צמחים טורפים מדהימים ביופיים, ומהווים צמח מעניין ומיוחד לגדל בבית. מגוון הצמחים שהתפתח בטבע - החל מהדיונאה המוכרת ועד ההליאמפורה האקזוטית. כל אחת מיוחדת במינה, וכמובן לכל אחת תנאים ודרישות שיביאו את הצמח שלכם למלוא יופיו ולאריכות חיים.
כשאתם רואים צמח טורף במשתלה או בחנות, ואומרים לעצמכם שאתם הייתם רוצים לנסות לגדל אותה, אתם צריכים לשאול את עצמכם שתי שאלות:
האם אתם יכולים לספק מים מזוקקים בקביעות? לא מים מינרלים, לא מי תמי 4 ולא מי ברז, אלא מים מזוקקים, כמו אלה המשמשים למגהצים. את המים המזוקקים הטובים ביותר אפשר לקנות ברשתות הפארם, ואם תביאו להם מיכלים, הם יוכלו למלא לכם אותם, בתשלום כמובן. עוד על המים בפוסט הזה.
האם אתם יכולים לספק את האור שהצמח דורש?
רוב הצמחים הטורפים צריכים הרבה מאוד אור, מספר שעות של שמש בוקר לכל הפחות. דיונאות, טלליות ושופריות דורשות תנאים כאלו, ובהיעדרן הצמחים לא יתפתחו טוב. כדניות יכולות להיות צמח בית נהדר, והן מעדיפות אור בהיר מסונן, ללא שמש ישירה. חמאיות דורשות אור בהתאם לסוג החמאית, כאשר חלקן יכנסו לתרדמת לפי האור הנסוג בסתיו, או יגדלו עלים טורפים בקיץ, כשהאור בהיר.
אם התשובה לאחת מהשאלות היא לא, אז אל תקנו את הצמח. שני תנאי גידול אלה הם קריטיים להצלחה בגידול צמחים טורפים. אם התשובה לשתי השאלות כן, אז קדימה, כבר עשיתם צעד בכיוון הנכון.
כאשר תביאו את הצמח מהמשתלה, הוא רגיל לתנאים מסויימים. במרבית המשתלות הצמחים נמצאים מקום מוצל וקריר, ולא בשמש. תבחנו היכן הצמח נמצא במשתלה, ותנסו בהתחלה להתקרב כמה שאפשר לתנאים אלה בבית. לאט לאט, תחשפו את הצמח ליותר אור, עד שהצמח יתרגל לשינויים שתרצו. אם ישר תניחו את הצמח בשמש ישירה, הוא עלול לסבול מכוויות ולמות.
אם זו כדנית שאפשר לגדל בבית, בדרך כלל אין בעיה. תניחו אותה במקום הקבוע, תוך שאתם דואגים להשקות אותה מספיק, ודאגו לסביבה לחה.
אם מדובר בדיונאה, טללית או שופרית, פעלו כך:
כבר בזמן שאתם רוכשים את הטורף, נסו לקבל כמה שיותר מידע מהמוכרים. אתם תגלו שזה לא פשוט. במקומות רבים מוכרים את הצמחים כי הם מעניינים, ויש דרישה, אך הם לא מבינים באמת מה התנאים הנדרשים לכל צמח, ואפילו משקים את הצמחים הטורפים במי ברז.
חשוב לנסות ולהבין איזה זן של טורף אתם רוכשים, ולא רק ש”זה כדנית” או “טללית סטנדרטית”. אם המוכרים ממש לא עוזרים, צלמו את הטורף, ותנסו להתייעץ בפורומים או עם אנשים מקצועיים. אתם מוזמנים ליצור איתי קשר דרך עמוד הפייסבוק שלי או באמצעות עמוד יצירת הקשר ואנסה לעזור.
תלמדו כמה שאפשר על תנאי המחייה של הטורף ומה הוא דורש. מידע זה רק יעזור לכם להבין אותו יותר, ולפענח תופעות (טובות כמו רעות) שיהיו עם הטורף.
מרבית הצמחים הטורפים אוהבים מצע לח עד רטוב. הדרך הטובה ביותר להשקות אותם היא בהשקיה תחתית. נשמע מסובך?
פשוט קחו את העציץ ותעמידו אותו בתוך צלוחית עם מים. איך יודעים כמה מים? כלל אצבע שעובד עבורי – לשים מים עד לגובה של 10-15% מהעציץ. לא יותר.
איזה מים? זוכרים את שאלה מספר 1? מזוקקים בלבד! לא תמי 4, לא מים מינרלים, לא מי ברז.
מים מזוקקים אפשר לקנות ברשתות הפארם, סופר או חנות חומרי בניין. למי שרוצה להתקדם יותר, אפשר לקנות מערכת אוסמוזה פשוטה בעלות של כ-500 ₪ (רק לוותר על סנן קוקוס, שמחזיר דברים למים).
הכדנית אוהבת השקייה מלמעלה. יש לאפשר למים העודפים להיות מנוקזים, ושהעציץ לא יעמוד בתוך מים. אסור לתת למצע להתייבש.
מרבית הטורפים (דיונאה, שופרית ומינים של טלליות וחמאיות) דורשים תקופת תרדמת בחורף. חלקם דורש זאת דווקא בקיץ (כמו טלליות פקעת). בלי התרדמת, הצמח יחייה פחות, יראה פחות טוב, ולא יישרוד לאורך זמן.
