בשיחות טלפון שאני מקבל, מדי פעם אני נשאל על טיפים...
קרא פוסט זהאחד הצמחים המפורסמים ביותר, בזכות הסרט "חנות קטנה ומטריפה". הצמח מוציא עלים עם מלכודת בצורת פה בעל שיניים. כאשר חרק נוחת על המלכודת, שני חצאי ה"פה" נסגרים במהירות אדירה, תוך שהן לוכדות את החרק בינהן.
אחד הצמחים המדהימים בטבע שנחקר רבות על ידי צ’רלס דרווין, מדהים כל ילד וכל אדם בתגובתו לחרק שנכנס לתוך המלתעות שלו. סרטים נעשו על הצמח המיוחד הזה אשר נתנו לו תדמית מפחידה ואף אל-מותית.
צמח מיוחד זה גדל באזור אחד בטבע – מדינות קרולינה אשר בארצות הברית. צמח זה הוצג לראשונה בשנת 1760, והיווה השראה לדורות של אנשים בעולם. צמד חלקי העלה שנראים כמו פה פעור עם שיניים (או חלקי גוף אחרים) הציתו את הדמיון, ופרטים רבים נאספו בטבע כדי להימכר ברחבי העולם. היום הצמח בסכנת הכחדה בעיקר כתוצאה מאבדן סביב מחייה לטובת שכונות מגורים ומסחר.
הצמח בצורת שושנה, כאשר עלי ומלכודות הצמח יוצאות מנקודה מרכזית ומסתדרים בצורת שושנה. בסיס הצמח הוא ריזום, אשר ממנו יוצאים שורשים ארוכים אל תוך האדמה. העלים גדלים כלפי מעלה ובעלי מופעים שונים בין האביב לקיץ. בסיס העלה בצורת משולש, כשקודקודו מחובר לריזום, ובקצהו השני שני חצאים המחוברים לרוחבם, ומהווים את המלכודת. באביב, העלה נוטה להיות זקוף יותר, וצומח כלי מעלה, בעוד עלי קיץ בעלי מופע שטוח, הצמוד לקרקע.
למרות כל מה שראיתם בסרטים, קוטר הצמח בדר”כ עד 15 ס”מ, עם מלכודות בקוטר של 1-3 ס”מ.
לדיונאה מופעים רבים, אך צמח הדיונאה הוא אחד ויחיד – אין זנים שונים לצמח. כל המופעים מקורם באותו הצמח, ולא בהכלאות. הדיונאה הטיפוסית היא צמח בקוטר של כ-15 ס”מ, עם עלים ירוקים. בתנאי תאורה מתאימים, פנים המלכודת יהפוך לאדום. במופעים השונים אפשר למצוא מלכודות על “סורגים” בצורות שונות, עלים בצבעים שונים, גדלים קטנים במיוחדף או גדולים במיוחד, ועוד כל מיני אפשרויות. כל הזמן אנשים מצליחים להגיע למופעים מיוחדים, ונותנים להם שמות ייחודיים.
כאשר חרק נוגע פעמיים באותה השערה, או בשתי שערות שונות בטווח קצר, משודר פולס עצבי בתוך עלי הצמח, המעוררים את המלכודת לחיים. שני חצאי העלים נסגרים במהירות אדירה, תוך שהן לוכדות את החרק בינהן. ה”אצבעות” שבקצה חצאי המלכודת מתלכדות כמו סורגי כלא, ומונעות מהחרק לברוח. אבל – שימו לב שיש רווח בין הסורגים, וחרקים קטנים במיוחד מצליחים להתחמק ממלכודת המוות, כדי שהצמח לא יוציא אנרגיה על עיכול חרק קטן, שלא יחזיר לו את האנרגיה הזו.
ככל שהחרק נלחם יותר, כך הוא נוגע יותר בשערות החישה, וישנם פולסים עצביים נוספים בתוך חלקי המלכודת. העלים נסגרים יותר ויותר, ולוכדים את החרק במלכודת לוחצת. לבסוף, העלים מתחילים להפריש נוזלי עיכול שמפרקים את החרק לחומרי הזנה, אותם הצמח סופג חזרה. לוקח לדיונאה זמן רב להתחיל להפריש נוזלי עיכול כדי לעכל חרק, והתהליך נמשך מספר ימים. אם החרק לא זז במלכודת מייד לאחר שזו נסגרה (כי זה ענף או חרק מת), המלכודת תיפתח לאחר יום-יומיים, ותהיה מוכנה ללכידת חרק חדש.
המטרה במנגנון זה הוא להמנע מסגירת המלכודת כתוצאה מרוח, גשם, או גורמים אחרים, ולאפשר לחרקים קטנים להתחמק. בכך הדיונאה חוסכת אנרגיה ולא מפעילה את המלכודת, או מתאמצת יותר מדי, כתוצאה מגורמים שלא יכניסו יותר חומרי תזונה ממה שהצמח צורך. אבל… מלכודת לא חיה לנצח. לאחר פעמים בודדות שמלכודת נסגרת, היא תפסיק להסגר שוב, ותשאר פתוחה. בשלב זה המלכודת תמשיך לתפקד כעלה המבצע פוטוסינטזה.
הצמח לא נושך, לא אוכל דם, ולא מנסה ללכוד אצבעות. אפשר לגעת בפנים המלכודת עם אצבעות, ולא יקרה דבר – גם אם המלכודת נסגרת על האצבעות. אפילו אם יש לכם עד כדי כך הרבה סבלנות, העור שעל האצבע שלכם (וכל הגוף) מגן עליכם מפני מיצי העיכול של הדיונאה.
בתחילת האביב יופיע עמוד הפריחה מתוך מרכז הפקעת. עמוד הפריחה יכול להגיע לגובה של כ-20 סנטימטרים, ובראשו יתפתחו פרחים לבנים.
פריחת הדיונאה דורשת הרבה אנרגיה מהצמח. ישנן דעות חלוקות אם יש לקטום את עמוד התפרחת לאחר שצמחה 2-3 ס”מ, או להשאיר אותה. מצד אחד הפריחה גורמת לצמח להוציא אנרגיה רבה על הפריחה. מצד שני, הצמח בטבע אכן פורח, ואף אחד לא קוטם אותו, ולכן יש הגורסים שיש לאפשר לצמח לפרוח, ללא הפרעה. המלצתי – אם אתם רוצים זרעים – תשאירו. אחרת, תקטמו את עמוד התפרחת. לעיתים, לאחר קטימת הפרח, עלולה לקרות תופעה שנקראית False Vivipary – תופעה שבה מתחיל להתפתח צמח חדש על גבי עמוד התפרחת שנקטמה. אין להיבהל – זוהי תופעה ידועה בצמחים טורפים – בעיקר בדיונאות ובטלליות.
