(Last Updated On: )

מדריך יבוא צמח טורף

תהליך יבוא הצמחים הוא פשוט משחושבים, אבל דורש תכנון וסבלנות. ספק, משלח, ביקורת ועמיל מכס הם חלק מהגורמים שתכירו בתהליך, כמו גם את הסבלנות הפנימית שיש לכם.

תכננו הכל

הדבר הראשון שאספר לכם – תתכנו מתי אתם רוצים לייבא. יש הרבה גורמים שמשפיעים על הזמן שייקח למשלוח להגיע, ואתם צריכים לתכנן ולתזמן את הכל. תכנון נכון יכול לחסוך לכם כסף ,זמן ועוגמת נפש.

קחו לדוגמא את מזג האויר בחו”ל ובארץ – אני ממליץ לשלוח את הצמחים באוויר, רצוי אפילו עם חברות קורייר. אם בחו”ל קפוא, אז הצמחים יקפאו בתוך החבילה, ולא ישרדו את המשלוח. באותה המידה – אם בארץ חום קיץ – המשלוח עלול לעמוד בשמש מחוץ לסככה בשדה התעופה, ואז הצמחים יתבשלו וימותו עוד לפני שתקבלו אותם. אני ממליץ לתכנן את היבוא לתחילת חודש מרץ או נובמבר. אלו חודשי מעבר שבדרך כלל לא חם בישראל, ולא קפוא לחלוטין בחו”ל. תתחילו את התהליך כשלושה חודשים לפני שתרצו את המשלוח. מזג האוויר גם ישפיע אם הצמח שישלח אליכם יהיה בתרדמת, בדיוק לפני ההתעוררות. שופריות ודיונאות אני ממליץ להזמין במרץ, כדי שיגיעו לארץ בדיוק באביב. הם גם ישרדו יותר טוב את המשלוח, בגלל התרדמת.

עכשיו בטח תשאלו למה אני מתחיל מהתכנון, ולא מהרשיונות? כי בשלב התכנון תתחילו קודם כל לבדוק מאיזו מדינה ניתן לייבא, מי הספקים הזמינים, איזה צמחים תרצו, ואת עלויות המשלוח. 

תתחילו מהמדינה ממנה תרצו להזמין. לא מכל מדינה ניתן יהיה לקבל רשיון לייבא צמחים טורפים. פיתחו את התוספת השלישית לחוק הגנת הצרכן. שם תוכלו למצוא את רשימת המדינות המותרות לייבא בקלות יחסית (בעיקר מספר מדינות אירופה…).

לאחר שתבחרו את המדינה תאתרו ספקים, ותבדקו איתם אם הם יכולים לספק לכם תעודת פיטוסניטריה, שכן בלי תעודה זו לא תוכלו להזמין מהספק. גמובן – תבדקו אם הספק מוכר את הצמחים שאתם רוצים. בתהליך בחירת הספק תתייעצו עם רוכשים קודמים, ותבדקו את המוניטין שלהם בפורומים השונים בעולם. בפייסבוק יש מספר קבוצות בינלאומיות שבהן ניתן לשאול ולקבל חוות דעת על הספק. תשאלו על איכות הצמחים, מהירות המשלוח, נוחות העבודה מולו וכל שאלה אחרת שעולה על דעתכם. מה שלא תשאלו מראש – לא תדעו עד שתיתקלו בבעיה.

מצאתם ספק שנותן הכל? מצויין! קבלו הצעת מחיר ובקשו ממנו הערכה לעלות המשלוח אליכם. מצאתם ספק עם מחירים ומגוון שמתאים לדרישתכם – תסבירו לספק שייקח קצת זמן לקבל רשיונות לייבא ממנו, ושתהיו בקשר איתו לאחר הטיפול מול הרשויות. אם כבר יש לכם רשיונות יבוא, אז אתם במצב נהדר ותוכלו ישר להתדם איתו.

כל משלוח של צמחים דורש תעודת בריאות – תעודת פיטוסניטריה. לתעודה זו עלויות שונות, בהתאם למדינה ממנה אתם מייבאים. בידקו בכל מדינה מה עלות התעודה, וקבלו החלטה אם אתם מוכנים להוציא 200 יורו לתעודה, או 20 יורו. כן – אלה הפרשים אמיתיים.

