ביקור בביצות נבלית (שופרית) ארגמנית – Webb’s Mill Bog
באוקטובר 2017, במהלך חג הסוכות, ביקרתי בשתי ביצות שמהוות בתי גידול לנבלית (שופרית) ארגמנית. שני בתי הגידול היו שונים מאוד האחד מהשני, וניתן היה לראות הבדלים גם במופעי הנבליות הארגמניות בין שני המיקומים. בפוסט זה, אתן רקע על ביצה הנקראת Webb’s Mill Bog, דרכי הגעה, וכמובן תמונות. בחלק השני אפרט על שמורת טבע Tannersville Cranberry Bog Preserve.
חלק ראשון – Webb’s Mill Bog
בלב ערבות האורנים של מדינת ניו ג’רסי, ניתן לקפוץ לסיור קצר בביצה הנקראת Webb’s Mill bog, או בתרגום – ביצת מטחנת ווב.
ערבות האורנים הן חלק גדול מאוד וחשוב מהאקולוגיה של מדינת ניו ג’רסי, ארה”ב. הקרקע בערבות האורנים עשויה בעיקר מחול גס וחומצי, דל בחומרי הזנה. בערבות האורנים ניתן למצוא זנים רבים של בעלי חיים וצמחים יחודיים, כולל צמחים טורפים וסחלבים.
עם בוא המתיישבים הראשונים, החול הגס והחומצי מנע התפתחות של חקלאות. כישלון החקלאות הביא לכך שאזור זה נשמר עד לתקופה המודרנית, אז נחקקו חוקים לשמירה על האזור עקב זיהוי חשיבותו. כיום, עם השנים התפתחו תעשיות שונות באזור, כגון ייצור פחם וזכוכית, וייצור רהיטים, אך התעשיה העיקרית באזור היום היא חקלאית– בעיקר אוכמניות ודומדמיות, אשר אוהבות את התנאים במקום.
מים הזורמים דרך האדמה מגיעים בסופו של דבר לאקוויפר חשוב. לאחר הסינון הביולוגי באדמה, המים נחשבים מהטהורים ביותר שניתן למצוא, בין היתר כי החומציות באדמה והמים מונעת התפתחות חיידקים מזהמים. אקוויפר זה מאוד רדוד, דבר המביא ליצירת ביצות על פני השטח. חשיבות האזור לנקיון המים ולרזרבות מי השתיה הביא את ממשל ארה”ב להכריז כבר בשנת 1978 על האזור כשמורת טבע מוגנת, ולהגן על חלקים רבים לאורך השנים. היום, הבניה באזור מווסתת ומוגבלת.
חלק חשוב בהמשך התפתחות ערבות האורנים הן שריפות יער, אשר דואגות לפנות את הצמחייה הנמוכה, ומאפשרות את התפתחות עצי האורן הבוגרים יותר, על ידי השמדת מתחרים לחומרי ההזנה. שריפות היער הביאו לכך שמרבית האורנים בערבות הם אורן צהוב מסוג Pinus rigida, אשר עמיד יחסית לשריפות, ויכול להנביט ענפים חדשים ישירות דרך הקליפה שלו.
התנאים הפיסיים בערבות האורנים הם (Pine Barrens Current weather report, 2017):
לאורך כל השנה ישנם משקעים (גשם ושלג) היורדים. בסוף הקיץ ותחילת הסתיו ישנה כמות קטנה יותר של משקעים (עד 70 מ”מ), בעוד שבחודשי האביב והקיץ עיקר המשקעים – מרץ עד יולי (עד 180 מ”מ). בין החודשים דצמבר לאפריל יורד בעיקר שלג באזור.
הטמפרטורות, לעומת זאת, בעלת טווח מאוד רחב. בשיא חודשי החורף ממוצע הטמפרטורה נע בין 7 מעלות ביום, לממוצע של 5- (מינוס) מעלות בלילה. בשיא חודשי הקיץ ממוצע הטמפרטורה נע בין 30 מעלות ביום, לממוצע של 15-17 מעלות בלילה.
הלחות נעה לכל אורך השנה סביב 70-75% לחות יחסית, כאשר בתחילת האביב הלחות יורדת אף לכיוון 60-65%.
הגענו למקום ביום שטוף שמש בחודש אוקטובר (חג הסוכות), לאחר נסיעה בת שעה וחצי בנוף הציורי של ערבות האורנים, ומצאנו בקלות יחסית את הכניסה הנסתרת.
המיקום ב-GPS הינו 39.887245, -74.379304 – חפשו את השלט החום בצד הכביש שכתוב עליו Greenwood Wildlife Management Area, והחנו את הרכב בשולי הכביש. הכניסה לשביל בצד השני של הכביש. המלצה חמה – רגע לפני הכניסה, הקדישו זמן להתמרח בחומר דוחה חרקים שיחזיק מעמד שעה לפחות.
לאחר כשתי דקות הליכה בתוך חורשת אורנים מקסימה, תגיעו לביצה. על מנת לסייר בביצה, הוקם מעין רציף צף עגול עם מעקות, על מנת שיהיה אפשר לסייר ללא כניסה לביצה עצמה. על המעקות תוכלו למצוא שלטים המסבירים על בעלי החיים והצמחים שתוכלו לראות בסביבה.
הסיור עצמו הוא קצר, והממהרים יכולים לסיים אותו בעשר דקות. לנו לקח כשעתיים.
