כדניות – בעיות נפוצות
לכדניות ישנן בעיות אופייניות, שניתן למנוע את רובן על ידי מתן תנאים מתאימים לצמח. אבל אם קרה שהופתעתם לרעה, במדריך זה תוכלו למצוא חלק מהבעיות האופייניות לכדניות, ואיך להגיב.
אני מקבל מדי פעם שאלות על בעיות בכדניות, והחלטתי לרכז כאן את הבעיות הנפוצות שאני נשאל עליהם. לא אתייחס כאן למזיקים, כגון כנימות וזחלים, כי על מזיקים מסוג זה התייחסתי בפוסטים אחרים, והם לא ייחודיים לכדניות. בפוסט זה ארחיב על הבעיות הייחודיות שאופייניות לכדניות, ותוקפות בעיקר אותן. עם חלק מהבעיות אין צורך להבהל, ומה שנראה כבעיה הוא בעצם תהליך רגיל במחזור חיי הצמח, ולעיתים אין לנו מה לעשות כלל, מהרגע שהבעיה החלה, אלא להרחיק את הצמח ולהניח לו לדרכו. בכל מקרה, ככל שתקדימו לזהות את הבעיה ולטפל בה, כך יגברו הסיכויים להצלת הצמח.
העצה הטובה ביותר שאני יכול להציע, והיא נכונה לכל הצמחים שלכם – העניקו להם את התנאים הטובים ביותר שניתן, בהתאם לצרכיו של כל צמח. בידקו לעיתים קרובות את הצמחים, כדי שתוכלו לזהות מהר בעיות, ולטפל בהן. במידת הצורך – בודדו את הצמח משאר האוסף שלכם, על מנת למנוע התפשטות מחלות ומזיקים.
תהליכי צמיחה רגילים של הכדניות
הכדנית הפסיקה להוציא עלים חדשים
במידה והצמח נראה בריא וללא תופעות אחרות – האם אתם בתקופת חורף או ירידה מתמשכת בטמפרטורות? רוב הכדניות הנמכרות בישראל לא אוהבות קור, וזה יכול לעצור את הצמיחה שלהן. העבירו אותה למקום חמים יותר, והמתינו. ייקח לכדנית זמן עד שהיא תחזור להוציא עלים.
כדים ותיקים מתייבשים
כאשר הצמח מתבגר, כדים ותיקים מתייבשים. זוהי תופעה רגילה במחזור חיי הכד, ואין מה לדאוג. הכד אמנם נראה רע, אבל כל עוד הוא עדיין לא התייבש לחלוטין, אני לא ממליץ להסירו. אני גם לא ממליץ לגזום רק את החלק היבש, בגלל שהכד עדיין מסוגל ללכוד חרקים בחלק החי, והחלק העליון שהתייבש עדיין משמש מחסום למניעת בריחת הטרף.
לפני הגיזום כדאי לבדוק אם הכד המתייבש כרוך מסביב למשהו אחר ותומך בצמח החי, ולא לגזום אם הוא אכן תומך בו. רק כאשר הכד התייבש לחלוטין, כדאי לגזום אותו בחלק שמחבר אותו לעלה, אם הוא לא תומך בו.
הכדנית לא מייצרת כדים
הכדנית מייצרת כדים בתקופת הצמיחה שלה – בדרך כלל באביב, בקיץ ובסתיו. בתקופה זו, יש לדאוג ללחות מספיקה מסביב לקצוות העלים במקום התפתחות הכד, על מנת לעודד התפתחות כדים. לחות נמוכה או משבי אוויר חם (כמו חמסין) יכולים למנוע התפתחות כדים. תכסיס נוסף – דאגו שקצה העלה ייגע במשהו, כגון רצפה או חוט הדליה. הכדנית הוא צמח שנשען על צמחים אחרים, ומגע כזה מעודד את התפתחות הכד.
ייתכן והכדנית לא מצמיחה כדים חדשים היות והעברתם אותה עציץ. במקרה כזה, המתינו בסבלנות, והעניקו לה את התנאים הטובים ביותר, ואחרי מספר חודשים היא תחזור להפיק כדים.
