(Last Updated On: 16/10/2022)

שופרית ירוקה

שם לועזי - Sarracenia oreophila

שופרית ירוקה היא אחת השופריות הנדירות בארצות הברית, הנמצאת בסכנת הכחדה. זהו צמח שופרית בגודל בינוני, עם עלים ירוקים ובעל נימים אדומים.

קלות הגידול
4/5
קצב צמיחה
3/5
גודל הצמח
3.5/5
גודל העציץ
5/5
עוצמת התאורה
4/5
התאמה לטרריום
1/5

רקע

שופרית ירוקה היא אחת השופריות הנדירות בארצות הברית, אשר נמצאת בסכנת הכחדה. עקב סטטוס זה, השופרית לא נמכרת בצורה מסחרית בישראל, אך מדי פעם ניתן להשיגה – למעוניינים להשקיע הן בצמח, והן בתנאי הגידול שלה. צמח השופרית הירוקה גדלה במספר מוקדים מצומצם לאורך ההרים האפלאצ’ים, וכן באזורים סמוכים. עקב נדירותה, השופרית נגנבת מהטבע כדי להמכר בשוק הפתוח, מעשה המוביל להיעלמות אוכלוסיות שלמות. להיעלמות הצמח תורמים גם השמדת אזורי מחייה לטובת פיתוח אורבני וניקוז מים.

מבנה הצמח

לשופרית הירוקה יש ריזום בקוטר של

עד סנטימטר וחצי, אשר ממנו יוצאים עלי מלכודת כלפי מעלה, ומתחתיו סבך שורשים גדול. הריזום הולך ומזדחל, ויתפצל, כך שיווצרו נקודות צמיחה חדשות.

לשופרית הירוקה שני מופעים:

הראשון טיפוסי – עם מלכודות בצבע ירוק עז ונימים אדומים הן בחלק החיצוני והן בחלק הפנימי של המלכודת. כמות הנימים יכולה להשתנות בין מופעים שונים של צמח השופרית הירוקה.

השני – נקרא ornata, עם מלכודות ירוקות בעלי נימים אדומים רחבים אשר בולטים יותר מאשר מהמופע הטיפוסי, ופנים המלכודת אדומה כמעט לחלוטין.

בסתיו, השופרית הירוקה תצמיח עלי חורף, הנראים כמו עלים ארוכים ושטוחים, מעט מעוגלים, והם יבצעו פוטוסינטזה בזמן התרדמת.

המלכודת

באביב ובקיץ עלי השופרית הם המלכודות. צורת פתח המלכודת מלמעלה מזכירה צורת יהלום או עלה (של קלפים). גובה המלכודות יכול לנוע בין 25 ל-40 סנטימטרים. מכסה המלכודת יחסית שטוח ויחסית עגול.

פנים המלכודת חלק בחלקו העליון, ובחלקו התחתון ישנן שערות המכוונות כלפי מטה, לתוך המלכודת. פנים המלכודת בצורך חרוט ההולך ומצר. בצורה זו חרק בתחילה מחליק אל תוך לוע המלכודת, ולאחר מכן נתקע בפנים, ללא אפשרות להסתובב.

הפרח

פרח השופרית הירוקה הוא יחסית קטן, בגודל ממוצע של כחמישה סנטימטרים בצבע ירוק, עם עלי כותרת צהובים. עמוד הפריחה מגיע לכדי 20-30 סנטימטרים, ובקצה כל עמוד פריחה יופיע פרח יחיד. עוד על מבנה פרח השופרית בפוסט הזה.

ריבוי

שופרית ירוקה ניתן לגדל מזרעים בקלות יחסית. גידול מזרעים מצליח בצורה הטובה ביותר כאשר הזרעים טריים. זרעים יכולים להשאר בתרדמת גם יותר משנה, עד שינבטו, אז לא להתייאש אם זרעתם זרעים ולוקח להם זמן לנבוט. על מנת להקל בנביטה, ניתן לבצע סטרטיפיקציה קרה לזרעים על ידי הכנסת עציץ עם אדמה לחה למקרר, בתוך שקית סגורה, למשך כחודשיים. יש לבדוק מדי פעם לוודא שאין התפתחות עובש על העציץ, ולנקות או לרסס עם חומרים נוגדי עובש בהתאם. שיטה טובה אחרת היא לזרוע את הזרעים בחוץ בסתיו, ולתת לעציץ להיות במקום מואר, אך לא בשמש ישירה, וחשוף לקור של החורף. בצורה זו יש להגן על העציץ מפני הגשם. זרעים של שופרית ירוקה ינבטו טוב יותר על מצע שמכיל יותר כבול מאשר בתערובת סטנדרתית – 75% כבול ו-25% פרלייט. דרך נוספת לריבוי שופרית ירוקה היא על ידי פיצול הצמח. השופרית יוצרת פיצולים בריזום, ונקודות צמיחה חדשות מתפתחות. ניתן בזהירות להפריד את נקודות הצמיחה האלו ולשתול אותם בעציץ חדש. עוד על תהליך הפיצול ניתן לקרוא בפוסט הזה.

