(Last Updated On: )

אדמה לצמח טורף

צמחים טורפים חיים בתנאים שונים, ועל מנת לגדל אותם בהצלחה, רצוי לשחזר את אופי המצע שבו הם גדלים בטבע. ישנם כל מיני חומרים ותערובות בהם עושים שימוש, וכאן אפרט חלק מהם, ומה מרכיב את האדמה המתאימה לצמח טורף. מעבר למה שאפרט, ישנם חומרים נוספים בשימוש, אך אין לי היכרות איתם, ואם ניתן לרכוש אותם בישראל, ולכן לא אפרט עליהם בשלב זה.

הכלל הכי חשוב שיש לזכור – אין לרכוש כל תערובת גינה כזו או אחרת.

כל התערובות כוללות חומרים דישון המיועדים לצמחים רגילים, והשימוש בהם וודאי יהרוג את הצמח.

דרך קלה לזיהוי מיידי במשתלות של תערובת לא מתאימה – אם יש בתוך התערובת כל מיני עיגולים בצבעים שונים או שטוענים שהתערובת מתאימה גם לצמחי גינה, סביר להניח שיש חומרי דישון והתערובת לא מתאימה לטורפים. זיכרו – אם יש ספק, אין ספק, ולא קונים.

מרכיבי מצע בסיסיים

כבול

זהו החומר הבסיסי ביותר שבו משתמשים בגידול צמחים טורפים, שכן ביצות כבול הינן סביבתן הטבעית של זנים רבים.

בשימוש בכבול ישנן שתי בעיות עיקריות:

הראשונה והמשמעותית – כבול נכרה מביצות כבול (גם באזור החולה, בישראל), והוא משאב מוגבל שלוקח לו הרבה מאוד זמן להתחדש. הכרייה גורמת להרס סביבתי אדיר והרס אזורי מחייה לבעלי חיים וצמחים רבים, ביניהם גם צמחים טורפים. כרייה גם הורסת את האפשרות של התחדשות הכבול.

הסיבה השנייה – יש לרכוש כבול אורגאני, ללא תוספות או כימיקלים, וקשה מאוד להשיג בישראל כבול אורגאני נקי, ללא חומרי דישון. מרבית החברות המייצרות תערובות ישמחו למכור כבול אורגני, אבל בחבילות של טון. למרבית האנשים אותם אני מכיר אין יותר מדי מקום לטון כבול… עם זאת, ישנה כמות הולכת וגדלה של משתלות המחזיקות כבול נקי בחבילות גדולות, לאור העליה בתחביב הגננות בישראל. לפני רכישת חבילת הכבול, יש לבדוק היטב מול אתר היצרן אם החבילה כוללת מווסתי חומציות או מינרלים אחרים שנוספו. לעיתים הדבר יהיה רשום על האריזה.

כבול בדרך כלל מגיע יבש. כבול יבש דוחה מים, ולכן בעייתי מאוד בשימוש בצורה זו לצמחים טורפים. את הכבול יש לשטוף היטב ולהספיג במים מזוקקים. על מנת לוודא שלא נשארים מלחים או שאריות כלשהן בכבול, אני שוטף את הכבול, עד שרמת ה-TDS במי הנגר נמוכה מאוד (עוד בפוסט מים לחות ואוויר לצמחים טורפים). תוך כדי השטיפה אני סוחט את המים מהכבול, מה שעוזר לכבול להרטב יותר טוב. לאחר השטיפה, אני דואג לשמור על הכבול לח כל הזמן.

פרלייט

פרלייט הוא תוצר וולקני בצורה של חלקיקים לבנים בגדלים שונים. הפרלייט קל משקל, ונועד לגרום למצע להיות מאוורר ולאפשר זרימת מים קלה דרכו. אני עושה שימוש בפרלייט גודל של כ-2-3 מ”מ. פרלייט ניתן להשיג ברוב המשתלות והחנויות לממכר ציוד גינון הידרופוני (כן, אלה החנויות שמתמחות בגראס…). שימו לב שבזמן עבודה עם פרלייט חשוב לחבוש מסכה, על מנת שלא לנשום חלקיקים דקים של פרלייט שמרחפים באוויר, ויכולים לגרום נזק למערכת הנשימה לאורך זמן. דרך למנוע חלק מאבק הרלייט הוא להרטיב את הפרלייט עם מרסס לפני ובזמן העבודה איתו.

ורמקולייט

ורמקולייט הוא מינרל קל  ורך, המשמש לאוורור מצע והפיכתו לקל תוך שמירה על לחות. ורמקולייט משמש בעיקר במצע עבור חמאיות, שכן הוא פולט חומרים כמו קלציום ומגנזיום למים.. החסרון העיקרי בשימוש בו – עם הזמן הוא הופך לעיסתי, ומאלץ את החלפת המצע.