רשיונות יבוא

רשיונות יבוא יש לקבל ממשרד החקלאות. יש לבקש רשיון יבוא לכל סוג ולכל צורת צמח בנפרד. זאת אומרת שאם תרצו להזמין דיונאה וכדנית – שניהם בעציץ, יש לבקש שני רשיונות. סוג המוצר שתבקשו לייבא תלוי במה שיש לספק, ומה שתרצו להזמין. ייחורים, עציץ או זרעים – כל צורה דורשת רשיון נפרד, גם אם כולם מאותו סוג הצמח. יש פריטים שיהיה יותר קל לקבל עבורם רשיון יבוא – לדוגמא ריבוי רקמות (Tissue Culture) שהוא סטרילי יהיה יותר קל לייבא מאשר עציץ שתול. תתאימו את הרשיון לסוג ולצורת הצמח שתרצו לייבא מהיבואן שמצאתם.

על הנפקת רשיונות יבוא אחראית מחלקת השירותים להגנת הצומח במשרד החקלאות. דוגמא לרשיון תוכלו למצוא בתוך נוהל יבוא צמחים, מוצרי צמחים, נגעים ואמצעי לוואי, בנספח השלישי. עבור כל רשיון (לכל מין, לכל צורה) יש לשלם אגרה – כ-55 שקלים (2021). לאחר כחודש, אם הרישיונות אושרו, תקבלו אותם בדואר. כאן נדרשת סבלנות בפעם הראשונה. שימו לב – לא בטוח שיאשרו לכם את הרשיון, ואם לא אישרו – לא תקבלו את הכסף חזרה.

אחרי שקיבלתם את הרשיונות, קיראו אותם היטב, תבינו איזה דרישות יש עליכם ועל הספק, ואם בכלל ניתן לייבא מאותו הספק. דרישות משרד החקלאות כוללות את גיל הצמח, צורת האריזה, סוג המצע שבו הם יישלחו, תעודות שנדרשות מהספק ועוד… לעיתים המגבלות הופכות את היבוא ללא כדאי עבורכם.

כאן אני רוצה לשבח את משרד החקלאות (עוד תשבוחות בהמשך). אורי זיו, מנהל יחידת היבוא והיצוא עזר לי להבין איזה סוג רשיונות אני צריך, איך למלא, ואפילו מאיזו מדינות אפשר ואי-אפשר. הוא אף ציין איזה פריטים יותר קלים ליבוא מאחרים (תרביות לעומת עציצים, וכד’).

תהליך ההזמנה והיבוא

קיבלתם רשיונות יבוא? מדהים! עכשיו מתחיל התהליך האמיתי מול חו”ל. דברו עם הספק שבחרתם, וודאו שהצמחים עדיין במלאי, וניתנים למשלוח. תעבירו לו את רשיונות היבוא. וודאו שהוא יכול לעמוד בתנאים המפורטים בהם. בשלב זה דאגו לקבל מהספק הצעת מחיר שכוללת את העלויות של הצמחים, תעודות הפיטוסניטריה, חומרי אריזה ומשלוח. מה שלא כתוב בהצעת המחיר לא מחייב את הספק.

אם הצעת המחיר מאושרת על ידיכם, אשרו אותה לספק. אישור ההזמנה במייל מהווה אישור שלכם (בעגה משפטית “קיבול”) לביצוע ההזמנה, והיא מחייבת אתכם. פעמים רבות הם יבקשו תשלום מראש בהעברה בנקאית או פייפאל. אני אישית מעדיף פייפאל למרות שזה כרוך בתוספת עמלה קטנה, כי זה פשוט יותר נוח.

בדרך כלל מחיר המשלוח שהספק נותן לכם הוא יותר זול מחברה ישראלית שתיתן לכם הצעת מחיר. אתם מוזמנים לבדוק עם משלחים, אבל מנסיוני עדיף לעבוד עם המשלח של הספק. בעקרון – רצוי לעבוד עם חברות גדולות שיכולות לטפל במשלוח תוך מספר ימים. בהקשר הזה, אני מייבא מגרמניה, ו-DHL מגיע משם בתוך מספר ימים בודדים. לא אפרט כאן תהליך מול משלח שבחרתם עצמאית, אך הדבר יכול להיות מתיש וכרוך בעלויות גבוהות נסתרות.

כעת מגיע שלב הסבלנות השני. לספקים לוקח זמן להכין את המשלוח, בהתאם לכמות הפריטים שהזמנתם, מזג האוויר וכד’. הכנת תעודת הפיטוסניטריה גם דורשת כשבוע עד שבועיים להפקה ברגע שהמשלוח מוכן. שלב זה יכול להמשך אפילו חודשיים-שלושה… בהתאם לספק ומחזור הפעילות שלו.

