בפוסט זה אסביר מעט על החשיבות של איכות מים, הלחות ותנועת אויר לצמחים טורפים. אם תקפידו לתת לצמחים הטורפים את התנאים הנכונים, הם יצליחו אצלכם ויתנו לכם הרבה הנאה.
צמחים טורפים חיים בסביבות בהן אין חומרי הזמנה במצע, או במים, ולכן הם התפתחו לקבל את חומרי ההזנה שלהם נדרשים מטרף חרקים.
ככלל, אם ניתן לצמחים הטורפים מים המכילים חומרי הזנה או דישון רבים, אנו עלולים מהר מאוד להרוג את הצמח. ישנם צמחים טורפים מסויימים ובודדים שניתן לדשן, אך הדבר מאוד מורכב ועדין, ולא מומלץ כלל למתחילים.
מי הברז בישראל הם מים קשים. זה אומר שהם מכילים חומרים מסיסים במים, כמו מלחים (לדוגמא – אלה שיוצרים אבנית), מתכות ועוד כל מיני. חומרים מסיסים אלה לא טובים לצמח הטורף, ולכן יש להשקות רק במים מזוקקים או מי אוסמוזה הפוכה, שלא מכילים חומרים מסיסים. רמת החומרים המסיסים במים נמדדת עם מד TDS – Total Dissolved Solids. רמת ה-TDS נמדדת ב-ppm (חלקים למליון – Part Per Milion). כל ערך מתחת ל-50ppm מתאים לצמחים טורפים. מד TDS ניתן לרכוש באינטרנט במחיר נמוך מאוד, או ברשתות ההידרו השונות. ישנם מדי TDS המשולבים במדי PH, לבדיקת חומציות המים.
מים מינרלים ומי מתקן סינון (כמו בר מים או כד סינון) מכילים חומרים מסיסים, ולכן אין להשקות בהם את הצמח.
מים מזוקקים ניתן לרכוש ברשתות הפארם השונות, למי שיש צמחים בודדים.
מערכת אוסמוזה לאקווריומים תתאים לבעלי אוספים נרחבים יותר. בעת רכישת מערכת אוסומוזה, כדאי להקפיד על בדיקה של אחוז ההפחתה של ממברנת האוסמוזה. זוהי נקודה שלא מקפידים עליה, ולא תמיד מובנת. ממברנה בעלת אחוז סינון של 95% תביא לכך שמים בעלי קשיות בכניסה של 600ppm יהיו ביציאה ממערכת האוסמוזה ברמת קשיות של 30ppm, שהם 5% מתוך 600ppm. על מנת להביא את המים לרמה נמוכה יותר בקשיות, מומלץ להוסיף למערכות אוסמוזה שלב אחרון של פילטר החלפת יונים, או פילטר רזין. פילטר כזה עושה שימוש בשרף להפחתת רמת המומסים במים לרמה נמוכה יותר. עלות פילטר כזה באינטרנט פחות ממאה שקלים.
מערכות אוסמוזה נמדדות בהספק – גלון ליום. ככל שהנתון יותר גבוה, כך המערכת יכולה להפיק יותר מים מזוקקים ביום. לכל מערכת אוסמוזה ישנו ווסת ביציאה, שנקרא רסטריקטור (Restrictor). תפקידו לווסת את מי שהטיפה היוצאים ממערכת האוסמוזה. לכל הספק מערכת אוסמוזה יש להתאים את הרסטריקטור המתאים, אחרת המערכת לא תעבוד בהספק המתאים, וגם לא תהיה יעילה באותה המידה. לצערי, בישראל נמכרות מערכות אוסמוזה בהספקים של 100GPD עם רסטריקטור המספיק ל-50GPD (מספר 350 או 450), מה שמביא את מערכת האוסמוזה לעבוד ביעילות מופחתת, לספק מים ברמת קשיות גבוהה יותר, והממברנה תחיה פחות. במידה ואתם רוכשים מערכת 100GPD, תתעקשו על רסטריקטור מתאים (מספר 800). במידה ולא מצאתם, תזמינו באינטרנט מחו”ל (כפי שאני עשיתי). מחירם נמוך, ותפקידם חשוב ביותר.
מים מינרלים ומי מתקן סינון (כמו בר מים או כד סינון) מכילים חומרים מסיסים, ולכן אין להשקות בהם את הצמח.
החסרון בשימוש במערכת אוסמוזה – יש בזבוז רב של מים. מערכת אוסמוזה עושה שימוש במים כדי לשתוף את הממברנה כל הזמן, על מנת לשטוף את החלקיקים שלא עברו את הסינון. ניתן לאגור מים אלו ולהשתמש בהם לשטיפת מכוניות, השקיה של צמחים מסויימים, שטיפת הבית, ועוד.
את רוב הצמחים הטורפים משקים בהשקיה תחתית, ולא מלמעלה, אבל יש יוצאי דופן. השקיה תחתית היא שיטת השקיה שבה מעמידים את העציץ במקש עם מים, והמים עולים על ידי תופעת הנימיות (Wicking) ונמשכים מעלה.
במרבית הפעמים, אנחנו נרצה שמגש המים יתייבש ואז נוסיף עוד מים, אבל נוודא שהמצע עצמו לא מתייבש, אלא נשאר רטוב. ייבוש המגש טוב מכמה סיבות:
לשיטת השקיה זו יש חריגים:
מדידת לחות באוויר נעשית באופן יחסי לטמפרטורה. למה? כי ככל שהאוויר חם יותר, הוא פחות “דחוס”, והמרחק בין מולקולות האוויר והמים גדול יותר. אז אחוז הלחות באוויר הולך וקטן, עם אותה כמות האדים באוויר.
