיטה יותר טובה ומהירה לרביית צמח כדנית זה היא באמצעות ייחורים. ניתן להפיק ייחורי כדנית בשתי דרכים. הכדנית יגדל צמחים נוספים מבסיס הצמח, אותם ניתן להפריד, להשריש ולגדל כצמחים נפרדים. שיטה נוספת היא באמצעות ייחורי גבעול. כאשר הגבעול נכנס לשלב הטיפוס, ניתן לגזום אותו למקטעים, ולייחר את המקטעים האלו. כאן ניתן לראות סרטון כיצד אני מייחר כדנית בצורה זו.

תנאי מחיה וגידול

צמח כדנית בלדי מרי יצמח במשך כל השנה, אך יחווה האטה בחורף. הוא איננו זקוק לתקופת תרדמת. כדנית בלדי מרי גדל אצלי בתוך טרריום, תחת תאורה מלאכותית.

כדניות בלדי מרי אוהבים מצע מאוורר מאוד. אני מגדל את הכדנית בתערובת של 1:1:1 כבול, חול או פרלייט וסיבי קוקוס. ההשקייה נעשית מלמעלה (על המצע, לא על העלים) עם מים מזוקקים, תוך שאני נותן למים לצאת מהתחתית ולטפטף הלאה. העציץ לא עומד באופן קבוע בתוך מים, ואני לא נותן למצע להתייבש.

לא מומלץ להעביר את הכדנית עציץ, אלא אם אין ברירה. עשו זאת על ידי שימוש באדמה שהוצאתם מהעציץ הקודם, ללא שמפריעים לשורשים. הכדנית מאוד רגיש להפרעה לשורשים, והוא עלול למות במקרה הרע, או להפסיק להוציא כדים חדשים למשך מספר חודשים. השתילה מחדש צריכה להיעשות בזהירות, ורק אחרי לימוד הנושא.

אין צורך להאכיל כדנית בלדי מרי, אבל אפשרי. אני מאכיל את הכדנית בפרוקי רגליים שגדלים בתוך הטרריום, תולעי דם אדומות וכל חרק אחר שאני יכול ללכוד. כמו כן, בקיץ אני מדשן מדי פעם עם מי אקווריום שלהם רמת קשיות נמוכה יחסית (כ-200PPM), אך עם ניטראטים.

יש לגונן על כדנית בלדי מרי מפני שמש ישראלית ישירה ורוחות יבשים. הוא יצמח הכי טוב תחת אור שמש לא-ישיר או תאורה מלאכותית. כאשר התאורה חזקה מדי, העלים יאדימו, ואף יעשו “חלודים”, והכדנית עלול לצמוח בצורה שטוחה, ולא לגובה.

האכלה

אם אתם מגדלים את הכדנית בתוך הבית, ניתן להאכיל אותה בתולעי דם מיובשות. פשוט לקחת אחד-שניים ולהפיל בכל פעם למלכודת אחרת. במידה והכדנית גדלה בחוץ, היא פעמים רבות תלכוד טרף, אך עדיין ניתן יהיה להאכיל אותה.

מאמרים נוספים לקריאה

גלריית תמונות

ביבליוגרפיה

  • D’Amato, P. (2013). The Savage Garden (Revised ed.). New York, New York, USA: Ten Speed Press.
  • Greyes, N. (2015). Cultivating Carnivorous Plants. San Bernardino, California, USA: Natch Greyes.
  • Rice, B. A. (2006). Growing Carnivorous Plants. Portland, Oregon, USA: Timber Press Inc.
  • Swenson, A. A. (1977). Cultivating Carnivorous Plants (First ed.). Gardencity, New York, USA: Doubleday & Company Inc.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Your compare list

Compare
הסר הכל
השוואה
0