(Last Updated On: 16/10/2022)

טללית מפוצלת עלה

שם לועזי - Drosera binata

טללית מפוצלת עלה ייחודית במופע העלה המפוצל שלה בקרב כלל הטלליות. היא גדלה בקלות בתנאי גידול ביתי וקלה לריבוי.

קלות הגידול
5/5
קצב צמיחה
5/5
גודל הצמח
3/5
גודל העציץ
2/5
עוצמת התאורה
5/5
התאמה לטרריום
3/5

רקע

טללית מפוצלת עלה גדלה בטבע בטזמניה, ניו זילנד ובמזרח אוסטרליה, שם היא נפוצה במספר אזורים. בשנים האחרונות טללית זו הופכת נפוצה מאוד בגידול מסחרי, וניתן למצוא אותה מדי פעם אף בישראל, בדרך כלל במכירה ממגדלים פרטיים.

מבנה העלים הייחודי בכל משפחת הטלליות הופך את טללית מפוצלת העלה לאחת מהטלליות המבוקשות ביותר בקרב מגדלים, והיא יכולה לצמוח בקלות אצל מגדלים בעציצים או בביצות מלאכותיות בגינה.

החלוקה לזנים עדיין נתון לדיון, והיום מקובל שיש רק זן אחד – Drosera binata.

מבנה הצמח

טללית מפוצלת עלה מוציאה עלה מנקודת צמיחה מרכזית. בנקודה מסויימת העלה מתפצל לשניים או יותר, ומנקודה זו יהיו על העלה “שערות” עם מלכודות דבק, עד לקצהו. לטללית מפוצלת עלה יהיו החל משני פיצולים, שלושה, ארבעה ואף יותר. לעיתים ייתכן ובמופע מסויים יהיו פיצולים לא אופייניים (כגון מופע טיפוסי אשר מתפצל לשלוש או ארבע מלכודות בכל עלה, במקום שתיים).

לעלים יש נטייה להתכופף כלפי מטה, בייחוד כאשר הם מלאים בטרף. בסתיו העלים מתייבשים עד לעונה הבאה. ניתן לגדל את הטללית בסל תלוי ואז המלכודות יוצרות מפל מרשים של עלים מפוצלים.

  • המופע הטיפוסי והנפוץ ביותר נקרא בפשטות D. binata var binata. במופע זה העלה מתפצל לשני צדדים, ויוצר צורה המזכירה את האות האנגלית Y. העלים יכולים להגיע לאורך של עד 30 ס”מ. העלים ירוקים עם “שערות” דבק אדומות, או שכל העלה אדום, בהתאם לכמות האור.
  • ‘D. binata var dichotoma ‘Giant כולל עלים גדולים במיוחד המתפצלים לארבע מלכודות, אם כי ייתכנו מקרים בהם המלכודות יתפצלו אפילו לעד שמונה מלכודות. אורך העלים מהבסיס ועד לקצה יכול להגיע עד למטר, אך בשמש מלאה לעיתים העלים יהיו קצרים יותר. צבע העלים יהיה ירוק, עם “שערות” דבק אדומות.
  • ‘D. binata var dichotoma ‘T-Form גירסה נוספת, אך קטנה יותר מגירסת הענק. צבע העלים יהיה ירוק, עם “שערות” דבק אדומות.
  • D. binata var multifida הוא המופע מרשים ביותר, וכולל התפצלות סדירה של עד שמונה פיצולים של מלכודות, אך לעיתים אף יותר. העלים בעלי נטיה להאדים. יש למופע זה תת-מופע בשם extrema הכולל אפילו יותר פיצולים.


שורשי טללית מפוצלת העלה שחורים ועבים, ומגיעים לעומק רב בעציץ.

המלכודת

בתקופת הקיץ העלים מתפצלים, ומנקודת הפיצול ועד קצה העלה ישנם מעין “שערות” עם נקודות דבק חזקות. הדבק מושך מגוון חרקים אליו, וכאשר אלו נדבקים, הם מגלים שאינם יכולים להשתחרר. לעיתים קרובות החרקים נדבקים בין שני חלקי העלה המפוצל, כך שתקוותם להשתחרר קלושה ביותר. טללית מפוצלת עלה יכולה ללכוד בצורה זו חרקים גדולים, אשר עלולים להשתחרר מטלליות אחרות.