הדיונאה מפרה את עצמה, ולכן לא נדרש מאמץ רב ללקט את הזרעים. לאחר שהפרח משחיר, תוכלו לראות בפנים את הזרעים השחורים והמבריקים. על מנת ללקט אותם, קיטמו את עמוד התפרחת מתחת לפרח היבש, ותוך שאתם הופכים אותו לתוך כוס (רצוי זכוכית), הוציאו בזהירות את הזרעים. על מנת לגדל צמחים מזרעים, נדרשת סבלנות רבה. מרגע שזרע נובט ועד להגיעו לגודל מלא עוברים חמש שנים!!!
על מנת לקרוא על הנבטת זרעי דיונאה, בקרו במדריך ההנבטה שלי.
הערה – דיונאה יש רק אחת – אין צמחים מסוגים שונים, אלא מופעים שונים. לכן, אם הפרתם את הדיונאה וליקטתם את הזרעים, רוב הסיכויים שמהפרח לא תקבלו את אותו המופע, אלא מופע שיותר דומה לדיונאה טיפוסית. על מנת להרבות מופעים מיוחדים, יש לעשות בשיטות ריבוי מתקדמות – ייחורים.
לדיונאה יש מחזור חיים בהתאם לעונות. בתחילת האביב הדיונאה יוצאת מהתרדמת שלה, ומוציאה עמודי תפרחת – בדרך כלל עמוד או שניים לכל צמח. עמודי התפרחת ימשיכו לצאת מדי פעם גם בהמשך, אך עיקר הפריחה היא בתחילת האביב.
בשלב הבא הדיונאה תתחיל להוציא עלים חדשים, עם מלכודות חדשות, תוך שהעלים הישנים יתחילו להשחיר ולמות. המלכודות באביב נוטות להיות זקופות יותר, ויצמחו יותר לגובה. במהלך הקיץ, המלכודות ייעשו גדולות יותר, ויהיו יותר שטוחות, קרובות לקרקע.
בסתיו, כאשר הימים ייעשו קרירים וקצרים יותר, הצמח ייכנס שוב לתרדמת – התגובה של המלכודות תעשה איטית, מלכודות חדשות כמעט ולא יצמחו, אלה שכן – יהיו קטנים מאוד, ומלכודות הקיץ ישחירו וימותו.
לבסוף, הדיונאה תיכנס לתרדמת לתקופת החורף, רק כדי לפרוח שוב באביב. טעות נפוצה היא לחשוב שהדיונאה מתה בתקופה זו. אל תזרקו את הדיונאה שלכם – היא רק הולכת לשנת חורף. הניחו אותה במקום קריר, דאגו להשקות אותה בפחות מים מהרגיל, אך שהמצע לא יתייבש לחלוטין, ובאביב יופיעו עמודי תפרחת ומלכודות חדשות להנאתכם.
אני מגדל את הדיונאה בחוץ, חשופה לכל מזג האוויר. בקיץ אני עושה שימוש ברשת צל, וימי חמסין, כאשר יש נטייה ליובש קיצוני, אני מרסס מדי פעם בשעות היום. בחורף, הדיונאה נשארת בחוץ. כאשר יש סיכוי לברד, אני מכסה את המיכל על מנת להגן על הצמח. במידה וצפויה קרה (טמפרטורה מתחת לאפס), אני מכניס את הדיונאה לבית, למקום קריר.
הדיונאה אוהבת שמש, אבל במידה. הדיונאה אוהבת שמש מלאה רוב שעות היום, אך השמש הישראלית בקיץ יכולה להיות קצת חזקה מדי. אני עושה שימוש ברשת צל בקיץ החם. הדיונאה לא תצמח טוב אם אין מספיק אור – אם היא לא מקבלת 6-8 שעות שמש ישירה ביום, רצוי שמש של בוקר או ערב. עדן חלון כלל לא מתאימה לדיונאה, שכן היא לא תקבל מספיק אור – האור שחודר הוא מסונן (לחלונות יש בדר”כ שכבת סינון UV).
בסוף החורף (בישראל – פברואר), ולקראת האביב, כאשר הדיונאה עדיין בתרדמת, זה הזמן לשתול אותה מחדש. אני עושה שימוש בתערובת סטנדרטית (עוד בעמוד “מצע”). בהזדמנות זו אפשר גם לפצל אותן, תוך ששומרים שלכל פיצול יהיו שורשים. יש להקפיד שלא להפריע יותר מדי לשורשים, שכן הם רגישים. השקייה תחתית, תוך שלא נותנים למצע להתייבש, אך לא בגובה רב.
בשיחות טלפון שאני מקבל, מדי פעם אני נשאל על טיפים...
קרא פוסט זהזחל עש הינו מזיק אשר יכול להשמיד עציצים רבים מאוסף...
קרא פוסט זהבמדריך זה תוכלו לקרוא על השיטות לזריעה והנבטה של זרעי...
קרא פוסט זההסתיו כמעט והגיע, ואיתו יש להתחיל להתארגן לקראת שינוי מהותי...
קרא פוסט זהInternational Carnivorous Plant Society
CARNIVOROUS PLANT WEB RING
© כל הזכויות שמורות לירון רז. המידע המוצג באתר לא מהווה הבטחה להצלחת גידול צמחים טורפים, אלא קווים כלליים בלבד לגידולם.
78 Responses
שלום ירון
כמה אחוזי לחות צריכה דיונאה שרק קניתי? וכמה אחרי חודשיים? יש לי מד לחות. ואיך אפשר ליצור את הכמות המתאימה של אחוזי הלחות?
שלום אמיר,
דיונאה יכולה להסתדר מעולה גם עם 50% לחות באוויר.
בהתאם למקום המגורים שלך, ייתכן ואין צורך לייצר לחות נוספת באוויר.
יותר קריטי לשמור על אדמה לחה, אך לא רטובה מדי, כדי למנוע רקבון שורשים.
בהצלחה,
ירון
שלום ירון,
יש לי דיונאה שמצמיחה כרגע את גבעול הפרח, זה אומר שהיא לא נכנסה לתרדמת חורף? במאי הקרוב תהיי שנה שאני מגדל אותה.