סיבה שלישית לכך שכדנית עלולה שלא להצמיח כדים חדשים, היא היעדר אור מספיק. אמנם הכדנית לא אוהבת אור שמש ישיר, אך היא כן אוהבת אור בהיר מסונן. העניקו לכדנית אור מספק, והיא תחזור להצמיח כדים.
הגזע הופך לחום/עצי
כאשר הצמח גדל ואין לו מספיק תמיכה, הגזע הופך לעצי וקשיח, על מנת לתמוך בצמח הגדל. לא מדובר בבעיה בצמח, אלא תהליך טבעי שהצמח עובר. כל עוד קצה הצמיחה חי וירוק, וממשיך להוציא עלים, אין בעיה, והצמח ימשיך להתפתח. ניתן לעזור לו עם מתן תמיכה, כמו הדליה, על מנת לקבל יותר עלווה וגבעול ירוק.
העציץ נראה קטן לכדנית או שאנחנו רוצים להעביר למצע חדש
זו לא בעיה – לכדנית יש פקעת שורשים קטנה, ואין צורך בעציץ גדול. עיקר גודל העציץ הוא כדי לשמור על נפח מצע לח, ועל מנת לתת בית מספק לשורשים. עציץ של 2 ליטרים מספיק בהחלט לגידול צמח כדנית לתפארת. אם אתם בכל זאת רוצים להעביר את הצמח לעציץ חדש, הנה מספר טיפים:
- עשו זאת בחורף, כשהכדנית גדלה באיטיות, אם בכלל.
- אל תפרקו את המצע הישן שמסביב לפקעת השורשים – הפרעה לשורשים יכולה להרוג כדנית. שיתלו את כל המצע הישן מהעציץ הקודם לתוך המצע החדש בעציץ החדש.
- עשו שימוש רק בתערובת לכדנית, ולא תערובת רגילה לצמחים טורפים. כדניות אוהבות תערובת שמאווררת יותר, ולא כזו שעומדת במים.
בעיות אור וטמפרטורה
העלים מלבינים ומאבדים ברק, ונפולים
תופעה זו נפוצה כאשר הכדנית נחשפת לטמפרטורות נמוכות מדי. העבירו את הכדנית למקום מוגן מטמפרטורות נמוכות ורוחות, כמו לתוך הבית, והניחו לעלים למרות שהם לא נראים טוב – הם ממשיכים לבצע פוטוסינטזה. הם לא יקבלו את הגוון הירוק היפה חזרה, אבל עד שייתייבשו כדאי להשאירם.
העלים מאדימים
ברוב צמחי הכדנית העלים בעלי גוונים ירוקים – מירוק כהה לירוק בהיר. לעיתים נראה שהעלה מאדים. שינוי גוון זה קורה בדרך כלל מחשיפת יתר לאור. אין בזה נזק לטווח ארוך, אבל כדאי להפחית את עוצמת האור שהכדנית נחשפת אליו.
קצוות העלים נראים חומים, ואפילו מתייבשים, אבל הצמח נראה בסדר
ייתכן והצמח נחשף לשמש ישירה או אור בהיר מדי, ששרפו את העלים. דאגו לגדל את הכדנית במקום עם אור שמש לא ישיר.
מחלות
יש נקודות אדומות על העלים ובליטות צהובות מתחת לעלים
לעיתים יתפתחו נקודות אדומות כמו חלודה על הצד העליון של עלי הכדנית, כאשר בצד התחתון נראה בליטות בצבע צהוב. מדובר על מחלה בכדנית, אשר יכולה להתפשט לשאר העלים. במקרה והופיעו נקודות כאלו על העלים, יש לגזום את העלים הנגועים. המלצות ברשת מציעות לרסס את העלים האחרים בשמן נים, אך אין לי נסיון עד היום עם מחלה זו.
עובש על העלים
עובש על עלי הכדנית תגרם כתוצאה מלחות גבוהה, והיעדר תנועת אוויר מספקת. במקרים של הופעת עובש, נגבו את העובש עם מגבת נייר טבולה באלכוהול (אתנול, לא מתנול!), ושפרו את תנועת האוויר על ידי הוספת מאווררים. עובש ותנועת אוויר גרועה יכולים להוביל לרקבון קצה הצמיחה ואבדן הצמח.
