(Last Updated On: )

שופרית החלונות

שם לועזי - Sarracenia minor

שופרית החלונות Sarracenia minor היא צמח ייחודי במבנה המלכודת בעלת החיוך, המטעה חרקים בדרכם אל החופש. שופרית זו היא מהנמוכות בשופריות הזקופות.

קלות הגידול
3/5
קצב צמיחה
3/5
גודל הצמח
4/5
גודל העציץ
4/5
עוצמת התאורה
4/5
התאמה לטרריום
1/5

רקע

שופרית החלונות Sarracenia minor היא צמח ייחודי במבנה המלכודת בעלת החיוך, המטעה חרקים בדרכם אל החופש. צורתה המיוחדת מאפשרת ליצור בהכלאות שופריות היברידיות בעלות מכסה מעניין, וצמחים יחסית נמוכים. ייחודית השופרית הופכת אותה לשופרית רצויה בכל אוסף שופריות.

מקור שופרית החלונות באזורי החוף החל מצפון קרולינה שבצפון, ועד צפונית למיאמי, בפלורידה. שופרית זו יחסית קטנה בהשוואה לשופריות הזקופות האחרות – דוגמת השופרית הלבנה.

מבנה הצמח

מלכודות שופרית החלונות גדלות מריזום מרכזי, כאשר בחלקו האחורי של הריזום יהיו שאריות של מלכודות ישנות, ומלכודות ייצאו מנקודות צמיחה שמתפתחות בחלקו הקדמי. הריזום יילך ויגדל עם גיל השופרית, ואף יילך ויתפצל ויפיק נקודות צמיחה חדשות. מכל נקודת צמיחה ייתכן ויעלה עמוד פריחה חדש בתחילת האביב. הריזום יתפצל בדרך כלל לאחר הפריחה.

צמח השופרית הוא צמח רב שנתי, עונתי. הצמח מתחיל להיות פעיל באביב, עם הפקת עמוד הפריחה, וגדל לאורך כל חודשי הקיץ, עד לסתיו. בתקופת החורף, שופרית החלונות תיכנס לתרדמת עד לבוא האביב. בסתיו ובחורף היא לא תצמיח עלי חורף (Phyllodia).

ישנם מספר זנים נפוצים לשופרית החלונות:

  • S. minor var minor – הזן הנפוץ. בדרך כלל עד 30 סנטימטרים בגובה, אך עם שונות מסויימת בגובה בהתאם לתנאי הסביבה.
  • S. minor var minor f. viridescens – זן מאוד נדיר ללא אנטוציאנין – ירוק לחלוטין.
  • S. minor var okefenokeensis – שופרית חלונות מאזור ספציפי במדינת ג’ורג’יה, אשר לה שופרים צרים וגבוהים – עד לכדי מטר בגובה. זן זה גדל בדרך כלל על משטחי ספגנום צפים או מצעים רטובים אחרים.

המלכודת

מכסה מלכודת שופרית החלונות פונה כלפי מטה, וכמעט שסוגר על פתח המלכודת. צורת המכסה מזכירה מעין חיוך. בגב חלקו העליון של השופר אזורים לבנים דמויי חלונות, אשר מעבירים אור אל פנים המלכודת. חרקים נמשכים לצוף המופרש מחלקו העליון של המלכודת מוצאים את עצמם בסביבה חשוכה יחסית, לאור ההצללה ממכסה המלכודת. בחושך יחסי זה החרקים נמשכים אל ריבועי האור שבגב המלכודת, אך שם הם מגלים שדרכם חסומה. פנים חלקו העליון של המלכודת חלקה והחרקים מחליקים פנימה אל תוך המלכודת.

גובה השופר בדרך כלל עד 30 סנטימטרים. חלקו העליון של המלכודת לרוב אדום (בהתאם לחשיפה לכמות אור השמש), כאשר שאר המלכודת ירוקה. בחזית המלכודת ישנה אלה (Ala – מעין “כנף”) רחבה הבולטת החוצה. צוף מופרש מכל האזורים החיצוניים של השופר, אך בעיקר באזור האלה. באזור פתח המלכודת הפרשת הצוף היא החזקה ביותר, על מנת למשוך חרקים למלכודת. באזורי המחיה הטבעיים עיקר הטרף של שופרית החלונות הם נמלים.

הפרח

הפרח מזכיר מאוד “רדאר”. לפרח חמישה עלי כותרת וחמישה עלי גביע בצבע צהוב בהיר ומעט בוהק. במרכז הפרח נמצאת השחלה, המחולקת לחמישה אזורים. כל אזור מחובר לעמוד עלי שהוא מעוקל כלפי מעלה, ונראה בעצמו כאילו הוא עלה הפוך. כתבתי על מבנה פרח השופרית בפוסט הזה. קוטר פרח שופרית החלונות הוא עד 6 ס”מ בקוטר ולרוב יחסית נמוך.

ריבוי

הדרך הקלה ביותר להרבות שופרית היא באמצעות פיצול הריזום. כאשר לריזום יש יותר משתי נקודות צמיחה, ניתן להפריד את הריזום באמצע, ובכך לקבל שני צמחים זהים. בצורה זו נקבל שני צמחים בוגרים במהירות. על פיצול שופרית ניתן לקרוא בפוסט הזה.

