(Last Updated On: )

נאדיד עדין

שם לועזי - Utricularia gibba

נאדיד עדין הוא אחד משני צמחי הנאדיד שגדלו בעבר בארץ ישראל. זהו צמח טורף רב שנתי צף או שתול, וקל יחסית לגדלו. בפוסט זה ארחיב על הצמח ועל שיטות הגידול.

קלות הגידול
4/5
קצב צמיחה
3/5
גודל הצמח
3/5
גודל העציץ
2/5
עוצמת התאורה
4/5
התאמה לטרריום
1/5

רקע

נאדיד עדין הוא אחד משני צמחי הנאדיד שגדלו בעבר בארץ ישראל. זהו צמח טורף רב שנתי צף או שתול, וקל יחסית לגדלו.

הנאדיד העדין נפוץ בעולם ומתפשט במהירות. במדינות מסויימות, כמו ניו זילנד, הוא נחשב צמח פולש. במדינות אחרות, דוגמת ישראל, הנאדיד העדין נמצא בסכנת הכחדה, עקב ייבוש מקווי המים בהן הוא גדל.

אחת הסברות להתפשטותו בעולם היא הקלות של גידול צמח מייחור קטן. הסברה גורסת שחלקי צמח הועברו על ידי ציפורים נודדות בין הארצות השונות, וכך הצמח התפשט לאיטו בכל העולם.

מבנה הצמח

הצמח בנוי ממסה של שלוחות ועלים המסובכות כולן יחד. גבעול הנאדיד העדין הוא עגול ובקוטר של 0.2 עד 1 מ”מ. עלי הנאדיד העדין קטנים יחסית, באורך 0.5-1.5 ס”מ.

לנאדיד העדין מספר רב של מופעים עקב טווח רחב של מקומות שבו הוא חי, ולאורך השנים היו טעויות בסיווגו. היום הצמח שייך לקבוצה Utricularia, לפי שיטת החלוקה של פיטר טיילור, יחד עם צמחי נאדיד אחרים בעלי פריחה צהובה דומה.

ניתן להבדיל בין הנאדיד העדין לנאדידים אחרים U. striata, U. minor או U. foliosa לפי העלים. לנאדיד העדין מופע אחד של עלים, בעוד לנאדיד striata יש שני מופעים של עלים.

ניתן להבדיל בין נאדיד עדין לנאדידים U. inflate ו- U. radiate לפי יכולת ציפה – אם לצמח יש איברי ציפה, לא מדובר בנאדיד עדין.

ניתן להבדילו מנאדיד המים לפי גודל השפה העליונה – לנאדיד העדין יש שפה עליונה גדולה, הנמצאת בזוית של כתשעים מעלות לשפה התחתונה, בעוד לנאדיד המים שפה עליונה קטנה, ובזוית חדה יותר.

ניתן להבדילו מנאדיד Utricularia vulgaris לפי מישור השפה התחתונה. לנאדיד העדין יש שפה תחתונה שטוחה ושרה, כאשר בין שני צידי השפה התחתונה יש זוית של 180 מעלות. לנאדיד U. vulgaris יש שפה קמורה כלפי מטה, בדומה לאות U הפוכה.

המלכודת

המלכודות קטנות וירוקות בגודל של 1-2.5 מ”מ, הנמצאות רק באזור העלים.

הפרח

עמוד הפריחה יוצא מעל פני המים, נע בגובה של 2-8 ס”מ, ויפיק בין פרח אחד לשניים עשר. אחד המאפיינים המיוחדים של הנאדיד העדין, המבדל אותו משאר הנאדידים הדומים לו, הוא מבנה הפרח – השפה העליונה גדולה מהשפה התחתונה. על פי ספרו של טיילור, מתחת לפני המים עלולים להפתח פרחים סגורים המפרים את עצמם. הפרח יחייה בין שלושה לשבעה ימים, לפני שיקמול.

ריבוי

אם התמל מזלכם והנאדיד פרח ויצר פרי, תוכלו להתכבד בזרעים אותם תוכלו להנביט במיכלים חדשים. עם זאת, עיקר הרבייה של הנאדיד העדין הוא בחלוקה. קחו חתיכה של נאדיד ופצלו אותו. גדלו אותו בתנאים זהים לצמח המקור.

תנאי מחיה וגידול

הנאדיד העדין אוהב אור בהיר, אך יכול לגדול גם באדן חלון מואר, או תחת נורות. הוא אוהב לצמוח במקווי מים רדודים, בהם פני המים הם כ-2-3 ס”מ מעל הצמח. הנאדיד העדין איננו דורש תרדמת חורף, אך בעת התקררות הוא עלול להאט את הצמיחה. הוא מספיק עמיד כך שבמידה וקפא בעת קרה, הוא ישוב לצמוח לאחר ההפשרה.

ניתן לגדלו גם במיכלים קטנים מאוד, ועד מקווי מים גדולים. כאשר הנאדיד העדין גדל במים עמוקים, הוא לא פורח, כי אין תמיכה בעמודי הפריחה. רק כאשר המים נסוגים (לדוגמא – בתחילת הקיץ), הוא נתמך בקרקעית המתקרבת, ואז הנאדיד יצמיח עמודי פריחה. בתקופה זו הוא יהיה דומה לנאדיד יבשתי, וימשיך לצמוח בבוץ. תקופת הפריחה של הנאדיד העדין היא בתקופת האביב עד אמצע הקיץ.