ספגנום

ספגנום הינו טחב הגדל בביצות בארה”ב ואוסטרליה, וכרייה שלו גורמת להכחדתו והיעלמותו מהעולם. כבול המופק מביצות ספגנום נחשב איכותי יותר מכבול רגיל. ישנם זנים רבים וצבעוניים של ספגנום, ובתמונות של צמחים טורפים מחו”ל רואים אותו פעמים רבות כגדל על המצע. לטחב ספגנום יש יכולת מדהימה לספיחת מים, והוא עוזר לשמור על הלחות במצע. ישנם צמחים טורפים מסויימים שיעדיפו מצע מספגנום טהור, חי או מת.

בעבודה עם ספגנום מומלץ לעשות שימוש בציוד מגן – כפפות, מסכה ומשקפי מגן (עוד בפוסט בטיחות). בספגנום עלולה להיות פטריה בשם Sporotrichosis, ונחשפים אליה במגע עם ספגנום. מדובר במחלה מאוד נדירה, אשר במקרים קיצוניים עלולה לגרום לאבדן איברים ולמוות. אפשר להתגונן יחסית בקלות ממנה על ידי שימוש בביגוד מגן מתאים.

ספגנום קשה מאוד להשיג בארץ, ופעמים רבות טחב שנמכר כספגנום איננו באמת ספגנום אלה סוגי טחבים אחרים שאין להם את התכונות הטובות של ספגנום. אני הצלחתי לרכוש בארץ מספר סחלבים שהגיעו עם ספגנום, וממנו אני מגדל כמות מסויימת. כמו כן, מדי פעם ניתן להשיג ספגנום יבש אצל מגדלי סחלבים מקצועיים.

סיבי קוקוס

זהו תחליף חלקי לכבול. על מנת לדלל את כמות הכבול שאני נזקק לו, אני עושה שימוש בסיבי קוקוס רק בחלק מהתערובות. סיבי הקוקוס נמכרים בדרך כלל בצורת לבנה (בלוק) במשתלות, ומחירן נמוך מאוד יחסית. סיבי קוקוס מגיעים בדרך כלל מאזורי חוף, ועתירים במלחים, ולכם גם אותם יש לשטוף היטב עם מים מזוקקים מספר פעמים, עד שרמת ה-TDS במי הנגר תהיה נמוכה מאוד. תהליך שטית הקוקוס הוא ארוך, ובזבזני במים (גם מזוקקים, וגם מי הנגר שלהם), ולכן כדאי לבצע בדיקה ראשונית של מי הנגר. אם הם משמעותית יותר גבוהים מרמת ה-TDS של מי הברז, עדיף להתחיל לשתוף עם מי הברז, ורק כשיורדים לכיוון רמת ה-TDS שלהם, לעבור למים מזוקקים. עם מי הנגר אפשר בהחלט להשקות צמחים אחרים בגינה. תוך כדי שטיפה, אני מפריד את הסיבים ומפורר אותם לחלקיקים קטנים ככך שאפשר. בעת רכישת הקוקוס, רצוי לרכוש קוקוס גרוס עבה, ולא דק. לא כל צמח טורף אוהב לגדול בתערובת המכילה קוקוס, ולכן אני נזהר בשימוש בסיבי הקוקוס בתערובות.

חול סיליקה או קוורץ גרוס

חול סיליקה או חול קוורץ הם הסוגים המתאימים ביותר. יש לוודא שרוכשים חול נקי ממינרלים, ושאינו מגיב עם חומרים שונים.

יש לבחור בחול עם גרגרים שלכ-2 מ”מ. בדומה לפרלייט, החול משמש לאוורור המצע. אני עושה שימוש בחול קוורץ לפילטר בריכות. זהו חול אינרטי שנמכר בשקים במחיר נמוך יחסית.

ישנם סוגים רבים של חול בשוק, ובמרבית המקרים החול לא יתאים לצמחים טורפים. כבר נתקלתי בחול קוורץ שנמכר בחנויות אקווריומים כאינרטי (לא מגיב עם חומצה), אך בפועל החול לא היה אינרטי, ופלט אף חומרים רעילים (גם לדגים). דוגמאות לחול שאיננו מתאים – חול זיפזיף שנמכר בחנויות חומרי בניין, חול ים, חול לאקווריום מלוחים.

