נאדיד סנדרסוני הוא נאדיד יבשתי רב שנתי הייחודי בצורת הפרחים שלו, המזכירים אוזני ארנב. קיראו בפוסט זה על הצמח וצורת הגידול שלו..
מקור נאדיד סנדרסוני הוא מדרום אפריקה אך כיום ניתן למצוא אותו באוספים רבים, ובניו זילנד נאדיד סנדרסוני מוגדר היום כצמח פולש. בזכות פריחה ייחודית, הצמח פופולרי ביותר בקרב אוספים, והוא זוהה יחסית בקלות לאורך השנים – לכן היו מעט מאוד שינויים בשמותיו במהלך הזמן מאז גילויו. זהו נאדיד יבשתי רב שנתי מקבוצת Calpidisca, לפי החלוקה של פיטר טיילור.
לנאדיד סנדרסוני עלים קטנים ורבים, אשר מתפשטים כמרבד על המצע. נאדיד סנדרסוני אוהב טמפרטורות של 20-30 מעלות, ואור בהיר, אך לא שמש ישירה. בתנאים אלו הנאדיד יתפשט במהרה.
נאדיד סאנדרסוני ישלח שלוחות מעל פני השטח, ואפילו מתוך חורי ניקוז בעציץ, ובכך יתפשט לאזורים נוספים מסביב, גם כאלו שנראים מרוחקים.
המלכודות בתוך המצע יחסית גדולות לעומת נאדידים אחרים, עד 4 מ”מ בקוטרן, וניתן לראותן אותן בקלות יחסית.
בתוך המלכודת יש תת-לחץ. לנאדיד מספר שערות חישה בפתח המלכודת, וכאשר ייצור זעיר נוגע בהן פתח המלכודת נפתחת במהירות, והמלכודת שואבת את כל מה שנמצא מחוץ לפתח המלכודת בשבריר שניה. למעשה הפעולה כל כך מהירה, שעד שפותחו מצלמות שידעו לצלם בקצב מהיר ביותר, לא ידעו איך המלכודת פועלת.
לאחר סגירת המלכודת וכניסת החרק למלכודת, מופרשים מיצי עיכול אשר מפרקים את היצור. המלכודת סופחת את חומרי ההזנה ומרוקנת את עצמה, ובכך יוצרת תת-לחץ מחדש, כהכנה ללכידת החרק הבא.
המלכודת יכולה לפעול מספר רב של פעמים.
לפרחים צורה ייחודית, כאשר החלק העליון של הפרח מפוצל, ומזכיר בצורתו אוזני ארנב. לפרח שני מופעים – הנפוץ הוא פרח לבן עם נגיעות סגלגלות, והשני הוא פרח כחלחל, ומעט קטן יותר. בכל עמוד פריחה ניתן למצוא עד ארבעה פרחים. נאדיד סנדרסוני פורח בתקופת האביב המאוחרת ועד לחודשי הסתיו.
בדרך כלל אין זרעים מפרחי הסנדרסוני, והשיטה הקלה ביותר להרבות את הנאדיד היא באמצעות חלוקה. לאחר שהעציץ מלא בעלים, חלקו את האדמה שבעציץ לשניים, כשבכל חצי מהאדמה דאגו שיהיו עלים, מלכודות ושלוחות.
גדלו את נאדיד הסנדרסוני בתערובת מצע של שני חלקים כבול לחלק אחד חול. נאדיד זה, כמו מספר נאדידים יבשתיים אחרים, סובל מהתיישנות העציץ. לאחר שהוא ממלא שטח גידול, יש לנאדיד סנדרסוני נטייה למות. הוא אוהב להמשיך ולהתפשט כל העת למצע חדש וטרי. הפתרון לכך הוא פשוט – כאשר הנאדיד ממלא את העציץ, פצלו את העציץ לשניים או שלושה, ומלאו את השטח הריק במצע חדש. בצורה זו גם תחזיקו את הנאדיד חי תקופה ארוכה יותר, וגם תזכו בעציצי נאדיד נוספים.
גובה מפלס המים במגשים צריך להיות מספר סנטימטרים מתחת לפני המצע, כך שלעיתים יהיה קשה לגדל את הנאדיד סנדרסוני יחד עם טורפים אחרים. בתקופת האביב, חשוב להציף את המצע מדי פעם.
שימו לב לבדוק מדי פעם את העציץ ומגש המים שלו – נאדיד סנדרסוני אוהב להוציא שלוחות אל תוך מגש המים, ואף לעציצים סמוכים, ובכך להתפשט למקומות שהוא לא רצוי בו.
היות ומלכודות הנאדידים בתוך האדמה, יהיה קשה עד בלתי אפשרי להאכיל את הצמח. למעשה, בכל סביבה לחה מתפתחים ייצורים קטנים בתוך המצע, אשר יהוו מזון לנאדיד, והם יילכדו לבד.
International Carnivorous Plant Society
CARNIVOROUS PLANT WEB RING
© כל הזכויות שמורות לירון רז. המידע המוצג באתר לא מהווה הבטחה להצלחת גידול צמחים טורפים, אלא קווים כלליים בלבד לגידולם.