(Last Updated On: )

טללית ננסית

שם לועזי - Pygmy Drosera

טללית ננסית כשמה כן היא - קטנה מאוד. מוצאה מאוסטרליה, לטלליות אלה יש גודל קטן במיוחד. חלקן כה קטן, שנדרשת זכוכית מגדלת לראות אותן. טללית זו יוצרת מושבה, המורכבת ממספר רב של טלליות ננסיות. כל אחת בפני עצמה לא יכולה ללכוד חרק, אך מושבה יכולה ללכוד חרקים, ו"להתחלק" במזון.

קלות הגידול
3/5
קצב צמיחה
2/5
גודל הצמח
1/5
גודל העציץ
3/5
עוצמת התאורה
4/5
התאמה לטרריום
1/5

רקע

טללית ננסית היא קבוצת טלליות המונה למעלה מ-50 מינים שונים. מוצאה בעיקר מאוסטרליה, שם היא נפוצה באזורים חוליים בסביבה לחה בחורף, ויבשה בקיץ. לא מן הנמנע להגיע לכביש חולי, ולמצוא בו מאות ואלפי צמחי טללית ננסית הגדלים על הקרקע, ומסביבם המולת זימזום של חרקים.

בישראל לא פעם ניתן למצוא את אחת הטלליות הננסיות הגדולות יותר – טללית עקרבית D. scorpioides.

מבנה הצמח

טללית ננסית היא קטנה, בדרך כלל בקוטר של עד סנטימטרים. ישנם מינים שהם קטנים כל כך, שיש צורך בזכוכית מגדלת לראות את הפרט הבודד.

מרבית הטלליות הננסיות הן דמויות שושנה, כאשר העלים יוצאים מנקודה מרכזית. הפטוטרת בדרך כלל ארוכה ומסתיימת במלכודת מעוגלת. שערות עם דבק מקיפות את המלכודת ויוצאות גם בחלקו העליון של המלכודת. עם צמיחת הטללית הננסית, היא גובהת, והעלים הישנים מתייבשים ומגנים על הגבעול המוסתר.

לטללית הננסית שורשים ארוכים מאוד, ועדינים מאוד. השורשים כה עדינים שלא מומלץ כלל להעביר את הטללית הננסית מהעציץ, שכן יש סיכוי גבוה לשבירת השורשים והריגת הצמח. אם שורש נשבר, הצמח לא יתאושש מכך.

בתחילת הסתיו, על גבי הגבעול יתפתחו עלים מסוג אחר הנקראים גימאה. עלים אלו הם למעשה פקעות התחדשות המאפשרים לצמח רביה וגטטיבית – יצירת צמח נוסף הזה במטען הגנטי (עוד בהמשך בחלק “רביה”). לאחר יצירת הגימאה יצמחו עלי החורף עם המלכודות.

פעמים רבות הטללית הננסית תכנס לתרדמת באביב. מעל הגבעול יהיה סבך של שערות לבנות אשר יגנו עת הצמח מפני התייבשות, ומתוכם יצמח הצמח שוב עם בוא הסתיו.

הטללית הננסית הנפוצה בישראל – טללית עקרבית – היא מהגדולות שבטלליות הננסיות, ויכולה להגיע לגבוה של עד 10 סנטימטרים וקוטר של 2.5 סנטימטרים. אבל… חיי הטללית העקרבית הוא יחסית קצר, ובדרך כלל היא שורדת שנה או שנתיים בלבד.

המלכודת

המלכודת קטנה. כה קטנה שלמעט חרקים זעירים, הטללית הבודדת בדרך כלל לא יכולה ללכוד טרף. יתרון הטללית הננסית היא ביצירת מושבות על ידי רביה באמצעות גימאות, או פיזור זרעים. מושבה של טללית ננסית יכולה להכין עשרות ואף מאות פרטים, ויחד הן יכולות ללכוד חרקים הגדולים מהצמח עצמו.

הפרח

פרחי הטלליות הננסיות הן מרהיבות ביופיין. חלקן קטן בקוטר של מילימטרים בודדים, וחלקן יכול להגיע עד לקוטר של שני סנטימטרים. מושבה יכולה בקלות להעמיד מספר רב של עמודי פריחה בו זמנית, ובכך לאפשר הפריה על ידי מאביקים ויצירת זרעים.

מנעד צבעי הפרחים הרחב של טלליות ננסיות הוא החל מלבן, צהוב, כתום ועד לגווני כחול וסגול. לכל מין יש את הצבע הייחודי שלו, ולמספר מסויים יש אף שילוב של שני צבעים בפרח.

ריבוי

השיטה הנוחה ביותר לריבוי טלליות ננסיות היא באמצעות פקעות התחדשות הנקראות גימאה. הטלליות יוצרות פקעות התחדשות אלו בתחילת עונת הצמיחה. הגימאות מתפזרות באמצעות מנגנון קפיצי המפזר את הגימאה עד למרחק של שלושה מטרים מסביב לצמח ההורה ומהן יתפתחו טלליות חדשות. לגימאה מטען גנטי זהה לחלוטין לצמח ההורה. פעמים רבות הגימאה יתפזרו מייד לאחר שטיפת מים (כמו גשם) תפגע בהן. את הגימאה יש לזרוע מייד בעציץ חדש בתערובת לחה, על מנת למנוע את התייבשות הגימאה.

