(Last Updated On: )

הכנת צמחים טורפים לחורף

הסתיו הגיע, ואיתו יש להתחיל בהכנת צמחים טורפים לחורף. אנו צפויים לשינוי מהותי במזג האוויר, וקיטון משמעותי בצמיחה של הטורפים. כל אחד מהצמחים הטורפים יפעל בצורה מעט שונה.

השינוי העיקרי הוא כניסת סוגים רבים לתרדמת חורף, תוך שינוי ניכר במראה. תרדמת החורף חשובה מאוד לצמחים הטורפים, ואם מונעים את התרדמת – הדבר שקול לגזר דין מוות לצמח.

חורף 2014 בשוהם - ברד

חמאיות

חמאית טינה 'Tina'
חמאית טינה

במקסיקו מזג האוויר נעשה קר ויבש, והחמאיות המקסיקאיות מתחילות להכונן לקראת הירידה בלחות. הן יתחילו לגדל עלים סוקולנטיים – בשרניים, ולא דביקים. בשלב זה יש להפחית כמעט לחלוטין בהשקייה, ולאפשר למצע עצמו להתייבש לחלוטין בין לבין השקייה.

זנים מסויימים יכנסו לתוך מה שנקרא היברנקולה, מעיין פקעת קטנה, אשר ממנה הם יחזרו בתחילת האביב.

ישנן מספר חמאיות, בדר”כ טרופיים או תת-טרופיים, אשר יכולות להמשיך לצמוח כרגיל, בינהן חמאית ‘טינה, חמאית ‘ג’ינה’ ומינים נוספים, אך גם בהן ייתכן ותראו סימני האטה, ושינוי בעלים – עלים מוארכים יותר ופחות דביקים, אם כי הם ימשיכו בצמיחה, ואף עלולים להוציא פרח מדי פעם.

שופריות

שופרית בראבא Sarracenia Barba x purpurea
שופרית בראבא

בסוף הקיץ השופריות יתחילו להוציא את המלכודות האחרונות לעונה. אלו יהיה מלכודות עם צבעים חזקים, וגבוהים יותר. על מנת לפנות מקום לעלים החדשים, ייתכן ותראו שעלים מתחילת העונה, ועלים ישנים, יתחילו להתכופף כלפי חוץ. הדבר טבעי לחלוטין.

אין כל נזק אם העלה המכופף ירוק, והוא ימשיך בתהליך הפוטוסינטזה, אך כמלכודת הוא פחות יתפקד. אם העלה כבר חום, או מתחיל בתהליך השחמה, אפשר לגזום אותו בבסיס, על מנת לאפשר כניסת אור לפקעת ולעלים אחרים.

במהלך החורף השופריות ייכנסו לתרדמת, וזהו חלק חשוב ממחזור הצמיחה שלהן. בתחילת הסתיו השופריות יתחילו לגדל עלי חורף קצרים, אשר כל תפקידן לבצע פוטוסינטזה במהלך החורף. בשלב זה יש להפחית בהשקייה, ולהשאיר את המצע לח, אך לא ספוג מים. עם תחילת החורף כדאי לגזום את כל העלים שהשחימו והתייבשו, ולהשאיר רק את העלים הירוקים, שמבצעים פוטוסינטזה.

דיונאה מלכודת דוב Dionaea Muscipula Bear Trap
דיונאה מלכודת דוב

בתקופת סוף הקיץ והסתיו המלכודות הותיקות יותר מלאות בחרקים שנלכדו, במיוחד אם האכלנו אותן. כאשר החרקים מתחילים להרקיב, והצמח לא מצליח לספוג את מלוא המרכיבים ממנו, יתחילו להווצר מה שנראה כמו כתמים במרכז המלכודות. למעט אסטטית, אין בכך כל בעיה לצמח, וזה חלק מהתהליך הטבעי.

דיונאות

בתחילת הסתיו הדיונאות יתחילו להצמיח מלכודות קטנות יותר, ואיטיות יותר. ייתכן והמלכודות אף לא ייסגרו בכלל. הדיונאה נכנסת כעת לתרדמת חורף, אשר ממנה תקיץ סביב תחילת מרץ, עם בוא האביב, ואז תשלח את עמודי התפרחת שלה.

מלכודות ישנות יפסיקו לפעול וישחירו. את העלים והמלכודות השחורים ניתן לגזום, על מנת למנוע רקב והתפתחות עובש, אשר עלול לפגוע בצמח.