קצה הצמיחה משחיר
מחלת רקבון קצה הצמיחה זו נגרמת כתוצאה מלחות גבוהה יחסית בשילוב עם היעדר תנועת אוויר, המביאים להצטברות לחות ומים על קצה הצמיחה. בדרך כלל, כשמגיעים למצב כזה, אין איך לעזור לצמח ההורה. במקרה כזה יש לנקוט כמה צעדים, כדי לוודא את המשכיות הצמח. בכל מקרה, חשוב להגביר את תנועת האוויר.
- לגזום את הגבעול הנגוע עד לקטע שלא רואים בפנים החתך שחור.
- אם הכדנית בשלב הטיפוס, והיא מספיק גדולה, אפשר לייצר ייחורים מהגבעול הבריא.
- אחרי הגיזום – להמשיך לתת תנאים טובים לצמח, עד שהיא תוציא שלוחה חדשה ממפרק בגבעול או מתוך המצע.
השקיית יתר ורקבון שורשים
אנו באופן טבעי חושבים שצמחים אוהבים לקבל מים, אבל כדניות אוהבות לחות עדינה במצע, לא מצע רטוב. הן אוהבות לקבל השקיה מדי פעם, ושהמצע ישאר מעט לח, אבל לא רטוב. חובה שאוויר ייכנס למצע. מצד שני, אסור לתת למצע להתייבש לחלוטין.
רקבון שורשים אפשר לראות על ידי הפסקת צמיחת הכדנית, עלים קיימים יתקמרו ויראו מקומטים ונפולים, וללא בוהק אופייני. אם נבחן את בית השורשים (בזהירות רבה!!!) נראה ששורשי הכדנית יהיו מעטים ודקים מאוד. שורשים בריאים יהיו שחורים עם קצה לבן, ועבים יחסית. הגבעול עלול להשחיר מלמטה כלפי מעלה.
במקרה של רקבון שורשים, כדאי להפחית מייד בהשקייה ולהגביר אוורור, אבל הסיכויים להתאוששות הצמח קלושים.
הי ירון הכדנית
שלי נראת טוב ומוציאה עלים חדשים, אבל בכל זאת הגבעול שעליו נוצרים הכדים משחיר, והעלה עצמו נראה טוב
מה עלי לעשות?
שלום אורי,
ראיתי ששאלת שתי שאלות שקשורות אחת בשניה:
הכדנית שלי גדלה טוב אבל הגבעולים שיוצאים מהעלים הקצה שלהם מת – לא העלים עצמם. מה עושים?
הכדנית שלי נראת טוב ומוציאה עלים חדשים, אבל בכל זאת הגבעול שעליו נוצרים הכדים משחיר, והעלה עצמו נראה טוב. מה עלי לעשות?
גידול הכדים בקצה העלים קשור בעיקר לשלושה תנאים:
הראשון – טמפרטורה. כדניות היברידיות נפוצות אוהבות טמפרטורות חמימות של 25-30 מעלות. מתחת ל-20 מעלות הן מאטות את הצמיחה, ולא יגדלו כדים.
השני – אור. כדניות אוהבות אור בהיר, אך לא שמש ישירה לאורך שעות. שמש ישירה של בוקר או ערב יהיו טובות. בשאר השעות – אור בהיר אך לא שמש ישירה.
השלישי – לחות. על מנת לייצר כדים הכדנית הנפוצה (היברידית) צריכה לחות של לפחות 50%. מתחת לזה היא לא תוכל לפתח את הכד.
אם תיתן את שלושת התנאים האלו הכדנית בדרך כלל תהיה מאושרת, ותצמיח כדים יפים.
יש לי מספר כדניות שאני מגדל בחוץ על מדפים, ובתקופת החורף אני מניח אותן על משטח חימום לצמחים, כך שהן לא יורדות מה-20 מעלות במהלך היום, גם בימים קרים.
בנוסף, הן מקבלות “השלמת לחות” בריסוס לכיוון 60%, בכל פעם שהלחות יורדת אל 40%.
והתאורה – תאורה מלאכותית לצמחים.
כדניות אלו ממשיכות לפתח אצלי כדים יפים וגדולים גם במהלך החורף.