לאחר שלמדתם קצת על הטורף שלכם, תדעו (בתקווה) שכאשר הצמח נראה שהוא גוסס בסתיו, זה רק כי הוא נכנס לשנת החורף שלו, ואין מה לדאוג. באביב הוא יתחיל לפרוח שוב, ולהיות מגנט חרקים מחדש.
כאשר הצמח בתרדמת, יש להשקות אותו פחות מהרגיל. יש לשמור על מצע לח, אבל לא שוחה במים.
החורף שלנו מתאפיין בתקופות חמות, וכן בקרה. כאשר צפוייה קרה, יש להגן על הצמח הטורף. אפשר להכניס אותו הביתה, או להעביר אותו למקום מוגן אחר. רוב הצמחים הטורפים שגדלים בחוץ יכולים לעמוד בפני קרות קצרות של יום יומיים, אך לא טמפרטורות שמתחת לאפס לתקופות ארוכות ללא הגנה מתאימה.
עם תקופות של חום אין בעיה משמעותית, אך הדבר עלול לבלבל את הצמח שבתרדמת, ולגרום לו לפרוח לפני הזמן. אם נסבול מחורף חם ויבש (כמו 2013-4) נצטרך ליצור תנאי קרירות לצמח, על מנת להכניס אותו לתרדמת. עוד על צמחים טורפים בחורף אפשר לקרוא בפוסט הכנת צמחים טורפים לחורף.
האביב והסתיו בישראל מאופיינים על ידי חמסין. מדובר ברוחות מזרחיות חזקות מאוד, ויבשות מאוד. גם בימי חמסין אני ממליץ להכניס את הצמחים הביתה, אם מדובר בכמות קטנה. אבל אם יש לנו אוסף מכובד, זו עלולה להיות בעיה.
רוחות החמסין הן חזקות מאוד – כבר ראיתי עצים שנפלו כתוצאה מהן. יש חשיבות לבנות מגן רוח שיגן על הצמחים שלנו. עוד על הנושא בפוסט טיפול בצמחים טורפים באביב.
ככלל, לא כדאי לשנות עציץ. אם הוא גדל בצורה טובה עציץ שבו הוא נרכש, אל תמהרו להחליף אותו. בניגוד לצמחי גינה, צמחים טורפים לא צריכים הרבה מקום לשורשים, ואם תפריעו לשורשים, אתם עלולים להרוג את הצמח. דוגמא לפיצול ושתילה מחדש של שופריות תוכלו למצוא בפוסט הזה. צמחים טורפים דורשים תערובות שתילה מיוחדות, ללא חומרי דישון. תערובות אלה לא ניתנות לרכישה באופן רגיל במשתלות.
באופן עקרוני אין צורך להאכיל את הצמח הטורף שלכם. למרות הכל, מדובר בצמח, והוא מבצע פוטוסינטזה, וכאשר הצמח נמצא בחוץ, הוא דואג ללכוד מספיק חרקים.
אם בכל זאת לכדתם זבוב בכוס, תניחו את הכוס מעל קרחון. כעבור כמה דקות, הזבוב יאט את פעילותו, ויהיה ניתן להעביר אותו עם מלקחיים לטורף שלכם. אחרי עוד דקה שתיים הזבוב יתחיל שוב לחזור לפעילות מלאה, למקרה שהונח בדיונאה – הדבר מבורך ויעזור לצמח.
אפשר גם לרכוש תולעי דם מיובשות בחנויות אקווריומים, מהסוג המיועד להאכיל דגי קרב. לפני ההאכלה יש להרטיב את תולעי הדם המיובשות, עד שהן חוזרות למצב המקורי.
בפוסט האכלת נבטי טללית אפשר לראות כיצד אני מאכיל בתולעי דם מיובשות.
אין להאכיל בבשר, דגים, פירות וירקות.
אלה הצמחים הטורפים שמצאתי שאפשר לגדל בישראל, במרבית האזורים, עם קצת אהבה ותשומת לב.
no images were found
אני מזמין אתכם/ן להמשיך ולקרוא עוד מידע באתר שלי:
בכל שאלה שלא תמצאו באתר, אתם מוזמנים ליצור איתי קשר, ואנסה לעזור כמיטב יכולתי.
International Carnivorous Plant Society
CARNIVOROUS PLANT WEB RING
© כל הזכויות שמורות לירון רז. המידע המוצג באתר לא מהווה הבטחה להצלחת גידול צמחים טורפים, אלא קווים כלליים בלבד לגידולם.
83 תגובות
קבלתי מתנה ניראה לי כדנית עם מים מזוקקים ותולעי דם קפואים יופי טופי אבל לא הסבירו לי כלום עליה השמח ליעוץ אני יודעת שאפשר לגדל אותה בבית אבל לא אמרו לי כלום עליה
שלום יפית,
אני מזמין אותך ליצור איתי קשר דרך עמוד “צור קשר“.
תשלחי לי את מספר הטלפון שלך ואחזור אליך.
תוכלי גם לקפוץ לבקר אותי ולראות איך אני מגדל את הכדניות אצלי בבית.
בהצלחה,
ירון
הי ירון כיצד ניתן להתיעץ איתך טלפונית…
שלום קובי,
ניתן ליצור איתי קשר דרך עמוד “צור קשר” ולשלוח לי את מספר הטלפון שלך.
להשתמע,
ירון
היי ירון, גם בכדנית אתה ממליץ על השקייה תחתית? או השקייה עילית עד נגר?
תודה על המדריך! הוא מפורט, כתוב טוב ובשפה ברורה ונוחה
שלום יובל,
בכדנית אני ממליץ על השקיה עילית עד נגר.
