(Last Updated On: )

עקרונות לבניית טרריום לצמחים טורפים

תכננו הכל!

אם תרוצו, תיקנו טרריום, ותתחילו להכניס צמחים פנימה, בטווח הארוך זה יגרום לכם להרבה צרות, הוצאות, והרבה יותר עבודה. קחו את הזמן, תכננו הכל. תתחילו בהחלטה על הצמחים שתגדלו, כי הם ייקבעו את כל התנאים בפנים, ואת גודל הטרריום שתבנו. זיכרו לקחת בחשבון את עומק הקרקע שתכניסו, בנוסף לגובה הצמח.

שרטטו איך הטרריום ייראה – היכן כל צמח יהיה, מה הצמחים שבינהם, היכן אזור מקווה מים, היכן המערכות שיהיו בטרריום (אור, השקיה וכד’), ואפילו – מה סוגי החומרים שתעשו בהם שימוש.

no images were found

מה עיקר הצמחים שתגדלו בטרריום?

חשוב להחליט מראש איזה סוגי צמחים יהיו בו, ולדאוג שכולם יידרשו וייקבלו את אותם התנאים, לאורך כל השנה. לדוגמא – לא ניתן לשתול טלליות טרופיות יחד עם דיונאה, כי הטלליות אוהבות טמפרטורות חמות כל השנה, ואילו דיונאה צריכות תרדמת חורף וחשיפה לטמפרטורות קרות.

היות וצמחים אוהבים להתפשט – תכננו אזורים לכל צמח ושתלו אותם עם רווחים מתאימים. גם אם נראה לכם בהתחלה שהטרריום דליל, זיכרו – הם ימלאו את החללים.

מנסיוני, אלו קבוצות צמחים שמצאתי שאפשר לגדל יחד:

  • שופריות צפון אמריקאיות, דיונאה, חמאיות מקסיקאיות הדורשות תרדמת ומיני טלליות כמו עגולת העלים (D. rotundifolia) או טללית D. intermedia.
  • טלליות טרופיות ואפריקאיות כמו קפנסיס D. capensis, D. spatulata, D. nidiformis, ונאדיד יבשתי כמו סנדרסוניי U. sandersonii, U. calcyfida, U. livida וכד’.
  • כדניות ונאדיד אפיפיט U. quelchii, U. jamesonianaעדכון הטרריום הגדול 25/07/15• חמאיות היברידיות ונאדיד יבשתי כמו סנדרסוניי U. sandersonii, U. calcyfida, U. livida וכד’.

צמחים מלווים

תוסיפו צמחים אחרים כדי ללוות את הטורפים ולהדגיש אותם. תכננו אותם מראש שהם יתאימו לסוג הטורפים שתכניסו, אבל לא ייקחו מהם את הבמה, ולא ישתלטו על הטרריום.

למרות ששרכים נראים כצמח מלווה טבעי, אני לא ממליץ להכניס אותם לטרריום. ברגע שהם משחררים נבגים לטרריום, כמעט בלתי אפשרי להסיר אותם והם יצוצו בכל מקום, גם שנים אחרי הסרת צמח האם.

“דמעות תינוק” (Helxine soleirolii) יכול להתאים כצמח כיסוי, אבל הם יידרשו תחזוקה קבועה כדי למנוע מהם מלהתפשט יותר מדי, ולכסות את כל שאר הצמחים.

אני מצאתי שאפשר לעשות שימוש בצמחי גדה שרוכשים כצמחים לאקווריום, כמו סוגים שונים של קריפטוקורין.

את הסוגים הגבוהים שימו מאחורה, והצמחים הנמוכים שימו מקדימה. מטפסים למיניהם קטנים יכולים גם להיות נחמדים לכיסוי הרקע, אם הם לא יצאו מכלל שליטה.

חישבו על הגובה שהצמחים מגיעים אליהם

לא יעזור להכניס כדניות לטרריום בגובה 50 ס”מ, כי הם פשוט יצמחו מעבר לגובה המקסימלי. תכננו את הטרריום בגובה שיתאים לצמחים בוגרים מהסוג שתכניסו אליו. זיכרו גם את גובה הצמחים הנילווים.

