אמסטרדם – סיור צמחים אפריל 2017
בחופשת פסח 2017 קפצנו לבקר באמסטרדם. הולנד ידועה במגוון הפרחים המטורף, ובמיוחד במגוון צבעונים מרהיבים אשר גדלים בכל מקום. הפרחים האלה יכולים לצמוח בכל מקום בזכות מזג האוויר הקריר בתקופת האביב ותחילת הקיץ, המלווים עדיין בגשמים אקראיים.
הגן הבוטני הורטוס בוטאניקוס:
את הביקור החלטנו לפתוח הגן הבוטני הורטוס בוטניקוס, הממוקם בתוך אמסטרדם. אפשר להגיע לגן עם טראם (מעין אוטובוס על מסילה) מהתחנה המרכזית. הגן ממוקם בסמוך לגן החיות, ולשוק Waterlooplein, כך שניתן לשלב את הביקור עם אטרקציות נוספות.
זמן הביקור בגן הבוטני הוא כשעתיים, ולצערנו, באנו בתקופה שהחורף עדיין ניכר על הצמחים, והאביב עדיין לא העיר רבים מהצמחים.
הגן הבוטני עצמו יחסית קטן, אך יש לו מספר תצוגות מעניין. בכניסה תקבלו מפה של הגן, וחוברות עם מספר אפשרויות לסיור –סיור לפי האבולוציה של הצמחים וסיור לפי סוגי עצים. לא תמיד יש את ההסבר על הסיורים באנגלית, ולכן אני ממליץ להתקין את האפליקציה Google Translate בטלפון חכם. אמנם לא מדוייק במיוחד, אבל אפשר להבין את רוח הדברים.
תצוגת צמחים טורפים:
בגן הבוטני תוכלו למצוא תצוגה מרשימה של צמחים טורפים, הגדלים בחוץ בגינת הטורפים. גינת הטורפים ממוקמת בפינה אחורית של הגן, מאחורי חממה גדולה לצמחים טרופיים.
בתקופת הביקור הצמחים היו עדיין ברובם בתרדמת, אך אפשר לראות שיש מגוון גדול מאוד של שופריות, שהתאקלמו יפה. חלקן התחילו לשלוח פרחים כלפי מעלה – סימן ראשון לבוא האביב. הדיונאות עדיין לא הראו סימני התעוררות.
אחד המטפלים בגן סיפר לי שיש גם חמאיות, אך לאור המצאותן בתרדמת החורף, לא הצלחתי למצוא אותן בגינה.
חממת שלושת האקלימים:
בחממה זו מצאנו תצוגה שכללה אקלים מדברי, עם קקטוסים וסוקולנטים מרשימים, אקלים תת-טרופי, ואקלים טרופי. בחלק הטרופי, ניתן למצוא מגוון של טילנדסיות (צמחי אוויר), מעט כדניות, וברומאילדים מרשימים.
חממת הדקלים:
חממה הנמצאת במבנה היסטורי, המסבירה מעט על דקלים שונים, כיצד גדלים, שלבי התפתחות ועוד.
הגן הרפואי:
גינה חיצונית של עשבי מרפא וצמחי מאכל, אשר הוקמה במאה ה-18, על מנת ללמד רופאים על סוגי צמחי מרפא שונים, ולרכז אותם במקום נגיש. הגן מעוצב בצורה מיוחדת, עם ערוגות הבנויות משיחים, וכל ערוגה כוללת צמחים שגדלים בסביבה דומה בטבע.
חממת פרפרים:
כיאה לכל גן בוטני רציני, גם כאן ניתן למצוא חממה המגדלת סוגי פרפרים שונים. הפרפרים חשובים לצמחים רבים להפריה, והם מהווים חלק עיקרי במחזור החיים בטבע. בחממה זו הפרפרים מעופפים סביבנו, נוחתים עלינו, ומאפשרים לנו הצצה ליופיים המרשים. בחממה זו גם ניתן למצוא כדנית תלויה, בגובה של כמטר וחצי. אני אישית לא הצלחתי למצוא את העציץ עצמו…
סאנסה שחאנס:
סאנסה שחאנס ממוקמת צפונית לאמסטרדם, ומאפשרת הצצה להולנד המסורתית בתחילת המהפכה התעשייתית בהולנד, שהקדימה את המהפכה התעשייתית במערב אירופה, עקב השימוש בתחנות הרוח. האזור עצמו הוא אזור כפרי, שבו פרחי בר מדהימים, נרקיסים וצמחים אחרים פורחים בכל מקום.