אצלי חיברתי את הכדניות שלי למערכת טפטפות בסיסית (משאבה קטנה שמחוברת למיכל מי אוסמוזה), כך שיש השקיה אוטומטית.
בהצלחה,
ירון
שלום ירון הצמח טורף שלי מסוג דיונאה נראה שיש לו כאלה שנפתחו יותר מידי והם לא נסגרים מה אפשר לעשות
שלום רוני,
ישנן סיבות רבות שמלכודות מפסיקות להגיב.
הנפוצה ביותר – מלכודת פעילה פעמיים, שלוש לכל היותר, ואז מפסיקה להגיב וממשיכה לתפקד רק כעלה שבמצע פוטוסינטזה. אם הופעלו המלכודות מספר פעמים על מנת לראות את הצמח בפעולה, המלכודות יפסיקו להגיב.
סיבה אחרת – הצמח מאט את הפעילות בטווחי טמפרטורות חריגים – כשקר מדי או כשחם מדי, או כשהוא נכנס לתרדמת.
במקרים כאלו אין יותר מדי מה לעשות, אלא רק להמתין לצמיחת עלי מלכודת חדשים.
בהצלחה,
ירון
שלום אני קניתי צמח דיונאה לפני שבוע וחצי…אף אחד במשתלה לא הסביר לי איך מטפלים בו אז הלכתי בדרך היחידה שאני מכיר…לקרוא אבל ההתעניינות הגיע רק אחרי שהצמח התחיל להראות סימנים שחורים על העלים או על הפה לא יודע איך קוראים לזה…בכל מקרה הוא קיבל במשך 4 ימים מים מינרלים…ולאחר מכן קניתי מים מזוקקים מבחינת אור יש חופשי מהבוקר עד הערב שמש הוא מקבל משעה 3 עד 7 בערב…
בכל מקרה יש לי 7 עלים (פה) מתוכם רק 3 השחירו
עלה אחד הפך לאדום..
לפי מה שקראתי הבנתי שהצמח נכנס לתרדמת מה שבנוסף יש עלה שהוא לא נפתח עדיין והוא ירוק ויפה הלוואי והייתי יכול לשלוח לך תמונה שתבין את המצב.
בכל מקרה קראתי על התרדמת אבל אני לא בטוח ומבאס אותי שאני לא מצליח להבין מה הוא רוצה, יש לי ניסיון אם צמחים אבל לא עם דיונאה…אשמח לעזרתך תודה מראש
שלום אביב,
אני מזמין אותך להצטרף לקבוצה בפייסבוק צמחים טורפים ישראל.
אני וחברי לקבוצה נמצאים שם ונוכל לתת לך מענה מהיר.
ירון
האם אפשר להציל טורף אדום שהפך כולו נבול וחום. נתנו לו מי קומקום קרים כי בחנות אמרו שזה בסדר. ואחר כך קראתי שצריך רק מזוקקים ממש טובים.
תודה רבה
שלום מור,
צר לי, בדרך כלל כשתמח כבר השחיר לאחר שהוא קיבל מים קשים לאורך זמן – המצב כבר אבוד.
חג שמח,
ירון
תודה רבה על האתר מאוד מענין ומועיל.האם מים של מגהץ ומייבש כביסה הינם מים מזוקקים להשקית פרח הדיונאה? תודה רוחמה אדרי
שלום רוחמה,
מים של מגהץ שקונים יכולים להיות בעייתיים, כי אם ייוצרו באמצעות ריכוך כימי של המים, הם יכילו חומרים שלא טובים לחלק מהצמחים הטורפים, כמו דיונאה וטללית.
מים שיוצאים ממיבש כביסה לא מתאימים, כי הם מכילים שאריות של מוץ, לכלוך וחומרים כימיים מהמרכך.
בהצלחה,
ירון
שלום!
חבר נתן לי שקית זרעים, הוא טוען שאלה זרעי דיוניאה.
א. איך אפשר לוודא שאלו אכן זרעי דיוניאה?
ב. מהי העונה המתאימה לזריעה?
ג. האם מי עיבוי, נניח של מייבש כביסה, יתאימו זמנית במקום מים מזוקקים?
ד. איך היית ממליץ לבצע הנבטה בסדר גודל של עשרות זרעים? האם ישנה מנבטה מומלצת, או אולי מצע הנבטה מתאים, מנסיונך?
ה. האם בימי הנביטה הראשונים הטורפים מתנהגים כצמחים רגילים, דהיינו מנצלים את חומרי התשמורת עד ההנצה, ואז עוברים להסתמך על פוטוסינטזה? החל מאיזה גיל/ שלב בנביטה הצמח בעצם מתחיל “לטרוף באופן אקטיבי”?
שלום אודי,
על הדיונאה בכלל תוכל לקרוא בפוסט שלי על הדיונאה. יש שם גם תמונות של זרעים אמיתיים, ותוכל להשוות.
מי עיבוי של מייבש כביסה לא מתאימים, כי הם מכילים שאריות של מוץ, לכלוך וחומרים כימיים מהמרכך.
על הנבטת זרעי דיונאה תוכל לקרוא בפוסט הזה.
דיונאה אכן מנצלים את חומרי התשמורת מהזרע על מנת לנבוט, ומבצעים פוטוסינטזה מהרגע שיש להם עלים ראשוניים, ולמעשה גם בכל ימי חיי הצמח.
