(Last Updated On: )

מיתוסים בצמחים טורפים

צמח אוכל אדם? צמחים טרופיים קשים לגידול? יש לא מעט מיתוסים סביב צמחים טורפים, כאשר רובם המכריע כלל לא נכונים, או נכונים רק מעט.

המיתוס - צמחים טורפים חיים בג'ונגלים טרופיים
צמחים טורפים חיים במגוון סביבות, החל מג'ונגלים טרופיים, ועד אזורים צחיחים כמו אלסקה. צמחים טורפים נפוצים דוגמת צפרירית (Drosiphylum) חיים בסביבה ים-תיכונית דומה לאזור השפלה בישראל. ישנם צמחים טורפים שאוהבים חורף קר ומושלג אותו הן מעבירות בתרדמת, ועם בוא האביב הן מתהדרות ביופי מדהים. טלליות פקעת מעבירות קיץ יבש וחם ביותר באוסטרליה כפקעת חבויה באדמה, ועם חזרת הגשמים והלחות הן יוצאות מתרדמת בשלל פרחים מרהיבים.
המיתוס - קשה לגדל צמחים טורפים.
צמחים טורפים מאוד מעניינים ומושכים אותנו – גם בגלל הניראות המוזרה שלהם, וגם בגלל פעולת הטרף שלהם. לרמות שחלקם קשים לגידול בישראל בגלל תנאי מזג האוויר (כמו דיונאה), יש אחרים שיחסית קל לגדל (כמו טללית קפנסיס, חמאית היברידית או כדנית היברידית). כדאי להתייעץ ברשת ועם מגדלים אחרים מה יכול להצליח. באתר זה אני משתדל להסביר כיצד לגדל כל צמח בהצלחה יחסית.
המיתוס - צמחים טורפים צריכים הרבה מאוד לחות.
צמחים טורפים חיים במגוון רחב של סביבות, וחלקם אכן חי בסביבות לחות מאוד, כמו יערות גשם. עם זאת ישנם לא מעט צמחים טורפים שחיים בסביבות עם לחות נמוכה יותר. צמחי שופרית מסויימים חיים סביבות עם לחות של סביב 50%, לחות הדומה לזו הגדלה באזור מישור החוף הישראלי. צמחים טורפים מסויימים אף תלויים בקיום מחזור שנתי, אשר בחלקו כולל מזג אוויר יבש הגורם לתרדמת (קר, כמו בארה"ב, או חם, כמו באוסטרליה). לעיתים קרובות יש יותר חשיבות למצע לח ולתנועת אוויר טובה, מאשר לחות גבוהה ואוויר עומד.
המיתוס - צמחים טורפים צריכים טרריום.
טרריום היא נסיון של האדם לשלוט בתנאי הסביבה. בעוד שישנם צמחים טורפים שיתאימו לגידול בטרריום, התנאים במערכת סגורה יכולים להיות בעייתיים, לכל הפחות. יש להקפיד על עוצמת אור טובה. לחות גבוהה המשולבת עם מעט מאוד תנועת אוויר יכולים להביא למות צמחים רבים. היעדר ניקוז טוב שמוביל להצטברות מינרלים במצע גם הוא בעייתי. לבסוף, צמחים טורפים רבים (דוגמת שופרית או דיונאה) צריכים תרדמת חורף, אשר מתחילה כאשר יש התקצרות אור יום המשולבת עם ירידה בטמפרטורות. קשה מאוד להעניק תנאים אלו לצמחים בטרריום.
המיתוס - צמחים טורפים אוכלים בשר.
ברוב המקרים בשר יהרוג את הצמח הטורף. ייתכן ויוכל לעכל את הבשר לאורך זמן, אבל סביר יותר שהבשר יגרום לרקבון המלכודת שעלול להתפשט ולהוביל אף להרג הצמח כולו. חלק מהצמחים רגישים יותר לאחוז השומן הגבוה בבשר, ואם תאכילו אותם בשר אתם עלולים לפגוע בצמח ולהרוג אותו.
המיתוס – כל הצמחים הטורפים סוגרים את המלכודת על הטרף.
ישנם סוגים שונים של מלכודות בצמחים טורפים – חלקם פעילים וחלקם לא. כולנו מכירים את צמח הדיונאה המפורסם הסוגר את שני חצאי העלה מסביב לטרף, כאילו בולע את החרק. נאדידים (Utricularia) הם גם סוגים של מלכודות פעילות השואבות את החרק פנימה, אל תוך המלכודת. כדניות ושופריות אינן מלכודות פעילות אלא מלכודות נפילה, אך מרשימות לא פחות. לחלק מהחמאיות והטלליות יש יכולות תנועה מסויימות, לדוגמת טללית קפנסיס אשר מתלפפת סביב הטרף עם הדבק הקטלני שלה.
המיתוס - צמחים טורפים יכולים לאכול עכברים וחולדות.
בעוד שישנן כדניות מסויימות היכולות ללכוד יונקים קטנים או ציפורים שיפלו למלכודת, אלו הן מעטי מעט ומרבית הצמחים הטורפים לוכדים חרקים. למעשה, רוב המלכודות בצמחים טורפים כלל לא מסוגלים ללכוד בעלי חיים שאינם חרקים, וחלקם אף מהווים בתי גידול לדו-חיים, דוגמת קרפדות העושות שימוש בכדניות כבית לגידול ראשנים עד להגיעם לבגרות.
המיתוס – יש צמחים טורפים שאוכלים אנשים.
