ביקור בביצות נבלית (שופרית) ארגמנית – Tannersville Cranberry Bog
באוקטובר 2017, במהלך חג הסוכות, ביקרתי בשתי ביצות שמהוות בתי גידול לנבלית (שופרית) ארגמנית. שני בתי הגידול היו שונים מאוד האחד מהשני, וניתן היה לראות הבדלים גם במופעי הנבליות הארגמניות בין שני המיקומים. בפוסט זה, אתן רקע על ביצה הנקראת Tannersville Cranberry Bog, וכמובן תמונות. זהו החלק השני על הביקורים שלי בבתי גידול של נבלית ארגמנית ב-2017.
Tannersville Cranberry Bog
שמורת הטבע Tannersville Cranberry Bog Preserve הינה ביצה ייחודית השונה לחלוטין מהביצה הקודמת בה ביקרתי.
השמורה ממוקמת במרכז החלק המזרחי של מדינת Pennsylvania, בקרבת הגבול עם מדינת ניו יורק. למעשה, אם נסעתם מפילידלפיה או ניו ג’רסי למפלי ניאגרה המרהיבים, יש סיכוי שעברתם בקרבת מקום.
באזור הררי ומיוער, השמורה נוצרה לפני שנים רבות בהרי הפוקאנו, כתוצאה מהמסת קרחון במקום. בסוף עידן הקרח האחרון, נותרו בכל מני אתרים בצפון ארה”ב גושי קרחון מיותמים. בזמן שאלו נמסו מההתחממות, הם הפעילו לחץ על הקרקע שמתחתם, ויצרו שקעים גיאולוגיים.
התמוססות הקרחון למעשה יצרה שקע קרחוני אשר התמלא במי הקרחון, ואגם נוצר במקום. באנגלית לתופעה יש שם – Kettle Lake. לאורך השנים, ועד היום, האגם שנוצר במקום לא ניזון מנהרות, נחלים או גופי מים אחרים, אלא ממשקעי גשם ושלג. כתוצאה מהיעדר זרימת מים, המים במקום לא מחומצנים, ובמקום התפתחה ביצה, עם צמחים שמותאמים לתנאים אלו.
עם הזמן התפתח במקום טחב ספגנום אשר יצר מרבד גדול על פני המים. כפי שציינתי בחלק הראשון, הטחב גרם לעלייה בחומציות המים, מה שמנע התפתחות חיידקים במים, ומנע ריקבון של חומרים צמחיים וביולוגיים. לעיתים מתגלים בביצה שרידים של ייצורים שמתו לפני שנים רבות, ונשמרו בצורה יוצאת דופן כתוצאה מהתנאים בביצה.
השמורה מוקפת ביערות אלונים גבוהים בני מאות שנה, אך העצים והאקלים באזור הביצה שונים לחלוטין מהאקלים ביערות הסובבים אותה. חלק מהאוויר הקריר יותר הוא בזכות אותו מרבד הספגנום הצף, אשר יוצר בידוד בין המים הקפואים שמתחתיו בתחילת האביב, לאוויר המתחמם. הבידוד גורם לכם שהמים הקפואים יפשירו בקצב איטי יותר מאשר במקומות אחרים. כמו כן, אידוי איטי מהספגנום במהלך הקיץ גם כן מביא לירידה בטמפרטורות. התוצאה היא ביצה הקרירה משמעותית מהסביבה המקיפה אותה.
התנאים הפיסיים בביצת Tannersville Cranberry Bog Preserve הם:
לאורך כל השנה ישנם משקעים (גשם ושלג) היורדים. במהלך הקיץ ישנה כמות גדולה יותר של משקעים (עד 155 מ”מ), בעוד שבחודשי הסתיו והאביב ישנה ירידה בכמות המשקעים (כ-70 מ”מ). בין החודשים דצמבר לאפריל יורד בעיקר שלג באזור. הטמפרטורה, לעומת זאת, משתנה באופן ניכר בין חודשי החורף לקיץ, אך עם טווח שינוי קטן ביותר במהלך החודש. בשיא חודשי החורף ממוצע הטמפרטורה נע בין 2- (מינוס) מעלות, ל- 2 מעלות. בשיא חודשי הקיץ הטמפרטורה נעה בין 21 ל-30 מעלות. הלחות נעה לכל אורך השנה סביב 70-80% לחות יחסית, כאשר בתחילת האביב (אפריל) הלחות יורדת אף לכיוון 65%.
למעשה, ביצה זו הינה הביצה הדרומית ביותר מסוגה, והיא דומה להפליא בהרכב הצמחים והתנאים לביצות שניתן למצוא בקנדה ובגבול הצפוני של ארה”ב.