המלכודות מופיעות בעלים האמיתיים של הצמח, ולמעשה יתחילו לפעול מהרגע שהצמח יכול ללכוד חרק.
בהצלחה,
ירון
היי ירון,
לכדנית שלי יש ממש מעט אדמה, מעט מידי ואני הרבה זמן רוצה להוסיף לה אדמה.
איפה אני מוצאת אדמה שתתאים לה?
תודה
שלום רוני,
תוכלי למצוא תערובת מתאימה אצל אריה כהן (פרטים בלינק הזה).
בהצלחה
היי
יש אפשרות לייחר את הכדנית ואם כן אז איך?
שלום גלעד,
ניתן לייחר כדניות.
תוכל לראות כיצד בסרטון שהכנתי, בלינק הזה.
בהצלחה
שלום ירון,
קניתי שופריות לפני שלושה שבועות וחלק מהקצוות שלהן נהיה חום כזה שרוף, אני חושף אותה לשמש ישירה רק בבוקר וחושש שזה קשור לזה.
עברתי להשקיה תחתית ואני מרסס מים מזוקקים באופן קבוע.(גם מאכיל בנמלים)
יש לי בבית מלא אור לא שמש ישירה, אולי אני צריך להפסיק לחשוף אותן לשמש בבוקר?
תודה רבה
שלום שלומי,
בדרך כלל צמחים שרוכשים ברוב המשתלות מגיעות יחסית מהר מיבוא, ללא איקלום.
זה מביא את הצמחים להגיב בהתאם, כולל קצוות יבשים.
כדאי לשמור על אור בהיר, טמפרטורות של סביב 25 מעלות ולחות של כ-60% בתקופה הראשונה, ואז לאקלם את הצמח בהתאם.
תוכל לקרוא עוד על איקלום צמחים בלינק הזה.
בנוסף, בתקופה זו שופריות נכנסות לתרדמת.
צפה שהשופרית תתחיל להתייבש כולה, ואז יש לשמור על מצע לח, אך לא רטוב.
בהצלחה.
ערב טוב.
בשעה טובה קניתי לי דיואנה אחרי הזבה זמן שחשקתי באחת, מחר אקנה מים מזוקקים וכבר יצא לי להאכיל אותה עם זבוב חמוד שבר לבקר..
שאלה , הרם אפשר לגדל אותה בתוך הבית? ואם כן מה עדיף, במטבח שם רוב היום יש חלון פתוח (פחות כשממש קר) או באמבטיה ששם יש כמה פעמים ביום לחות גבוהה עם חום גבוהה אבל בלילה יכול להיות שם ממש קר ?בנוסף, יש אישהו לימיט להאכלה של דיואנה? אם התברכתי ביכולת תפיסת זבובים טובה האם אפשר להאכיל כמה שרוצים?תודה מראש על המכנה
שלום אגת,
תשובות לכל השאלות ניתן למצוא בעמוד מדריך לגידול דיונאה, בלינק הזה.
בהצלחה,
ירון
היי ירון.
תודה על אתר מושקע מלא במידע לא מצאנו בשום מקום אחר.
יש לנו דיונאה די חדשה.
מצאנו צרעה גוססת והאכלנו בה את הדיונאה. לאחר מכן הצבת הפכה לשחורה כשהצרעה עוד בתוכה.
אז רצינו לדעת האם יש חרקים מסויימים שפוגעים בדיונאה?
תודה
נטע ושגיא
שלום נטע ושגיא,
בעקרון, ייתכן והמלכודת תשחיר לאחר עיכול חרקים מסויימים.
ישנם נדלים שהאכלתי מלכודות והן השחירו לאחר מכן, אך הצמח המשיך להוציא עלים חדשים.
זה מאוד תלוי הן בחרק עצמו והן במצב המלכודת.
לצערי, אין לי רשימת מינים שעלולים לפגוע בדיונאה.
כל עוד הצמח ממשיך בצמיחה פעילה ויש לו עלים ירוקים, אני לא רואה בעיה ארוכת טווח לצמח.
בהצלחה!
ירון
שלום ירון ,
קודם כל תודה רבה על התגובות והעזרה))
אני צריכה את עזרתך, רכשתי צמח טורף “דיונאה” אך לצערי לא פעלתי בהתחלה לפי ההוראות.. לצמח קשה להתעקלם, בהתחלה הוא השחיר קצת אך יש שורשים חדשים שהתחילו לצאת(זה די שימח אותי ) אך לצערי הוא לא אוכל ועכשיו ראיתי שגם השורשים החדשים התחילו להשחיר. מה ניתן לעשות בשביל להציל אותו?
שלום יולי,
לצערי, ברגע שגם השורשים משחירים ומתים יש סיכוי שהצמח פשוט נרקב, ולא ישרוד.
אפשר לנסות לשתול אותו בתערובת ייעודית לצמחים טורפים, ולהשקות במי אוסמוזה, ולקוות לטוב.
תשמרי על הדיונאה בטמפרטורות של 25-28 מעלות, ואור של בוקר או ערב – לא צהריים. זה יעזור.
בהצלחה.
היי ירון
יש לי דיונאה חדש והוא לא פותח את הפה שלו
שלום רוני,
סביר להניח שהדיונאה עדיין לא מאוקלמת לתנאי הגידול החדשים, והיא בהלם תן לדיונאה להתאקלם לתנאי הגידול החדשים.
סביר להניח שהעלים החדשים כבר יגיבו טוב יותר.
בהצלחה.
