(Last Updated On: )

ברוכים הבאים לאתר הצמחים הטורפים של ירון

הטרריום הסופי, עם המזיק מספר אחד
הטרריום הגדול לאחר ההקמה

איפה מתחילים?

אז מצאתם את דרככם לאתר הצמחים הטורפים של ירון, ואתם רוצים לדעת עלי קצת יותר. בשנת 2011 התחלתי לגדל צמחים טורפים. אמרתי לעצמי שאם כבר הולכים על זה, נלך על זה בגדול, והחלטתי לבנות טרריום גדול בסלון שהחליף אקווריום צמחייה גדול שדרש תחזוקה רבה ונמסר לחברי הטוב.

רוב הצמחים הטורפים שרדו (במלוא מובן המילה), אבל חלקם הלכו לעולמם עקב הבנה מועטה של תנאים, או חוסר ניסיון בטיפול. כמבן, כמו כולנו, גם אני התלהבתי וטיפלתי בהם קצת יותר מדי.

אחד הדברים שעשיתי אחרי שרכשתי את הצמחים הטורפים הוא לקרוא עליהם. מצאתי שכמעט ואין אתרים בעברית המסבירים על הצמחים הטורפים, ואפילו פחות שהסבירו איך לגדל אותם בישראל, ללא תנאים מיוחדים.

כשהתחלתי לשאול במשתלות המעטות שמכרו צמחים טורפים איך הם מגדלים את הטורפים האלו, חלקם אמרו לי שהם דורשים תנאים כמו סחלבים, וחלקם כלל לא ידעו, ואף סיפרו לי שהם משקים את הטורפים שלהם במי ברז. כשהתחלתי לקרוא באתרים ובפורומים בחו”ל, מצאתי שאפשר לגדל צמחים טורפים מסויימים אפילו במדבריות, אם שומרים על כללי מסויימים ונותנים להם את תשומת הלב הנדרשת, ומתאזרים בהרבה סבלנות.

טללית קפנסיס מצויה
טללית קפנסיס מצויה גדלה בצנצנת

את האתר הזה בניתי על מנת לנסות ולהביא קצת מהנסיון שלי עם גידול צמחים טורפים בישראל, ולעיתים אני אביא גם ידע שאני לומד מאחרים, גם אם לי אין נסיון אישי (אציין זאת).

בכל פעם מדהים אותי מחדש כמה מעט ידוע בארץ על צמחים טורפים, ולכן כתבתי מדריך איך לגדל צמח טורף בישראל. המדריך ישמש אתכם כנקודת פתיחה לגידול צמחים טורפים. משם תוכלו להמשיך ללמוד על כל צמח באופן פרטני, ואיך לגדל אותו.

איפה אני מגדל צמחים טורפים?

את מרבית הצמחים שלי אני מגדל על מרפסת בגודל 3 מ”ר, בשמש, כולל בקיץ הישראלי. אני מציין את זה כדי שתבינו שאין בעיה לגדל מספר צמחים טורפים בישראל, בתנאים הנכונים. כמובן, לא כל צמח טורף מתאים – חלקם אוהב קור, חלקם אוהב לחות גבוהה במיוחד, אבל יש צמחים רבים שאפשר לגדל, אם שומרים על תנאים נכונים. יש גם כמה שאפשר אפילו לגדל במשרד, על עדן חלון, כדי שכולם יראו את יופי הטבע הפראי 🙂

Sarracenia purpurea
שופרית ארגמנית מבצבצת על גדת ביצת Webb’s Mill

עם השנים נכנסתי יותר לגידול הצמחים הטורפים מתוך אהבה לייחודיות שלהם, וכעת אני מגדל עשרות מינים של צמחים טורפים, חלקם במרפסת שלי תחת השמש הישראלית, וחלקם בתוך אקווריומים מתחת למים. אני ממשיך לרכוש צמחים טורפים כל העת, ועל ניסיוני איתם אספר לכם באתר זה. אספר לכם גם על ביקוריי בבתי גידול לצמחים טורפים, כמו ביצות צפון אמריקה.

אני נשאל לא פעם למה אני לא הופך את הצמחים הטורפים לעסק, אלא ממשיך איתם כתחביב. ובכן – הצמחים הטורפים הם אהבה, רוגע ומפלט מחיי היום-יום הלחוצים שאני מנהל. ברגע שאהפוך את גידול הצמחים הטורפים לעבודה, הם כבר לא יהוו את המפלט הזה, ואתייחס אליהם בהתאם. לכן אני שומר עליהם כנפרד ואחר מהחיים שלי, חלק מיוחד ומעניין, שמלמד אותי כל יום משהו חדש.

מיני-ביצה
דיונאה וטללית קפנסיס טיפוסית במיני-ביצה המורכב מספגנום, כבול וסיבי קוקוס

קצת על צמחים טורפים

ברור שכולנו למדנו מתעשיית הקולנוע שצמחים טורפים יכולים לאכול יצורים החל מציפורים ועד בני אדם, שהם זקוקים לדם טרי כדי לשרוד, ובכלל דורשים קורבנות ללא סוף. אולי אפילו שמענו שאפשר להאכיל אותם בבשר סטייקים איכותי.

ממש לא!

מרבית הצמחים הטורפים הנפוצים (כמו דיונאה וטלליות) הם קטנים, בקוטר של עד 15 ס”מ. המלכודות שלהם אפילו קטנות עוד יותר. גודל מלכודת הדיונאה הגדול ביותר הוא כחמישה סנטימטרים – וזה נדיר ביותר.

מינים אחרים כמו כדניות ושופריות יכולים להגיע לגובה של עד מטר (אולי קצת יותר), עם מלכודות בקוטר של עד עשרה סנטימטרים, והם מיועדים למי שיש לו יותר מקום כמו גינה או פינה טובה בבית.

דיונאה טיפוסית לאחר לכידת יתוש
דיונאה טיפוסית לאחר לכידת יתוש

אגב, אם נאכיל אותם בשר, כמעט בוודאות הרגנו את הצמח. דיאטת צמחים טורפים מתבססת על חרקים בעלי אחוז חלבון מסויים מאוד, ומעט מאוד שומנים. בודדים הם הטורפים שיעכלו ייצור מהעולם בשר ודם. חלק מהטורפים אפילו מקיימים מערכת סימביוטית עם ייצורים אחרים, כמו כדנית שמשמשת כבית שימוש לקוף מסויים, או שופרית שחייבת חרקים בתוך המלכודת כדי שיפרקו עבורה את הטרף.

אני מקווה שתהנו מהאתר, ואני תמיד אשמח לשמוע על החוויות שלכם עם צמחים טורפים. אם גם אתם מגדלים צמחים טורפים מזה זמן רב, ותרצו לכתוב לי על הניסיון שלכם בגידול צמחים, אשמח לשתף אתכם.

ירון

Your compare list

Compare
הסר הכל
השוואה
0