אני מגדל אותה על עדן חלון מזרחי והיא מקבלת כ2-3 שעות שמש ישירה בבוקר
שלום ויטלי,
עקב שינויי מזג האוויר המשוגעים שאנחנו חווים, הרבה צמחים מתבלבלים ויוצאים מהתרדמת.
גם אצלי יש שופריות שכבר עכשיו התחילו להוציא פרחים.
אני ממליץ לקטום את הדיונאה ופשוט לתת לה לגדול כרגיל, מעבר לכך.
בהצלחה,
ירון
מה הבעיה בתאורה של בית לא מספיק טובה?
ודווקא אמרו לי שהשמש ממש מזיקה להם… לא נכון?
שלום יצחק,
רמות התאורה צריכות להתאים לצמח שיש לך.
חמאיות וכדניות יכולות להסתדר עם תאורה יותר חלשה, אך עדיין כדאי לחשוף אותן לשמש ישירה של בוקר או ערב.
שופריות, טלליות ודיונאה צריכות שמש בהירה עוד יותר. את רוב הצמחים שלי מהסוגים האלו אני מגדל בחוץ, כאשר בקיץ הן חשופות לשמש צהריים עם רשת צל של 30%, בנוסף לשמש של בוקר.
תאורה בייתית מורכבת היום משני סוגים עיקריים –
תאורת לדים – מדובר בתאורה עם ספקטרום מאוד צר, המיועד לעיניים של בני אדם. צמחים צריכים תאורה עם ספקטרום שונה, שכולל פיקים בתדרים ספציפיים (אדום וכחול). לכן תאורת לדים לא מתאימה לגידול צמחים תובעניים.
תאורת פלורוסנט – זוהי תאורה טובה אם היא מספיק חזקה, שכן הספקטרום שלה יכול להתאים. עם זאת יש לדאוג שהאור יהיה יחסית קרוב לצמח, ומכוון כלפי מטה עם שימוש ברפלקטורים מלמעלה. אני משתמש בתאורה כזאת אצלי במדפי גידול.
לצערי יש מידע רב שגוי שמופץ על בעיקר על ידי משתלות שלא מתמצאות בצמחים טורפים.
בהצלחה
שלום ירון אני מגדל תדיאונה כבר כמה חודשים מי מזגנים עד עכשיו היא משגשגת נמצאת בארון מעץ מוצל פתוח מהצד נכנס קצת שמש השארתי את עמוד התפרחת של הצמח הפרח כבר גדול עוד שניה פורח והדיאונה שלי מתחילה טיפה להצהיב הבנתי שהפרח לוקח המון כוח מהצמח אך אני יכול לעזור לו לשרוד או שזה תהליך טבעי?
שלום שי,
קשה לענות מבלי להכיר את כל התנאים עצמם, כמו לחות ותאורה מלאה שהדיונאה מקבלת.
כמו כן, לפי התיאור שלך הדיונאה גדלה כבר כמה חודשים, משמע שהיא לא קיבלה תרדמת חורף.
עדיף היה אם לא היית נותן לדיונאה לפרוח בכלל, ואז היא היתה משקיעה את האנרגיה שיש לה בצמיחה כעת.
ייתכן והיא בסטרס מכך שלא היתה בתרדמת בחורף, ולכן היא פורחת כעת, ואחר כך לא תשרוד.
לצערי, אני רואה זאת הרבה עם צמחים שנרכשים במשתלות ומביאים אותם מחוץ לעונת הצמיחה.
תן לה תנאים מעולים – אור בהיר (שמש בוקר וערב), לחות יחסית גבוהה, ושהמצע לא יהיה רטוב מדי, ונקווה לטוב.
שלום ירון .
קניתי היום דיונאה ממשתלה ובמשתלה אמרו לי להשקות פעם בשבוע ולשים בתוך הבית .
לפי מה שקראתי פה צריך לחשוף את הדיונאה לשמש ישירה 6-8 שעות ולהשקות במים מזוקקים.
איך אתה הכי ממליץ לגדל דיונאה שנקנתה ממשתלה שלא הייתה חשופה לשמש ורגילה לקבל מים רגילים ולא מזוקקים. הצלחת הגידול חשובה לי . תודה .
שלום ירין,
מאוד קשה להצליח בארץ עם דיונאה מיובאת שרוכשים במשתלות רגילות. פעמים רבות הן מגיעות מלאות בהורמוני גדילה, ובמשתלה עצמה לא תמיד מטפלים בצורה נכונה.
אני ממליץ לאקלם באיטיות לתנאים שיש אצלך ולא לחשוף ישר לכל שעות השמש הנדרשות.
רצוי להגן מיובש קיצוני של שרב ולוודא שהטמפרטורות לא עולות מעל 25 מעלות בחודשים הראשונים.
בנוסף, לא להעביר לעציץ אחר בתקופה הראשונה, ולוודא שהעציץ לח כל הזמן, אבל לא רטוב לחלוטין. רצוי להעמיד בלא יותר מסנטימטר אחד של מים מזוקקים.
בהצלחה
כמה זמן הם חיים
דיונאה יכולה לחיות שנים רבות במידה והיא מקבלת תנאים טובים. לצמח לוקח חמש שנים רק להגיע לבגרות מלאה…
היי אני חדשה בגידול דיונאה וקנו לי לא ממזמן. אני רוצה לגדל את הדיונאה בחדר , החדר יחסית מואר אבל בלי שמש ישירה , אם לשים מנורת שולחן רגילה מאיקאה מעליו זה יספק את העבודה?
וכרגע הדיונאה בתוך טרריום . ויש לו 1 סמ מים מזוקקים בתחתית האם הוא לא צריך את המים בתחתית בחורף? והאם הטריריום והמנורה זה מיותר?
הי,
נורות איקאה פשוטות הן בדרך כלל חלשות ובעלות ספקטרום צר מאוד. אני ממליץ לעשות שימוש בנורה פלורוסנטית לכל הפחות, עם כ-12 שעות חשיפה ביום.
בחורף יש לדאוג לתת לדיונאה חשיפה לטמפרטורות נמוכות יותר ושעות אור קצרות יותר.
בזמן זה אפשר לתת למגש המים להתייבש, אך לוודא שהמצע לעולם לא מתייבש, אלא נשאר לח.
שאלה
אני משקה את הצמח במי מזגנים. דוג שיהיו תמיד מים בתחתית ושמש ישירה.