היי קניתי דיונאה כל כמה זמן צריך להשקות אותה
הי. בזמן התרדמת, עציץ הדיונאה צריך להיות עם אדמה לחה כל הזמן, ובתקופת הגדילה לעמוד קבוע במים
היי ירון.
האם הכדניות מייצרות לבד את נוזלי העיכול או שצריך למלא קצת מים?
יוסי שלום,
כדניות מייצרות את מיצי העיכול לבד.
תוספת מים עלולה רק לדלל את מיצי העיכול.
ירון
וואי כמה אינפורמציה! תודה ! אני מנסה שוב לגדל צמח טורף עבור בני ( מאחר והראשון מת לנו עקב טיפול לקוי) קיבלתי את הצמח היום במתנה. ללא כלי מפלסטיק, ולפי זה שלא הוסבר לי על מיים מזוקקים, אני חוששת שקיבל מיים רגילים בזמן האחרון. ישנם כמה עלים שחורים, ויש כמה שרק מתחילים לצמוח. הנחתי כרגע במרפסת שירות במקום מוצל אך מואר, מכיוון שרק שם אין רשתות, יש אפשרות להעביר לצד השני שם יש שמש ישירה בבוקר, האם עדיף? או שנחוץ לשים בחלון בו יש אור שמש ישירה כל היום?
מחר אני אקפוץ לרכוש מיים מזוקקים, להניח
לא ציינתי איזה צמח, הקלאסי דיונאה…
שלום
אני ממליץ להניח את הצמח במקום בו יש אור בוקר, ואור לא ישיר בשאר היום.
מעבר לזה, אם יש חשש שהצמח הושקה במי ברז, אפשר לשטוף את המצע מלמעלה במים מזוקקים, כדי להסיר מינרלים שהצטברו.
בהצלחה
היי,
תודה רבה על המדריך המפורט והברור!
1. בהנחה ונוצר מצב בו איני מצליח להשיג מים מזוקקים בתדירות גבוהה, ע כמה יווצר נזק לדיונאה ושופריות?
2. כדניות מסוג וונטרנטה עמידות למי ברז? מה בנוגע לבלאדי מרי?
מתן שלום,
כל הצמחים הטורפים רגישים למים רגילים. חמאיות קצת פחות, אבל גם הן יינזקו לאורך זמן עם מי ברז.
מים מזוקקים ניתן לרכוש בכל בית מרקחת בישראל.
בהצלחה.
ירון
שלום ירון,
רכשתי לפני מספר ימים שופרית סגלגלה, קראתי שצריך לטפטף לתוכה מים מכיוון שהיא לא מייצרת לבדה מיצי עיכול, זה נכון? אם כן כמה מים צריך לטפטף לתוכה(מזוקקים כמובן)?
רכשתי אותה מדוכן צמחים בשוק הכרמל בת״א, לא ידעתי אילו תנאים בוודאות היא צריכה אבל ידעתי בוודאות שתנאים יותר טובים משם כן אוכל לספק.
היא תסתדר במרפסת בלי חממית רק עם צלחת מים מלאה(מרפסת לכיוון צפון)?
ואם יש לך מספר טיפים לתת לי זה יהייה מבורך.
חנן שלום,
בעקרון, שופרית סגלגלה לא מייצרת מיצי עיכול בעצמה, ואכן נשענת על גשם.
בסיורים בטבע ראיתי שופרית סגלגלות מלאות כולן במים לאחר הגשם, ולכן אני לא חושב שיש נוסחא בטוחה.
אני מרסס מים מלמעלה, בצורה המדמה גשם, ומה שנכנס – נכנס.
מידע נוסף על שופריות תוכל למצוא כאן.
ירון
הי ירון יש לי תרריום פשוט בלי מערכות או חשמל האם אני יכול ליקדוח חור בתחתית ולשים את הטרריום בתוך ס”מ מים
שלום דן,
בדרך כלל טרריומים יהיו עשויים מזכוכית. על מנת לקדוח בזכוכית, יש צורך בכלים מיוחדים ונסיון.
אם מדובר בטרריום פלסטיק, אז אין הבדלי בינו לבין עציץ גדול.
במקרה כזה, יהיה יותר קל להניח את העציץ כמו שהוא בטרריום, ולמלא את המים בתחתית הטרריום.
ירון
הי ירון האם אני יכול לשים דיונאה ושופרית במרפסת עם סוכך שמסתיר אבל לא לגמרי את השמש
שלום דן,
הכל תלוי כמה שמש הצמחים מקבלים.
אם הם יקבלו שמש חלקית במהלך הצהרים, אז לא תהיה בעיה.
אם מדובר בשמש חלקית בבוקר או בערב, לא בטוח שזה יספיק, וזה תלוי בכמות האור שהצמחים מקבלים.
ירון
שלום ירון תודה על המדריך הוא מעולה.
רציתי לשאול קיבלתי דיונאה אם אני אשקה אותה לתקופה קצרה מאוד (כ-יומיים) במיי ברז היא תיפגע??
ועם היא חיה בחדר ולא במרפסת זה בסדר??
קיבלתי אותה כאשר 2 עלים חומים צריך לעשות איתם משהו??
תודה.
ליאור שלום.
תודה רבה על המחמאות.
בעקרון, מים מהברז קשים מדי, ועלולים לגרום למות הטורף בטווח הארוך. אם תשקה במי ברז, זה עלול להביא לצריבה של השורשים ולהצטברות מלחים באדמה. אם משקים במי ברז, חשוב לשטוף את המצע במים מזוקקים. אגב, גם מי גשם מעולים.