במידה ואתם מחליטים על ביקור במקום, תכננו את הנסיעה היטב, בידקו באותו היום אם הרכבות אכן יוצאות או אם יש שיבושים, והקדישו לסיור במקום יום שלם.
תערוכת הפרחים קוקנוף:
בהחלט אחד מנקודות העניין של הולנד – תערוכת הפרחים השנתית בקוקנוף. מדובר בפארק מרשים שנפתח לתקופה של חודשיים כל שנה, שבו מוצגים מגוון צבעוניים, יקינטונים, נרקיסים ועוד.
התצוגה במרבדים גדולים של פרחים, ובמשך כל הביקור ניתן להריח את הפריחה המדהימה של הפרחים.
כחלק מהתערוכה יש במקום גם אולם עם תצוגה מרשימה של סחלבים, ואולמות עם צבעוניים למכירה.
תכננו לבקר במקום חצי יום. אני ממליץ להגיע מוקדם בבוקר, רצוי מייד עם הפתיחה, ובתחבורה ציבורית מסכיפהול. ישנם לא מעט פקקי תנועה בכיוון, והחנייה תהיה מלאה במבקרים מרחבי אירופה אשר אף ישנים במקום.
כבר לפני שמגיעים לתערוכה ניתן לראות שדות בשלל צבעי הקשת, המגדלים את הפרחים השונים עבור התערוכה.
בתוך הפארק ישנם מספר אנשים כמספר הפרחים, וההמולה עלולה לפגוע מעט בחוויה. ברגע שאתם נכנסים מעט פנימה, שם מתגלים המרבדים המדהימים והמסודרים לכל צמח. אם תביטו מקרוב בשלטים הקטנים, תוכלו אף לראות שלכל צבעוני
יש מגדל אחר, והם תורמים את הצבעוניים שלהם לתערוכה.
שוק הפרחים:
אחד האטרקציות הידועות של אמסטרדם הוא שוק הפרחים הצף. למעשה, אמנם הדוכנים כולם נמצאים על רציפים וסירות, אך אתם לא תרגישו בכך כלל. החנויות כולן הן שלוחה הנראית טבעית של המדרכה.
בשנים האחרונות שוק הפרחים הפך לאטרקציה לתיירים, ומציע בעיקר צמחים מעניינים, והרבה מאוד פקעות וזרעים. למעשה עיקר השוק מורכב מדוכנים המציעים פקעות וזרעים.
על אף שבאמסטרדם ניתן למצוא מספר חברות גדולות ומסחריות המגדלות צמחים טורפים, המגוון בשוק היה דל במיוחד, שוב – ייתכן בגל התקופה המוקדמת יחסית שביקרתי בה.
עיקר ההיצע בדוכנים אלה היו של ערכות לגידול עצמי של דיונאות ושופריות. מנסיון של חבר שהביא ערכה שכזו – האדמה שמגיעה בקיט איננה מוצלחת, ופעמים רבות הצמחים כלל לא נובטים.
עצה חשובה – אין טעם להביא פקעות של פרחים לישראל, שכן רובם לא יצליחו לצמוח כאן עקב תנאי מזג האוויר בישראל – אביב המתאפיין בחמסינים וטמפטורות גבוהות. יש אפשרות לרכוש בארץ, במשתלות וחנויות, פקעות של זנים, שהותאמו יותר למזג האוויר המקומי. כמו כן זיכרו – חל איסור על יבוא צמחים פקעות ללא אישור משרד החקלאות.
לסיכום:
על אף שאני ביקרתי בעיר כעת, אני מוצא שזמן מתאים יותר מבחינת סיור פרחים, יהיה בסוף מאי, אם אתם מוותרים על תערוכת הפרחים קוקנוף. מגוון הצמחים הטורפים בתחילת אפריל הוא יחסית דל, ועל אף המראה המדהים של הצבעוניים, אם אתם מתעניינים בצמחים הטורפים, המתינו מעט, ותוכלו לראות גן מדהים שלהם בגן הבוטני, ומגוון גדול יותר בשוק הפרחים.