הבעיה שבזמן האחרון חלו מספר עלים להשחיר ולמות. האם זה בשל משהו
שאני לא מספק לצמח ?
תודה
שלום אלי,
מבלי לדעת את כל התנאים, קשה מעט לענות.
אם מדובר רק בעלה-שניים, אז ייתכן מאוד וזהו תהליך טבעי של החלפת עלים ישנים בחדשים.
הסיבה הנפוצה להשחרת העלים זמן קצר אחרי שרוכשים את הצמח, היא בעיות איקלום. אם הצמח נרכש במשתלה רגילה, ולא אצל מגדל מתמחה בטורפים, אז פעמים רבות הצמחים הטורפים מגיעים לשם היישר מהמטוס, ללא איקלום לתנאי ישראל. כאשר אנחנו מביאים אותם הביתה, הם עוברים תהליך קשה, ויש סיכוי טוב שהם לא ישרדו את החום הישראלי והשמש החזקה, או את התנאים שקיבל במשתלה עצמה (כמו השקייה עם מים רגילים).
סיבה אחרת יכולה להיות חשיפה לאור חזק מדי – שמש ישירה, או טמפרטורות גבוהות מדי.
בהצלחה
ירון
שלום
לפני שבועיים קנינו דיונאה. מלכודת חדשה שגדלה לה החלה ישר להשחיר, וכך גם כמה מלכודות ותיקות.
היא נמצאת ליד חלון ומקבלת שמש ישירה בשעות הבוקר בלבד.
השקיה תחתית ממים מזוקקים.
מה יכולה להיות הסיבה?
שלום טל
מבלי לדעת את כל התנאים, קשה מעט לענות.
אם מדובר רק בעלה-שניים, אז ייתכן מאוד וזהו תהליך טבעי של החלפת עלים ישנים בחדשים.
הסיבה הנפוצה להשחרת העלים זמן קצר אחרי שרוכשים את הצמח, היא בעיות איקלום. אם הצמח נרכש במשתלה רגילה, ולא אצל מגדל מתמחה בטורפים, אז פעמים רבות הצמחים הטורפים מגיעים לשם היישר מהמטוס, ללא איקלום לתנאי ישראל. כאשר אנחנו מביאים אותם הביתה, הם עוברים תהליך קשה, ויש סיכוי טוב שהם לא ישרדו את החום הישראלי והשמש החזקה, או את התנאים שקיבל במשתלה עצמה (כמו השקייה עם מים רגילים).
סיבות אחרות יכולות להיות חשיפה לטמפרטורות גבוהות מדי בסמוך לחלון, או משחק רב עם המלכודות שגורמות למותן.
בהצלחה
ירון
שלום ירון צריך להשקות במים מזוקקים או רגילים?
צמחים טורפים משקים במים מזוקקים
תודה! תבין די קשה לגדל דיונאה כשאתה בן9
שלום ירון אני מגדל דיונאה בקושי יום אבל היא לא לוחדת כלום זה בסדר?
שלום יפתח,
דיונאה בטבע לא לוכד חרק ביום, אלא יותר לכיוון חרק בחודש, כך שהאכלה כל יום יכולה להיות מוגזמת לדיונאה.
חרק פעם בשבועיים יהיה סביר.
בהצלחה,
ירון
שלום ירון
יש לי שאלה
יש לי דיונאה חדשה יחסית (קנו לי אותה בתחילת החורף)
בתחילת האביב היא הייתה בסדר גמור ,היא הצמיחה עלים חדשים ועמודי פריחה
אבל עכשיו העלים הפכו שחורים כולם ונשארו רק העמודי פריחה שעדיין ירוקים
אני לא יודעת אם אני בטפלת בה נכון בכלל
אשמח לעזרה
שלום ירון, תודה על התשובה המהירה.
למה כוונתך שכתבת “אם תתן לה להיכנס כבר עכשיו לתרדמת”? מהם הסימנים לתרדמת של הדיונאה?
ודבר נוסף, כשקניתי את השתיל במשתלה פארק אוטופיה, הם אמרו לי שאסור בכלל להשים את הדיונאה בשמש ישירה ומלאה (אלא באור מלא), כיון שאז הדיונאה מקבלת מהשמש את האנרגיות שהיא צריכה ולא מעודדת יציאה של מלכודות. ואילו ראיתי אצלך שכתבת שהדיונאה כן צריכה שמש ישירה… אשמח להסבר בנושא.
תודה רבה.
שלום מתן.
כמעט כל הצמחים שנמכרים בישראל הם מיבוא מסחרי. הצמחים נמצאים בשיא צמיחתם, שקורית בצורה מלאכותית, ולא בתאימות לעונה.
זאת אומרת, שאם רכשת לאחרונה דיונאה, היא גדלה כאילו עכשיו אביב-קיץ, ולא סתיו, כי כך היא יוצאת מהמגדל המסחרי.
על הדיונאה להיחשף לאור הולך ומתקצר וטמפרטורות הולכות ויורדות, כדי להכנס לתרדמת.
אני מגדל דיונאות בחוץ, כך שכהיום מתקצר והטמפרטורות יורדות, הדיונאות נכנסות באופן טבעי לתרדמת.
דיונאה צריכה אור שמש בהיר, אך השמש הישראלית בשיא הקיץ בהירה מדי. בתקופת הקיץ הדיונאות מקבלות אור שמש ישירה בבוקר, ובצהריים השמש מסוננת.
אפשר לגדל דיונאה תחת אור מלאכותי, אבל האור צריך להיות מאוד בהיר וקרוב לצמחים. מנבטה לדיונאות שיש לי נמצאת תחת 4 נורות פלורוסנט מסוג T5, במרחק כ-20 ס”מ מעל הנבטים, כאשר אני בקיץ עם 16 שעות ביום ובחורף יורד בהדרגתיות ל-12שעות.
אני מקווה שזה עוזר ומסביר.
ירון
שלום ירון,
קניתי היום במשתלה שתיל קטן של דיונאה ואני רוצה להעביר אותו לעציץ יותר גדול, רציתי לשאול האם מצע של פרלייט או ורמיקולייט הם טובים? והאם יש עדיפות לאחד מהם?
תודה רבה ושבת שלום
שלום מתן
בעקרון, עדיף מצע המורכב מתערובת של פרלייט וכבול בחלקים שווים, כשהכבול צריך להיות נקי מתוספות כמו אבן גיר, דשנים וכד’.