דיונאה אוהבת שמש בעונת הגידול, ובחורף צריכה קור לטובת תרדמת. אם היא לא תחווה תרדמת, היא לא תחייה מעבר לשנה. אני ממליץ להשאיר אותה כרגע במקום עם אור וקור. בסוף פברואר להוציא אותה למקום עם הרבה אור. היא תראה סימני התעוררות ברגע שיתחיל להתחמם.
עלים חומים הם דבר טבעי בחורף, בעיקר אם הדיונאה כבר נכנסה לתרדמת. אפשר להשאיר את העלים החומים, ובפברואר לגזום.
ירון
תודה רבה
יש לי עוד שאלה
אני נותן לדיונאה שלי זבובים והיא לא אוכלת זה תקין???
שלום,
לדיונאה מנגנון לכידת חרקים, המתבסס על חרקים חיים, ולא מתים.
כאשר חרק נוגע פעמיים רצוף באותה שערת חישה, או בשתי שערות שונות אחת אחרי השניה, המלכודת מופעלת, אך עדיין לא סופית.
רק כאשר החרק ממשיך לזוז בתוך המלכודת הסגורה, ונוגע שוב ושוב בשערות החישה, אז המלכודת מתהדקת, ונסגרת סופית.
תהליך דו-שלבי זה בא למנוע בזבוז אנרגיה ומיצי עיכול על גורמים כמו רוח, גשם, או חרקים קטנים שיכולים לברוח מהמלכודת לאחר שהופעלה.
אני מקווה שזה מסביראת התהליך, והסיבה האפשרית לכך שהמלכודת לא פועלת.
ירון
הזמנתי זרעים של דיונאה בעלי אקספרס עכשיו הגיעו לפי התמונות שיש באתר נראה שזה באמת זירעי דיונאה, אין לי אפשרות להשיג מצע גידול מקצועי. אם אני ישתול בחול או אדמה רגילים האם הזרעים ינבטו או שלא. האם אפר להנביט על צמר גפן. האם המזג הישראלי הקיצי מתאים להנבטה הזאת ותוך כמה זמן אמור להופיע העלים הראשונים
ישראל שלום,
בדרך כלל, זרעי דיונאה מעלי אקספרסס אינם באמת של דיונאה, אבל ייתכן ועוד נופתע לטובה.
בכל מקרה, קח בחשבון שחל איסור לייבא זרעים מוצמחים מחו”ל, ללא רשיון של משרד החקלאות (עולה כ-50 ש”ח).
אין טעם לגדל זרעי צמחים טורפים על מצע שאיננו מתאים לצמחים טורפים, כי הוא בדרך כלל עשיר מדי, או דחוס מדי.
תוכל לרכוש תערובת צמחים טורפים באתר שלי, בלינק הזה
על צמר גפן אני אישית לא ניסיתי להנביט, ואני לא מאמין שהניסוי ייצלח. יהיה קשה מדי להפריד בין הצמח לבין צמר הגפן.
אפשר בעקרון להנביט בחוץ, אבל עדיף להנביט בתוך הבית, באזור מואר ולא בשמש ישירה.
לאחר שהדיונאה תנבוט, לתת לה האור בהיר, אך לא שמש ישירה, עד הסרת כיסוי הניילון.
בהצלחה,
ירון
שלום דן
קניתי דניואה ונטעתי אותה ליד עץ לימון בעדניה השאלה שלי היא זו האם זה בסדר לשים אותה ליד העץ לימון והאם שאני אשקה את הדניואה במים מטופלים מזוקקים האם לעץ לימון זה יהיה בעיה או שזה בסדר אודה על תשובתך תודה
שלום צוף,
ברוך הבא ותודה שביקרת באתר.
דיונאה לא ניתן לשתול באותו העציץ יחד עם צמחי גינה או עצי פרי. לצמחי גינה יש מצע מועשר בחומרי דישון, והם מקבלים השקייה ממי ברז, באמצעות טפטפות או ממטרות.
דיונאה זקוקה למצע עני מאוד, ללא חומרי דישון כלל, עם הרכב שונה לחלוטין מאשר הנדרש לצמחי גינה ועצי פרי.
כמו כן, דיונאה היא צמח הגדל באזורי ביצה בצפון אמריקה, בעוד אם צמחי גינה ועצי פרי יעמדו באדמה שחרטובה כל העת, השורשים שלהם יירקבו, והם ימותו.
לא ניתן לשתול דיונאה עם עצי פרי וצמחי גינה – אחד מהשניים לא ישרוד, ובדרך כלל המפסידה תהיה הדיונאה.
הדרך היחידה שראיתי שמשלבים צמחים טורפים בגינה היא באמצעות מיני-ביצות מלאכותיות – שהן מעין אזור עם מצע נפרד משאר הגינה, המקבל מים מזוקקים בלבד, ובעל גובה קבוע של מים מזוקקים בתחתית.
מיני-ביצה מלאכותית דומה לבריכת דגים בבנייה, אך במקום מים היא מלאה בתערובת צמחים טורפים, עם מפלס מים מזוקקים קבוע.
ירון
מה עם srracenia
היא כמו כדנית?
שלום, ותודה שביקרת באתר.
שופרית וכדנית שונות מאוד אחת מהשניה, וכל אחת דורשת תנאים אחרים.
תוכל לקרוא על שופריות בארכיון השופריות,
ועל הכדניות תוכל לקרוא בארכיון הכדניות.