אם תחליטו בכל זאת על הכנסת צמחים גבוהים לטרריום נמוך, חישבו מראש מה לעשות במקרה שהצמח יגיע לגובה. מהכדנית, לדוגמא, אפשר לחתוך את החלק המטפס, ולייצור ייחורים.

אדמה מתאימה

יש לדאוג שהתערובת תהיה מתאימה לכל הצמחים. חישבו כמה אדמה תצטרכו, ותיקנו יותר ממה שחישבתם. יהיה קשה להשיג כמויות גדולות של תערובת מוכנה, אז תהיו מוכנים לכך שתצטרכו להכין תערובת בעצמכם. תערובת סטנדרטית של דיונאה לא תתאים לכדניות או חמאיות, וכאן בא שלב התכנון.

הצטברות מינרלים וחומרי דישון

גם אם נעשה שימוש בכבול נקי ומים מזוקקים, בסופו של דבר תהיה התפרקות של חומרים אורגניים והמרתם לניטראט וחומרים אחרים. כאן חשיבות הצמחים המלווים לטרריום שיספחו את חומרי ההזנה מהאדמה והמים המנוקזים. כמו כן, כדאי שיהיה דרך לשטוף את המצע ולנקז את המים העודפים, על מנת להסיר הצטברות של מינרלים (לדוגמא – במקרה השקיה עם מים רגילים).

אל תשכחו איוורור

יש לתכנן תנועת אוויר באמצעות מאווררים קטנים בפנים, על מנת למנוע התפתחות עובש ולשמור על בריאות הצמחים. אם הטרריום קטן, ואין בו הרבה מכשולים, כנראה שמאוורר אחד בפינה יספיק. לטרריומים גדולים, כבר יהיה צורך ביותר מאחד.

אפשר גם לשלב בקר מאווררים של מחשב שניתן לתכנות, כך שאם הטמפרטורה עולה יותר מדי, הוא יעלה את קצב האוורור, ואולי אף ישאב החוצה את האוויר החם.

מה הלחות שצריך?

כל צמח צריך אחוז לחות שונה. הלחות גם תשתנה לפי הטמפרטורה בטרריום. קחו בחשבון את האזור שאתם גרים בו, והלחות ששוררת באופן טבעי מסביב. זיכרו – בעקרון, בקיץ יותר לח מבחורף, ומזגן מייבש את האוויר. תבנו מערכת עם בקר שתשלים את הלחות החסרה. כדי להעלות את רמת הלחות אפשר לעשות שימוש במכשיר אדים קרים, או לוחית לאדים קרים שרוכשים באינטרנט.

איך תוסיפו מים ותשקו?

חישבו על שיטות ההשקיה. לא כל הצמחים אוהבים השקייה מלמעלה, אלא חלקם אוהב השקיה תחתית. טיפטוף מלמעלה יביא גם לדחיסת המצע, ואיבוד איוורור. שימוש בטפטפות לייד כל עציץ, או צינור שמשקה ישירות לתת-המצע יכולים להיות שיטות טובות להשקיה תחתית.

שיקלו לבנות מאגר מים פנימי עם משאבה שתמחזר את המים, לטובת השקיה בטפטפות. זה לא יעזור לשימוש עם מתזים, כי הם ייסתמו מהר, אבל השיטה עובדת עם טפטפות. בשיטה זו שימו לכל עציץ שתי טפטפות, כדי שאם אחד ייסתם, יהיה גיבוי.

כדאי גם להשאיר פינה או אזור עם “אגם”, שיאפשר להוסיף בקלות עוד מים להשקיה תחתית, ויאפשר לראות מה גובה המים. אפשר תמיד להוסיף באזור זה עציץ עם צמחי גדה.