בנוסף, עדיף להעביר את הדיונאה לעציץ חדש רק כשהיא בתרדמת, ולא בתקופת צמיחה – בדרך כלל סביב ינואר-פברואר, אם תיתן לה להכנס כבר עכשיו לתרדמת.
בהצלחה
שלום ירון,
אני חדשה לדיונאות אך נראה שהדיונאה שלי עומדת להיכנס לשנת חורף ויש לי כמה שאלות.
האם צריך לטפל בדיונאה באופן שונה בזמן שהיא בשנת חורף? האם להשאיר את כמות המים וקבועה ולהמשיך לחשוף אותה לשמש?
האם כאשר שנת החורף של הדיונאה מסתיימת היא תצמח מחדש מעצמה או שאני צריכה לאסוף את הזרעים שהיא מפיקה ולשתול אותם מחדש?
חשוב לי לציין שאני גרה בצפון איטליה והחורף כאן קר מאוד, כרגע אני מוציאה את הדיונאה שלי לשמש בשעות היום ומכניסה אותה הביתה בלילות כשנהיה קר.
אשמח אם תוכל לענות לי בקרוב, האתר שלך נפלא ועוזר לי מאוד בטיפול בדיונאה שלי.
בברכה, עדי
שלום עדי,
אתחיל בזרעים – הפרח מופק תחילת האביב, עם היציאה מהתרדמת. תמיד כדאי לאסוף זרעים ולגדל דורות חדשים של דיונאה. הגידול יהווה גם חוויה לימודית על התפתחות הצמח.
בתקופת החורף חשוב עדיין לשמור על מצע לח, אך לא רטוב.
רצוי לשמור על טמפרטורות נמוכות בתקופת התרדמת. אני מגדל את הדיונאות שלי בחוץ, במקום קריר, אך עדיין עם אור מופחת. במידה ואין מקום כזה, אפשר להוציא את הדיונאה מהעציץ, ולאכסן במקרר עם מגבת נייר לחה מסביב לשורשים. שיטה זו יותר בעייתית, ולא תמיד הצמח שורד.
אני לא בטוח שאוכל לייעץ לגבי תנאי הגידול באיטליה, אך תוכלי להיעזר באגודת חובבי הצמחים הטורפים באיטליה.
בהצלחה,
ירון
היי ירון
מקווה שתוכל לעזור לי
יש לי דיונאה שנמצאת במרפסת עם שמש ישירה מהזריחה עד הצהריים
הבעיה שאני חושש שהשמש הורגת אותה כי רוב המלכודות הפכו לצהובות גם החדשות שיצאו ממש על סף להשחיר
אני משקה אותה אך ורק עם מים מזוקקים השקיה תחתית ובמידה הרצויה,תמיד בודק שהאדמה לחה למרות שיש לה שכבת טחב למעלה(ככה היא הגיעה מהמשתלה)
אני לא מאכיל אותה כי היא תופסת לבד ואני אובד עצות
לירון שלום,
דיונאה נחשב כצמח בעייתי באקלים הישראלי, במיוחד כזה שנרכש במשתלות.
פעמים רבות הוא נמכר ללא איקלום מתאים, ישר מהמשתלה המסחרית והמבוקרת שבה גידלו אותה באירופה, לאקלים הישראלי החם.
ברוב המשתלות אף משקים עם מים רגילים, עד שהצמח נמכר.
יש סיכוי טוב שהדיונאה לא היה רגיל לשמש ישירה, אלא לאור מלאכותי בהיר או שמש מסוננת.
תן לדיונאה זמן, ונסה להגביל את משך הזמן שהצמח חשוף לשמש ישירה, בהתחלה לשעתיים, ולאט תאריך את הזמן.
בהצלחה
ירון
שלום ירון, האם את צמח הדיונאה אפשר להעביר לעציץ בשלב מסוים, או שעליו להישאר בתוך כוס הפלסטיק שבה הוא מגיע?
ואם שתילה מחדש שכזו אפשרית,
באיזה שלב של חיי הצמח אפשר לעשות זאת?
לאיזה כלי אתה היית ממליץ להעביר אותו?
ואילו טיפים יש לך על אופן השתילה, מיקום העציץ וכמות המים שינתנו לו?
בנוסף לזה, האם אפשר לגדל את הצמח בתוך טרריום, ועל איזה סוג טרריום היית ממליץ, אשמח לקישור לחנות שממנה אתה היית ממליץ לרכוש את הטרריום.
דבר אחרון הוא, האם יש לך מדריך על בניית טרריומים ספציפית לצמח הדיונאה?
תודה רבה ושבוע טוב ובריא (^:
שלום איל,
אני ממליץ לבצע שתילה מחדש רק בחודש ינואר או תחילת פברואר, כאשר הדיונאה בתרדמת.
ניתן לשתול אותו מחדש מכלי פלסטיק, בתערובת שמתאימה לדיונאה, שאותה תוכל לרכוש בלינק הזה.
אני לא ממליץ על גידול דיונאה בטרריום, שכן הצמח דורש חשיפה לשינויים באור וטמפרטורות, על מנת שידע מתי להכנס לתרדמת.
לכן יהיה קשה לשלב אותו בטרריום, עם צמחים אחרים.
אני מגדל את הדיונאה בחוץ, בתוך אקווריום שפתוח למעלה (רק רשת), על מנת להעלות את הלחות מצד אחד תוך איוורור מתאים, ולהגן עליו ממזיקים (כמו חתולים) מצד שני.
בהצלחה.
היי ירון, לפני כחודש רכשתי דיונאה והיום כשניסיתי להאכיל אותה המלכודת לא נסגרה, האם זה סימן למות הצמח?
שלום,
הפסקת פעילות המלכודת יכולה להעיד על מסר גורמים.
הסיבה הנפוצה – שהמלכודת הופעלה בעבר מספר פעמים, ועכשיו היא מפסיקה לפעול. כעת המלכודת תשמש כעלה רגיל לכל דבר, ותייצר אנרגיה מפוטוסינטזה.
כמובן, ייתכן גם שהזבוב פשוט לא הפעיל את המלכודת. על מנת להפעיל את המלכודת, על החרק לגעת באותה שערת הפעלה פעמיים, בהפרש של כשניה-שתיים, או בשתי שערות שונות, גם כן בהפרש של שניה-שתיים.
סיבה נוספת – הטמפרטורות גבוהות מאוד לדיונאה, והמלכודת תהיה איטית מאוד, או שכלל לא תפעל.
מלכודת שלא עובדת לא מצביעה על צמח גוסס, אלא זה חלק מהתהליך הטבעי שהצמח עובר.