מסיבה זו, אם נזדקק ל-10 מ”ל מים ליצור לחות של 50% בטמפרטורה של 24 מעלות, על מנת לשמור על אותם 50% נצטרך יותר מים כאשר הטמפרטורה תהיה 30 מעלות.
רוב הצמחים הטורפים באים מסביבה לחה, ולכן יעדיפו לחות גבוהה יחסית. אבל, וזה חשוב, אפשר להרגיל צמחים טורפים מסויימים לחיות גם במדינת הקודש, על המרפסת. אם עושים את תהליך האקלום בצורה הדרגתית, וזהירה, וניתן לצמח את מרבית התנאים שהוא זקוק להם, הוא יוכל לחיות בצורה טובה, גם אם לא מושלמת. יש לוודא שהצמח מסוגל לחיות עם קיץ חם ויבש יחסית, וחורף קריר ולח, ולא דורש מגבלת טמפרטורה. צמח המגיע מאקלים “ים תיכוני” יהיה מצויין לכך.
שיטה יחסית קלה להעלות את אחוזי הלחות מסביב לצמח הטורף היא השקייה תחתית. מניחים את עציץ הצמח הטורף בתוך צלוחית רחבה או קערה עם מים מזוקקים, עד לגובה 15% מהעציץ. אידוי מהצלוחית עוזרת להעלות את הלחות מסביב לצמח. בקיץ, יש נטייה לאידוי גבוה יותר, ולכן נצטרך לעקוב מקרוב ולמלא תדיר את הצלוחית.
שיטה זו עובדת עבור מרבית הטורפים, למעט אלה שלא אוהבים לעמוד במים באופן קבוע. כדניות, לדוגמא, לא אוהבות לעמוד במים, אלא השקייה מלמעלה. אותן נרסס עם מים מזוקקים מספר פעמים ביום בקיץ, על מנת להעלות את הלחות.
בתנועה מעודד התפתחות עובש ומחלות אצל הצמח הטורף. אם הצמח נמצא בטרריום או מיכל זכוכית בתוך הבית, יש לדאוג ליצור תנועת אוויר בתוך המיכל. אפשר לעשות זאת עם מאוורר מחשב, לדוגמא. אם הטורף נמצא בטרריום מחוץ לבית, מומלץ בימים החמים לאפשר יותר זרימת אוויר לתוך הטרריום, עד כדי הסרת המכסה או הדלת כליל.
טרריום מכוסה נוטה גם להצטברות חום בתוכו, בעיקר אם יש אור ישיר עליו, והדבר עלול “לבשל” צמחים הנמצאים בפנים. טרריום יכול להגיע ל-40 מעלות בפנים עם לחות של 99%, גם אם בסביבה “רק” 30 מעלות ו-50% לחות.
International Carnivorous Plant Society
CARNIVOROUS PLANT WEB RING
© כל הזכויות שמורות לירון רז. המידע המוצג באתר לא מהווה הבטחה להצלחת גידול צמחים טורפים, אלא קווים כלליים בלבד לגידולם.
6 תגובות
הי ירון מי גשם הם מים מזוקקים
דן שלום,
מי גשם הם לא מים מזוקקים.
מי גשם מכילים פעמים רבות גם אבק ולכלוך, וכן רעלנים מזיהום אוויר. על מנת לעשות שימוש במי גשם, חשוב לבחון את איכות המים.
מי היורה השנה באזור שלי היו בעלי איכות שלא מתאימה לצמחים טורפים, עם כ-190 PPM.
מי אוסמוזה הם מים נקיים בלבד, שעברו דרך ממברנה, ולא מכילים כלל מרכיבים נוספים, למעט מולקולות מים.
מים מזוקקים הם מים שעברו הרתחה, ואז תהליך עיבוי, כאשר מתהליך העיבוי נשאר רק מים. במידה וזה נעשה במעבדה, מקבלים מים נקיים. במי מזגן, לדוגמא, המים פעמים רבות מכילים מתכות רעילים.
ירון
שלום
האם שימוש בהפשרת קרח המצטבר בתא ההקפאה של המקרר נקי מספיק כמים מזוקקים לשמוש בהשקאת צמחים טורפים ?
שלום אריה,
במקררים יש בדרך כלל לכלוכים, שאריות מזון ועוד כל מני דברים שמצטברים בתא ההקפאה.
מסיבה זו לא מומלץ להשתמש במי ההפשרה מהמקרר.
בהצלחה,
ירון
לגבי המים אז באיזה מים כן מותר?
הרי יאפשר לקנות כול הזמן מים מזוקקים ומי מזגן אין בחורף אז מה עושים????
הי ג’ני,
איכות המים היא חלק מהמחוייבות לגידול צמחים טורפים.
אם יש לך צמח או שניים, מספיק לבקר אחת לשבועיים-שלושה לרכישת ליטר וחצי מים מזוקקים בבית מרקחת.
בחורף אפשר לאגור מי גשם.
אם את צריכה כמות מים גדולה, אפשר לרכוש מערכת אוסמוזה סביב 650 ש”ח.
בכל מקרה, השימוש בצמחים טורפים הוא רק עם מים מזוקקים, או מי גשם.
ירון