נאדיד המים הוא אחד משני צמחי הנאדיד שגדלו בעבר במדינת ישראל, בעל פרח צהוב מרהיב. זהו צמח טורף רב שנתי צף, וקל יחסית לגדלו. בפוסט זה ארחיב על הצמח ועל שיטות הגידול.
נאדיד המים הוא נאדיד רב שנתי, ואחד משני זני נאדיד שצמחו בעבר באגם החולה, אך לאחר ייבוש הביצות נכחד מישראל. נאדיד המים נפוץ במרבית אזורי העולם, למעט צפון ודרום אמריקה.
מקור השם מהמילה Australis, שפירושו דרום, ומשקף את גילויו בפעם הראשונה של נאדיד המים ביבשת אוסטרליה בשנת 1810 על ידי Roemer ו-Schultes. נאדיד המים שייך למשפחת Utricularia לפי שיטת החלוקה של פיטר טיילור.
נאדיד המים הוא נאדיד מיימי צף, ולו גבעול מרכזי, אשר ממנו גדלים עלים, שלוחות ומלכודות לאורך הגבעול. נאדיד המים צף מתחת לפני המים במקווי מים רדודים בעומק של עד 1 מטר ובעלי מים חומציים עומדים או עם תנועת מים איטית. הצמח אוהב לצמוח במים פושרים עד חמימים, אך לא במים קרים. השלוחות היוצאות מהגבעול המרכזי, מתפצלות הלאה, ובאורך שיכול לעבור 50 סנטימטרים, בעובי של 0.3-1 מ”מ. לעלים עצמם צורה וגודל משתנים, ויכולים להגיע לגודל של עד 4 סנטימטרים. בחורף, בעת ירידת טמפרטורות ומפלס המים, נאדיד המים יוצר ניצני חורף – הנראים כמו פקעת דחוסה ביותר של ענפים, הנקראים באנגלית Turion. ניצני נאדיד המים יכולים לשרוד גם על אדמה יבשה, בצל, ועם עליית מפלס המים או הפשרתם הם יתפתחו לצמח חדש.
נאדיד המים נמצא במקומות מסויימים בסכנת הכחדה, אך בעולם ככולו הוא איננו בסכנת הכחדה. בישראל, אוכלוסיית הנאדיד נכחד לחלוטין בעקבות ייבוש ביצת החולה. ישנן שתי סיבות עיקריות לאובדן אוכלוסיות בעולם – ייבוש אזורי מחייה על מנת לפתח אזורי מחייה לבני אדם, וכן תחרות מול הנאדיד העדין, שהינו זן פולש יותר אגרסיבי, החי באותם התנאים. כמו כן, ישנן עופות המעדיפות להיזון מצמח זה על פני מינים אחרים של נאדיד. באזור מזרח התיכון, ניתן למצוא את נאדיד המים גם במדינות נוספות, דוגמת טורקיה ואירן.
בספרות רבה היסטורית, ישנו בלבול בין נאדיד המים, לבין זנים אחרים. מכאן, שאין מחקר רב מהימן מהשנים שקדמו לספרו של פיטר טיילור. זנים רבים שזוהו בעבר כשמות שונים התגדלו כמופעים שונים של נאדיד המים, בעוד שתמונות ואיורים של נאדיד המים הראו למעשה נאדידים אחרים.
ניתן להבדילו מהנאדיד העדין לפי גודל השפה העליונה – לנאדיד העדין יש שפה עליונה גדולה, הנמצאת בזווית של כתשעים מעלות לשפה התחתונה, בעוד לנאדיד המים שפה עליונה קטנה, ובזווית חדה יותר.
אפשר להבדיל בין נאדיד המים לנאדיד וולגאריס U. vulgaris לפי מספר הבדלים, כשהבולטים שבהם הם:
עמוד הפריחה יכול להגיע עד לגובה של 30 סנטימטרים, והוא פורח לסירוגין במשך שבוע,שר ככל שהזמן נמשך, הופך מזקוף לגמיש. מכל עמוד פריחה יוצאים 4-10 פרחים. צבע הפרח צהוב, ופעמים רבות ניתן לטעות בינו לבין נאדידים אחרים בעלי פרחים צהובים. ישנם דיווחים רבים על כך שהנאדיד לא פורח לעיתים קרובות, וחלק מהדוגמאות לא פרחו כלל. עונת הפריחה באזורים הטרופיים ובאוסטרליה הוא בקיץ, ובמדינות הקרירות יותר (דוגמת אירופה) יהיה בחציו השני של הקיץ.
רק לעיתים רחוקות נאדיד המים יפתח פרי וזרעים. עיקר הרבייה של נאדיד המים הוא בחלוקה. קחו חתיכה של נאדיד המים, ופצלו אוו. גדלו אותו בתנאים זהים לצמח המקור.
נאדיד מיידי אין צורך להאכיל. פעמים רבות יתפתחו במים ייצורים קטנים שיתפסו במלכודות הנאדיד.
במידה ואתם מגדלים את הנאדיד במים מזוקקים (או מי אוסמוזה) טהורים, יהיה כדאי לדשן אחת לחודש, בזהירות. עשו שימוש בדשן סחלבים בריכוז עשירית מהריכוז המומלץ, ודשנו רק 1 מ”ל דשן מוכן (לאחר מהילה) לחצי ליטר מים מזוקקים במיכל. ערכו מעקב אחרי התפתחות הצמח, ובכל סימן לצריבה החליפו מייד את המים.
לפני כל דישון כדאי לבחון את כמות המומסים במים, ובמידה והם עוברים 50 חלקים למליון, יש לבצע החלפות מים (כמו באקווריום), ולמלא מי אוסמוזה.
International Carnivorous Plant Society
CARNIVOROUS PLANT WEB RING
© כל הזכויות שמורות לירון רז. המידע המוצג באתר לא מהווה הבטחה להצלחת גידול צמחים טורפים, אלא קווים כלליים בלבד לגידולם.