(Last Updated On: 19/08/2022)

חמאית – מחלת הלב החום

מחלת הלב החום (פנים החמאית לכיוון חוץ) היא אחת מהמחלות הנפוצות בחמאית, והיא ייחודית לו. מחלה זו יכולה להביא לאובדן החמאית האהוב עליכם במהירות, ולא תמיד טיפול יצליח להציל את החמאית הגוסס.

צמח כמעט מת. בסיס העלה בצבע חום, הלב שחור.אולי תבחינו שהחמאית האט את קצב גדילתו וזמן לא רב אחרי כן תראו שהעלים החדשים שיוצאים מלב החמאית הפכו לחומים, וייתכן ותראו שבסיס העלה הופך לחום, בעוד שכל שאר העלה ירוק עד הקצה. בכל מקרה, מדובר במחלת הלב החום.

המחלה משפיעה בעיקר על חמאיות שמקורם ממרכז אמריקה, כמו חמאיות מקסיקאיים והיברידיים רבים ומתרחשת דווקא בחודשי הצמיחה של החמאית – האביב והקיץ. דווקא בגלל תקופת הפגיעה של מחלת הלב החום, ניתן להבחין באחד הסממנים הראשונים למחלה – האטה או עצירה בצמיחת עלים חדשים, דווקא בתקופה בה החמאית אמור להוציא עלים טורפים חדשים. אך האטה בצמיחה לבד איננה סימן שמשהו רע קורה, ולכן צריך להיות עירניים, ולבדוק את החמאית בכל יום. צבע העלים יהיה דהוי, ולא עז כמו שעלי טרף אמורים להיות, ואף יהיו ללא דבק עליהם.השוואה בין עלה בצמח פגוע לעלה בצמח בריא

אפשר לבחון את שורשי החמאית. השורשים צריכים להיות לבנים ויפים, בעוד שורשים מתים יהיו יבשים וחומים. בתוך ימים בודדים, לב החמאית, נקודת הצמיחה של עלים חדשים, יצבע בחום-שחור, והעלים ירקיבו מבסיס העלה כלפי חוץ. בשלב זה ניתן לראות שבסיס העלה יהיה חום, בעוד כל שאר העלה ירוק.

לפי תצפיות שערך ד”ר לורנט לג’נדרה, התופעה נגרמת כתוצאה משילוב של נמטודות עם פטריה בשם Fusarium. הפטריה נמצאת באופן טבעי באדמה, ולעיתים נדירות יכולה לחדור לתוך צמח ולגרום לו למחלה. עם זאת, כאשר נמטודות זעירות תוקפות את צמח החמאית, הן יוצרות פצעים שדרכן הפטריה יכולה לחדור לתוך הצמח, ולגרום למחלת הלב החום.

בכל מקרה של זיהוי מחלה, יש לבודד את הצמח הנגוע משאר האוסף, שכן הנמטודות והפטריה יכולות להתפשט במהירות לצמחים אחרים, בעיקר בשימוש בהשקיה תחתית במגש משותף.שורשים בריאים שיוצאים מייחור, מעל שורשים חומים ויבשים של צמח האם

ניתן להשתמש בחומרים מסויימים על מנת להלחם בפטריה ובנמטודות, אך לי אישית אין נסיון עם חומרים אלו. מדיווחים ברחבי האינטרנט, מרבית החומרים שבטוחים לשימוש על חמאיות כבר לא ניתנים להשגה, עקב סגירת מפעלים. שימוש בחומרים להדברת נמטודות עוזר להפחית את כמות הנמטודות, אך לא מסלק אותן לחלוטין.

אם מזהים בשלב מוקדם את הבעיה ניתן לבודד את החמאית הפגועה ולהפסיק להשקות את המצע, וכן להגביר את האוורור. לאחר מספר שבועות שהחמאית בתנאי יובש יחסי עם אוורור טוב, נקודות צמיחה חדשות יתפתחו מהעלים, בדומה למה שקורה בעת לקיחת ייחורי עלה. בשלב זה יש להעביר את הצמחים הצעירים לעציצים חדשים עם מצע מחוטא חדש.בסיס עלה בצמח פגוע

כאמצעי מניעה כנגד הדבקה, יש לחטא היטב את המצע לפני ששותלים בו חמאית. אפשר לבצע חיטוי של מצע על ידי שימוש במיקרוגל במשך 20 דקות על עוצמה מלאה. כמו כן, יש לחטא כלי עבודה כמו כפיות, מספריים ומלקחיים על ידי טבילה באלכוהול 90% (לפחות), ומייד שריפה עם מצית או נר, לחיטוי בחום. אמצעי מניעה אלה לא יעילים במאה אחוזים, אך יועילו להפחית את הסיכויים להתפתחותה.

מקורות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Your compare list

Compare
הסר הכל
השוואה
0