גם קוורץ גרוס משמש לאוורור המצע, אך בגלל משקלו הגבוה יותר, הוא נוטה להכביד על המצע. קוורץ גרוס ניתן לרכישה בחנויות אקווריומים, אך יש לוודא שמדובר בקוורץ אינרטי (שלא מגיב עם חומרים אחרים). אפשר לבדוק זאת על ידי הכנסת קוורץ לתוך חומצה, לדוגמת חומצת לימון. אם ישנה תגובה, ועולות בועות מהקוורץ, אז הוא לא אינרטי. אם אין תגובה, אין בעיה להשתמש בו. בכל מקרה, יש לשטוף היטב את הקוורץ, כי הוא נוטה להכיל המון אבק וחלקיקים קטנים שיסתמו את המצע. קוורץ יכול גם לשמש כשכבה עליונה מעל המצע, כדי לשמור על הלחות ולאסטטיקה. עדיף לעשות שימוש בחול סיליקה או חול קוורץ, במקום קוורץ גרוס.

תערובות לצמחים טורפים

תערובת סטנדרטית

זוהי התערבות הבסיסית, שמתאימה למרבית הצמחים הטורפים. אני מגדל בה דיונאות, טלליות רגילות’ שופריות וצמחים טורפים שונים אחרים. תערובת זו מאזנת בין החומר האורגני, לצורך במצע מאוורר. התערובת הסטנדרטית היא חלק אחד כבול עם חלק אחד פרלייט.

תערובת כדנית

כדניות היברידיות הן עיקר הכדניות הנמכרות בארץ. כדניות אלו אוהבות מצע מאוורר ומנוקז, אשר יכול לשמור היטב על הלחות. יש לי מספר מתכונים שאני עושה בהם שימוש, ולעת עתה לא מצאתי יתרון באחד מהם:

  • חלק אחד כבול, חלק אחד סיבי קוקוס וחלק אחד או שני חלקים פרלייט.
  • חלק אחד כבול, חלק אחד ספגנום וחלק אחד פרלייט.
  • חלק אחד כבול ושני חלקים פרלייט.

תערובת חמאית מקסיקנית והיברידית

חמאית מקסיקנית אוהבת מצע מנוקז ומאוורר היטב. אני מגדלת את החמאיות שלי באחת משתי תערובות:

  • חלק אחד כבול, שני חלקים פרלייט, חלק אחד ורמקולייט.
  • חלק אחד כבול, חלק אחד פרלייט, חלק אחד ורמקולייט וחלק אחד חול סיליקה.

טללית פיליפורמיס, טללית רוטונדיפוליה, נאדיד calcyfida

100% ספגנום יבש, לעיתים עם ספגנום חי למעלה.

תערובת צפלוטוס הגביעים

צפלוטוס אוהבת מצע מאוורר וחולי. התערובת שלי היא חלק אחד כבול, חלק אחד פרלייט וחלק אחד חול. יכדאי להוסיף שכבה עליונה של כחצי ס”מ חול קוורץ, שעוזרת למנוע התפתחות אצות וטחב לא רצוי.

16 Responses

  1. ירון שלום.אחרי שקראתי על מחלות הנגרמות מטחב ספגנום התחלתי לדאוג.נגעתי בלי כפפות בטחב חי לאחרונה .מה המאפיינים של מחלה ולמה צריכים לשים לב?ממש פוחדת עכשיו

    1. אולגה שלום,
      ישנה פטריה החיה על הספגנום, ונקראת Sporothrix.
      פטריה זו עלולה לגרום למחלה נדירה בשם Sporotrichosis, אשר עליה תוכלי לקרוא עוד באינטרנט.
      הפטריה עלולה לחדור דרך חתכים או שריטות בעור, ובמקרים נדירים נשימה של נבגי הפטריה.
      רוב האנשים העובדים עם ספגנום אינם נדבקים בפטריה, והיא נחשבת נדירה.
      עם זאת, על מנת להפחית בסיכוי לחלות במחלה, כדאי תמיד לחבוש כפפות וחולצות עם שרוולים ארוכים, בעבודה עם ספגנום.
      כאן יש מידע נוסף באתר המכון למניעת המחלות האמריקאי CDC
      אני מקוו שעזרתי,
      ירון

  2. ירון שלום,
    אני מגדל בין יתר הצמחים הטורפים בבית גם דיונאה, השבוע, לאחר זמן מה שהגבעול צץ נפתחו הפרחים הלבנים, רציתי לשאול- האם מהם ניתן לקחת זרעים ולהנביט? או שמקור הזרעים הוא ממקום אחר? ואם זה המקור כיצד ניתן להנביט אותם?

