(Last Updated On: 23/12/2023)

טללית פקעת

שם לועזי - Tubber Drosera

טללית שמקורה במערב אוסטרליה. טללית זו גדלה מפקעת המוטמנת באדמה, בדומה לתפוח אדמה, אך משמעותית קטן יותר. גודל הפקעת בדרך כלל עד ס"מ אחד, אך יכול להגיע גם ל-4-5 ס"מ במקרים מסויימים, והוא בצבעים שונים - לבן, אדום, חום ואף שחור.

קלות הגידול
2/5
קצב צמיחה
3/5
גודל הצמח
3/5
גודל העציץ
4/5
עוצמת התאורה
4/5
התאמה לטרריום
1/5

רקע

משפחת טלליות ממערב אוסטרליה. טלליות פקעת צומחות באזורי מחייה קשים – סביבות גידול יבשות בקיץ ורטובות בחורף. על מנת להגן על עצמן מפני הסביבה הקיצונית בקיץ, הטללית נכנסת לתרדמת עם בוא האביב, אך כאשר כל שאר הצמחים הטורפים שלנו נכנסים לתרדמת, טלליות הפקעת יבקעו מהאדמה במועים מרשימים.

מבנה הצמח

טללית זו גדלה מפקעת המוטמנת באדמה, בדומה לתפוח אדמה, אך פקעת משמעותית קטנה יותר. גודל הפקעת בדרך כלל עד ס”מ אחד, אך לעיתים הפקעת תגיע גם ל-4-5 ס”מ. צבע הפקעת משתנה בין המינים השונים – לבן, אדום, חום ואף שחור.

נוהגים למיין את המשפחה לשלוש קבוצות:

  • טלליות פקעת זקופות או משתרעות – טלליות אלו בעלות גבעול ארוך מאוד, אשר לפעמים זקוף ולפעמים משתרע. ייתכן ובאותה הטללית תמצאו גבעולים משתרעים וגבעולים זקופים, כאשר העלים יוצאים לסרוגין בכל פעם מצד אחר. טלליות אלו יכולות להגיע לאורך (או גובה) של עד מטר.
  • טלליות פקעת דמויות שושנה – טלליות אשר להם מספר עלים היוצאות מנקודה מרכזית. טלליות אלו בדרך כלל נמוכות, בגובה הקרקע, למעט עמוד הפריחה שיוצא ממרכז הטללית.
  • טלליות פקעת דמויות מניפה – טלליות אלו מאופיינות בגבעול גבוה יותר מהרגיל, אך לא כמו הזקופות. מגבעול זה יוצאים העלים בצורת מניפה – מכל נקודה יוצאים עלים בכמה כיוונים. גובה טללית זו יכול להגיע עד 30 סנטימטרים. 

המלכודת

לכל טללית פקעת מבנה שונה של העלה, אך לכולן יש עלה היוצא מגבעול או נקודה מרכזית, אשר ברובו עגול עם שערות דביקות. העלים קטנים יחסית – בדרך כלל בעלות קוטר של עד 1 סנטימטר, כך שבעיקר חרקים קטנים נלכדים.

כאשר חרק נוחת במרכז העלה השערות ינועו לכיוונו וידאגו לאחוז בו בחוזקה, בזמן שנוזלי העיכול מבצעים את תפקידם.

הפרח

לטלליות פקעת פרחים בשלל צבעים, בהתאם לזן. מבנה הפרח הוא טיפוסי לטלליות.

בטלליות דמויות מניפה, זקופות ומשתרעות עמוד הפריחה יהיה בהמשכו של הגבעול הארוך. עמוד הפריחה של טלליות דמויות שושנה ייצא ממרכז השושנה.

ריבוי

השיטה הנוחה ביותר לריבוי טלליות פקעת הן באמצעות פקעות חדשות. הטלליות יוצרות פקעות חדשות לאורך השורשים לקראת הכניסה לתרדמת, ומהן יצמחו טלליות חדשות. עם סיום עונת הצמיחה, לאחר שהצמח התייבש לחלוטין, ניתן לחפש בתוך העציץ את הפקעות החדשות.

בדרך כלל מזרעים לא יתפתחו צמחים חדשים. על מנת שזרע יוכל לנבוט עליו לעבור סטרטיפיקציה על ידי חום ועשן. זהו תהליך מורכב עם אחוזי כשלון גבוהים.

תנאי מחיה וגידול

טללית פקעת גדלה במהלך החורף והאביב. בקיץ היא נכנסת לתרדמת, ואז יש לשמור על מצע כמעט יבש, אך עם ממש מעט לחות למניעת התייבשות מוחלטת של הפקעת. רצוי לאחסן את הפקעות בתוך העציץ, במקום קריר ויבש, מחוץ לשמש.  אפשרות שניה היא להוציא את הפקעות מהמצע, ולאחסן אותן בנפרד במעטפה יבשה. פעם בחודש לטפטף טיפת מים עליה, למניעת התייבשות מוחלטת של הפקעת.