גידול מהנה,
ירון
היי ירון
קניתי היום דיונאה וקראתי על תנאי הגידול שלה. לפי מה שהבנתי היא צריכה מים מזוקקים בהשקיה תחתית ואור שמש ישיר. יש לי עדן חלון עם הרבה אור ושמש ישירה, אבל יש מקום אחר שבו תכננתי לשים אותה. לכמה זמן בערך להוציא אותה לשמש ובאיזה שעות? עוד דבר, כשהייתי במשתלה הצלחתי ללכוד זבוב בתוך הכוס שלה, אבל זה לא היה נראה בכלל כאילו הוא עומד להיכנס אליה … לפי הזמן שבו היא תהיה בחוץ אני אצטרך להאכיל אותה? (פעם בחודש בערך).
שלום דניאלה,
רצוי שצמח הדיונאה יקבל אור שמש ישיר לפחות למספר שעות בבוקר – לא בצהריים.
לגבי לכידת זבובים, אל דאגה. צמח הדיונאה בטבע לא לוכד חרקים כל העת, אלא רק מדי פעם.
בכל שאר הזמנים, הוא מבצע פוטוסינטזה, וחי מאנרגיית השמש.
בהצלחה בגידול,
ירון
ירון שלום. היום רכשנו ממשתלה דיונאה. היא נמצאת בכלי פלסטיק קטן. האם ניתן להעביר אותה לכלי אחר?
האם ניתן להשקות במי מזגנים?
תודה
שלום תמילה,
רצוי לא להעביר בשלב הצמיחה את הדיונאה לעציץ חדש. הזמן הטוב ביותר לעשות זאת הוא בינואר, כשהצמח בתרדמת חורף.
אפשר להשקות במי מזגנים.
ירון
ירון תודה על תשובתך המהירה.
היום בשעה 15 צלוחית שעליה עומדת הדיונאה היתה ריקה. הוספתי מים ועכשיו השעה 19, הצלוחית שוב ריקה. האם הצלוחית אמורה להיות כל הזמן מלאה במים?
שלום תמילה,
אכן, רצוי שהצלוחית תהיה עם מים כל העת.
ייבוש צלוחית לעיתים קרובות יכול להעיד על סביבה יבשה יחסית, שעלולה להזיק לדיונאה.
רצוי לשמור על לחות של סביב 50% לחות יחסית.
ירון
שאלה שלום ירון קיבלתי שקית זרעים של הצמח המדובר זו פעם ראשונה בחיי. ואני רוצה לנסות לגדל אותם
א.מה עומק הזרע בתוך הכלי
ב.האם חול שקונים בחנות או חול שחור רגיל יגיד מי פרדס
שלום אבי,
אני מזמין אותך לקרוא על הנבטת זרעי דיונאה בפוסט הזה – הוראות הנבטה לזרעי דיונאה.
בהצלחה!
ירון
היי הייתי שמח לדעת כל כמה זמן להשקות את הדיונאה? תודה!
שלום
דיונאה צריכה לעמוד באופן קבוע במים מזוקקים. שיטת ההשקייה נקראית השקיה תחתית.
ירון
שלום ירון, אני קניתי דיונאה ויש לי מספר שאלות:
1. האם זה בסדר להשקות אותה במים רגילים מברז?
2. באיזה גדלים ובאיזה סוגים של חרקים כדאי להאכיל אותה?
3. איזה חרקים כדאי לתת חיים ואיזה חרקים כדאי לתת מתים?
4. האם זה בסדר בשבילה שבבוקר ובערב היא במרפסת של הבית עץ בגינה שלנו עם שמש ישירה ובצהריים היא בתוך הבית עם מזגן?
5. עד כמה שראיתי חרקים לא ממש נוחתים עליה, אז רציתי לשאול כל כמה זמן צריך, אם צריך, להאכיל אותה?
6. יש לנו ליד הבית מלא פשפשי אש (אדמון מצויר) האם כדאי להאכיל אותה בהם?
תודה!!
טל שלום,
1. – אין להשקות במים רגילים, רק במים מזוקקים.
2. כל חרק שלא יבלוט מהמלכודת יתאים.
3. רק חרקים חיים. זה מדרש להמשך פעולת הלכידה.
4. עדיף שלא תחווה שינויי טמפרטורה קיצוניים (מזגן-חום קיץ).
5. מספיק חרק אחד לחודש.
6. אני לא מכיר את החרק הזה, ומה יקרה. תנסו…
בהצלחה!
זה בסדר להרתיח את המים ולקרר אותם בשביל שיהיו מזוקקים?
מי אוסמוזה או מים מזוקקים הם מים שעברו תהליך שמוציא מינרלים מהמים.
הרתחת מים עושה ההיפך – מרכזת את כמות המינרלים המומסים.
אפשר לקנות מים מזוקקים בבתי מרקחת.
היי ירון,
יש לי כמה שאלות:
1) האם אפשר לחשוף צמחים טורפים לגשם?
2) בימים שיש מעט אור שמש, איך אפשר לספק את האור שדרוש לצמחים הטורפים?
3) הדיונאה שלי לא תופסת חרקים (אין אותם פשוט) אז אני מנסה להאכיל אותה, אבל כל פעם שאני מאכילה אותה בחרקים היא פשוט לא אוכלת אותם, המלכודת נסגרת אבל למחרת היא נפתחת והחרק עדיין נמצא שם. איך אני גורמת לה לאכול?
4) ממה שהבנתי כדנית זה מעין צמח מטפס. אפשר לתקוע בעציץ שלה מקל (המיועד לצמחים טורפים)?
נועה שלום,
למעט חמאיות, אפשר לחשוף צמחים טורפים לגשם. רק לשים לב שגשם חזק יכול לשטוף את הדבק מטלליות, ורוח חזקה יכולה להפיל עציצים או לשטח שופריות. בטבע צמחים טורפים חשוים לגשמים.
זיכרי שיש צמחים טורפים שזקוקים לתרדמת חורף, וכדאי להשאיר אותם בחוץ בעונה זו. מעבר לזה, על ידי שימוש בתאורה מלאכותית אפשר לספק אור מתאים. אני אישית עושה שימוש בפלורוסנטים, ולא לדים.
