אלדרובנדה, גלגל המים, צמח מים צף מיוחד במינו שעושה שימוש במלכודות פעילה על מנת ללכוד טרף כמו סרטנים קטנים, דפניות ואפילו זחלי יתושים
צמח גלגל המים הוא צמח רב שנתי ייחודי הן בתפוצה ה(כמעט) כלל עולמית, וכן בצורת הלכידה שלו. דברים רבים משותפים בין האלדרובנדה לדיונאה המוכר, על אף שהאלדרובנדה מוכר הרבה פחות מהדיונאה. האלדרובנדה הוא צמח קטן, אפילו קטן מאוד, בהשוואה לקרוב משפחתו – הדיונאה.
האלדרובנדה הוא צמח מים צף החי במגוון מקוואות מים בגדלים שונים, ובמגוון אקלימים שונים – החל מאוסטרליה בדרום דרך אירופה ואפריקה ואסיה. היום ישנן אוכלוסיות גם בצפון אמריקה, לאחר שהצמח הוכנס באופן מלאכותי לאתרים מסויימים. ישנן השערות רבות כיצד צמח מיוחד ויחיד זה הפך לנפוץ ברמה העולמית, אך הסברה השולטת היא שעופות מים נודדים העבירו חתיכות צמח ממקווה מים אחד לאחר, וכך הצמח התרבה – באמצעות ייחורים.
כמו לדיונאה, גם לאלדרובנדה רק סוג אחד – Aldrovanda vesiculosa, אשר לו מספר מופעים, בהתאם לתנאי הגידול. ייתכנו מופעים עם גלגלים צפופים יותר, או כאלו שארוכים עם מרווחים גדולים בין גלגל אחד למשינהו. יהיו כאלו עם עלים בגוונים אדומים, או כאלו ירוקים.
פרח האלדרובנדה בעל חמישה עלי גביע לבנים, ובתוכם חמישה עלי כותרת לבנים בעלי גוון ורדרד. חמישה אבקנים צהובים ובינהם חמש צלקות. כל עמוד פריחה ייצור פרח אחד בלבד. הפריחה באלדרובנדה נדירה ביותר, ולרוב איננה מגיעה לבשלות פרי וזרעים. לעיתים הפרחים כלל לא נפתחים. הפריחה מתרחשת בעיקר לאחר שהצמח עבר את החודש השלישי בעונת הגידול, יותר קרוב לחודש החמישי בעונה – החל מחודש יולי. לעיתים יווצרו מספר גלגלים ללא מלכודות לפני הוצאת עמוד הפריחה.
גלגל המים הינו צמח רב שנתי שגדל באגמים ומקווי מים בעלי תנועת מים איטית, בדרך כלל במקומות סמוכים לגדה, פעמים רבות כאשר הוא מוגן מרוחות או זרמים על ידי צמחים אחרים. הצמח גדל במים שאינם עמוקים במיוחד, בדרך כלל עד כמה עשרות סנטימטרים בודדים בעומקן. האלדרובנדה הוא צמח הרגיש מאוד לשינויים בתנאי המים, ולכן לעיתים מאוד קשה לגדלו, שכן יש לנטר את איכות המים כל העת, ולשמור על רמה טובה של המים.
המים בהם האלדרובנדה גדלים יהיו חומציים מעט, ורמת הקשיות תהיה נמוכה יחסית. המים יושפעו מעלים ושלכת אחרת שנפלה פנימה, ועוזרת להוריד את החומציות. שלכת זו גם פעמים רבות צובעת את המים בצבע חום, על ידי הפרשת חומר שנקרא טאנין.