ירון
ירון שלום רציתי לדעת היכן אפשר לרכוש צמחים טורפים והאם מי מזגנים טובים להם להשקייה
שלום אסתר,
צמחים טורפים ניתן לרכוש במגוון משתלות וחנויות.
אני אישית מוכר טלליות קפנסיס.
לגבי מי מזגנים – אני לא ממליץ על שימוש בהם.
פעמים רבות הם מכילים מתכות ושאריות חומרים כימיים, כמו החומר המשמש לניקוי המזגן.
מים מזוקקים אפשר לרכוש בכמעט כל בית מרקחת.
ירון
וגם בתחנות דלק בכולם…
הי,
יש לשים לב שפעמים רבות מים שנמכרים כ”מזוקקים” בתחנות דלק ובסופרמרקט הם למעשה מים שעוברים תהליך ריכוך כימי, ולא זיקוק אמיתי.
ישנם אפילו מים “מזוקקים” למגהץ הנמכרים עם בושם לבגדים.
מים אלה יכולים להיות מסוכנים לצמחים טורפים, ולהרוג אותם.
ההמלצה שלי – לרכוש מים מזוקקים אך ורק בבתי מרקחת, שם המים הם נקיים מחומרים כימיים שונים.
ירון
ההשקיה שלי מטפטפת איזה 5 דקות ביום ואני מניח שתישאר אותה הכמות כל הזמן. רק שהמים יתחדשו.
דן שלום,
נשמע שמערכת האוסמוזה שלך איננה תקינה, אם היא מטפטפת רק 5 דקות ביום.
מערכת אוסמוזה תקינה מוציאה מים באופן רציף, אלא אם הברז סגור.
ירון
הי ירון אלה לי ראיון לשים את התפתפת בקלי של המים וכך לישמור על אותו מיפלס כול השנה
הי דן,
אם אתה מתכוון ליציאה של מי אוסמוזה, יש בכך בעייה.
ראשית, לצמחים שונים יש דרישות גובה שונות מהמים.
דיונאה, לדוגמא, לא אוהבת מים גבוהים במיוחד, אלא – ס”מ אחד או שניים.
חמאית – אוהבת שהמים מתייבשים כל כמה ימים.
שופרית – בהתאם לגובה העציץ.
שנית, כאשר מערכת אוסמוזה עובדת באופן קבוע, לחץ המים בתוך המערכת יורד, דבר שיוביל לקיצור חייה של הממברנה, ועלויות גבוהות.
אחרון – מערכת אוסמוזה שעובדת כל הזמן גם מוציאה כל הזמן מי עודפים בכמות גדולה, מה שיגרום לזרימה של כמויות מים גבוהות לביוב, וחשבון מים מנופח.
בעקרון, עדיף לעשות שימוש במערכת שממלאת אוטומטית רק שהדבר נדרש.
תיאור למערכת כזאת רשמתי בתגובה הקודמת.
אני מקווה שזה עוזר לענות על השאלה.
ירון
הצמך שלי זה דינאה והיא אופחת לחומה מה לאדות???
זה מיובש או יותר מידיי מיים אני שמע כל פעם שזה מיתייבש תמיד יש אותה כמות מיים ס”מ וחצי…
הי עדן,
ראשית, מבלי לקבל פרטים מלאים על תנאי הגידול, ורצוי גם תמונות, יהיה קשה לזהות מה הבעיה.
ישנם גורמים רבים הגורמים להשחמה של עלי דיונאה, החל מתהליך טבעי של הצמח וכניסתו לתרדמת, ועד תנאי גידול לא מתאימים, מים לא מתאימים וכד’.
יעזור אם תפרט:
מהיכן ומתי רכשת את הדיונאה?
האם הוא באדמה המקורית, או שהוא נשתל מחדש ואם כן, באיזה אדמה?
היכן הוא נמצא בכל יום, ואיזה אור הוא מקבל ולכמה שעות?
איזה מים אתה משקה?
אשמח לקבל תמונות למייל ebay@torfim.co.il
ירון
האם צמח nepenthes הוא סוג של כדנית או שופרית
דן שלום,
Nepenthes זהו סוג הצמח, ובעברית – כדנית.
שם המין יופיע אחרי הסוג, לדוגמא – Nepenthes bicalcarata
ירון
הי ירון אני פשות מתחנן לחבר מערכת אוסמוזה להשקיה
דן שלום,
באופן עקרוני אין בעיה ליצור מעין “שולחן מים”, על ידי חיבור מערכת אוסמוזה למצוף, בדומה לזה של ניאגרה באסלה.
המצוף יושב בתוך מיכל אגירת מים, ובתוכו יש משאבה המזרימה מים כלפי מעלה, למגש.
בתוך המגש יושבים העציצים, ולמגש פתח ניקוז שמחזיר את המים חזרה מטה, למיכל האגירה.
בכל פעם שגובה המים יורדים מתחת לגובה מסויים, המצוף פותח את זרימת המים ממערכת האוסמוזה, שממלאת חזרה את מיכל האגירה.
בניתי מערכת כזאת אצלי, ובעתיד אעלה מדריך לכך.
רק לשים לב שבמגשים מתפתחים אצות, אשר יכולות לגרום לסתימה של פתחי הניקוז, וגרום לעלייה של מפלס המים.
ירון
הי ירון האם דיאנואות ושופריות יכולות לקבל מים מילמעלה?
שלום דן,
בעקרון עדיף שלא להשקות צמחים אלו מלמעלה בחודשי הקיץ.
