גיזום נכון של שופריות בתקופת האביב תסייע במניעת מחלות, מזיקים ובעיות המונעות את התפתחות השופריות שלנו, ולכן בתקופת האביב נקפיד על גיזום נכון.
אם עשיתם כמוני, אז במהלך החורף ותחילת האביב המשכנו לגזום רק החלק היבש בכל עלה, על מנת לאפשר לחלק הירוק להמשיך לבצע פוטוסינטזה ולהזין את הצמח לקראת יציאתו מתרדמת.
עכשיו שהצמח מתעורר וכבר יש שופרים חדשים ויפים, כדאי לדלל את השופרים הישנים, גם אם הם ירוקים. נעשה זאת בזהירות ובאיטיות, כי אין מצער מגיזום של עלה טרי שלא שמנו לב לקיומו. ראשית – נגזום רק צמח שיש לו כבר שופרים חדשים ותמירים שיכולים להמשיך לבצע פוטוסינטזה במקום העלים שנגזום. שנית – נקפיד לבחור את העלים לגיזום, ולא את הכל נגזום. שופרים שנוטים הצידה וחלק מהם כבר יבש, נגזום קרוב ככל הניתן לריזום. עלי פילודיה (עלי חורף שטוחים) שנוטים הצידה גם נגזום – אבל רק עד לקו העציץ (היכן שכבר עלולים להפריע לעציצים אחרים), בחלק הירוק.
למה חשוב עכשיו לגזום?
אז היות ואנחנו אוהבים לראות את הצמח, יותר כיף לראות צמח נקי. אבל זו לא הסיבה האמיתית שאני גוזם. דילול סבך העלים מעל הריזום מאפשר לאוויר להכנס פנימה. תנועת האוויר מונעת התפתחות עובש ופטריות על גבי הריזום, ומניעת מחלות נוספות. למזיקים כמו כנימות יש פחות מקום להסתתר, ויותר קל לטורפי המזיקים (כמו גמל שלמה או צרעות טפיליות) להגיע לסביבת הריזום ולהינות ממה שכן חי באזור. לנו המגדלים יותר קל לראות ויזואלית אם יש מזיקים שמסתתרים שם, ונוכל לטפל בהם יותר בקלות. שמש שחודרת בין העלים אל הריזום מעודדת צמיחת עלים נוספים, וגם מסייעת בהפחתת מזיקים.
תוך כדי גיזום ביחנו את השופרים החדשים וחפשו סימני מזיקים – חורים, עקיצות או עיוותים הם סימנים למזיקים שמפריעים להתפתחות הבריאה של השופרים. אם מצאתם סימני מזיקים, חשפו ביתר שאת, גם אם לא ברור מייד מהם המזיקים האלו. חשופיות יוצאות בלילה, ואוהבות לנשנש שופרים צעירים ורכים. חגב או זחל עש יכולים ליצור חורים שונים ומשונים, ואף לברוח מהמלכודת תוך כדי אכילה. כנימות מסתתרות מתחת לריזום או בכפלים שיצרו עלים ישנים, ומשם למצוץ את נוזלי הצמח. אקריות עלולות להיות בכפלי העלים ומשם לפגוע בהם.
עלי כותרת מהפרח ועלים ישנים גם עלולים לפגוע בשופרית, עלי כותרת עלולים לנשור ישירות על קצהו של שופר חדש ורך, ולהפריע לו להתפתח, או לעודד עובש מתחתיו. עלים ישנים שנטו הצידה עלולים להצל על ריזום של צמח אחר, או להשכב בדיוק מעל התפתחות שופרים חדשים של שופרית שכנה. תוך כדי טיפול בשופרית בידקו אם משהו מפריע להתפתחות המלכודות החדשות.
תעברו על תוויות השם, ותבדקו אם התווית דהויה ויש צורך לחדש אותה. מאוד מעציב כשאנחנו מאבדים את השם והמידע שעל התווית, ולא מצליחים לשחזר את שם הצמח.
טיפול נכון בשופריות כבר עכשיו יאשר לנו להינות מצמח בריא ויפה בכל תקופת הצמיחה.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. We also use Google fonts that might report your IP address to Google. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.
האתר עושה שימוש ב-COOKIES על מנת לאפשר את חוויית השימוש הטובה ביותר. אנחנו גם עושים שימוש בפונטים של גוגל, שעלולים לדווח את כתובת ה-IP שלכם לגוגל. במידה ותמשיך לעשות שימוש באתר, אנו יוצאים מהנחה שאתה בסדר עם זה, ומאפשר זאת.OkPrivacy policy
ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב