(Last Updated On: 08/07/2023)

כדנית היברידית הוקריאנה

שם לועזי - Nepenthes x Hookeriana - N. ampullaria x N. rafflesiana

כדנית הוקריאנה, עם הכדים המנופחים בצבע ירקרק עם כתמים אדומים, הוא כדנית נפוץ בגידול מסחרי, וניתן להשיגו אצל מגדלים רבים.

קלות הגידול
4/5
קצב צמיחה
3/5
גודל הצמח
5/5
גודל העציץ
3/5
עוצמת התאורה
3/5
התאמה לטרריום
4/5

רקע

כדנית זו נוצרה מהכלאה טבעית של שתי צמחי ידועות ומרשימות – N. rafflesiana x ampullaria או תוצר הכלאה אחרת בין שתיהן. היות ומדובר בהכלאה טבעית, לא ברור לחלוטין המקור הגנטי. תוצר ההכלאה יצר כדנית בעלת כדים מוארכים בצבע ירוק, עם נקודות אדומות על הכדים. הכלאה זו מוכרת עוד מלפני שנת 1850, אז היא הובאה לראשונה לאירופה וגודלה בצורה מלאכותית.

מבנה הצמח

לצמח כדנית שני שלבי צמיחה. בשלב הראשון הצמח נמוך, והעלים יוצאים בצורת שושנה, כאשר כל עלה יוצא מבסיס העלה הקודם. זהו השלב שהכדנית גדלה בצמוד לקרקע. בשלב השני המרווח בין העלים גדל, והכדנית מתחילה לטפס. צמח הכדנית הינה ליאנה – צמח המטפס ונשען על צמחים אחרים. ככזו, הכדנית זקוקה לתמיכה ברגע שהיא נכנסת לשלב הטיפוס בדמות ענפים של צמחים אחרים או הדליה. צמח הכדנית יכול להיות ארוך מאוד, מעל 5 מטרים, בתנאים נכונים. כאשר הצמח לא נתמך מספיק על ידי הדליה או תמיכה אחרת, הגבעול יכול להפוך לעצי. תופעה זו הינה טבעית, ולא מעידה כלל על בעיה כלשהי בצמח. העלים ירוקים בצורה אובלית, כאשר חלקם הקרוב לגבעול צר מהחלק הרחוק. מקצה העלה יוצאת שלוחה דקה, ולה שני תפקידים – הראשון להתלפף סביב ענפים וגבעולים אחרים, ובכך לתמוך בכדנית, והשני לפתח את הכד, בתנאים הנכונים.

המלכודת

הכדים בצבע ירקרק עם כתמים אדומים, כאשר ישנו טווח רחב של צבעים לכדים. מכסה הכד בזוית של כ-90-110 מעלות. לכד תחתון של כדנית הוקריאנה יש סולם כפול בחזית, המשמש כגדר לההכוונת חרקים מטפסים לתוך הכד. הכד התחתון בעל צורת אליפסה נפוחה, בדומה לצמח ההורה כדנית אמפולריה N. ampularia. לכד העליון חסר סולם בחזית, והוא בעל צורה מאורכת, כאשר שפת המלכודת מרהיבה עם פסים ירקרקים-אדומים. ישנם מופעים אחרים של הוקריאנה, עם צבעים כהים או בהירים יותר, בהתאם למטען הגנטי של ההורים.

הפרח

כמו כל כדנית, כדנית הוקריאנה הינו חד מיני – או צמח זכר, או צמח נקבה. עמודת התפרחת יצמח מהחיבור שבין העלה לגבעול. עוד על זיהוי פרחי כדנית ניתן לקרוא בפוסט זה.

ריבוי

היות ומדובר בכדנית היברידי, הפריה של צמח זכר ונקבה לאו דווקא יוביל לצמח כדנית הוקריאנה זהה, אלא לתוצר גנטי חדש, ולכן לא מומלץ להרבות מזרעים את הכדנית הזו, אם ברצוננו לשמור על המופע. שיטה יותר טובה ומהירה לרביית כדנית זה היא באמצעות ייחורים. ניתן להפיק ייחורי כדנית בשתי דרכים. הכדנית תגדל צמחי משנה מבסיס הצמח או מהגבעול, אותם ניתן להפריד, להשריש בדומה לייחורים, ולגדל כצמחים נפרדים. שיטה נוספת היא באמצעות ייחורי גבעול. כאשר הגבעול נכנס לשלב הטיפוס, ניתן לגזום אותו למקטעים, ולייחר את המקטעים האלו. כאן ניתן לראות סרטון כיצד אני מייחר כדנית בצורה זו.

תנאי מחיה וגידול

הכדנית תצמח במשך כל השנה, אך תחווה האטה בחורף. היא איננה זקוקה לתקופת תרדמת. כדנית הוקריאנה גדלה אצלי בתוך טרריום, בעיקר תחת אור מלאכותי.

כדניות הוקריאנה אוהבות מצע מאוורר מאוד. אני מגדל את הכדנית בתערובת של 1:1:1 כבול, חול או פרלייט וסיבי קוקוס. ההשקייה נעשית מלמעלה (על המצע, לא על העלים) עם מים מזוקקים, תוך שאני נותן למים לצאת מהתחתית ולטפטף הלאה. העציץ לא עומד באופן קבוע בתוך מים, ואני לא נותן למצע להתייבש.

לא מומלץ להעביר את הכדנית עציץ, אלא אם אין ברירה. עשו זאת על ידי שימוש באדמה שהוצאתם מהעציץ הקודם, ללא שמפריעים לשורשים. הכדנית מאוד רגישה להפרעה לשורשים, והיא עלולה במקרה הרע למות, או במקרה הטוב להפסיק להוציא כדים חדשים למשך מספר חודשים. השתילה מחדש צריכה להיעשות בזהירות, ורק אחרי לימוד הנושא.

יש לגונן על כדנית הוקריאנה מפני שמש ישראלית ישירה ורוחות יבשים. היא תצמח הכי טוב תחת אור שמש לא-ישיר או תאורה מלאכותית. כאשר התאורה חזקה מדי, העלים יעשו “חלודים”, והכדנית עלולה לצמוח בצורה שטוחה, ולא לגובה.

האכלה

אין צורך להאכיל כדנית הוקריאנה, אבל אפשרי. אני מאכיל את הכדנית בפרוקי רגליים שגדלים בתוך הטרריום, תולעי דם אדומות וכל חרק אחר שאני יכול ללכוד. כמו כן, בקיץ אני מדשן מדי פעם עם מי אקווריום שלהם רמת קשיות נמוכה יחסית (כ-200PPM), אך עם ניטראטים.

מאמרים נוספים לקריאה

גלריית תמונות

ביבליוגרפיה

4 תגובות

  1. אני מעוניין בכדנית אמפולריה. האם יהיו לך כאלה למכירה בזמן הקרוב?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Your compare list

Compare
הסר הכל
השוואה
0