(Last Updated On: )

קניות באינטרנט

תקציר

החלטתי להעלות מדריך קצר על קניות. כן קניות… כולנו אוהבים לעשות קניות, ולא פעם, זו תהיה הדרך המועדפת להגדיל את אוסף הצמחים שלנו, או לרכוש ציוד זול לטרריום. אבל, לכל רכישה יש את האתגרים שלה.

רכישת ציוד

נפריד רגע בין רכישת זרעים וצמחים, לבין רכישת ציוד. את הציוד אני נוטה לרכוש בעיקר באי ביי, עליאקספרס ובדיל אקסטרים. אל תחשבו שזו פרסומת לאתרים אלה. עם כולם נתקלתי בקשיים באספקה ובאיכות. מסיבה זו, אני ממליץ בחום לכל רוכש לבדוק היטב את הרכישה ברגע שהיא מגיעה, ולדרוש זיכוי אם הפריט לא מה שביקשתם. מצאתי שפיי פאל נותנת לי שכבת הגנה נוספת כרוכש, ומונעת מהצורך להעביר פרטי כרטיס אשראי, היכן שאפשר.

אם אתם רוכשים באי ביי ועליאקספרס, קיראו היטב את הביקורות של הקונים האחרים על אותו המוכר. ככלל, אני לא ממליץ לרכוש ממוכר עם פחות מ-98 אחוזי ביקורת חיובית. לא תמצאו מישהו עם 100 אחוז ביקורת חיובית – תמיד יהיה מישהו שיתלונן על זמן המשלוח.

אחת הבעיות הכי נפוצות ברכישה מאתרים אלה הוא זמן המשלוח. אם אתם הולכים רק לפי המחיר, כמעט כל האתרים שמוכרים יהיו בסין או מדינה אחרת במזרח. זמן המשלוח מהמזרח יכול לקחת עד חודשיים. קחו זאת בחשבון. אבל, וזה חשוב, שימו לב לזמן שיש לכם לפתוח תלונה בפיי פאל ובאתרי הקניות. בדרך כלל זהו חודש, ולכן, אם לא קיבלתם בזמן את המוצרים, פיתחו תלונה בהתאם. בחלק מהאתרים יאפשרו לכם לסכם על המתנה נוספת מול המוכר, ואני ממליץ על שימוש באפשרות זו לפני דרישה להחזר.

דרך טובה למנוע זאת, היא לשלם קצת יותר, ולהזמין ממדינה אחרת. אני אישית מחפש את סינגפור או הונג קונג, וכמובן אירופה וארה”ב. אפשר עדיין למצוא מחירים מאוד זולים, עם משלוח מהיר יותר (עד שלושה שבועות בדר”כ).

תשתדלו להזמין מוצרים שלא נדרש עבורם תקן כלשהו. מוצרים עם תקשורת אלחוטית או חיבור לשקע חשמל, לדוגמא, עלולים להעצר במכס. אני התאמתי את מערכות החשמל שלי לזרם ישיר 12V, ואז אין את הבעיה עם מרבית המוצרים.

בידקו את המחירים בארץ. לא תאמינו, אבל לפעמים יותר זול יותר לרכוש בארץ, או שפער המחירים כל כך נמוך, שאין טעם להזמין באינטרנט. בשדרות הר-ציון, בתל אביב, ניתן למצוא מגוון חנויות לרכיבי אלקטרוניקה במחירים נמוכים.

זיכרו את נושא האחריות. גם אם אומרים לכם בחו”ל שיש אחריות, הרבה פעמים יהיה מסובך לממש זאת – משלוח המוצר חזרה לספק, המתנה מחדש להחלטתו של המוכר וקבלת מוצר חלופי. אם המוצר יקר, או שיידרשו לו חלקי חילוף (כמו משאבה), עדיף לרכוש בארץ.

צמחים וזרעים

הדרך הקלה ביותר להגדיל את אוסף הצמחים היא לרכוש עוד צמחים. בארץ מגוון הצמחים שניתן לרכוש הוא מוגבל מאוד, וצמחים נדירים יותר או מופעים של צמחים אחרים, לא תמיד אפשר להשיג.

ייבוא צמחים טורפים הוא לא בלתי אפשרי, אבל יקר בגלל המשלוח מחו”ל. הסיכוי שתזמינו פריט שגוי, או שיעבדו עליכם קטן משמעותית, אם תלכו לפי הנהלים והחוקים. בפוסט הזה תוכלו לקרוא על יבוא צמחים טורפים.

היה והחלטתם לרכוש צמחים או זרעים באי-ביי, עליאקספרס או כל אתר אחר, אתם לוקחים עליכם סיכונים. ישנה סיבה שכדי לייבא צמח נדרש רשיון, שמחייב בדיקות לצמח ולמצע שלו.

