(Last Updated On: 22/12/2023)

טללית אליס – Drosera aliciae

שם לועזי - Drosera aliciae

טללית תת-טרופית דמוית שושנה הנפוצה מאוד בשוק המסחרי, קלה מאוד לגידול ובעלת פרחים ורודים מרהיבים. טללית זו ניתנת לגידול בטרריום, בבית או בחוץ.

קלות הגידול
4/5
קצב צמיחה
3/5
גודל הצמח
3/5
גודל העציץ
3/5
עוצמת התאורה
4/5
התאמה לטרריום
4/5

רקע

טללית שמוצאה מדרום אפריקה, זוהי הטללית הנפוצה ביותר בגידול מסחרי. כמעט אצל כל מוכר צמחים טורפים ניתן לרכוש טללית אליס, ורוב מגדלי הצמחים הטורפים התנסו בגידול טללית זו בשלב כלשהו. גם בטבע הטללית הזו גדלה בטווח רחב של תנאים, עובדה שמאפשרת לה לגדול אצל מגדלים רבים ברחבי העולם.

טללית זו קלה מאוד לגידול, ודורשת תנאים פשוטים יחסית – אור חזק ולחות של סביב 50-60%, תנאים שקיימים במרבית הבתים בישראל בחלון דרומי, מזרחי או מערבי, או בטרריום ייעודי.

מבנה הצמח

טללית אליס יוצרת שושנת עלים בצורת טריז היוצאים מנקודת צמיחה מרכזית. צורת עלים זו מבדלת אותה ממרבית הטלליות האחרות מסוגה בגידול מסחרי נרחב, שעליהן צרים ומתרחבים רק לקראת המלכודת. עלים ישנים מתייבשים ומרקיבים מתחת לשושנה, שעליה החדשים צומחים מעליהם. חלקי העלה הקרובים לבסיס הצמיחה חופפים לא פעם זה את זה, מכסים חלקית את העלים שלידם או תחתם. טללית אליס יכולה “ליצור” מגדל בגובה של עד 10 ס”מ של עלים חיים מעל עלים ישנים מתים, בקוטר של עד 12 ס”מ.

טללית אליס היא צמח רב שנתי בהנתן לחות מתמדת בקרקע, אך במידה ותתייבש היא יכולה לחזור מהשורשים. השורשים עצמם מעטים אך ארוכים מאוד, ועלולים להקרע יחסית בקלות, אם מושכים את הצמח מהקרקע.

המלכודת

לעלי טללית אליס פטוטרת קצרה במיוחד – 1.5-2 מ”מ באורכה. העלים הירוקים של טללית אליס מכוסים בשערות עם נקודות דבק בקצוותיהן, עד לפטוטרת הקצרה. באור בהיר מאוד העלה יקבל גוון צהבהב ושערות הדבק יהפכו אדומות.

שערות אלו מכוסות בנקודות דבק המכילים אנזימי עיכול, אשר יפרקו טרף הנלכד על ידיהן. תוצרי הפירוק של הטרף ייספגו על ידי בלוטות הנמצאות על העלה.

כאשר טרף נלכד, השערות ינועו על מנת להצמד אליו יותר טוב, ויביאו שערות נוספות עם אנזימי עיכול למגע עם הטרף.

הפרח

מבסיס הצמיחה יצמחו עמודי פריחה ורודים בגובה של עד 30 ס”מ, בקצוותיהן אשכול של פרחים ורודים. ששת עלי הכותרת של הפרח בצבע ורוד. כאשר הצמח נחשף לשמש חזקה, הצבע הורוד יהיה כהה ועמוק. זירי הפרח יהיו בצבע ורוד, המאבקים בצבע צהבהב. עמודי העלי ייצאו ממרכז השחלה ויהיו בצבע ורוד, והעלי עצמן יהיו בגוון שקוף עד צהבהב.

הפרחים יפתחו אחד אחרי השני כאשר יש אור בהיר, ובהיעדר חרקים הפרח יפרה את עצמו וזרעים יתפתחו.

ריבוי

טללית אליס ניתנת לריבוי בפשטות.

הפרח עצמו יפיק כמות נכבדה של זרעים אותם ניתן לפזר מעל תערובת צמחים טורפים סטנדרטית, אותה יש לשמור לחה וחמימה, רצוי תחת מכסה שקוף. אחרי זמן לא רב ינבטו הזרעים. ניתן לאסוף זרעים ולשמור אותם בקירור עד שנתיים לאחר האיסוף, כאשר ככל שהזמן רב יותר, כך יהיו פחות זרעים שינבטו.

דרך אחרת לריבוי היא באמצעות ייחורים. ניתן לבצע ייחורי עלה או ייחורי שורש, על מנת לקבל צמחים זהים גנטית לצמח ההורה.

תנאי מחיה וגידול

טללית אליס יכולה לגדול בטווח רחב של תנאים, כאשר המאפיין את כולם מצע יחסית רטוב. הטללית אוהבת תערובות מצע שונות המכילות אחוז כלשהו של כבול, אך עם חומרים כמו חול או טחב הגורמים לאוורור המצע. הטללית אוהבת לצמוח בעציצים גבוהים ורחבים, אשר יאפשרו לשורשים שלה להגיע עמוק.

את הטללית ניתן לגדל בישראל בחוץ, במידה והלחות בסביבה היא כ-50-60%, או בתוך הבית – על אדן חלון, בטרריום או בכל מקום שתוכלו להעניק לה אור חזק. במידה והאוויר מתייבש (כתוצאה מחמסין, לדוגמא) אך המצע נשאר רטוב, ייתכן והדבק יתייבש, אך בתנאי תאורה טובים הדבק יחודש ברגע שהלחות תחזור לעצמה.

יש להשתדל שלא להרטיב את מרכז הצמח, במיוחד אם תנועת האוויר איננה מיטבית (לדוגמא – בטרריום). רטיבות במרכז הטללית יכולה להביא לרקבון נקודת הצמיחה ולמות הצמח. בחורף אני ממליץ להגן על הטללית מגשם.

טללית אליס גם ניתנת לגידול בטרריום, אך יש לוודא שהמצע יהיה מאוורר ולח כל העת, התאורה תהיה חזקה, ולדאוג לאוורור טוב על מנת להמנע מרקבון במרכז הצמיחה של הטללית.

האכלה

ניתן להאכיל את הטללית בתולעי דם מורטבות, אך בדרך כלל יהיו מספיק חרקים זעירים בסביבה הלחה בה גדלה הטללית, כך שהיא תהנה מארוחות באופן קבוע.

מאמרים נוספים לקריאה

גלריית תמונות

ביבליוגרפיה

  • Robinson A., R. G. (2017). Drosera of the World (Vol. 3- Latin America, Africa). (A. S. Robinson, Ed.) Poole, Dorset, England: Redfern Natural History Productions.
  • Anonymous.. (n.d.). Drosera aliciae. Retrieved 12 08, 2023, from Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Drosera_aliciae
  • McQuillan, M.. (2012). Drosera aliciae. Retrieved 12 08, 2023, from PlantzAfrica.com: https://pza.sanbi.org/drosera-aliciae

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Your compare list

Compare
הסר הכל
השוואה
0