טלליות ננסיות ייחודיות לאוסטרליה, ובעיקר דרום מערב אוסטרליה. כחלק ממחזור...
קרא פוסט זהטללית ננסית ניבאה D. nivea היא קטנה, אך יוצרת מרבד מקסים כאשר ישנה מושבה גדולה המורכבת מפרטים רבים. מקורה במערב אוסטרליה, שם הטללית צומחת באזורים סלעיים עם משקעי חמרה ומעט חול סיליקה באזורים פתוחים.
טללית ניבאה הינה טללית היוצרת שושנה של עלי מלכודת ירוקים, ובקצותיהן מלכודת עגולה קטנה. קוטר הטללית עד 1.3 ס”מ, כאשר לטללית גבעול מרכזי המגיע עד לגובה 1.5 ס”מ לאורך השנים. הגבעול יהיה מכוסה בעלים יבשים מהעונות הקודמות, אשר מקיפים אותו. במרכז הטללית פקעת של שערות כסופות אשר מתוכה יוצאים העלים במהלך עונת הצמיחה.
לטללית ניבאה שורש ראשי סיבי, אשר פעמים רבות מראשו יוצאות שתיים-שלוש טלליות ננסיות.
לטללית ניאבה בדרך כלל עמוד פריחה יחיד, אך ייתכנו שניים במקרים נדירים יותר. צבע עמוד הפריחה ינוע בין ירוק לאדום, בהתאם לחשיפה לאור שמש. צבע פרחי הטללית הוא לבן עם ורידים אפורים. הפריחה תתרחש בדרך כלל בחודשי האביב.
האבקנים שקופים-לבנים עם מאביקים אדומים, אבקת טללית ניבאה כתומה.
כאשר מושבה של טלליות ניבאה צומחות יחד, ניתן לראות מופע מרהיב של פריחה.
השיטה הנוחה ביותר לריבוי טלליות ננסיות היא באמצעות פקעות התחדשות הנקראות גימאה. הטלליות יוצרות פקעות התחדשות אלו בתחילת עונת הצמיחה. הגימאות מתפזרות באמצעות מנגנון קפיצי המפזר את הגימאה עד למרחק של שלושה מטרים מסביב לצמח ההורה ומהן יתפתחו טלליות חדשות. לגימאה מטען גנטי זהה לחלוטין לצמח ההורה. פעמים רבות הגימאה יתפזרו מייד לאחר שטיפת מים (כמו גשם) תפגע בהן. את הגימאה יש לזרוע מייד בעציץ חדש בתערובת לחה, על מנת למנוע את התייבשות הגימאה.
ניתן לקרוא על ליקוט וזריעה של גימאה בפוסט הזה.
בדרך כלל מזרעים לא יתפתחו צמחים חדשים. ראשית יש להפרות צמח אחד מצמח אחר אשר שונה גנטית, ורוב הטלליות הנמצאות בגידול מסחרי מגיעות ממקור זהה. רוב הטלליות הננסיות לא מפתחות זרעים מריבוי עצמי.
לטללית ניבאה שלבי התפתחות שונים – היא מתחילה מזרע, או גימאה המתחילים לנבוט בחורף ובאביב, והופכת לצמח קטן עם עלי מלכודת מאוד מהר – תוך חודשיים-שלושה.
באביב, הטללית הננסית מעלה עמודי תפרחת גבוהים, וגודל הפרח יכול לפעמים להיות גדול יותר מגודל הצמח עצמו.
בקיץ טללית ניבאה עלולה להכנס לתרדמת – אז יש לשמור על מצע מעט לח, אך לא רטוב. במהלך התרדמת הטללית יוצרת מעין פקעת מעלי משנה לבנים בראש הגבעול. התרדמת יכולה להמשך זמן קצר, או למשך כל הקיץ, ועד ירידה בטמפרטורות ובוא הגשמים. לעיתים בקיץ הישראלי שכבת המצע העליונה מתייבשת, וזה עלול לפגוע בטללית ולהרוג אותה. במקרה של התייבשות השכבה העליונה רצוי להעלות את הלחות בסביבת הטללית.
טלליות ניבאה אוהבת מצע מאוורר, אך הצלחתי לגדל אותן בהצלחה בתערובת סטנדרטית. ניתן גם להשתמש בתערובת של 2 יחידות חול ליחידה אחת של כבול. במהלך תקופת הצמיחה יש לאפשר לטללית להחשף לאור שמש של בוקר וערב, או תאורה מלאכותית של 16 שעות.
טללית ניבאה רצוי לגדל בעציץ גבוה מאוד, שכן לטללית שורש אחד עמוק, ואין להזיז או לשתול את הטללית מחדש במהלך חייה. האופציה היחידה לשתילה מחדש (אם השורש לא יצא מהתחתית!!!) היא להוציא את כל המצע עם הצמחים מהעציץ, ואת הכל יחד, ללא הפרדת מצע, לשתול בתוך עציץ גדול יותר. במהלך תקופת הצמיחה יש להשקות בהשקיה תחתית במים מזוקקים.
טללית ניבאה רגישה מאוד לכנימות ואקריות, ויש לפקוח עיניים היטב על מנת לטפל במזיקים מייד עם הגיעם. מושבה של מזיקים אלו יכולה לסחל מושבה של טלליות ניבאה במהירות.
אני לא ממליץ להאכיל טלליות ננסיות, שכן בקלות אפשר להפריז בהאכלה ולהרוג את הטללית. אם יש חרקים, הטלליות יתפסו אותן לבד.
טלליות ננסיות ייחודיות לאוסטרליה, ובעיקר דרום מערב אוסטרליה. כחלק ממחזור...
קרא פוסט זהכנימות - מהן ואיך להתמודד איתן בצמחים טורפים
קרא פוסט זהחלזונות וחשופיות יכולות לגרום לנזק רב לצמחים טורפים, ניתן להמנע...
קרא פוסט זהלחתולים יש רצון עז להגיע למים. בעיקר אם הם לא...
קרא פוסט זהInternational Carnivorous Plant Society
CARNIVOROUS PLANT WEB RING
© כל הזכויות שמורות לירון רז. המידע המוצג באתר לא מהווה הבטחה להצלחת גידול צמחים טורפים, אלא קווים כלליים בלבד לגידולם.