צפלוטוס הגביעים גדל בעיקר באביב עד הסתיו, ובחורף הוא נכנס לתרדמת. גם בתקופת התרדמת, הצמח ממשיך להיות ירוק, ולא נסוג, ולכן חשוב להמשיך ולתת לו את התנאים שהוא ייקבל בטבע – אור בהיר עם טמפטורות נמוכות. במידה ולא נקפיד על תרדמת, הצמח לא ישרוד לאורך זמן.
הצפלוטוס לא תמיד מתאים לגידול בישראל מחוץ לתנאים מבוקרים, והוא יחסית בררן בתנאים. הצפלוטוס אוהב טמפרטורות של עד 28-30 מעלות בקיץ, אך חשוב שבלילה הוא מצפה לחוות ירידה בטמפרטורות של כ-10 מעלות. מגדלים רבים אוהבים לגדל את הצפלוטוס בחממה לכדניות ההר הגבוה.
בעבר גידלתי את הצפלוטוס במדף גידול, עם מזרן לח המוריד בלילה את הטמפרטורות ב-10 מעלות, ושומר על לחות אופטימלית של כ-60%. בקיץ הטמפרטורה יכולה לעבור את ה-30 מעלות, אך בלילה הטמפרטורה יורדת ל-20-24 מעלות, והפרש זה עוזר לצפלוטוס לעבור את הקיץ בשלום. כיום אני מגדל צפלוטוס הן במדפי גידול המגיעים ל-32 מעלות ביום, אך עם ירידה בלילה לכ-24 מעלות, והן בחוץ, במגשי מים.
ניתן למצוא ברחבי האינטרנט מתכונים רבים למצעי גידול לצפלוטוס. בעוד שתערובת מסויימת תצליח אצל מגדל אחד, הצפלוטוס עלול למות אצל מגדל אחר, בדיוק עם אותו המצע. העקרון מאחורי המתכונים הוא מצע מאוורר היטב, אשר לח, אך לא רטוב. תערובת של כבול, חול סיליקה ופרלייט, או כבול, פרלייט וסבי קוקוס, הינו מהמתכונים הפשוטים שקראתי עליהם. בכולם הכבול מהווה לא יותר משליש מהמצע. בכל ההמלצות שנתקלתי בהן, נאמר בפירוש שאסור להשקות את הצפלוטוס מלמעלה. השקייה עליונה, אשר תרטיב את מרכז צמיחת הצמח, עלולה לגרום לריקבון, ולמות הצמח. יש להעמיד את העציץ במעט מים מזוקקים, ולתת לשכבה העליונה להתייבש בין השקיות. רטיבות קבועה עלולה לגרום לרקבון שורשים.
הצפלוטוס רגיש ביותר להפרעה לשורשים, ועלול למות. בהתבסס על דיווחים באתרים השונים, אני ממליץ לא לשתול את הצמח כל עוד אין צורך אמיתי בכך. במידה ונדרש להעביר את הצמח עציץ, אני ממליץ להעביר את הצפלוטוס ללא הפרעה לשורשים, כולל המצע הישן, ולהכניס הכל לתוך המצע החדש. הזמן הטוב ביותר לשתילה מחדש הוא בסיום התרדמת, לקראת סוף החורף. בניגוד לצמחים טורפים אחרים, שמעתי על מגדלים העושים שימוש בעציצי חימר, ולא רק בעציצי פלסטיק.
לצפלוטוס יש נטייה ידועה למוות פתאומי אצל מגדלים, אפילו בין לילה – יום אחד הצמח ייראה מצויין, למחרת הוא כבר לא יחייה. נטייה זו למוות פתאומי עדיין נחקרת, אך פעמים רבות לא מצליחים לדעת מה הגורם לה. ההשערות כוללות, בין היתר, ממתקפת פטריה ההורגת את הצמח (כתוצאה מלחות יתר או רטיבות גבוהה בנקודת הצמיחה), היעדר חמצן המגיע לשורשים, ועוד.
אור בהיר וחזק, אך לא שמש ישירה. בטבע, הצמח גדל פעמים רבות באזור עם צל חלקי של עשבים גבוהים. ככל שהצמח יקבל יותר אור, כך הגביעים שלו יהיו קטנים יותר, אך אדומים יותר.
4 Responses
אין לי מקום בעציץ להשקות מלמלעלה משום שהמשטח העליון מלא בגביעי הצמח, האם אפשרי להשקות השקייה תחתית עם כמות שתתייבש ותספג לאדמה?
יניב שלום,
אני ממליץ במקרה כזה לשקול להעביר את הצפלוטוס לעציץ יותר גדול.
השקיה מהעציץ למעלה עוזרת לרענן את האדמה, ולשטוף חומרי הזנה שיכולים להצטבר במצע.
ירון
ירון שלום,
קניתי צפולוטוס אך אני לא מצליח לקבל מידע כנדרש על איך להשקות אותו ואני חושש שזה משפיע על ההתפתחות לו.
האם עבור הצפולוטוס לשים פחות מים בהשקייה תחתית על מנת שלא שיהיה יותר ספוג במים(בהשוואה לצמחים כמו דיונאה וטללית שאני שם להם מים בתחתים באופן קבוע ולא נותן לתחתית להתייבש)
תודה מראש
יניב שלום,
צפלוטוס, כמו רבים מהצמחים הטורפים, אוהב מצע לח עד רטוב.
עם זאת, יש לאפשר למים להתייבש מדי פעם, ורק אז הוסיף.
את המים שאתה מוסיף אני ממליץ להשקות למצע שמסביב לצמח, ולא על הצמח עצמו, עד שיתנקז לקערה.
אני ממליץ גם שבאופן קבוע תהיה זרימת אויר מסביב לצלוטוס, על מנת לסייע במניעת התפתחות עובשים על עליו, שעלולים להרוג את הצמח.
ירון