בשנת 1881 כתב חוקר בשם קארל ליש על חוויה שעבר במדגסקר, שם הקריב שבט בשם מקודו אישה לעץ אוכל אדם. מאמר זה התפרסם וחלק מהקוראים לקחו אותו ברצינות, על אף שלא היה בו אמת. העץ והשבט היו פרי דמיונו של החוקר. עם זאת, הרעיון של צמח שאוכל בני אדם השתרש בדמיוננו וקיים מאז. המחזמר והסרט "חנות קטנה ומטריפה" תרמו מאוד לעליית הדימוי של צמחים אוכלי אדם, בנוסף לתרומה לפופולאריות של הדיונאה עצמה. ישנם מספר מעט של צמחים אשר מספיק גדולים ללכוד מכרסמים וציפורים קטנות שעלולים ליפול לתוך המלכודת, אך אין צמח המספיק גדול ללכוד אדם.
המיתוס - צריך להאכיל צמחים טורפים.
בעקרון, אין צורך להאכיל צמח טורף. צמחים טורפים חיים בסביבות לחות ושם יתפתחו חרקים, גם אם מגדלים בבית. חרקים אלו יילכדו על ידי הצמחים הטורפים. הצמח עצמו מבצע פוטוסינטזה באמצעות עלי המלכודת. הצמחים אכן יגדלו יותר מהר אם מאכילים אותם בחרקים, אך אין בכך חובה. אני למעשה לא מאכיל כלל את הצמחים שלי.
המיתוס - יש לדשן צמחים טורפים.
חלק מהצמחים הטורפים יכולים להינות מדישון עדין מאוד, אבל אפשר בקלות לדשן ביתר ולהרוג את הצמח. רמות הדישון אמורות לבוא בעיקר כאשר הצמח לא לוכד כמויות גדולות של טרף, או שרוצים ביצועים במהירות. הסיכון בדישון יתר הוא צריבת המלכודת ואיבודה. דישון עלווה עלול להצטבר במצע, ולאורך זמן דווקא לגרום לצימוח פגוע ולמות הצמח.
המיתוס - צמח טורף מת בחורף.
חלק מהצמחים הטורפים נכנסים לתרדמת בחורף, כמו דיונאה, שופרית או חלק מהחמאיות והטטליות. התרדמת עלולה להראות כמו מות הצמח, כאשר עלים משחירים או מתייבשים. לימדו על תנאי הצמח הטורף שלכם ותמשיכו לגדל אותו בתנאים המתאימים לתרדמת, ובאביב תופתעו מחזרתו.
המיתוס - צמחים טורפים יעזרו להפחית יתושים.
צמחים טורפים רבים אמנם לוכדים חרקים, גם יתושים, אך הם לא מתמחים ביתושים. למעשה, אם תגדלו את הצמחים במגשי מים באופן קבוע, ולא תנקו את המגשים מדי פעם – אתם אפילו עלולים לעודד את היתושים להתפתח שם. את מגשי המים רוקנו לחלוטין ושיטפו לפחות אחת לשבוע, על מנת להפטר מכל זחלי יתושים שאולי התפתחו שם.
המיתוס - צמחים טורפים אוהבים להיות בהרבה מים.
רבים מהצמחים הטורפים מגיעים מסביבות לחות וביצות, אך לא כולם. ישנם לא מעט צמחים טורפים הגדלים כאפיפיטים – צמחי אוויר אשר מקבלים את הלחות מהאוויר, ולא ממים. רבים מהצמחים הטורפים מעדיפים מצע לח ולא רטוב. עודף מים יכול להביא לריקבון שורשים כתוצאה מהיעדר אוויר בשורשים, לדגומא בכדניות, שופריות ודיונאות, ולכן עדיף לשמור על מצע לח, אבל לא רטוב.
המיתוס - אפשר להשקות צמחים טורפים במי ברז.
צמחים טורפים מתפתחים בדרך כלל באזורים בהם יש מיעוט מינרלים ודשנים במצע, ולכן נאלצו לקבל את חומרי ההזנה ממקורות אחרים – טרף. בעוד שיש מקומות בהם מי הברז מספיק "עניים" ויתאימו לצמחים טורפים, לא כדאי להסתמך על כך. אמנם ישנם צמחים טורפים עמידים יותר למי ברז (וגם אז – עד לרמה מסויימת), לרוב עדיף לא להשקות במי ברז אלא השקייה במים מזוקקים או מי אוסמוזה. אפשר להשקות גם במי גשם שאוגרים, אחרי שמסננים אותם ובודקים את איכותם. רצוי לבדוק את רכות המים (כמה מינרלים יש בהם) לפני שעושים בהם שימוש באמצעות מד TDS פשוט שאפשר לרכוש בחנויות הידרו שונות, או במגוון אתרי מסחר אלקטרוניים באינטרנט.
המיתוס – אין הרבה צמחים טורפים בעולם.
למעשה – צמחים טורפים גדלים במרבית העולם, ובעבר גדלו גם בישראל עד שנכחדו בעקבות ייבוש אזור החולה.היום ידועים למעלה מ-800 זנים של צמחים טורפים, ועוד מתגלים כל שנה - גם ב-2023 עדיין מתגלים מינים וזנים חדשים של צמחים טורפים. חלקם רק עכשיו מזוהים כצמח טורף למרות שהיו מוכרים לפני כן (Triantha occidentalis), וחלקם זנים חדשים (Pinguicula jimburensis, Pinguicula ombrophilia). עם זאת, זנים רבים של צמחים הולכים ונכחדים מהעולם לפני שהם מתגלים כתוצאה מפגיעה בבתי גידול – בדרך כלל על מנת לפנות מקום למגורי בני אדם או לטובת יצירת שטחי מרעה. כיום ישנם זנים שחיים רק באוספים שמורים, ולא בטבע (Nepenthes clipeata).
שקופית קודמת
שקופית הבאה

מאמרים נוספים לקריאה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Your compare list

Compare
הסר הכל
השוואה
0