תארו לעצמכם שבטעות הכנסתם יחד עם הצמח מזיק כלשהו, שעכשיו יפגע ביבול הבננות בישראל? נשמע זהוי, אבל זה בדיוק מה שקרה עם התוכי דררה בישראל. הוא ייובא לישראל, ומגדל כלשהו שיחרר אותו לטבע, שם התאקלם וגרם לנזק למגדלי הבננות.

רוצים סיפור נוסף? המיינה ההודית הגיעה לישראל כמין פולש, ועכשיו היא גורמת לנזק לאוכלוסיית הציפורים המקומית. אולי לא שמתם לב, אבל יש הרבה פחות ציפורי פשוש ודוכיפת בישראל…

במידה ורכשתם צמח מקור לא מוכר, יש סיכוי שהצמח ייעצר במכס ויושמד, וכספכם יילך לאיבוד. המוכר לא יחזיר לכם את הכסף במידה ולא קיבלתם את הצמח, כי באותיות הקטנות (תמיד יש) כתוב שהאחריות להשגת רשיונות חל עליכם. מעבר לכך יש סיכוי טוב שיעבדו עליכם, ולא באמת תקבלו את מה שרכשתם. הרשת מלאה סיפורים של אנשים שרכשו זרעים או צמחים, וקיבלו דברים אחרים או זרעים של צמחי נוי אחרים (פרג במקום דיונאה וכד’).

דוגמא לכך אפשר למצוא בקישור הבא:

לינק לסיפור על זרעים מזוייפים מסין

אז מה באמת באריזה?על אריזה זו אפשר לראות את השם “לוכד זבובים ונוס”, התמונה הראשית היא של שופרית, והשופרים הקטנים יותר הם של דרלינגטוניה – שופרית קוברה. אז מה באמת באריזה?
בתוך האריזה אפשר למצוא שופרית קטנה, אך ללא כל פירוט על איזה סוג

אפשר לצמצם את הזיופים והרמאויות על ידי שמירה על כללי הזהירות הכלליים באיביי – בדיקת המוכר והציון שלו כמוכר (ולא כקונה). בידקו אם המוכר פעיל גם במקומות אחרים, כמו פורומים בתחום הצמחים הטורפים, ואם יש לו אתר מסודר מחוץ לאיביי. הדבר מקל משמעותית אם יש עליו משוב וביקורות בפורומים. בידקו את אמינות המוכר – אם הוא מפרסם צמח אחד, אך התמונה לא של אותו הצמח, זה צריך להדליק נורה אדומה. אם תנאי הגידול שהמוכר מפרסם שונים ממה שאתם יודעים שהצמח דורש, גם זה תמרור אזהרה.

תבדקו את המחיר. אם הוא זול מדי לפריט נדיר, סביר להניח שלא מדובר בצמח המוצהר. במיוחד אם מדובר במופע או צמח נדיר יחסית.

דוגמאות לפרסומים על צמחים וזרעים שלא קיימים

 

7 Responses

    1. דן שלום,
      אני לא דוגל ברכישות מאי ביי, במיוחד ללא רשיון יבוא.
      לא פעם ישנם מקרים של משלוח צמח אחר, ולא הצמח המפורסם.
      כמו כן, רכישה מגורמים שאינם מפוקחים בארצם (אין להם אפשרות להפקת תעודת פיטוסניטריה), עלול להביא להכנסת מזיקים לישראל, שעלולים לפגוע בחקלאות, או בתחביב.
      ירון

  1. לא צריך רישיון עם מזמינים צמח או שנים רק בקניה מיסחרית

    1. דן שלום,
      תרשה לי בבקשה לתקן.
      בהזמנת צמחים, יש כללים ברורים מאוד של משרד החקלאות.
      צמחים הנופלים תחת התוספת השלישית ניתן להביא בהתאם לרשום.
      צמחים טורפים נופלים תחת התוספת הרביעית, והם אכן צריכים רשיון יבוא, אפילו לצמח אחד.
      עלות רשיון היבוא איננה יקרה, אך ישנן מגבלות על המדינות מהן ניתן לייבא, וכן נדרשים אישורים נוספים בזמן היבוא, שמייקרים את המשלוח.
      ירון

  2. אני היזמנתי צמחים טורפים אבל בצבע האמיתי מאליי אקספרס וזה הגיעה

    1. דן שלום,
      פעמים רבות יש זיופים באתרים כמו אי ביי או אלי אקספרס (כמו דיונאה כחולה שהיא זיוף).
      אני ממליץ להיזהר מאוד ברכישה ממקומות כאלה.
      בכל מקרה, זכור שיבוא זרעים לישראל דורש רישיון של משרד החקלאות.
      ירון

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Your compare list

Compare
הסר הכל
השוואה
0