תנאי מחיה וגידול

לשופרית הירוקה מחזור חיים שונה ממרבית צמחי השופריות, היות ובתקופת הקיץ יש מיעוט בגשמים באזורי המחייה של שופרית זו. לכן, השופרית מפיקה עלי מלכודת במקביל להוצאת עמוד הפריחה שלו בתחילת האביב, אך בבוא הקיץ, סביב יולי, השופרית הירוקה תצפה לתנאים יותר יבשים, ולכן המלכודות ימותו, ועלים משניים ולא טורפים הדומים לעלי החורף של שופריות אחרות יצמחו – עלים הנקראים phyllodia. עלים אלו הם שטוחים וקטנים יותר, ויזכירו בצורתם מגל או מולד ירח. בסתיו, לאחר חזרת הגשמים, השופרית הירוקה תצמיח שוב מספר עלים טורפים קטנים חדשים על מנת ללכוד טרף, לפני החורף. צורת צמיחה זו נשמרת גם בצמחים שמגדלים בצורה מלאכותית באוספים, ונהנים ממשטר מים קבוע.

בחורף, צמח השופרית הירוקה תיכנס לתרדמת. בזמן התרדמת, יש לתת לצמח תנאים מעט יותר יבשים, אך לשמור שהמצע לא יתייבש.

אני מגדל את השופריות שלי בחוץ, בשמש של בוקר וצהריים. על מנת להגן מהשמש החזקה של ישראל, אני משתמש ברשת צל של 25-30%. השופריות יושבות במגשים עם מים עמוקים בגובה של 8-10 ס”מ מי אוסמוזה.

תערובת השתילה שעושים בה שימוש הינה תערובת סטנדרטית לצמחים טורפים, המורכבת מכבול ופרלייט.

האכלה

ניתן להאכיל את השופרית, אבל לא חובה – אם אתם מגדלים את השופרית בחוץ, היא בדרך כלל תלכוד חרקים בצורה עצמאית. מדי פעם אני לוכד זבוב, יתוש, חיפושית או כל חרק אחר, ופשוט מכניס אותם לתוך השופר. אפשר גם להפיל תולעי דם רטובות לתוך המלכודות, והצמח יעכל אותם.

במידה ולכדתם זחל או חיפושית כלשהם וברצונכם להאכיל את השופרית, וודאו שאין מדובר בחרק אשר יכול לאכול את דרכו החוצה, ובכך גם לפגוע בשופרית היפה שלכם.

אין להאכיל בבשר!!! בשר יהרוג את הצמח!!! למה? כי בשר מכיל אחוז שומן מאוד גבוה, וחלבונים מסוגים שלא טובים לצמח.

מאמרים נוספים לקריאה

גלריית תמונות

ביבליוגרפיה

  • D’Amato, P. (2013). The Savage Garden (Revised ed.). New York, New York, USA: Ten Speed Press.
  • Greyes, N. (2015). Cultivating Carnivorous Plants. San Bernardino, California, USA: Natch Greyes.
  • Liu, A. and D. DiPietro. (2020) Drosera of the New Jersey Pinelands, U.S.A. Sida, Bot. Misc. 53. Botanical Research Institute of Texas, Fort Worth, Texas, U.S.A.
  • McPherson, S. (2007). Pitcher Plants of the Americas. Blacksburg, Virginia and Granville, Ohio, USA: The McDonald & Woodward Publishing Company.
  • McPherson S., Schnell, D. (2012). Field Guide to the Carnivorous Plants of the United States and Canada. Poole, Dorset, England: Redfern Natural History Productions.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Your compare list

Compare
הסר הכל
השוואה
0