לפי התיאור, את מאכילה את הדיונאה בחרקים מתים. כחלק מהליך הלכידה, הדיונאה מרגישה אם יש חרק שזז במלכודת, ורק אז למעשה מתחילה בעיכול. אם החרק לא ממשיך לזוז לאחר סגירת המלכודת, הדיונאה תיפתח מחדש. מנגנון זה בא לשמור שהדיונאה לא תבזבז אנרגיה על נסיון עיכול של עלים, ענפים או חרקים שמצליחים להימלט.
כדנית היא צמח שנשען על צמחים אחרים, כמו שיחים או עצים. בהחלט אפשר לשים מקל או ענף על מנת שתישען עליה.
ירון
שלום יש לי צמח דיוניאה שכניתי את הצמח בתוך חממית קטנה מיפלסטיק ואני רוצה להוציא את הצמח מהחממית ולהשים את הצמח לידי בחדר שאין לחות האם זה בסדר
יחזקאל שלום
כדאי לבדוק כמה אחוזי לחות יש בחדר.
פחות מ-50% לא מומלץ.
כמו כן, את המעבר כדאי לעשות בהדרגתיות.
תתחיל בפתיחת החממית מעט כל יום, וכל שבוע תפתח יותר.
זה יאפשר לצמח להתרגל יותר טוב ללחות.
תוודא גם ששאר התנאים מתקיימים, כמו תאורה ואוורור.
ירון
ירון שלום,
מה דעתך על האכלת צמחים טורפים כגון דיונאה וכדנית בחשופיות?
יניב
יניב שלום,
אין לי נסיון עם חשופיות, אך להבנתי, הן עלולות גם לאכול את הצמח הטורף, ולכן ייתכן וכדאי להמנע מהאכלתן לצמח בעודן חיות.
ירון
שלום
רציתי לדעת עם יש אפשרות לגדל את הדיונאה בעזרת מנורה לגידול צמחים לאחר שלב הנביטה.
שלום בן,
בהחלט אפשר לעשות שימוש במנורות לגידול צמחים.
כדאי לעשות שימוש בנורות פלורוסנט בשילוב צבעים Day Light ו-Cool White, או לעשות שימוש במערך נורות לד ייעודיות לשלב הצמיחה.
השימוש בפלורוסנטים יותר זמין וזול בישראל, אך יש להחליפן כל תקופה מסויימת (לפי סוג הנורה, בין אחת לשנה, לאחת לארבע שנים), כי הן מאבדות מהיעילות שלהן.
השימוש בנורות לד יותר חסכוני בחשמל, והאור לא מאבד מהיעילות שלו לאורך זמן, אך הן רגישות יותר לקפיצות חשמל, ויקרות יותר לרכישה.
משך התאורה עם נורות צריך גם כן להיות יותר ארוך מאשר שימוש בשמש – בין 12 ל-16 שעות, בהתאם לעונה.
ירון
הי ירון כתבת שמדי פעם אתה מציע לו חרק מה זה אומר מדי פעם כמה פעמים ביום?
אלון שלום,
כשאני מאכיל בחרקים, מדובר על פעם בשבועיים-שלושה, ואלו רק לצמחים שבבית.
הצמחים שבחוץ במרפסת לוכדים די והותר חרקים בעצמם!
ירון
כשאתה מאכיל את הצמח אתה מאכיל את כל המלכודות או רק חלק?
שלום נופר
למען האמת אני לא מאכיל לעיתים קרובות, והצמחים לוכדים חרקים גם בתוך הבית.
אני מאכיל בעיקר את הצמחים.שבטרריומים סגורים, ואז רק מלכודת אחת בכל פעם, כשמדובר בדיונאה, או שתיים כשזו כדנית או טללית.
ירון
תודה ירון ויש לך איזה הסבר על השקייה תחתית?
שלום אלון,
בהשקיה תחתית, למעשה מעמידים את העציץ בתוך כלי עם מים, והמים “נמשכים” כלפי מעלה, לתוך העציץ.
ירון
שלום ירון קניתי זרעי דיונאה ויש לי את כל העמצעים לגדל אותם מלבד דבר רחד שאני לא יודע איך אפשר להשיג אדמה מתאימה לגידול דיונאה? אשמח אם תוכל לעזור לי בזה
אלון שלום,
בוודאי שאוכל לעזור. אפשר לרכוש דרכי תערובת המתאימה לגידול דיונאה.
תוכל לרכוש את התערובת דרך האתר שלי – בלינק הזה
בברכה,
ירון
חלום שלי לגדל אותם…..
שלום וחג שמח.
יש לי מספר שאלות לגבי גידול דיונאה:
1. באילו אחוזי לחות אתה מגדל את הדיונאות שלך?
2. האם מים מזוקקים שנקנים בתחנת דלק יתאימו להשקייה?
3. האם דיונאה מתאימה לגידול בתוך טרריום עם אוורור טוב?
שלום מריה,
יש לי דיונאות שגדלות במרפסת הבית, בכ-40-50% לחות, ובימי שרב הלחות צונחת ל-10%.
יש לי מדפי הנבטה וגידול שם הלחות היא סביב 70% בתאורה, ובחושך מגיע ל-90%.
מים מזוקקים שנמכרים בתחנות דלק וברשתות עלולות להיות בעייתיות, כי הם בדר”כ לא באמת מזוקקים, אלא שעוברים תהליכים כימיים כדי להוריד את הקשיות במים, תוך הוספת חומרים מזיקים אחרים.
אפשר לקנות מים מזוקקים מצויינים בכל בית מרקחת. יש לי ידידה שרוכשת 2 ליטר בשבוע בצורה זו, והשירות ואיכות המים מצויינים.
בעקרון אפשר לגדל דיונאה בטרריום, אבל יהיו לך מספר אתגרים:
התאורה צריכה להיות מאוד חזקה.
חום רב שמצטבר עקב התאורה.
היעדר אוורור מתאים יחד עם חום ולחות יוצרת כר פורה למזיקים שפוגעים בצמחים.
בטרריום יותר קל לגדל חמאיות וטלליות, מאשר דיונאה ושופריות.
אני מקווה שזה עוזר.
חג שמח,
ירון
שלום ירון.
אני הולך לגדל בביתי דיונאה סטנדרטית,ויש לי את כל האמצעים לגידולה -פרט לאחד- אור שמש.
אין לי מרפסת בבית והמקסימום שאני יכול להציע זה עדן חלון עם שמש.
ישנה אפשרות להשאיר את הצמח בבית ולספק לו אור מלאכותי (מנורת לילה חזקה מעליו)?