הנוף הנצפה מהרציף הינו מרהיב, ועקב בכיוונים רבים האורנים כלל לא צמחו באזור הקרוב, מה שאפשר לנו לתצפת על הביצה עצמה. בימים שלפני ביקורנו ירדו גשמים רבים, אשר העלו את מפלס המים. עם זאת, היתה לחות של סביב 70%, וטמפרטורה נעימה סביב ה-25 מעלות, כמעט כמו ביקור בתל אביב באביב.
מייד עם ההגעה לאזור הביצה ניתן היה לראות איים רבים של טחב ספגנום (Sphagnum moss) שבלטו מעל פני המים. הטחב היה במגוון צבעים – אדום, ירוק וצהוב. איי הספגנום רק היו קצה הקרחון, שכן עקב הגשמים הרבים שירדו, מרבית מרבד הספגנום היה מתחת למים. הספגנום עצמו סופג אליו מים בכמות של עד פי 16 מנפחו, ומהווה מעיין ספוג המווסת את המים בביצה – בזמני עודף גשמים והצפות הספגנום מושך אליו יותר מים, ובימי בצורת הוא פולט מים חזרה לביצה. בנוסף, הספגנום עוזר להעלות את חומציות המים, ובכך מונע מחיידקים להתפתח. רק החלק העליון של הספגנום חי, והחלק התחתון למעשה מת ומתפרק לאיתו, ויוצר את הכבול האיכותי המבוקש בעולם החקלאות והגינון. כריית כבול זה למעשה הביאה לפגיעה במרבית הביצות בהן הספגנום גדל.
מתוך איים אלו ביצבצו להם מלכודות אדומות של נבלית ארגמנית (Sarracenia purpurea). בביצה זו, הנבלית קיבלה את צבעה העמוק כתוצאה מחשיפה לשמש. ניכר היה שהנבלית נפוצה בכל מקום באזור, ומצליחה לשרוד היטב באזור זה. בסיור מסביב, יכולנו להבחין בצמחי נבלית רבים יותר הנמצאים מתחת למים, כאשר לעיתים ניתן היה להבחין בפרח יבש הבולט מעל פני המים. ניתן היה להבחין שהנבליות הארגמניות שהיו חשופות לאור השמש היו בעלות צבע אדום חזק יותר, לעומת נבליות שגדלו בצל האורנים או הצמחיה היותר גבוהה, שהצלה עליהן. להן היה גוון ירוק עם נימים אדומים.
לצערנו, הגענו בתקופת שלהי הסתיו, כאשר מרבית הצמחים הטורפים כבר נכנסים לתרדמת. חיפשנו רבות, אך רק לקראת היציאה מהביצה הצלחנו למצוא מספר עלים של טללית Drosera Rotundifolia שביצבצו להן מבין הספגנום, אך לא מצאנו כלל פרטים של Drosera intermedia או Drosera filiformis. אלו כנראה כבר כולן בתרדמת.
עדכון מהתאריך 24/08/2018
בתחילת יולי 2018 חזרתי לביצה זו, על מנת לבקר בה בשיא עונת הפריחה, בשלהי הקיץ.
ביום הביקור מזג האוויר היה נאה ביותר, ואפילו לא לח במיוחד.
זכינו לראות את השופריות בשיא עונת הגידול, ברובם עם עלים יפים ואדומים. עמודי פריחה טריים בלטו מעל המלכודות, בשלבי סיום הפריחה, והכנת פירות.
פרחים צהובים של נאדיד מקורנן (U. cornata) נצפו בכל מקום, לעיתים אף מרבדים שלמים במים הרדודים.
בורכנו בטיפות טל נוצצות של שלושת סוגי הטלליות – Drosera intermedia, Drosera rutondifolia ו- Drosera filiformis, וכמובן – גירסאות היברידיות בינהן.
צמחי ביצה מקומיים מיוחדים אחרים גם כן ברכו אותנו, כגון סחלבי ביצה, אוכמניות, ועוד רבים ומיוחדים.
התמונות צורפו לגלריה, להנאתכם.
בפוסט נוסף – על ביקור בשמורת הטבע Tannersville Cranberry Bog Preserve.
מקורות:
- Hingston, S. (2016, 02 16). Philly Mag. Retrieved 10 28, 2017, from 13 Things You Might Not Know About the Pine Barrens: http://www.phillymag.com/news/2016/02/12/pine-barrens-new-jersey/
- McPherson, S. (2007). Pitcher Plants of the Americas. Blacksburg, Virginia and Granville, Ohio, USA: The McDonald & Woodward Publishing Company.
- NY-NJ-CT Botany Online. (2017, 10 28). Retrieved from WEBB’S MILL BOG CEDAR SWAMP in GREENWOOD WILDLIFE MANAGEMENT AREA: http://nynjctbotany.org/njoptofc/webbsmil.html
- Pine Barrens (New Jersey). (2017, 10 21). Retrieved from Wikipedia: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Pine_Barrens_(New_Jersey)
- Pine Barrens Current weather report. (2017, 10 21). Retrieved from World Weather Online: https://www.worldweatheronline.com/golf/pine-barrens-weather-averages/new-jersey/us.aspx
- The Pinelands National Reserve. (2017, 10 28). Retrieved from State of New Jerdey Pinelands Commission: http://www.nj.gov/pinelands/reserve/
הי ירון ראיתי פעם ביער בן שמן כדנית זה טיבעי או שמישהו שתל אותה
דן שלום,
אני לא בטוח שכדנית תשרוד ביער בן שמן לאורך זמן, היות ואין את הלחות הנדרשת לאורך כל השנה.
במקרה זה, אני מאמין שמישהו תלה את הכדנית באופן זמני.
ירון