(Last Updated On: 16/10/2022)

שופרית סגלגלה

שם לועזי - Sarracenia purpurea

שופרית סגלגלה מגיעה מצפון אמריקה, ובעלת כדים שמנים ירוקים או אדומים, . שופרית זו מהווה בסיס לשופריות היברידיות רבות הנמכרות במשתלות, ולכן מהוות מהשופריות החשובות ביותר בריבוי מסחרי.

קלות הגידול
4/5
קצב צמיחה
3/5
גודל הצמח
3/5
גודל העציץ
3/5
עוצמת התאורה
3/5
התאמה לטרריום
2/5

רקע

שופרית סגלגלה הינה אחת מהשופריות הנפוצות ביותר בצפון אמריקה, וגדלה בביצות וגדול נחלים החל מפלורידה וג’ורגיה בדרום, ועד לקנדה בצפון, לאורך כל החוף המזרחי של ארה”ב.

שופרית סגלגלה Sarracenia purpurea מהווה בסיס נפוץ להיברידים, לאור היותה צמח קטן יחסית היוצר מושבות קטנות. תכונות אלו מאפשרות להכלאות איתה לשמור על גודל יחסית קטן של הצמח ההיברידי ביחס לשופריות אחרות, תכונה הרצויה בקרב משתלות ובשוק המסחרי.

מבנה הצמח

צמח השופרית הסגלגלה הינו צמח נמוך הגדל הן על האדמה, והן בתוך משטחי ספגנום באזורי ביצות. לצמח ריזום קטן יחסית אשר ממנו יוצאים העלים בצורת שושנה. הכדים עצמם שמנים וקטנים יחסית – עד לגובה של 20 סנטימטרים, ובקוטר של עד 5 סנטימטרים. קוטר הצמח הוא בדרך כלל עד 30 סנטימטרים. ישנם שני זנים לשופרית הסגלגלה – שופרית סגלגלה סגלגלה, הנפוצה בעיקר בצפון ארה”ב וקנדה, ושופרית סגלגלה ונוסה, הנפוצה החל ממרכז ארה”ב ודרומה. על פי בארי רייס (חוקר ידוע בתחום מאוניברסיטת קליפורניה), ישנם ארבעה הבדלים עיקריים בין שני הזנים:
  1. חלקו החיצוני של הזן שופרית סגלגלה סגלגלה יהיה חלק ומבריק ואף עם תחושה של שעווה, בעוד שחלקו החיצוני של הזן ונוסה יהיה מחוספס או מכוסה שערות.
  2. כיסוי השופר של הזן סגלגלה יהיה קטן יחסית, ואם ננסה לקרב בין קצוות הכיסוי, הן לא יגעו אחת בשניה. כיסוי השופר של הזן ונוסה יהיה גדולות וגבוהות, ואם ננסה לקרב את קצוות הכיסוי, נוכל לחבר בין שתי הקצוות המנוגדים בקלות יחסית.
  3. הכדים של הזן סגלגלה יהיו בערך פי שלושה באורכם מפתח הכד. כדי הזן ונוסה יהיו בדרך כלל יותר קצרים ושמנים.
  4. הפרחים של הזן סגלגלה יהיו בצבע אדום כהה או סגול, בעוד שהפרחים של הזן ונוסה יהיו בהירים יותר.
בגלל השונות הרבה בקרב השופרית הסגלגלה, בארי רייס מציע לבחון אוכלוסיה שלמה, ולא צמח בודד, שכן פעמים רבות נוכל להתבלבל. מנסיוני, בקרב מגדלים רבים ובחנויות המסחריות יש פעמים רבות הכלאות של שני הזנים, ומאוד קשה לזהות צמח מסויים.
צורות העלים והפרח של שופרית סגלגלה זן סגלגלה צמחים אלו צולמו בביצת Tannersville בצפון פנסילבניה, ביצה שנוצרה על ידי נסיגת קרחון.
צורות העלים והפרח של שופרית סגלגלה זן ונוסה צמחים אלו צולמו בביצת Webb’s Mill במזרח ניו ג’רסי, ביצה שנוצרה כתוצאה מתנאי קרקע, ולא כתוצאה מנסיגת קרחון.

המלכודת

שופרית נמוכה עם כדים שמנים ירוקים או אדומים, וכיסוי שופר זקוף מסביב לפתח המלכודת. המלכודות מלאות כדי רבע בנוזל. פנים המלכודת בחלקו העליון כולל שערות הפונות מטה, ה”מעודדות” חרקים להכנס לתוך המלכודת. פנים המלכוד בחלקו התחתון חלק לחלוטין, כך שמאוד קשה לחרקים להיאחז בדפנות ולצאת חזרה מהמלכודת, אלא הם מחליקים פנימה אל תוך המים שבמלכודת. בניגוד לשופריות אחרות, שופרית סגלגלה לא מייצרת מיצי עיכול משלה. גשמים תכופים ממלאים את הכדים במים. חרקים הנלכדים במלכודת טובעים ומתפרקים על ידי חיידקים וחרקים אחרים. לא פעם ניתן למצוא בתוך מלכודת השופרית הסגלגלה גם זחלי יתושים החיים במים, אשר ניזונים מאצות ויצורים מיקרוסקופים אחרים המתפתחים במים.

הפרח

שופרית סגלגלה מוציאה עמוד פריחה יחיד בתחילת האביב בגובה של כ-20 סנטימטרים, ובקצהו פרח יחיד. מבנה הפרח הוא טיפוסי לשופרית. צבע הפרח הוא אדום כהה, וניתן לבצע האבקה עצמית ידנית על מנת להפיק זרעים מהפרח.

