(Last Updated On: )

שופרית תוכית

כתוב את הכותרת כאן

צמח שופרית צפון אמריקאית בעלת מבנה שופר מיוחד המזכיר תוכי, המסוגל ללכוד טרף גם מתחת למים, ונמצא לעיתים בשיווק מסחרי בישראל

קלות הגידול
5/5
קצב צמיחה
5/5
גודל הצמח
5/5
גודל העציץ
5/5
עוצמת התאורה
5/5
התאמה לטרריום
5/5

רקע

לשופרית התוכית צורת מלכודת המזכירה מאוד תוכי, ומכאן שמה. שופרית הנמצאת באזורים הרטובים יותר של הביצות בדרום מזרח ארצות הברית, שופרית זו ייחודית בכך שהיא צדה טרף גם מתחת לפני המים, לאחר שהוצפה בעקבות גשמים. לא פעם ניתן יהיה למצוא במלכודות שאריות דגים, ראשנים ויצורי מים אחרים.

מלכודות השופרית לעיתים קרובות צמודות לקרקע. לעיתים קרובות קשה למצוא את הצמח הזה בסבך בו גדל, והסימן היחיד להימצאותו הוא עמוד הפריחה המבצבץ בין עלי הדשא ושאר הצמחים באזור הביצה.

מבנה הצמח

לשופרית התוכית ריזום בקוטר של כ-1 סנטימטר מעט מתחת לפני האדמה. מהריזום יוצאת שושנת עלים השוכבים במקביל לקרקע או נשענים עליה. כל עלה בנוי מגליל בקוטר של עד 2 סנטימטרים ו”מפרש” המחובר אליו מלמעלה ותפקידו לשמש לייצור פוטוסינטזה. אורך המלכודות יכול להגיע עד ל-30 סנטימטרים. קוטר הצמח יכול להגיע לכמה עשרות סנטימטרים. לעיתים העלים יהיו זקופים יותר ויבלטו עד לגובה של 30 סנטימטרים מעל הקרקע. צבע המלכודות ינוע בין ירוק לאדום, בהתאם לכמות האור ולמופע. מלכודות הצמח ייחודיות בצורתן, ומזכירות את קרובת המשפחה דרלינגטוניה – צמח הקוברה.

המופעים:

  • שופרית תוכית טיפוסית S. psittacina var psittacina. ממוצע גודל העלים 15-20 סנטימטרים וצבע העלים יכול לנוע בין ירוק (כאשר הצמח מוצל) לאדום (בשמש חזקה). בעלים יהיו נימים אדומים אשר יהיו בולטים יותר כאור חזק.
  • S psittacina var psittacina f. viridescens – מופע ללא אנצו-סיאנין. זהו מופע ירוק לחלוטין, ללא גווני אדום כלל. פרחי מופע זה יהיו צהבהבים-ירקרקים.
  • S. psittacina var okefokeensis – מופע המגיע מביצת Okefenokee בפלורידה, מלכודות מופע זה יגיעו עד לאורך של 30 סנטימטרים עם ראשי מלכודת בקוטר של עד 5 סנטימטרים.
  • S. psittacina var okefokeensis f. luteoviridis – זהה למופע הרגיל מביצה Okefenokee, אך ירוק לחלוטין – ללא אנצו-סיאנין.

המלכודת

מהריזום יוצאת שושנת עלים. העלים יוצרים מלכודת חלולה כקוטר של עד 2 סנטימטרים, כאשר פתח המלכודת פונה אחורה מעל גוף המלכודת לכיוון הריזום. ראש המלכודת (בדר”כ בקוטר של עד 4 סנטימטרים) מנופח ומסתיים במעיין “מקור”. מתחת למקור ישנו פתח קטן ושם מסתיימים בלוטות הפרשת צוף שמושכות חרקים.

חלקו התחתון של ראש המלכודת וחלקו העליון של הגוף מנוקדים בנקודות לבנות, אשר מבפנים נראים כחלונות, או פתחי מילוט לחרקים. חרק אשר נכנס למלכודת פעמים רבות לא מצליח למצוא את הפתח החוצה, אלא נמשך לפתחים מטעים אלו המועדדים אותו להתקדם מטה, אל תוך המלכודת.

בתוך גליל המלכודת אין-ספור שערות ארוכות הפונות לכיוון בסיס המלכודת, המקשות על חרקים שנכנסו לתוכה לצאת, ומעודדות תנועה בכיוון בסיס המלכודת. חרק אשר נמשך לחלונות האור שבמלכודות לא יוכל לחזור אחורה, שכן שערות אלה הן כמו סיכות המונעות ממנו להקדם חזרה החוצה.

כאשר המלכודת מוצפת בטבע, פעמים רבות הצמח ילכוד ויעכל גם דגים, ראשנים או ייצורי מים אחרים. לאחר נסיגת המים השופרית התוכית תחזור ללכוד חרקים.

הפרח

בטבע, השופרית התוכית פורחת החל מסוף חודש מרץ, ועד לחודש מאי. פרח השופרית התוכית בעל מבנה אופייני לשופריות, בגוונים כהים של אדום עם גווני ירוק, ומפיק ריח עדין ומתוק. קוטר פרח השופרית התוכית הוא 2-5 סנטימטרים. עמוד הפריחה יהיה פעמים רבות בשילוב אדום וירוק ויהיה בגובה 25-45 סנטימטרים, בהתאם למופע הצמח.