בחום הגבוה מים שיעמדו על מרכזי הצמיחה עלולים לגרום להתפתחות של מחלות ולרקבון, אשר יפגעו בצמחים.
עדיף לתת לצלוחית המים להתייבש, ואז להוסיף מים. הדבר יאפשר לחמצן להגיע לשורשים.
ירון
תודה רבה אני יבדוק את זה
שלום ירון
רציתי לשאול קניתי זרעים של דיונאה ויוצא לי עלים אחרים רציתי לדעת איך הצמח ניראה בתחילת דרכו
שלמה שלום,
בגלריה שבפוסט על דיונאה תוכל למצוא תמונות של זרעי דיונאה, ונבטי דיונאה בתחילת דרכם.
למעט שני העלים הראשוניים, שאר העלים נובטים כבר עם מלכודות זעירות, ורואים שהצמח המדובר הוא דיונאה.
לצערי ישנם גורמים רבים (בעיקר באי ביי) המוכרים זרעים שונים בתור זרעי דיונאה, אך בפועל מספקים זרעי צמחים אחרים.
תוכל לקרוא עוד על קניות צמחים בפוסט הזה.
בהצלחה,
ירון
היי 🙂 יש לי פקעת של דיוניה ואני רוצה להנביט אותו. יש איזה כללים שאפשר לעקוב אחריהם או שזה פשוט השקיה רגילה במים מזוקקים? תודה על העזרה
רביד שלום,
על מנת להנביט דיונאה, כדאי לתת לזרעים את אותם התנאים כמו של צמח בוגר, אך עד לשלב הנביטה הראשונית, עם לחות מוגברת.
אפשר קרוא עוד על הכנת תא נביטה במדרית להכנת תא הנבטה
על התנאים שדיונאה דורשת אפשר לקרוא בעמוד דיונאה
ירון
אני יכול להשתמש באור של מנורה כלשהי ??
אפשר לעשות שימוש בתאורה מלאכותית, אבל יש לזכור שמרבית הצמחים הטורפים דורשים הרבה מאוד אור.
בעקרון, נורה חסכונית (לא לדים) במרחק של עד 10 ס”מ מהצמח, עם רפלקטור (מחזיר אור) שיחזיר את שאר האור ש”בורח” בכיוונים אחרים, יכול להתאים.
צריך לוודא שיש מספיק אוורור כדי שהנורה לא תחמם יתר על המידה את הצמח, שכן הן פולטות גם חום, לא רק אור.
רצוי שהנורה תדלוק כ-12 שעות ביום, ולפחות 10W לכל צמח.
הטרריום שיש לי בסלון הוא כמעט כולו נורות חסכוניות (בתוספת לדים עם תדרי אור שונים במקומות ייעודיים), וגדלות שם כדניות, טלליות ונאדיד, תוך שינוי עוצמת תאורה בכל אזור, בהתאם לצמח.
עוד על הטרריום הזה אפשר לקרוא בלינק הזה
היי שמי זינה אני קניתי דיואנה רציתי לשאול מים שיוצא ממזגן זה נחשב מים מזוקקים ? ועוד שאלה. אצלי יש גינה גדולה והוא עומד על עדן החלון מתחת לסחך אין לו שמש ישירה אבל יש מלא אור טוב. כמה פעמים בשבוע צריך להשקות אותו ? ואני קניתי אותן במצב שהפה שלו פתוח אבל עם אתה מכניס אצבע או זבוב הוא לא מגיב לטרף… הוא לא ניסגר אשמח לדעת למה… תודה מראש
זינה שלום,
מי מזגן הם מים טובים לטורפים, כל עוד את לא מנקה את המזגן עם חומרים כימיים (כמו תרסיסי ניקוי שונים).
אם מנקים את המזגן עם חומרים שונים, ולא מים ומברשת, אז אני לא ממליץ על השימוש במי המזגן.
את הדיונאה צריך להעמיד בתוך סנטימטר של מים באופן קבוע, כך שהמצע ישאר לח מאוד.
בעקרון, רצוי לתת לדיונאה שמש של בוקר או ערב. בצורה זו היא צמח בצורה המיטבית.
בעקרון, בתקופת הצמיחה מלכודות מפסיקות להגיב כאשר הצמח הפעיל אותן כמה פעמים (בדרך כלל פעמיים-שלוש). לאחר מכן המלכודת מפסיקה לפעול, ומתפקדת כעלה רגיל שמבצע פוטוסינטזה.
הפעלת המלכודת גורמת לבזבוז אנרגיה על ידי הצמח, ולכן חשוב לא לשחק עם המלכודות (עד כמה שאפשר), ולאפשר לצמח ללכוד חרקים לבד.
צמח בטבע לוכד חרק אחד כל שלושה-ארבעה שבועות בממוצע, כך שאין מה לדאוג אם נראה שהוא לא לוכד מספיק.
בהצלחה
ירון
מעולה! אני נעזר כל כך באתר שלך, תודה רבה!
תודה רבה, עבור זה הקמתי את האתר.
אפשר להאכיל אותם בחרקים מתים?
שלום יאיר,
כשאתה מביט על חרק מת, אתה למעשה רואה את השלד שלו, שנמצא מחוץ לגוף החרק.
למעשה נשאר מעט מאוד, אם בכלל, ממה שהצמח יכול לנצל.
לכן תמיד רצוי להאכיל בחרקים חיים, או כאלו שמתו מייד לפני ההאכלה (כמו יתוש שהרגנו בזה הרגע).
בהצלחה,
ירון