    1. יונתן שלום,
      אכן אפשר להפרות את הפרחים עם מכחול עדין, ולאחר מספר חודשים יתקבלו זרעים שחורים.
      את הזרעים תוכל לזרוע, ולהנביט.
      דיונאה הינו צמח אשר לוקח לו זמן רב להגיע לבגרות – עד חמש שנים, ולכן כדאי להתאזר בסבלנות.
      ירון

        1. את הפרחים ניתן להפריה בתקופה מאוד קצרה. את ההפריה כדאי לעשות ברגע שהפרח נפתח.
          יש לקחת מכחול ולהעביר אבקה לצלקת, שנמצאת באמצע הפרח. לחזור על הפעולה הזאת פעמיים ביום, עד שהפרח נסגר

  3. לירון
    שלום רב

    הייתי אצלך בבית, נהנתי לראות את הצמחים, ראיתי כיצד אתה מגדל, ולמדתי הרבה,
    כמו כן הראת לי את צמח הספגנום, רציתי לדעת היכן אפשר להשיג זרעים או צחים כאלו.
    כדי להטיב עם הצמחים שלי.

    1. תמיר שלום
      היה לי כיף לארח אותך, ואני מזמין אותך חזרה מתי שתרצה.
      ספגנום גדל מנבגים. בדרך כלל מוכרים גוש של צמחי ספגנום, וממנו מגדלים מרבד. קשה לגדל ספגנום באקץ, כי רוב הסוגים אוהבים קרירות עם אור בהיר – תנאים שקשה לתת באופן שוטף בקיץ.
      ספגנום ירוק כמעט ובלתי אפשרי למצוא בארץ. אני הצלחתי להחיות ספגנום יבש שקיבלתי עם סחלבים.
      היות ואין לי כמות גדולה, אין לי כרגע למכירה.
      ייתכן ובעתיד יהיה לי ספגנום למכירה. אני ממליץ שתעקוב אחרי בפייסבוק ובעמוד המכירות שלי, על מנת לראות כשיהיה ספגנום למכירה.
      תודה,
      ירון

  4. שלום רב
    היכן ניתן לקנות חומרים לתערובת של כדנית?
    אצלך ?
    בתודה,
    אפרת

  5. יש לך תואר מוסמך בנושא?
    והאם יש לך אתרים למאמרים מדעיים נוספים להמליץ לי?

    1. אופק שלום,
      כמו רבים בתחום, אין לי תואר בנושא זה. אני חובב צמחים טורפים, ומנסה את מזלי מזה מספר שנים בגידול שלהם באוויר הפתוח בישראל, ללא תנאים מיוחדים.
      את ניסיוני בתחום אני משתף עם מבקרי האתר, שמרביתם מאמינים שקשה ומסובך לגדל צמחים טורפים, במיוחד במדינה כמו ישראל.

      ממה שמצאתי, מאמרים מקצועיים בתחום ניתן לקרוא בעיקר באתר של ארגון הצמחים הטורפים הבינלאומי ICPS, שאני נמנה על חבריו.
      לארגון יש עלון רבעוני עם מאמרים מקצועיים על צמחים טורפים.
      כאן ניתן למצוא קישור לכתובת אתר הארגון
      בנוסף, יש ידע עצום שניתן לקרוא בפורומים השונים בלועזית, ובאתרים המתמחים בנושא בחו”ל.
      לחלקם יש קישורים באתר שלי.

      ירון

      1. היי. אני מגדל (חדש) של צמח הדיונאה.
        הוא אצלי כבר חודש ימים ומתפתח היטב. במשתלה המליצו להשקות פעם בשבוע.
        באתרים מומלץ להניח אותו בתחתית עם מים (10_15%) .
        מה האמת ?
        אני משקה אותו פעם בשבוע השקייה תחתית כמומלץ באתר.
        אני חושב שצריך להעביר אותו לעציץ גדול יותר. איזה גודל עציץ מומלץ והאם עציץ רחב ושטוח או צר וגבוה ?
        היכן קונים מצע מתאים לצמח (אזור ראשון לציון).
        תודה רבה

        1. שלום יצחק,
          ראשית כל – בהצלחה בגידול הצמח הטורף.
          צמח הדיונאה אכן צריך לעמוד באופן קבוע בסנטימטר אחד עד שניים של מים מזוקקים (לא מי ברז!).
          בתקופה זו לא מומלץ להעביר את הצמח עציץ. הדיונאה לא אוהבת שמפריעים לשורשים, ולכן העברה לעציץ חדש מומלץ לעשות בחודשי החורף (ינואר-פברואר), לאחר שהדיונאה נכנסה לתרדמת החורף.
          אדמה מתאימה תוכל לרכוש אצל משווקים מקצועיים לצמחים טורפים.
          תוכל למצוא משווקים בלינק הזה.
          ירון

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Your compare list

Compare
הסר הכל
השוואה
0