עצים רבים בביצה הינם אשוחית שחורה, אשר נפוצה באזורים ארקטיים וקנדה. לעצים אלה מערכת שורשים רדודה מאוד, והם גדלים ישירות על מצע הספגנום. למעשה, אחת התופעות היותר מעניינות בביצה – אם תקפצו על משטח הספגנום, תוכלו לראות איך עצים בסביבה זזים! כתוצאה ממערכת השורשים הרדודה, העצים עלולים ליפול כתוצאה מרוחות חזקים. במהלך הסיור, ראינו לא מעט עצים שנפלו כתוצאה מהרוחות החזקות שהיו בחורף 2014. עצי האשוחית גדלים מאוד לאט, עד חמישה סנטימטר בשנה, וכאשר תראו עץ בגובה 3 מטרים – מדובר בעץ בן 150 שנים! העצים יוצרים הצללה על חלקים ניכרים מהביצה.
כתוצאה מהיעדר גורמי תזונה במי הביצה והחומציות הגבוהה, בביצה התפתחו עם השנים צמחים טורפים שונים. עיקרי הצמחים שניתן למצוא הם נבלית ארגמנית (Sarracenia purpurea var purpurea) וטללית Drosera Rotundifolia. עקב התנאים האקלימיים הייחודיים בביצה זו, הצמחים הטורפים כאן מתעוררים מתרדמת מאוחר מבמקומות אחרים בארה”ב, ונכנסים חזרה לתרדמת מוקדם מהם. כמו כן, ישנה משפחה של טורפים מסוג אחר החיה בביצה – לוטרות. את עקבותיהם אפשר למצוא על הרציף המשקיף על מרכז הביצה.
בשנות ה-50 של המאה ה-20 שמו לב לכך שבאזור זה היו פחות שטפונות מאשר באזורים אחרים בעקבות הוריקן שפגע באזור. לאחר מחקר מצאו שהביצה והספגנום מווסתים למעשה את כמויות המים באזור כולו – בשנים ברוכות הביצה והספגנום ספגו את עודפי המים, ומנעו שטפונות, ומנגד בשנות בצורת – הביצה והספגנום שחררו מים לאזור, ובכך מנעו התייבשות. תופעות אלו הביאו לעצירת כל נסיונות הכרייה של הכבול מהביצה, והגדרתה כשמורת טבע. גם היום נעשים מהלכי שימור בביצה, בהתאם להחלטות החוקרים המשגיחים על הביצה, ומחקרים מתבצעים על החי והצומח במקום.
הביקור בביצה מותר רק במסגרת סיור מודרך, על ידי ארגון שימור טבע האחראי לשמורה, כדי לשמור על המקום ולהגן על הטבע הנדיר מפני גנבי צמחים. הסיור כרוך בתשלום של כ-6 דולרים לאדם, סכום שלעניות דעתי שווה את ההסברים והסיור. הסיורים קבועים מראש, ויש להרשם אליהם. מומלץ ליצור קשר יומיים לפני הסיור ולהרשם, על מנת לוודא שיש מקום, ולהתעדכן במידה והסיור מבוטל. במקום נעשים גם סיורים בקייקים, וסיורים לאור ירח.
הגענו למקום ביום רביעי נפלא ושטוף שמש עם הפוגה מהגשמים שהיו בימים האחרונים. פגשנו את המדריך ושאר המבקרים בביצה בחניון קטן בכניסה. גם החרקים ניצלו את ההפוגה מהגשם, ויצאו בהמוניהם לקבל את פנינו.
מייד כשנכנסו ליערות המקיפים את הביצה, התחלנו להרגיש את השינוי באקלים – מייד היתה ירידה בטמפרטורות, ועליה בלחות. החרקים עצמם התחילו להיעלם, ומספר דקות לאחר כניסתנו ליער כבר לא ניתן היה להבחין בהם.
לאורך שביל הגישה לכיוון הביצה ניתן היה לראות את שרידי הבתים של המתיישבים המקוריים באזור. מתיישבים אלו ניסו את מזלם בחקלאות, אך כתוצאה מהקרבה לביצה, החקלאות לא צלחה, והם נטשו את בתיהם. שביל הגישה היום במצב טוב יותר מבעבר, והוא משתפר מעונה לעונה על ידי מתנדבים המגיעים להסדיר את הגישה לביצה.
כשהגענו לפני הביצה, מצאנו את הרציף הצף. עם השנים הרציף הורחב על מנת לאפשר גישה ללב הביצה, וחלקי הרציף הצף הוטסו והוכנסו לביצה על ידי מסוק ומתנדבים. הרציף מוקף ביערות אשוחית, דשא כותנה (Cotton Grass) עם פרחים לבנים דמויי כותנה, ואף צמחים רעילים כדוגמת קיסוס רעיל (Poison Ivy) ואוג רעיל (Poison Sumac). על אף קיום מיני סחלבים מרהיבים בביצה, עקב הקרבה לחורף הם היו בתרדמת, ולא הצלחנו לראות אותם.