בארי מאיירס-רייס גידל את הנאדיד העדין כנדיד שתול, ופירסם את השיטה הבאה לגידולו במיכל (Meyers-Rice, 1994):

  • יש לעשות שימוש במיכל לפחות בגובה של 7-10 ס”מ, ובקוטר של לפחות 15 ס”מ.
  • הניחו בתחתית שכבה בגובה 2-3 ס”מ המורכבת מכבול נקי מורטב מראש, תערובת של כבול וחול או ספגנום.
  • מעל שכבה זו שימו שכבה נוספת של מספר סנטימטרים חול קוורץ שטוף. החול גם מסייע בהחזרת אור, ושמירה על מים קרירים יותר.
  • הוסיפו בזהירות מים מזוקקים, כך שהם יטביעו את המצע, ויעברו אותה במספר סנטימטרים. וודאו שבעת הוספת המים אתם שמים צלוחית מעל המצע, ושיפכו את המים בעדינות על הצלוחית. אפשר ליישר את חול הקוורץ לאחר סיום מילוי המיכל.
  • אפשרו למיכל לעמוד מספר ימים על מנת להתאזן. לאחר האיזון ניתן להוסיף נאדידים שתולים.
  • כדי לשתול נאדיד בצעו שקע עם מקל או אצבע בשכבת החול, והכניסו פנימה את גבעול הנאדיד, כך שחלקו עדיין יהיה מחוץ למצע, לביצוע פוטוסינטזה.
  • כסו את החור עם חול קוורץ שטוף.
  • שימרו שהמים יהיו בגובה של מספר סנטימטרים מעל המצע.

לאחר זמן לא רב הנאדיד יתפשט ויצור שלוחות הן בתוך המצע, והן שלוחות צפות במים.

במידה והנאדיד העדין יגדל כנאדיד צף, או במים עמוקים יותר, הוא לא יפרח.

ישנם מעט מאוד מזיקים היכולים לפגוע בנאדיד העדין. בינהם ניתן למנות אצות, היכולים לחנוק את הנאדיד, חלזונות העלולים לאכול את הנאדיד, ודגים אוכלי צמחים. לעיתים עלולים כנימות להתיישב על עמודי הפריחה.

האכלה

נאדיד מיידי אין צורך להאכיל. פעמים רבות יתפתחו במים ייצורים קטנים שיתפסו במלכודות הנאדיד. במידה ואתם מגדלים את הנאדיד במים מזוקקים (או מי אוסמוזה) טהורים, יהיה כדאי לדשן אחת לחודש, בזהירות. עשו שימוש בדשן סחלבים בריכוז עשירית מהריכוז המומלץ, ודשנו רק 1 מ”ל דשן מוכן (לאחר מהילה) לחצי ליטר מים מזוקקים במיכל. ערכו מעקב אחרי התפתחות הצמח, ובכל סימן לצריבה החליפו מייד את המים. לפני כל דישון כדאי לבחון את כמות המומסים במים, ובמידה והם עוברים 50 חלקים למליון, יש לבצע החלפות מים (כמו באקווריום), ולמלא מי אוסמוזה.

גלריית תמונות

ביבליוגרפיה

  • D’Amato, P. (2013). The Savage Garden (Revised ed.). New York, New York, USA: Ten Speed Press.
  • Espe, B. (2015, 05). Cultivation of Australian Aquatic Insectivorous Plants. Carnivorous Plant Newsletter – Journal of the International Carnivorous Plant Society, 44-2, pp. 85-89.
  • Gordon, E., & Pacheco, S. (2007, 02 28). Prey composition in the carnivorous plants Utricularia inflata and U. gibba. Retrieved 12 02, 2017, from Organization for Tropical Studies: http://www.ots.ac.cr/rbt/attachments/volumes/vol55-3-4/06-Gordon-Prey.pdf
  • Greyes, N. (2015). Cultivating Carnivorous Plants. San Bernardino, California, USA: Natch Greyes.
  • Lowrie, A. (2013). Carnivorous Plants of Australia Magnum Opus (Vols. 1, 2, 3). (A. S. Robinson, Ed.) Poole, Dorset, England: Redfern Natural History Productions.
  • Meyers-Rice, B. (1994, 03). Focusing on U. gibba-the “U” stands for ubiquitous. Carnivorous Plant Newsletter, 23-1, pp. 19-23.
  • Rice, B. A. (2006). Growing Carnivorous Plamts. Portland, Oregon, USA: Timber Press Inc.
  • Taylor, P. (1989, 11 9). The Genus Utricularia: A Taxonomic Monograph. Kew Bulletin Additional Series XIV: London.
  • The Genus Utricularia: A Taxonomic Monograph. (2017, 12 01). Retrieved from Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Genus_Utricularia:_A_Taxonomic_Monograph
  • קטגוריה:ארץ ישראל: נאדידיים. (29 11 2017). אוחזר ב- 29 11 2017, מתוך ויקיפדיה: https://he.wikipedia.org/wiki/קטגוריה:ארץ ישראל: נאדידיים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Your compare list

Compare
הסר הכל
השוואה
0