טללית אליס Aliciae
טללית אליס

בשלב זה יש להפחית בהשקייה, ולהשאיר את המצע לח, אך לא ספוג מים (בכלל יש לזכור שדיונאה, בניגוד לשופריות וטלליות, לא אוהב מצע רטוב מאוד).

טלליות תת-טרופיות וטרופיות

הטלליות הנפוצות בארץ – קפנסיס, אליס ואחרות, ימשיכו לצמוח גם בחורף, אם כי בקצב קצת יותר איטי. זה זמן טוב להכניס אותן לטרריום כלשהו עם תנועת אוויר, על מנת לשמור על לחות, תוך הגנה מפגעי מזג האוויר. אם יש חלון דרומי, אפשר להניח את הטלליות בתקופת החורף במקום זה, אך רצוי להוסיף עוד אור עם נורות פלורוסנט.

טלליות צפון אמריקאיות

טלליות אלו, כמו טללית אינטרמידיה, יפתחו פקעות עלים דחוסים, וייכנסו לתרדמת לתקופת החורף.

טללית ננסית
טללית ננסית

כדאי לשמור על מצע מעט לח, אך לא רטוב מדי.

טלליות ננסיות

טלליות אלו יתחילו לפתח גימיאה, וכאשר טיפות מים נופלות עליהן, הן עפות למרחק ומתפתחות לצמחים חדשים.

זה הזמן לאסוף גימיאה ולזרוע אותם לפיתוח מושבות מרשימות יותר.

הטלליות הננסיות יצמחו במהלך החורף והאביב, ורק לקראת הקיץ ייכנסו לתרדמת.

טלליות פקעת

טללית פקעת Ramellosa
טללית פקעת Ramellosa

הפקעות יתחילו לצמוח ולפתח צמחים חדשים. צמחים אלה, שייחודיים לאוסטרליה, גדלים בתקופת החורף, ומוסיפים צבע ועניין אוסף צמחים טורפים, בזמן שטורפים אחרים נכנסים לתרדמת תקופה זו.

חשוב להקפיד, שבמידה והטמפרטורות יעלו משמעותית בתקופת החורף, יש להעביר את הצמח למקום קריר יותר, על מנת שהצמחים לא ייכנסו לתרדמת קיץ מוקדמת.

כדניות

כדניות בדר”כ מגיעות מאזורים טרופיים ומאסיה. המינים הנפוצים יותר לא חווים בטבע שינויים גדולים בין הקיץ לחורף, והן רק מאטות קצת את קצב הגידול במהלך החורף בישראל. יש להכניס אותן לבית לאזור מואר, אך הרחק מפתחי מזגן מייבשים או מחלונות שקמקרינים קור, ולהמשיך לרסס באופן תכוף על מנת למנוע את התייבשות המצע והצמח.

כדנית Bloody Mary
כדנית Bloody Mary

כללי

בתקופת החורף ישנן רוחות חזקות היכולות לגרום לנזק רב לטלליות ושופריות. כדאי לבנות מגני רוח אשר יגנו על הצמחים הגבוהים יותר.

כיצד לתמוך בשופריות ולבנות מגן רוח, אפשר לראות בפוסט “טיפול בצמחים טורפים באביב”.

טלליות כדאי להכניס לתוך מיכלי אקווריום ישנים, ששם ניתן גם לכסות ולשמור על הלחות, וגם להגן עליהן מפני הרוח.

גשמים חזקים עלולים לגרום לשתי בעיות עיקריות – הראשונה הצפה של המצע ושטיפתו, והשניה הפרעה למצע ולצמחים שבהם. כדאי להעמיד את הצמחים שבעציצים מתחת לגגון, או לפחות להציב יריעת פלסטיק מעליהם שתגן מפני מרבית הגשמים.

זה הזמן לאסוף ולאגור מי גשם לטובת השקייה בימים היבשים יותר, במקום לצרוך מי אוסמוזה, או לרכוש מים מזוקקים. אפשר ללכוד את המים באמבטיות פלסטיק שניתן לרכוש בכל חנות חומרי בניין, ולשמור את המים בג’ריקנים או בקבוקי מים. למי שיש את האפשרות, אפשר ללכוד את המים מהגג, ושהם יזרמו ישירות למיכל אגירה בחצר.

במקומות שבהם צפוייה קרה, ברד או שלג, יש להקפיד להגן על הצמחים, ולהכניס אותם למקום חמים יותר, היכן שלא ייפגעו מהפגיעה הפיסית של ברד חזק, שלג שיערם או הטמפרטורה הקרה שתקפיא את הצמחים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Your compare list

Compare
הסר הכל
השוואה
0