האלדרובנדה אוהב מים חמימים ותתפקד טוב בטווח טמפרטורות מים של 25-35 מעלות. מתחת ל-15 מעלות המלכודות מאבדות מהיעליות שלהן, ובקושי מתפקדות. בחורף, כאשר הטמפרטורה יורדת, גלגל המים מתנוון ויוצר פקעת עלים דחוסה שנקראת Turion, ונכנס לתרדמת על מנת לשרוד את החורף. עם בוא האביב הצמח מתחדש מתוך פקעת עלים זו. לעיתים קרובות הפקעת שוקעת לקרקעית האגם, שם היא תעביר את החורף, ופקעות שאינן שוקעות פעמים רבות נאכלות על ידי עופות מים או ניזוקות מכפור. בעונה הבאה בעיקר פקעות ששקעו הן אלו שיתפתחו לצמחים חדשים.
גלגל המים אוהב אור בהיר יחסית, אך אור ישראלי יהיה חזק מדי. רצוי להעניק לצמח אור שמש של בוקר או ערב, ולהגן על הצמח מאור צהריים חזק. חשוב לשמור על מים נקיים מאצות, שכן אלו יכולות בקלות לחנוק צמח אלדרובנדה.
בפוסט הזה ניתן לקרוא כיצד בניתי את האקווריום לגידול האלדרובנדה שלי.
האלדרובנדה הוגדר כצמח בסכנת הכחדה, עקב שינוי באיכויות מים במקווי מים רבים בעולם. העלייה בחומרים כימיים הנשפכים למקווי מים, והעלייה בהמלחת המים הביאה להיעלמות של אוכלוסיות אלדרובנדה רבות בעולם.
סכנה נוספת לגלגל המים מגיעה מייבוש אזורי מחייה. ביצות רבות מתייבשות עקב גורמים טבעיים כמו שינויי האקלים ובצורות, המאדים מקווי מים רבים בעולם, וכן על ידי גורמים מלאכותיים – בעיקר ייבוש מקווי מים על ידי בני אדם לטובת בנייה או יצירת שטחים חקלאיים.
הקטנת מקווי המים גרמה גם להקטנת אוכלוסיות עופות מים נודדות, אשר בעבר היו אחראיות על העברת האלדרובנדה ממקום למקום. כתוצאה מכך, אוכלוסיה שאבדה במקווה מים אחד לא תוכל להתאושש על ידי פיזור ייחורים ממקווי מים אחרים, עקב המרחקים הגדלים בין המקוואות.
במקומות רבים בהם האלדרובנדה נעלם, נעשים היום מאמצים לשקם את האוכלוסיה. מאמצים אלו הם פרי השקעה מצד המדינות השונות, בשיתוף חוקרים ומדענים האמונים על אזורי מחייה אלו. לא כל נסיונות השיקום צלחו, אך ישנם אתרים בהם האלדרובנדה הצליח ביותר, והאוכלוסיה שוקמה בהצלחה.
מלכודת האלדרובנדה קטנה מאוד, והצמח ניזון בעיקר מחרקים וסרטנים קטנים, דוגמת דפניות. לעיתים הצמח ילכוד זחל יתוש, על ידי לכידת הראש או הזנב. לאחר סגירת המלכודת החלק שנלכד יתעכל, ואילו החלק שנשאר בחוץ יפרק וישטף.
על מנת להצליח בגידול אלדרובנדה, רצוי לגדל יחד איתו מושבה של דפניות או סרטנים קטנים אחרים, שישחו במים. בעת הקמת האקווריום לגידול האלדרובנדה, יצאתי לשלולית חורף הממוקמת בסמוך לשוהם, ומשם חזרתי עם מיכלי מים שהכילו יצורים קטנים צפים. מים אלו נוספו לאקווריום, בתקווה שיתרבו וייצרו מספיק סרטנים להאכלת הצמחים והחזקת המושבה.
תמונות האלדרובנדה במאמר זה התקבלו ברשות מתוך אתר Sarracenia.com, שנכתב על ידי בארי רייס
International Carnivorous Plant Society
CARNIVOROUS PLANT WEB RING
© כל הזכויות שמורות לירון רז. המידע המוצג באתר לא מהווה הבטחה להצלחת גידול צמחים טורפים, אלא קווים כלליים בלבד לגידולם.