שימו לב – ספקים בחו”ל לא אוהבים את הנידנוד הישראלי. היו סבלניים ולכל היותר פנו אחת לשבועיים-שלושה בנימוס כדי לקבל עדכון. זיכרו שפערי תרבויות עלולות לגרום לספק לפרש את דבריכם בצורה שגויה, ולכן כדאי להיעזר בדובר אנגלית (או שפת ארץ המקור) בעת התקשורת.

החבילה הגיע לישראל

כאשר המשלוח מוכן, בקשו מהספק העתקים של החשבונית, תעודת המשלוח ותעודת הפיטוסניטריה.

בזמן שהמשלוח בדרך הכינו את העציצים, תערובות המצע שתצטרכו עבור השתילים, מקום הגידול וכל מה שתצטרכו כדי לקלוט ולאקלם את הצמחים שהזמנתם.

שימו לב שכשהמשלוח מגיע לישראל, משרד החקלאות יכול להחליט על בדיקה של המשלוח – בדיקת מסמכים, בדיקה פיסית או שניהם. עלות הבדיקות נעה בין 520 ש”ח ל-640 ש”ח (2021), בהתאם לצורת הצמח (עציץ, ייחור וכד’) וסוג הבדיקה.

עקבו כל הזמן אחרי המשלוח באמצעות מספר המעקב שקיבלתם. ברגע שהמשלוח נוחת בארץ תהיו בקשר עם חברת השילוח על מנת להבין אם נדרשת פעולה נוספת מצידכם. ייתכן והמשלח יבקש את העתקי המסמכים לטובת השחרור, או שיעדכן אתכם שהמשלוח דורש ביקורת.

אם המשלוח דורש ביקורת, תבדקו מול הספק איפה זה עומד, ודאגו להיות בקשר עם התחנה הרלוונטית של משרד החקלאות כדי לקדם את הביקורת.

כדי לשחרר סופית ולקבל את החבילה תצטרכו לשלם למשלח שלכם עבור מע”מ, עמילות מכס, שחרור, אגרות שונות ועוד… זה חלק מתהליך היבוא של כל פריט בישראל, אז קחו זאת בחשבון.

יש משלחים שישלחו את החבילה ללוקר, בעוד אחרים יאפשרו לכם לקבל את החבילה אליכם. חלקם אף יאפשר לכם לאסוף את החבילה מתחנה שלהם. בכל מקרה – תהיו במעקב היכן החבילה נמצאת בכל שלב. במידה והחבילה מגיעה ללוקר, אני ממליץ לא לתת לה להיות שם זמן רב, על מנת שלא תיפגע מחום.

קבלת החבילה

כשתקבלו את החבילה, עוד לפני הפתיחה, תמתינו רגע. בחנו את החבילה מכל הכיוונים ובידקו אם היא ניזוקה. צלמו אותה מכל הצדדים כדי שיהיה לכם תיעוד (גם היא לא נראית ניזוקה). שימו לב אם החבילה נפתחה על ידי משרד החקלאות או המכס, או שניהם. אחרי שתפתחו את החבילה, צלמו כל פריט שתוציאו, כדי שיהיה לכם תיעוד של הצמח, איך היה ארוז, ואם הגיע במצב תקין. שימו לב – צמחים שבתרדמת לא תמיד נראים טוב כשהם מגיעים…

מצאתם צמח שלא שרד את המשלוח, עדכנו את הספק מייד עם סיום הפתיחה והשתילה, ותבינו את הספק אם הוא לא מזכה אתכם. מספק איכותי וטוב הצמחים יוצאים חיים ובריאים. חשוב מאוד – אל תלכלכו עליו בפורומים ובאתרים. אם אתם רציניים בתחום זיכרו שזהו עולם קטן, וכולם מכירים את כולם. ייתכן ולספק יש מוניטין רב בתחום, והשפלתו ברבים תיפגע בכם בטווח הארוך, ותמנע מכם הזדמנויות אחרות ליבוא. אם עבדתם נכון באיתור הספק, בוודאי שמעתם המלצות עליו, ולכן הזמנתם ממנו.

אחד אחד, שיתלו את הצמחים הטורפים בעציצים שהכנתם מראש. יש אנשים שעושים שימוש בחומרים לתמיכה בקליטת הצמח, דוגמת Superthrive.

איקלום הצמחים

הצמחים בילו עכשיו לפחות מספר ימים בשקית אטומה במשלוח:

  • אל תחשפו אותם מייד לאור חזק. תתחילו מאור בינוני לפרקי זמן קצרים יותר, ותחזקו בהדרגתיות את העוצמה ואת משך החשיפה. כל שלושה-ארבעה תגבירו את העוצמה ומשך החשיפה.
  • תרססו את הצמחים לעיתים קרובות. הצמחים היו בשקית עם לחות גבוהה מאוד, ולכן הורדה מיידית בלחות עלולה לפגוע בהם.
  • רצוי לשמור עליהם בתוך מבנה מקורה, בסביבה מבוקרת, עד להרגלתם ליותר אור, פחות לחות, וטמפרטורת הסביבה.
  • תגנו היטב על הצמחים בחמסינים. הצמחים באירופה לא רגילים ליובש קיצוני ורוחות חזקות וחמות.
  • בידקו כל הזמן את הצמחים שלכם. חפשו מזיקים שאולי מנצלים את חולשת הצמח החדש, אולי יש פטריה או עובש שמתפתחים. זיהוי מוקדם וטיפול מהיר עלול להציל את הצמח שזה עתה הבאתם.
  • מתן צניחת טמפרטורות של כ-10 מעלות בלילה תעזור לאקלם את הצמחים.
  • למרות הפיתוי לראות פרחים – עדיף שצמחים שרק ייבאתם לא יפרחו. הפרחים מושכים אנרגיה מהצמח שמנסה להתאקלם, וזה יגרום לירידה בסיכויי האיקלום. עדיף לקטום את הפרחים.
  • חמאיות – אם יש עלים שהתפרקו בדרך, אל תכעסו ואל תזרקו אותם! השתמשו בהם לייחורי עלים, ואולי תזכו בעוד צמחים.

 

לא כל צמח שתביאו ישרוד, אז אל תכעסו ואל תתאכזבו. עוד על איקלום צמחים בפוסט הזה. איקלום דורש זמן, ולא תוכלו ישר להינות מהצמח שזה עתה הבאתם. אולי אפילו תראו השחרה של עלים ישנים. צמחים שמגיעים בתרדמת יצליחו הרבה פעמים להיקלט ולהתאקלם יותר טוב מצמחים בשלב הצמיחה.

הצלחתם לאקלם את הצמחים, תתחדשו ותהינו!!!

מקורות יבוא

להלן מספר מקורות שניתן להזמין מהם צמחים טונרפים, עם רשיון יבוא מתאים.

הרשימה מוצגת לנוחיותכם, ולא מהווה המלצה לספק כזה או אחר, ואני לא אחראי לתוצאות היבוא. מרובם לא ביצעתי יבוא בעצמי, אבל הם יכולים לשלוח לישראל, בתנאים מסויימים.

אנגליה

Shropshire Sarracenias

בלגיה

Dupont Flora

גרמניה

Killer Pflanzen

צרפת

Cedric Carnivores

 

12 Responses

    1. שלום אסף,
      ניתן לייבא טחב, אבל הדרישות שמשרד החקלאות מחיל כרגע הופכות זאת ללא משתלם עבורי.
      אם מישהו ייבא בכמות מסחרית גדולה, ייתכן ויהיה כדאי לו.
      בהצלחה.

  1. היי ירון
    יש סיכוי לייבא דרכך כמה עצים ? יש לי רשימה קטנה

    1. שלום משה
      חלק מהצמחים רכשתי בארץ. כך התחלתי.
      חלק מהחלפות של צמחים או זרעים עם חובבים אחרים.
      חלק מיבוא ברשיון מאירופה.

    2. ירון שלום
      האם אתה יכול לבא הויות/בת שבע
      יש ליקבוצות מגדלים חובבים אך מקצוענים שמעוניינים לבצע יבוא/קניה מיבואן מרוכז (קבוצת רוכשים ) אשמח לתשובתך
      בברכה מאיר צבי

      1. שלום מאיר,
        אני אישית לא מייבא צמחים שאני לא מכיר, שכן לא אדע מה התנאים המתאימים ליבוא.
        עם זאת תוכל לנסות למצוא יבואן פרטי בפורומים שונים ברשת.
        תהליך היבוא עצמו לא מורכב, ורשיון יבוא הוא לא יקר.
        בהצלחה

    1. הי דן.
      בשלב הזה אני לא מבצע יבוא.
      אני אחדש יבוא כנראה לקראת החורף.
      כמו כן, אנדראס וויסטובה מחייב מינימום הזמנה. לא ניתן לייבא צמח בודד.
      ירון

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Your compare list

Compare
הסר הכל
השוואה
0