ניתן לקבל כמות גדולה של צמחים בגידול מזרעים, אך תהליך זה אורך זמן רב כדי לקבל צמח בוגר. ניתן להפיק זרעים מפרח השופרית, במיוחד אם מאביקים עם מכחול. מדיווחים שונים עולה כי שופרית החלונות איננה מתרבה בקלות מהפריה עצמית, ולכן רצוי לבצע הפריה מצמח אחר, בעל שונות גנטית. הדגמה על האבקה ידנית ניתן למצוא בפוסט שכתבתי בנושא. לאחר הפקת הזרעים ניתן לזרוע אותם מיידית, או לאחסן אותם במקרר עד לשימוש מאוחר יותר. ככל שהזרעים מאוחסנים יותר, כך החיות שלהם תרד.

תנאי מחיה וגידול

בטבע, שופרית החלונות גדלה הן באדמה חולית, אדמת כבול, או במשטחי ספגנום באזורים מעט יותר יבשים או מוצלים. בדרך כלל שופרית החלונות תצמח בסוואנות או יערות אורן לא צפופים בליווי צמחים עשבוניים אחרים. עם זאת, בגידול בסביבה לחה ומצע רטוב יותר שופרית החלונות תגיע למימדים גדולים יותר.

צמח שופרית חיוורת יחסית קל לגידול באזורים הנהנים מלחות באוויר. צמח השופרית אוהב לגדול במצע חומצי נטול חומרי דישון, כגון כבול, ספגנום ותערובות שלהם עם חול. מומלץ לעשות שימוש בתערובת סטנדרטית של כבול ופרלייט לגדל את הצמח. באזורים בהם החורף לא קשה, ייתכן והשופרים ימשיכו להיות ירוקים עד לעונה הבאה.

לקראת החורף, עם הירידה בטמפרטורות וקיצור שעות האור, השופרית תיכנס לתרדמת. עלים ישנים ייטו הצידה ויתחילו להתייבש. בניגוד לשופריות אחרות, שופרית החלונות לא תצמיח עלים לא טורפים (Phyllodia). ישנה חשיבות רבה לתרדמת החורף של השופריות, שכן בלעדי התרדמת, צמח השופרית לא יתפתח טוב לאורך זמן, וימות. על מנת לאפשר את מחזור הצמיחה הטבעי של השופרית, אני ממליץ לגדל את השופרית בחוץ, היכן שניתן. בשיא החורף ניתן לשתול מחדש או לפצל את השופרית, עם הפרעה מינימלית לצמח. בעונת הצמיחה (אביב עד סתיו) יש לדאוג שהצמח יהיה תמיד בתוך מים מזוקקים, כאשר אני ממליץ מדי פעם להחליף את המים. בתקופת הקיץ, מומלץ לא לחשוף את השופרית לשמש מלאה, שכן שמש מלאה בישראל הינה חזקה מדי ועלולה לשרוף את המלכודות. אפשר לעשות שימוש ברשת הצללה של 30-40% בשעות הצהריים.

האכלה

ניתן להאכיל את השופרית, אבל לא חובה – אם אתם מגדלים את השופרית בחוץ, היא בדרך כלל תלכוד חרקים בצורה עצמאית. מדי פעם אני לוכד זבוב, יתוש, חיפושית או כל חרק אחר, ופשוט מכניס אותם לתוך השופר. אפשר גם להפיל תולעי דם רטובות לתוך המלכודות, והצמח יעכל אותם.

במידה ולכדתם זחל או חיפושית כלשהם וברצונכם להאכיל את השופרית, וודאו שאין מדובר בחרק אשר יכול לאכול את דרכו החוצה, ובכך גם לפגוע בשופרית היפה שלכם.

אין להאכיל בבשר!!! בשר יהרוג את הצמח!!! למה? כי בשר מכיל אחוז שומן מאוד גבוה, וחלבונים מסוגים שלא טובים לצמח.

מאמרים נוספים לקריאה

גלריית תמונות

ביבליוגרפיה

  • D’Amato, P. (2013). The Savage Garden (Revised ed.). New York, New York, USA: Ten Speed Press.
  • McPherson, S. (2007). Pitcher Plants of the Americas. Blacksburg, Virginia and Granville, Ohio, USA: The McDonald & Woodward Publishing Company.
  • McPherson S., Schnell, D. (2012). Field Guide to the Carnivorous Plants of the United States and Canada. Poole, Dorset, England: Redfern Natural History Productions.
  • Schnell, D. E. (1976). Carnivorous Plants of the United States and Canada. USA: Lebanon Valley Offset Company Incorporated.
  • Slack, A. (1980). Carnivorous Plants (First MIT Press Edition). Sherborne, Dorset, UK: Alphabet and Image.
  • כהן, א. (2008). צמחים טורפים ומטריפים. (א’ שרגאי, עורך) קרית גת: דני ספרים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Your compare list

Compare
הסר הכל
השוואה
0