בתודה, עידן ישראל😊
שלום עידן,
דיונאה צריכה הרבה אור על מנת להתפתח בצורה טובה. אפשר לגדל בעדן חלון, ולספק תוספת של 12 שעות תאורה מלאכותית, כמו מנורת פלורוסנט (לא לדים) במרחק לא רב מעליה.
חשוב רק לדאוג שתהיה זרימת אויר טובה, ושלא תהיה חשיפה לאוויר מזגן, שעלול לייבש את הצמח.
אגב, אם יש חתול בבית, כדאי לזכור שהם אוהבים את המים שבצלוחית (-;
בהצלחה,
ירון
קניתי זרעים של דיונאה יש איזה מדריך מפורט איך להתחיל לגדל?
אומר שלום,
אפשר לקרוא על הכנת תא נביטה לצמחים טורפים בפוסט הזה
ירון
היי, יש לי מספר שאלות וממה שאני מבינה אתה המומחא בארץ לנושא 🙂
1- אני מגדלת 2 דיונאות. השקייה תחתית מים מזוקקים. אחת מהן נראת לי מאוד חולה שכן כמות העלים והמלכודות הצטמצה משמעותית מאז שקניתי אותה למרות שהיתה קיימת פריחה של הפרח, גם עד עכשיו. אני מידי יום מתיה בעדינות על הצמח מים מזוקקים על מנת לשמור את הלחות. מה עלי לעשות על מנת לשקם אותה?
2- הדיונאה השנייה מלאה במלכודות ושמתי לב שהחל לצאת גבעות הפריחה אך המלכודות איבדו את הצבע האדום הפנימי שלהן… הן רק ירוקות… האם גם כאן יש משהו שאני יכולה לעשות על מנת לשקם?
3- אני מגדלת גם שופרית, בחנות קראו לה אדומה אך לדעתי היא ירוקה עם מעט ורידים אדומים. ככל שהזמן עובר המון עלים מתייבשים בה והצמיחה החדשה אינה תופסת, העלים הצעירים מתייבשים ומתים. אני משקה בהשקייה תחתית במים מזוקקים ומתיזה מידי יוםמים מזוקקים לשם הלחות. מה אני עושה לא בסדר?
כלל העציצים נמצאים אצלי בתוך הבית באזור מואר אך לא שמש ישירה מלאה.
אשמח לעזרתך כי אני לא רוצה שהם ימותו…
עינב שלום,
באם תוכלי לשלוח לי תמונות של הצמחים, מאוד יעזור.
לגבי התנאים – דיונאות ושופריות באופן עקרוני אוהבות מאוד אור שמש. תאורה עקיפה או צל, גם במקום מואר יחסית, אינה מספיקה להן.
כמו כן, התזה יום יומית של מים על הצמחים, ונקודות הצמיחה שלהם, יכולה להוביל לבעיות רקבון ועובש בנקודות אלה, מה שיכול להזיק לצמיחת הצמח ואף להרוג אותו.
אם הצמחים עומדים בצלוחיות עם 1-2 ס”מ מים באופן קבוע, וחלקו העליון של האדמה לא מתייבש, אפשר להשתמש במרסס לטובת ריסוס עדין מאוד מסביב, ולא ישירות על הצמח.
תמונה מאוד תעזור במקרה של השופרית.
ייתכן מאוד שאלה עלים ישנים משנה שעברה, שעכשיו תקופתם להתייבש, ושעלים חדשים עדיין לא יצאו עקב מחסור באור.
כדאי גם לבדוק אם אין טפילים (כמו כנימות) שהתבססו להם בבסיס הצמיחה ופוגעים בעלים הצעירים.
אלא רק דוגמאות לחלק מהבעיות שיכולות לפגוע בשופריות.
דיונאות:
לדיונאה לוקח זמן להתאושש לאחר פריחה. מסיבה זו לעיתים מומלץ לקטום את עמוד הפריחה בתחילתו, על מנת שהדיונאה תשקיע אנרגיה בהתפתחות העלים והמלכודות, ולא בפריחה.
מעבר לזה לתת לדיונאה הרבה אור ישיר. אין הרבה שאפשר לעשות מעבר לתנאים האופטימליים שהדיונאה אוהבת.
לגבי צבע המלכודות – הצבע נוטה להיות אדום כאשר הצמח מקבל הרבה מאוד אור, וכשהוא לא לוכד הרבה חרקים. לפי התיאור שלך הדיונאה לא מקבלת הרבה אור, וייתכן מאוד שזו סיבה לכך שהמלכודות מוריקות.
כמו כן, אם את מאכילה את הדיונאות, זה יתרום להורקה.
אני מקווה שזה עוזר.
ירון
בפוסט ציינת שיש להכיר שיטות להכנת הזרעים לנביטה. אשמח אם תוכל לפרט עוד בנושא.
לפני כחודשיים רכשתי זרעי דיונאה ממשתלה שמתעסקת בנושא.הנחתי את הזרעים על גבי מצע כבול נקי בהשקייה תחתית. את המיכל כיסיתי הניילון נצמד והוצאתי אותו כך זיהיה תחת שמש ישירה.. לצערי טרם ראיתי תוצאות, אשמח לדעת עוד על הנושא.
תודה!
דוד שלום,
במקרה של דיונאה, אין צורך בהכנה לפני הזריעה. הזרעים, בעיקר כשהם טריים, יתחילו לנבוט לאחר כחודש-חודשיים, עם אחוזי נביטה טובים.
במקרה שלך, אני לא ממליץ לשים את תה ההנבטה המכוסה בשמש ישירה.
השמש בארץ, בשילוב עם הכיסוי, עלולים לבשל את הזרעים, ואת הנבטים.
יש להניח את תא ההנבטה במקום עם הרבה אור לא ישיר, ולשמור על טמרטורה של כ-24 מעלות.
אני מקווה שהזרעים עדיין בני חיות, ואם תוציא אותם מהשמש הישירה, ייתכן ומשהו ינבוט.
קח בחשבון שלדיונאה לוקח הרבה מאוד זמן לגדול – עד 5 שנים לצמח בוגר.
יש לי נבטים בני קצת יותר משנה, והם נעים החל בין ס”מ לאחד וחצי ס”מ בקוטר, וזה תחת אור בהיר עם האכלה מדי פעם.
ירון
מעולה, תודה על התשובה. יש לי שתי סביבות גידול. אחת מול שמש ישירה והשנייה בתנאים שציינת. טרם נבט משהו אך יש עוד תקווה. תודה!
ד”א, ח”ח על האתר החדש