ריבוי

הדרך הקלה ביותר להרבות שופרית היא באמצעות פיצול הריזום. כאשר לריזום יש יותר משתי נקודות צמיחה, ניתן להפריד את הריזום באמצע, ובכך לקבל שני צמחים זהים. בצורה זו נקבל שני צמחים בוגרים במהירות.

ניתן לקבל כמות גדולה של צמחים בגידול מזרעים, אך תהליך זה אורך זמן רב כדי לקבל צמח בוגר. ניתן להפיק בקלות זרעים מפרח השופרית, במיוחד אם מאביקים עם מכחול. הדגמה על האבקה ידנית ניתן למצוא בפוסט שכתבתי בנושא. לאחר הפקת הזרעים ניתן לזרוע אותם מיידית, או לאחסן אותם במקרר עד לשימוש מאוחר יותר. ככל שהזרעים מאוחסנים יותר, כך החיות שלהם תרד.

תנאי מחיה וגידול

שופרית סגלגלה הינה צמח רב שנתי, הצומח מהאביב ועד הסתיו. בחורף, השופרית נכנסת לתרדמת עד לאביב ולא מגדלת עלים חדשים. בניגוד לשופריות אחרות, הכדים יכולים להמשיך ולחיות בזמן התרדמת ולהפיק פוטוסינטזה, כל עוד אין קיפאון אשר מייבש והורג את העלה.

במידה והצמח בוגר, הסימן הראשון להתעוררות באביב יהיה עמוד תפרחת שהצמח יצמיח מנקודות הצמיחה. לאחר מכן כדים חדשים יתחילו להיווצר. בתחילת פברואר, מעט לפני תחילת ההתעוררות, אפשר לגזום כדים ישנים, על מנת לאפשר הגעת אור לנקודות הצמיחה, והפחתת הסיכון של התפתחות עובשים ומזיקים אחרים.

במהלך הגידול מומלץ לרסס כל מספר ימים מלמעלה, בצורה המדמה גשם. בטבע הגשם ממלא את כדי המלכודת. כמו כן, גשם מסוג זה עוזר למנוע התייבשות של העלים, תופעה נפוצה בגידול כדנית סגלגלה בישראל.

שופרית סגלגלה אוהבת אור שמש ישיר רך יחסית לשאר השופריות, דוגמת שמש ישירה של בוקר או ערב. לא מומלץ לחשוף אותה לשמש ישירה של צהריים. כמו כן, בהתאם לזן, מומלץ למנוע ממנה התחממות יתר. ניתן לעשות זאת על ידי ריסוס תכוף של מים מזוקקים על העלווה.

האכלה

ניתן להאכיל את השופרית, אבל לא חובה – אם אתם מגדלים את השופרית בחוץ, היא בדרך כלל תלכוד חרקים בצורה עצמאית. מדי פעם אני לוכד זבוב, יתוש, חיפושית או כל חרק אחר, ופשוט מכניס אותם לתוך השופר. אפשר גם להפיל תולעי דם רטובות לתוך המלכודות, והצמח יעכל אותם.

במידה ולכדתם זחל או חיפושית כלשהם וברצונכם להאכיל את השופרית, וודאו שאין מדובר בחרק אשר יכול לאכול את דרכו החוצה, ובכך גם לפגוע בשופרית היפה שלכם.

אין להאכיל בבשר!!! בשר יהרוג את הצמח!!! למה? כי בשר מכיל אחוז שומן מאוד גבוה, וחלבונים שאינם טובים לצמח.

מאמרים נוספים לקריאה

גלריית תמונות

ביבליוגרפיה

  • D’Amato, P. (2013). The Savage Garden (Revised ed.). New York, New York, USA: Ten Speed Press.
  • Greyes, N. (2015). Cultivating Carnivorous Plants. San Bernardino, California, USA: Natch Greyes.
  • Liu, A. and DiPietro, D. (2020) Drosera of the New Jersey Pinelands, U.S.A. Sida, Bot. Misc. 53. Botanical Research Institute of Texas, Fort Worth, Texas, U.S.A.
  • McPherson, S. (2007). Pitcher Plants of the Americas. Blacksburg, Virginia and Granville, Ohio, USA: The McDonald & Woodward Publishing Company.
  • McPherson S., Schnell, D. (2012). Field Guide to the Carnivorous Plants of the United States and Canada. Poole, Dorset, England: Redfern Natural History Productions.
  • Rice, B. A. (2006). Growing Carnivorous Plants. Portland, Oregon, USA: Timber Press Inc.
  • Schnell, D. E. (1976). Carnivorous Plants of the United States and Canada. USA: Lebanon Valley Offset Company Incorporated.
  • כהן, א. (2008). צמחים טורפים ומטריפים. (א’ שרגאי, עורך) קרית גת: דני ספרים.

4 תגובות

  1. ירון שלום,
    אני מגדל שופרית סגלגלה Sarracenia purpurea.
    למרות שאני רואה שיוצאות שופריות חדשות, שופריות קיימות מתחילות להתייבש מהקצה העליון.
    אני משקה את הצמח בהשקייה תחתית מי גשמים/מים מזוקקים, לא נותן לתחתית להתייבש.
    הצמח יושב בתוך חממה ומקבל שמש חצי מלאה.
    מה יכולה הסיבה שהשופריות מתחילות להתייבש?

    1. יניב שלום,
      תקופה זו של השנה מתאפיינת בטמפרטורות נמוכות יחסית, ולחות נמוכה יחסית.
      בימי החורף השופרית הסגלגלה נכנסת לתרדמת, ואך טבעי שחלק מהעלים שלה יתייבשו.
      באביב עלים חדשים יצמחו ממרכז הפקעת.
      תוכל לראות עוד תמונות של שופריות סגלגלות בטבע, בפוסט הזה ובפוסט הזה
      ירון

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Your compare list

Compare
הסר הכל
השוואה
0