ניקוז עודפי מים

יש לדאוג לשכבת ניקוז בתחתית הטרריום, לניקוז כל המים העודפים וזרימתם לכל חלקי הטרריום. חשוב שתהיה רשת בין שכבת הניקוז לבין שאר המצע, על מנת למנוע נפילה של מצע לשכבת הניקוז. אפשר לעשות שימוש באבני קוורץ או גרניט, שהם אינרטים, ולא יפלטו חומרים למים. לחלופין, אפשר להניח סלסלאות ריקות הפוכות, ומעליהן רשת.

 

תאורה

חישבו ותכננו מראש את האור הנדרש לצמחים, לפי אופי הצמחים. לא כל הצמחים דורשים כמות תאורה זהה. כמו כן, דאגו שהתאורה תעבור בצורה מספיק טובה דרך שכבת הטרריום העליונה, במידה והתאורה חיצונית.

תכננו שיטות להפחתת טמפרטורה, במידה והתאורה בתוך הטרריום. זיכרו שהתאורה מפיצה חום רב. בחורף תוכלו לעשות שימוש בחום הזה לחימום הטרריום.

אם מדובר בצמחים שאוהבים תרדמת חורף, תכננו את כמות ושעות התאורה בהתאם, וחיסכו חשמל בחורף. את המעבר מתאורת קיץ לחורף יש לעשות בהדרגה, ממש כמו בטבע.

טמפרטורה

לכל צמח יש תנאים שונים מבחינת טמפרטורה. חלק מהצמחים אוהבים לכל היותר טמפרטורה של 20 מעלות, ואילו אחרים אוהבים עד 30 מעלות בקיץ. חלק אוהבים הפרשי יום-לילה גדולים, וחלק לא רגישים כלל לנושא. תכננו בעזרת גופי חימום וקירור, ובקרי טמפרטורה שונים, את הצורה בה תיתנו לצמחים את הטמפרטורה שהם רוצים. זיכרו שגם תאורה פולטת חום רב, ואפשר לעשות בה שימוש, או שיהיה צורך להתמודד איתה.

מזיקים

כשיש חום ולחות, בדרך כלל יהיו גם מזיקים. כדאי שתהיה דרך להוציא צמחים בקלות על מנת לטפל בהם בנפרד מכל הטרריום, במידה ויימצאו מזיקים. הכנסת הצמח בתוך העציץ שלו למצע הכללי יכול לאפשר את הסרת הצמח החוצה.

רקע

טרריום יכול להיות פשוט, עם קירות זכוכית שקופות בלבד, או עם רקע מעוצב. ניתן לרכוש רקע מעוצב המיועד לאקווריומים וטרריומים בחנויות המתאימות, אבל המחיר יקר.

אפשר גם לעצב רקע לפי ראות עינכם, מחומרים אחרים, כגון ענפים, קליפת עץ השעם, קוקוס ועוד. אני גם ממליץ שתיתנו דגש על משאבים מתחדשים (כמו קליפת עץ השעם וסיבי קוקוס), אבל כל אחד כראות עיניו יעשה.

לא משנה מה החומר שאתם עושים בו שימוש – נקו אותו היטב מכל חומר מזהם, ואם אפשרי – הרתיחו אותו במים. זה יהרוג מזיקים, פטריות ובקטריות שנמצאות על חומר הגלם.

סוגי חומרי הדבקה ובניה

אם אתם אוהבים לעשות הכל בעצמכם, בוודאי תרצו לבנות הכל. אני כך עשיתי (למעט הטרריום עצמו). בכל מקרה, וודאו שהחומרים שאתם משתמשים בהם הם עמידים לאקווריום, ולא פולטים חומרים רעילים. לדוגמא – עשו שימוש בסיליקון נייטרלי לאקווריומים, ולא סיליקון רגיל.

שלום בית

תכינו את בני המשפחה למטלה ולבלאגן. אם הפרטנר/ית שלכם לא בעניין, אני ממליץ שבזמן הכנת המצע והשתילה תשלחו את בת הזוג ליום ספא או יום קארטינג לבן הזוג… לא כדאי שיראו את כל הבוץ בסלון.

בהצלחה לכל הבונים!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Your compare list

Compare
הסר הכל
השוואה
0