בהצלחה.
הכדנית שלי צומחת נהדר אך לא מצמיחה כדים מה לעשות?
שלום אורן,
בדרך כלל מדובר בסימן להיעדר לחות או חוסר שמש.
בהצלחה,
ירון
היי ירון,
האם הכדנית מסוגלת ללכוד גם דבורים?
הבחנתי שדבורים נמשכות לכדנית אך אינני יודע אם הכדנית לוכדת אותן.
תודה.
שלום טל,
כדניות ושופריות מסוגלות ללכוד כל חרק מעופף שייכנס למלכודת הנפילה.
אחת שנכנסו, בדרך כלל החרק המעופף לא יצליח לצאת, ויילכד.
ירון
שלום ירון יש לי כדנית סם והיא מוציא עלים חדשים ואחרי זה העלים משחרים מה עלי לעשות
שלום יצחק,
מאוד קשה לאבחן את הסיבה ללא בדיקה מעמיקה.
אלו מספר סיבות נפוצות:
– עודף או חוסר השקיה – יש להשקות השקיה עילית ולאפשר למים להתנקז היטב. יש לוודא שמשקים רגע לפני שהמצע מתייבש, כשעדיין לח.
– השקיה במים שלא מתאימים (כמו מים ממתקן מים) – יש להשקות רק במים מזוקקים, ורצוי כאלה שנרכשו בבית מרקחת.
– הפרעה לשורשים בעקבות שתילה מחדש – לאחר שתילה מחדש יש לתת תנאים אופטימליים. ייתכן וייקח לכדנית אף למעלה משנה להתאושש.
– תערובת שתילה שלא מתאימה – אם שתךת בתערובת ממשתלה, יש לשתול מחדש בתערובת לצמחים טורפים, ולקוות שהכדנית תתאושש.
בהצלחה
שלום רציתי אם צריך לשפוך מעט מים לכדים במידה ואין שם נוזלים או מעט נוזלים והאם זה שאין בכד נוזלים “טבעיים” מראה על בעיה?
שלום יובל,
אם הכדים יבשים לחלוטין בפנים, אז כן – זה מראה על בעיה.
בדרך כלל היעדר נוזלים נגרם מכך שהצמח לא מקבל מספיק מים.
זה יכול להיות כתוצאה מהשקיה עם מים רגילים, ולא מי אוסמוזה, מה שגורם להצטברות מלחים סביב השורשים, או פשוט השקיה מועטה מדי.
סיבה אחרת יכולה להיות רקבון שורשים כתוצאה מעודף השקיה, או העמדת העציץ במים עומדים.
לכדנית סטנדרטית הנמכרת בישראל:
שטוף את המצע (כשהצמח עדיין שתול) עם מי אוסמוזה עד ליציאת מים מתחתית העציץ. המשך לשטוף את העציץ במשך עשר דקות.
לאחר מכן העמד את העציץ בצד, בתנאים הרגילים שהכדנית קיבלה עד לאותו השלב.
כל שלושה ימים תקשה את העציץ שוב, עם מי אוסמוזה, עד ליציאת מים מתחתית העציץ.
ייקח זמן, ואם הנזק לא גדול מדי לשורשים, הכדנית תשתקם, או שתוציא שצמחי משנה מהבסיס (Basal Shoots).
בהצלחה
ירון
היי, באופן פתאומי, תוך כמה ימים כל החלק התחתון של צמח הכדנית נהיה חום, כולל הגביע וניתן, העליון עדיין ירוק,
הוא נמצא אצלי כ3 חודשים ומדיניות ההשקייה היא 1 לשבוע, הוא נמצא במקום חמים אך מוצל וללא שמש ישירה..
אשמח לעצה
מירב שלום,
צמח הכדנית הוא ליאנה – צמח שנשען על צמחים אחרים, בזמן שהוא גדל. במידה וחסרה תמיכה, ייתכן והגבעול יהפוך לעצי, והעלים יתייבשו בחלק זה.
תקפידי להמשיך להשקות במים מזוקקים, ותני לכנית הדליה או תמיכה כלשהי, בזמן הצמיחה לגובה.
בהצלחה,
ירון