ניתן לקרוא על ליקוט וזריעה של גימאה בפוסט הזה.

בדרך כלל מזרעים לא יתפתחו צמחים חדשים. ראשית יש להפרות צמח אחד מצמח אחר. רוב הטלליות הננסיות לא מפתחות זרעים מריבוי עצמי. כמו כן, מרבית ההיברידים גם לא יפתחו זרעים.

תנאי מחיה וגידול

לטללית ננסית שלבי התפתחות שונים – היא מתחילה מזרע, או גימאה (עוד בהמשך) המתחילים לנבוט בחורף ובאביב, והופכת לצמח קטן עם עלי מלכודת מאוד מהר – תוך חודשיים-שלושה.

באביב, הטללית הננסית מעלה עמודי תפרחת גבוהים, וגודל הפרח יכול לפעמים להיות גדול יותר מגודל הצמח עצמו.

בקיץ מרבית הטלליות הננסיות נכנסות לתרדמת, אז יש לשמור על מצע מעט לח, אך לא רטוב. במהלך התרדמת הטללית הננסית יוצרת מעין פקעת מעלי משנה לבנים. התרדמת יכולה להמשך זמן קצר, או למשך כל הקיץ, ועד בוא הגשמים. לכל מין יש אורך תרדמת אחר ודרישות רטיבות שונות במהלך התרדמת. ישנם מינים מסויימים, אשר יכולים לעבור את הקיץ ללא תרדמת כלל.

טלליות ננסיות גדלות במגוון של תערובות, ויש לחקור כל טללית ננסית ואת

דרישותיה מהמצע. ייתכן ויהיה מצע חולי או מצע המבוסס על כבול. במהלך תקופת הצמיחה הן אוהבות שמש בהירה של בוקר וערב

את הטללית הננסיות יש לגדל בעציץ גבוה מאוד ורחב, שכן לטלליות ננסיות שורש אחד עמוק מאוד, ואין להזיזו או לשתול אותו מחדש במהלך חייו. במהלך תקופת הצמיחה יש להשקות בהשקיה תחתית.

הערה חשובה ביותר!

לטללית ננסית שורשים ארוכים ועדינים במיוחד. כמעט כל מי שניסה לשתול מחדש טלליות ננסית שבר את השורשים, והטללית לא התאוששה מכך. בזמן הזריעה, יש כבר לזרוע בעציצים שיהיו הבית הקבוע של הצמח.

אם מאוד מתעקשים, יש להוציא את כל המצע, עם הצמח, כמו שהוא מהעציץ הישן, ולהכניס הכל (מצע וצמח כמיקשה אחת) לתוך עציץ גדול יותר, עם מצע חדש מסביב, ולמלא את החסר במצע נוסף. בצורה זו הצלחתי בעבר להעביר טלליות ננסיות לעציצים חדשים, מבלי לפגוע בשורשים.

האכלה

אני לא ממליץ להאכיל טלליות ננסיות, שכן בקלות אפשר להפריז בהאכלה ולהרוג את הטללית. אם יש חרקים, הטלליות יתפסו אותן לבד.

מאמרים נוספים לקריאה

גלריית תמונות

ביבליוגרפיה

  • D’Amato, P. (2013). The Savage Garden (Revised ed.). New York, New York, USA: Ten Speed Press.
  • Greyes, N. (2015). Cultivating Carnivorous Plants. San Bernardino, California, USA: Natch Greyes.
  • Lowrie, A. (2013). Carnivorous Plants of Australia Magnum Opus (Vols. 1, 2, 3). (A. S. Robinson, Ed.) Poole, Dorset, England: Redfern Natural History Productions.
  • Lowrie A., R. N. (2017). Drosera of the World (Vol. 1 – Oceania). (A. S. Robinson, Ed.) Poole, England, Dorset: Redfern Natural History Productions.
  • Lowrie A., A. R. (2017). Drosera of the World (Vol. 2 – Oceania, Asia, Europe, North America). (A. S. Robinson, Ed.) Poole, Doset, England: Redfern Natural History Ptoductions.
  • McPherson, S. (2010). Carnivorous Plants and thier Habitats (Vol. 1). Poole, Dorset, England: Redfern Natural History Productions.
  • Rice, B. A. (2006). Growing Carnivorous Plants. Portland, Oregon, USA: Timber Press Inc.
  • Swenson, A. A. (1977). Cultivating Carnivorous Plants (First ed.). Gardencity, New York, USA: Doubleday & Company Inc.
  • Anonymous. Drosera scorpioides. (2022/10/10). Retrieved from Carnivorous Plant Resource: http://www.ecy.wa.gov/Programs/wq/plants/plantid2/descriptions/sphagnum.html
  • Anonymous. Drosera scorpioides. (2022/10/10). Retrieved from Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Drosera_scorpioides

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Your compare list

Compare
הסר הכל
השוואה
0