מייד עם העלייה לרציף ניתן היה להתרשם מכמויות טחב הספגנום שגדל היה בכל מקום. למעשה, ראינו יותר טחב ספגנום ממים. עצי האשוחית ושאר הצמחייה צמחו מתוך הספגנום, ונתמכו על ידו. כאשר התהלכנו על גבי הרציף והרעדנו אותו, ניתן היה לראות כיצד הצמחיה מסביב נעה באותו הקצב. בניסוי שערכנו, קפצנו בחוזקה על הרציף. ניתן היה לראות כיצד עצים מרוחקים זזו לפי קצב הקפיצות.
נבליות ארגמניות צמחו מסביב בכל מקום. מדובר בזן הצפוני של הנבלית הארגמנית – Sarracenia purpurea var purpurea בדומה לביצת Webb’s Mill, אך בעקבות ההצללה הרבה מעצי האשוחית ודשא הכותנה, צבען היה משמעותית ירוק יותר, עם מעט נימים אדומים. במקומות עם הצללה פחותה, ניתן היה למצוא פרטים עם גוונים אדומים יותר.
בלב הביצה, שם המים עדיין שלטו, מרבד הספגנום לא נראה, ואיתו גם הצמחים הטורפים נעלמו. הצמחים העיקריים ששלטו במקום היו צמחי גדה גבוהים. זהו גם ביתם של משפחת לוטרות שחיה בביצה. איך יודעים שהם עדיין שם? מצאנו עקבות טריות וריחניות שלהם על הרציף…
בהמשך הסיור הגענו למקום אשור חשוף לשמש, שם ניתן למצוא בשלהי הקיץ טלליות Drosera rotundifolia, אך בתקופה זו הטלליות נכנסו ברובן לתרדמת, ומצאנו רק פרטים בודדים, אשר היו בתהליכי כניסה לתרדמת. באזור זה גם מצאנו נבליות ארגמניות בגוונים אדומים יותר, עקב החשיפה הרבה יותר לשמש. בניגוד לביצת Webb’s Mill, כאן לא ראינו נבליות בתוך המים, וכל הנבליות צמחו על גבי מרבד הספגנום ומתוכו.
במהלך הסיור נתקלנו בטחב אחר מרהיב ביופיו. טחב זה הוא מסוג Polytrichum commune. המדריך לא ידע להסביר מהו טחב זה, שכן לא נתקל בו עד למועד זה. בדיקה מאוחרת העלתה שהוא איננו אנדמי (טבעי) לאזור זה, ואף לא היה מדווח למשרד החקלאות האמריקאי כגדל באזור.
לכל אורך הסיור בלטו הצבעים המדהימים של עלי העצים בסתיו, עם גוונים של כתום, אדום וצהוב. עם סיום הסיור נתקלנו בשממית צעירה מסוג Notophthalmus viridescens, הנפוצה בצפון אמריקה, ומרהיבה ביופיה עם הצבע הכתום.
החוויה היתה מרעננת, ושונה עקב ההדרכה הצמודה, ואנחנו ממליצים למבקרים באזור להרשם לסיור ולהצטרף. לרישום, בבקשה פנו לארגון Kettle Creek Environmental Education Center בטלפון 001-570-629-3061 (חיוג לארה”ב). לפרטים נוספים, לוחות זמנים ופרטי הגעה אתם מוזמנים להכנס לאתר של ארגון Monroe County Conservation District.
תודה שקראתם.
מקורות:
- Conservancy, T. N. (2017, 11 04). Pennsylvania – Tannersville Cranberry Bog Nature Preserve. Retrieved from The Nature Conservancy: https://www.nature.org/ourinitiatives/regions/northamerica/unitedstates/pennsylvania/placesweprotect/tannersville-cranberry-bog.xml
- Kettle (landform). (2017, 11 04). Retrieved from Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Kettle_(landform)
- Picea mariana. (2017, 11 04). Retrieved from Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Picea_mariana
- Pine Barrens Current weather report. (2017, 10 21). Retrieved from World Weather Online: https://www.worldweatheronline.com/golf/pine-barrens-weather-averages/new-jersey/us.aspx
- Serrao, J. (2014, 06 00). Tannersville Bog. Retrieved 08 11, 2017, from MONROE COUNTY CONSERVATION DISTRICT: https://www.mcconservation.org/uploads/9/0/3/0/90302089/2014_tc_bog_brochure_email_format_rev_6.14.pdf
- Tannersville Bog. (2017, 11 04). Retrieved from MONROE COUNTY CONSERVATION DISTRICT: https://www.mcconservation.org/tannersville-bog1.html
- Tannersville Cranberry Bog. (2017, 11 04). Retrieved from Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Tannersville_Cranberry_Bog
- Tannersville Monthly Climate Averages. (2017, 11 04). Retrieved from World Weather Online: https://www.worldweatheronline.com/tannersville-weather-averages/pennsylvania/us.aspx
- שקע (גאולוגיה). (04 11 2017). אוחזר מתוך Wikipedia: https://he.wikipedia.org/wiki/שקע_(גאולוגיה)
- שקע קרחוני. (04 11 2017). אוחזר מתוך Wikipedia: https://he.wikipedia.org/wiki/שקע_קרחוני