מנסיוני, טללית פקעת מסוג D. browniana היא הראשונה שתגדל בסתיו. טללית מסוג D. ramellosa היא הראשונה שתיכנס לתרדמת באביב, ורגישה יותר לשינויים בטמפרטורות.

טלליות הפקעת גדלות בדרך כלל במצע יחסית חולי (2 יחידות חול או פרלייט, ליחידה של כבול), עם שיעור גבוה של חול סיליקה ביחס לכבול. במהלך תקופת הצמיחה הן אוהבות שמש בהירה של בוקר וערב, אך טמפרטורה של עד 24 מעלות (לכל מין צמח יש גבול עליון שונה). חורף, או באביב, לאחר מספר ימים רצופים עם טמפרטורה מעל 24 מעלות, טלליות הפקעת עלולות להכנס לתרדמת ולהתייבש. בחורף, במידה וצפויות טמפרטורות גבוהות, יש להכניס את הטללית למקום קריר יותר, עד להתקררות.

את טללית הפקעת יש לגדל בעציץ גבוה מאוד, שכן לטלליות פקעת שורשים עמוקים מאוד ובתוך המצע יווצרו פקעות נוספות, ועציץ גבוה יסייע במניעת ריקבון. במהלך תקופת הצמיחה יש להשקות בהשקיה תחתית.

האכלה

כמו כל הטלליות, גם טללית פקעת רעבה לחרקים. בסביבה לחה היא תהנה משלל מעופפים קטנים וגדולים, אשר יימשכו באופן טבעי אליה. במידה ואתם מגדלים את הטללית בתוך הבית, ואין חרקים בסביבתה, רצוי להאכיל אותה באופן תדיר.

מאמרים נוספים לקריאה

גלריית תמונות - טלליות פקעת זקופות או משתרעות

גלריית תמונות - טלליות פקעת דמויות שושנה

גלריית תמונות - טלליות פקעת דמויות מניפה

ביבליוגרפיה

  • D’Amato, P. (2013). The Savage Garden (Revised ed.). New York, New York, USA: Ten Speed Press.
  • Greyes, N. (2015). Cultivating Carnivorous Plants. San Bernardino, California, USA: Natch Greyes.
  • Lowrie, A. (2013). Carnivorous Plants of Australia Magnum Opus (Vols. 1, 2, 3). (A. S. Robinson, Ed.) Poole, Dorset, England: Redfern Natural History Productions.
  • Lowrie A., R. N. (2017). Drosera of the World (Vol. 1 – Oceania). (A. S. Robinson, Ed.) Poole, England, Dorset: Redfern Natural History Productions.
  • Lowrie A., A. R. (2017). Drosera of the World (Vol. 2 – Oceania, Asia, Europe, North America). (A. S. Robinson, Ed.) Poole, Doset, England: Redfern Natural History Ptoductions.
  • McPherson, S. (2010). Carnivorous Plants and thier Habitats (Vol. 1). Poole, Dorset, England: Redfern Natural History Productions.
  • Rice, B. A. (2006). Growing Carnivorous Plants. Portland, Oregon, USA: Timber Press Inc.
  • Swenson, A. A. (1977). Cultivating Carnivorous Plants (First ed.). Gardencity, New York, USA: Doubleday & Company Inc.

2 תגובות

  1. ירוו שלום, קניתי טללית פקעות ולפני כמה זמו החלטתי להעבירה לעציץ יותר גדול כדי שתוכל לגדול יותר, מאז השינוי נראה שהיא לא מגיבה אבל מתחילים לגדול 2 גבעולים ארוכים, האם יש סיכוי שהיא תחזור לתחיה?

    1. שלום יניב,
      טלליות פקעת לא כדאי להעביר לעציץ אחר בזמן הצמיחה שלה, אלא רק בתקופת התרדמת – בקיץ.
      הפרעות בזמן הצמיחה שלה יכולות להביא לעיכובים בהתפתחות, ולכך שתשקיע אנרגיה בהתאוששות, במקום בצמיחה ואגירת אנרגיה לעונה הבאה.
      זה במיוחד חשוב בישראל, שכן תקופת הצמיחה כאן היא קצרה יותר מאשר באירופה או באוסטרליה.
      בשלב הזה – תן לטללית את התנאים האופטימליים, ותנסה אף לאחסן אותה במקום קריר יחסית (רצוי מתחת ל-20 מעלות), ובתקווה היא תתאושש.
      בכל מקרה, אנחנו נכנסים לתקופה שבה היא נכנסת לתרדמת, ולכן טבעי יהיה שאם היא נחשפה לחום – שהעלים יצהיבו ואז יתייבשו, והצמח ייסוג תוך הפקעת.
      המשך חג שמח, ובריא.
      ירון

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Your compare list

Compare
הסר הכל
השוואה
0