נאדיד קורנוטה, או הנאדיד המקורנן, הוא טורף בעל צבר פרחים צהובים גדולים, צהובים ומרשימים, על עמוד פריחה היוצא מתוך אדמה מוצפת במים, פעמים רבות בנוכחות צמחים טורפים אחרים.
נאדיד מקורנן נפוץ בעיקר בצפון אמריקה, אך ניתן למצוא אותו גם באיי הבהאמה ובקובה. בחלק ממדינות אלו הנאדיד נמצא בסכנה, ונחשב צמח מוגן. לעיתים קרובות ניתן למצוא אותו צומח לצד שופריות, בביצות ומקווי מים, באזורים הרדודים. נאדיד מקורנן אוהב לצמוח באדמה המכוסה במים רדודים, כאשר מפלס המים לא עולה על מספר סנטימטרים בודדים.
נאדיד מקורנן שייך לקבוצת Stomoisia לפי חלוקתו של פיטר טיילור, הוא צמח אשר ברובו רב-שנתי (לעיתים חד-שנתי) בעל מחזור צמיחה אופייני לצמחים טורפים בצפון אמריקה.
לנאדיד המקורנן מחזור חיים תלוי עונה. בחורף הנאדיד יהיה בתרדמת, וכמעט ולא ניתן לראות סימן להימצאותו של הנאדיד. באביב מעט עלים קטנים וירוקים יופיעו על פני האדמה או הספגנום שבו גדל הנאדיד. צורת העלים מוארכת, באורך כסנטימטר או שניים לכל היותר באורכם. לעיתים קצה העלה יהיה קטום מעוגל, ולעיתים מחודד. באמצע תקופת הגידול יופיעו עמודי פריחה.
בסתיו שוב יהיה קשה לזהות את הנאדיד, שכן ניתן יהיה לראות רק את עליו הקטנים והמעטים מעל האדמה.
מלכודות הנאדיד המקורנן קטנות בצורת ביצה קטומה, בקוטר ממוצע של חצי מילימטר, כך שקשה מאוד לראותן ללא הגדלה.
בקיץ תתרחש הפריחה במדינות הצפוניות יותר, בין החודשים יולי-אוגוסט. במדינות הדרומיות והחמות יותר הנאדיד יתחיל את פריחתו בין החודשים פברואר ליוני.
עמודי התפרחת של הנאדיד בולטים עד לגובה של 30 סנטימטרים מעל פני המים, ובעלי פרחים גדולים מאוד יחסית לנאדידים אחרים. על עמוד הפריחה ניתן למצוא עד שישה פרחים, כאשר בדרך כלל הם יפרחו בו זמנית, בצבר היוצא באותו המפלס על עמוד הפריחה, וייצרו מצג מרהיב של פרחים בכיוונים שונים.
לנאדיד המקורנן נטייה לפרוח לאחר שהצמח הוצף, וזהו אחד הסודות לגידולו. זמן קצר אחרי נסיגת המים הוא יתחיל בפריחה. שימרו על טמפרטורה של 25-30 מעלות, ותנו אור בהיר.
השיטה הקלה ביותר להרבות את הנאדיד היא באמצעות חלוקה. לאחר שהעציץ מלא בעלים, חלקו את האדמה שבעציץ לשניים, כשבכל חצי מהאדמה דאגו שיהיו עלים, מלכודות ושלוחות.
גדלו את הנאדיד המקורנן בתערובת מצע של שני חלקים כבול לחלק אחד חול. נאדיד זה, כמו מספר נאדידים יבשתיים אחרים, סובל מהתיישנות העציץ. לאחר שהוא ממלא שטח גידול, יש לנאדיד המקורנן נטייה למות. הוא אוהב להמשיך ולהתפשט כל העת למצע חדש וטרי. הפתרון לכך הוא פשוט – כאשר הנאדיד ממלא את העציץ, פצלו את העציץ לשניים או שלושה, ומלאו את השטח הריק במצע חדש. בצורה זו גם תחזיקו את הנאדיד חי תקופה ארוכה יותר, וגם תזכו בעציצי נאדיד נוספים. שימרו על העציץ מכוסה מים בתקופות הסתיו עד האביב, ובאביב הפחיתו את כמות המים לשני סנטימטרים מתחת לגובה המצע.
היות ומלכודות הנאדידים בתוך האדמה, יהיה קשה עד בלתי אפשרי להאכיל את הצמח. למעשה, בכל סביבה לחה מתפתחים ייצורים קטנים בתוך המצע, אשר יהוו מזון לנאדיד, והם יילכדו לבד.
International Carnivorous Plant Society
CARNIVOROUS PLANT WEB RING
© כל הזכויות שמורות לירון רז. המידע המוצג באתר לא מהווה הבטחה להצלחת גידול צמחים טורפים, אלא קווים כלליים בלבד לגידולם.