הפרח

עמוד התפרחת עולה מנקודת הצמיחה, ומכיל מספר רב של פרחים לבנים, ולעיתים בגוון ורוד בהיר. הפרחים ניתנים להפריה עצמית, ומפיקים מספר רב של זרעים המתפזרים כאשר הפרח היבש מנוער. הפרחים מופיעים במשך כל תקופת הצמיחה של הצמח. מי שלא רוצה זרעים, יכול להינות מהפרחים, ולקטום את עמוד הפריחה מייד כשהפרחים מתחילים להתייבש.

ריבוי

הצורה הקלה ביותר לריבוי טללית מפוצלת עלה היא מזרעים. הצמח יוצר כמות גדולה מאוד של זרעים, שניתן לפזר על מצע מתאים. יש לשמור על המצע לח, ומהר מאוד נבטים יופיעו. הצמח מגיע לבגרות בתוך כשנה.

ניתן לבצע גם ייחורי עלה או שורש, על מנת לקבל צמח זהה במטען הגנטי לצמח ההורה, אך תהליך זה יותר ארוך מאשר גידול מזרעים.

תנאי מחיה וגידול

טללית מפוצלת עלה ניתן לגדל בעציץ פלסטיק, בתערובת סטנדרטית של כבול ופרלייט. הצמח יגדל גם בספגנום נקי בקלות, אך לאור קשיים להשיג ספגנום, עדיף לגדל את הטללית בתערובת סטנדרטית. את העציץ יש להניח במגש מים באופן קבוע בגובה של 2-3 ס”מ, כך שהמצע לא יתייבש ויישאר לח מאוד.

כמו מרבית הטלליות, גם טללית מפוצלת עלה אוהבת אור. האור מאפשר לטללית להפיק דבק ללכידת חרקים. העניקו לטללית שמש ישירה של בוקר וערב היכן שניתן. שמש ישירה של צהריים יש לעדן עם רשת הצללה. ניתן לגדל את טללית מפוצלת העלה גם על אדן חלון מוארת היטב.

אני מגדל את הטללית מפוצלת העלה באזור המרכז בחוץ, יחד עם שופריות וטלליות אחרות. באביב הטללית נחשפת גם לאוויר חם ויבש (חמסין) אשר מייבש את הדבק שעל העלים, אך מייד לאחר סיום החמסין הטללית מפיקה דבק חדש. בקיץ החם והלח באזור המרכז הטללית צומחת בקצב מהיר, ולוכדת חרקים רבים באופן טבעי.

בחורף הטללית נכנסת לתרדמת, ויוצרת פקעת התחדשות שממנה גדלים העלים באביב הבא. את העציץ אני משאיר במים במשך כל השנה, והצמחים חוזרים באביב ללא כל צורך בטיפול מיוחד או איחסון במקרר. העלים הישנים מתייבשים ונראה שהצמח מת, אך במרכז העלים היבשים ישנה פקעת התחדשות שממנה יצמחו עלים חדשים בתחילת האביב, אז לא לזרוק את הצמח, ולהמשיך לתת לו תנאים מתאימים. לעיתים לא יהיה סימן מעל האדמה לטללית, אך היא תתחדש מהשורשים העבים עם בוא האביב. במידה והטללית גדלה בתוך הבית, ויש לה אור וטמפרטורות קבועות כל ימות השנה, ייתכן ולא תיכנס לתרדמת. טללית מפוצלת העלה לא תיפגע מהיעדר התרדמת, והיא תמשיך לפרוח כל עוד התנאים טובים.

האכלה

כמו כל הטלליות, גם טללית מפוצל עלה רעבה לחרקים. בסביבה לחה היא תהנה משלל מעופפים קטנים וגדולים, אשר יימשכו באופן טבעי אליה. במידה ואתם מגדלים את הטללית בתוך הבית, ואין חרקים בסביבתה, רצוי להאכיל אותה באופן תדיר.

מאמרים נוספים לקריאה

גלריית תמונות

ביבליוגרפיה

  • D’Amato, P. (2013). The Savage Garden (Revised ed.). New York, New York, USA: Ten Speed Press.
  • Lowrie, A. (2013). Carnivorous Plants of Australia Magnum Opus (Vols. 1, 2, 3). (A. S. Robinson, Ed.) Poole, Dorset, England: Redfern Natural History Productions.
  • Lowrie A., A. R. (2017). Drosera of the World (Vol. 2 – Oceania, Asia, Europe, North America). (A. S. Robinson, Ed.) Poole, Doset, England: Redfern Natural History Ptoductions.
  • Slack, A. (1980). Carnivorous Plants (First MIT Press Edition). Sherborne, Dorset, UK: Alphabet and Image.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Your compare list

Compare
הסר הכל
השוואה
0