ריבוי

שופרית תוכית ניתן לגדל מזרעים בקלות יחסית. גידול מזרעים מצליח בצורה הטובה ביותר כאשר הזרעים טריים. זרעים יכולים להשאר בתרדמת גם יותר משנה, עד שינבטו, אז לא להתייאש אם זרעתם זרעים ולוקח להם זמן לנבוט. על מנת להקל בנביטה, ניתן לבצע סטרטיפיקציה קרה לזרעים על ידי הכנסת עציץ עם אדמה לחה למקרר, בתוך שקית סגורה, למשך כחודשיים. יש לבדוק מדי פעם לוודא שאין התפתחות עובש על העציץ, ולנקות או לרסס עם חומרים נוגדי עובש בהתאם.

דרך נוספת לריבוי שופרית תוכית היא על ידי פיצול הצמח. צמח השופרית יוצר פיצולים בריזום, ונקודות צמיחה חדשות מתפתחות. ניתן בזהירות להפריד את נקודות הצמיחה האלו ולשתול אותם בעציץ חדש. עוד על תהליך הפיצול ניתן לקרוא בפוסט הזה.

תנאי מחיה וגידול

שופרית תוכי חיה באזורי ביצות פתוחים ורטובים מאוד דוגמת סוואנות, ולעיתים קרובות מוצפת לאחר הגשמים. בעת גידול בייתי, יש לקחת בחשבון ששופרית זו מתפרסת מאוד לאורך הקרקע, ויכולה ליצור מושבה בקוטר של עשרות סנטימטרים. רצוי לשתול בעציץ נמוך ורחב, בתערובת אדמה סטנדרטית לצמחים טורפים. את העציץ אני ממליץ לגדל כאשר מפלס המים יחסית גבוה, אפילו עד לאמצע העציץ.

באזורים יבשים יותר, כדאי לרסס לעיתים תכופות את השופרית התוכית, בדומה לשופרית סגלגלה. אין צורך להציף אותה על מנת להצליח בגידולה.

בחורף יש לחשוף את השופרית לטמפרטורות נמוכות יותר ולאור יום מתקצר על מנת לאפשר לה להכנס לתרדמת. בניגוד לשופריות אחרות, שופרית תוכית לא מגדלת עלי חורף.

השופרית אוהבת כמות אור גבוהה, אך היא יכול לצמוח גם במקומות בעלי הצללה של עד 50%. בהיעדר אור מספק, העלים יהיו בעיקר ירוקים, ולא אדומים.

האכלה

ניתן להאכיל את השופרית, אבל לא חובה – אם אתם מגדלים את השופרית בחוץ, היא בדרך כלל תלכוד חרקים בצורה עצמאית. מדי פעם אני לוכד זבוב, יתוש, חיפושית או כל חרק אחר, ופשוט מכניס אותם לתוך השופר. אפשר גם להפיל תולעי דם רטובות לתוך המלכודות, והצמח יעכל אותם.

במידה ולכדתם זחל או חיפושית כלשהם וברצונכם להאכיל את השופרית, וודאו שאין מדובר בחרק אשר יכול לאכול את דרכו החוצה, ובכך גם לפגוע בשופרית היפה שלכם.

אין להאכיל בבשר!!! בשר יהרוג את הצמח!!! למה? כי בשר מכיל אחוז שומן מאוד גבוה, וחלבונים מסוגים שלא טובים לצמח.

מאמרים נוספים לקריאה

גלריית תמונות

ביבליוגרפיה

  • D’Amato, P. (2013). The Savage Garden (Revised ed.). New York, New York, USA: Ten Speed Press.
  • Greyes, N. (2015). Cultivating Carnivorous Plants. San Bernardino, California, USA: Natch Greyes.
  • McPherson, S. (2007). Pitcher Plants of the Americas. Blacksburg, Virginia and Granville, Ohio, USA: The McDonald & Woodward Publishing Company.
  • McPherson S., Schnell, D. (2012). Field Guide to the Carnivorous Plants of the United States and Canada. Poole, Dorset, England: Redfern Natural History Productions.

4 Responses

  1. שלום ירון,
    אני נהנה כל הזמן מהפוסטים שאתה מעלה.
    שאלתי אליך היא – מה ההבדר בין sarracenia psittacina לבין sarracenia scarlet belle שנמכרת בארץ באופן מסחרי ומכונה על ידי משתלת אוטופיה כשופרית תוכית?

    1. שלום אלי,
      שופרית Sarracenia psittacina הינה מין טבעי של צמח מהסוג Sarracenia.
      שופרית Sarracenia x Scarlet Belle או Sarracenia ‘Scarlet Bell’ הינה הכלאה בין שופרית לבנה leucophylla לבין שופרית תוכית psittacina, ומדגישה את הצורה של התוכית עם הצבעים של הלבנה.
      בשוק המסחרי פעמים רבות ישנן טעויות בתוויות השמות.
      ניתן לזהות הכלאה לפי האות X הבאה לפני השם המסחרי, או על ידי השם הנמצא בין גרשיים.
      עוד אינדיקציה לכך שמדובר בהכלאה היא השם הקל שיש לצמח, ולא שם לטיני.
      בהצלחה,
      ירון

  2. היי ירון,
    בהנחה ומצטבר עובש במצע, באיזה תכשיר היית ממליץ להשתמש שיחסל את העובש, אך לא את הצמח?

    1. שלום יניב,
      הצטברות עובש במצע מעידה על בעיית תנועת אוויר ואוורור לקוי בסביבה לחה.
      כל טיפול בעובש צריך להתחיל משיפור התנאים, על מנת למנוע חזרה של הבעיה.
      אני אישית מעדיף לעשות שימוש כמה שפחות בחומרי הדברה, שכן לחלקם הצמח לא יגיב טוב, וחלקם יגיב כימית עם חומרים אחרים.
      לאחר שיפור האוורור, אני ממליץ להסיר ידנית את העובש. אם האוורור מספיק טוב, העובש לא יתפתח שוב.
      בהצלחה,
      ירון

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Your compare list

Compare
הסר הכל
השוואה
0