(Last Updated On: 14/01/2024)

טללית ננסית עקרבית – Drosera scorpioides

שם לועזי - Drosera scorpioides

טללית עקרבית שייכת למשפחת הטלליות הננסיות, אך בין הגדולות שבהן. עם גבעול הולך ומתארך וצורה המזכירה עקרב, היא מגיעה מדי פעם לשוק המסחרי.

קלות הגידול
4/5
קצב צמיחה
2/5
גודל הצמח
2/5
גודל העציץ
3/5
עוצמת התאורה
4/5
התאמה לטרריום
1/5

רקע

טללית ננסית עקרבית Drosera scorpioides היא אחת מהטלליות הננסיות הנפוצות במכירה מסחרית, כאשר יש לה צורה ייחודית ביחס לטלליות הרגילות הנמכרות בשוק, ואף ביחס למרבית הטלליות הננסיות האחרות.

מקורה במערב אוסטרליה, שם הטללית צומחת באזורים סלעיים עם משקעי חמרה ומעט חול סיליקה באזורים פתוחים.

מבנה הצמח

טללית עקרבי היא יחסית גדולה לטלליות ננסיות, אך עדיין קטנה ביחס לטלליות רגילות. לטללית העקרבית גבעול מרכזי הצומח בקצב של כשני ס”מ בשנה ונשאר זקוף. עלים יבשים ישנים מייצרים מעין חצאית מסביב לגבעול. הטללית יכולה להגיע לגובה של עד 20 סנטימטרים (נמצאו פרטים בגובה זה בטבע) וקוטר של 2.5 סנטימטרים. בקצה העליון של הגבעול מעין סבך של שערות לבנות.

בדרך כלל יהיו 6-12 עלים חיים ופעילים לכל צמח היוצאים מנקודת הצמיחה השעירה במרום הגבעול.

פעמים רבות הטללית הננסית תכנס לתרדמת באביב. מעל הגבעול יהיה סבך של שערות לבנות אשר יגנו עת הצמח מפני התייבשות, ומתוכם יצמח הצמח שוב עם בוא הסתיו.

בתחילת הסתיו, על גבי הגבעול יתפתחו עלים מסוג אחר הנקראים גימאה. עלים אלו הם למעשה פקעות התחדשות המאפשרים לצמח רביה וגטטיבית – יצירת צמח נוסף הזה במטען הגנטי (עוד בהמשך בחלק “רביה”). לאחר יצירת הגימאה יצמחו עלי החורף עם המלכודות.

לטללית הננסית שורשים ארוכים מאוד, ועדינים מאוד. השורשים כה עדינים שלא מומלץ כלל להעביר את הטללית העקרבית מהעציץ, שכן יש סיכוי גבוה לשבירת השורשים והריגת הצמח. אם שורש נשבר, הצמח לא יתאושש מכך.

 חיי הטללית העקרבית שנרכשה מגידול מסחרי הוא יחסית קצר, ובדרך כלל היא שורדת שנה או שנתיים בלבד.

המלכודת

עלי המלכודת הן למעשה עלי החורף של צמח הטללית הננסית.

עלי הטללית העקרבית פונים כלפי מעלה בצורה המזכירה את זנבו של העקרב, ומכאן שמה. הפטוטרת צרה ובאורך של עד סנטימטר אחד. בקצה הפטוטרת מלכודת אובלית עם שערות ארוכות באורך של עד 4 מ”מ, ובקצותיהן נקודות הדבק.

צבע העלים הוא ירוק בהיר, וגם באור בהיר הצבע נשאר בגווני ירוק.

 

הפרח

לטללית עקרבית בדרך כלל עמוד פריחה יחיד, אך ייתכנו שניים במקרים נדירים יותר. צבע פרחי הטללית העקרבית נע בין לבן, ורוד בהיר וורוד כהה. הפריחה תתרחש בדרך כלל בחודשי האביב.

כאשר מושבה של טלליות עקרביות צומחות יחד, ניתן לראות מופע מרהיב של פריחה.

ריבוי

השיטה הנוחה ביותר לריבוי טלליות ננסיות היא באמצעות פקעות התחדשות הנקראות גימאה. הטלליות יוצרות פקעות התחדשות אלו בתחילת עונת הצמיחה. הגימאות מתפזרות באמצעות מנגנון קפיצי המפזר את הגימאה עד למרחק של שלושה מטרים מסביב לצמח ההורה ומהן יתפתחו טלליות חדשות. לגימאה מטען גנטי זהה לחלוטין לצמח ההורה. פעמים רבות הגימאה יתפזרו מייד לאחר שטיפת מים (כמו גשם) תפגע בהן. את הגימאה יש לזרוע מייד בעציץ חדש בתערובת לחה, על מנת למנוע את התייבשות הגימאה.

ניתן לקרוא על ליקוט וזריעה של גימאה בפוסט הזה.

בדרך כלל מזרעים לא יתפתחו צמחים חדשים. ראשית יש להפרות צמח אחד מצמח אחר. רוב הטלליות הננסיות לא מפתחות זרעים מריבוי עצמי. כמו כן, מרבית ההיברידים גם לא יפתחו זרעים.

תנאי מחיה וגידול

לטללית עקרבית שלבי התפתחות שונים – היא מתחילה מזרע, או גימאה המתחילים לנבוט בחורף ובאביב, והופכת לצמח קטן עם עלי מלכודת מאוד מהר – תוך חודשיים-שלושה.

באביב, הטללית הננסית מעלה עמודי תפרחת גבוהים, וגודל הפרח יכול לפעמים להיות גדול יותר מגודל הצמח עצמו.

בקיץ הטללית העקרבית עלולה להכנס לתרדמת – אז יש לשמור על מצע מעט לח, אך לא רטוב. במהלך התרדמת הטללית העקרבית יוצרת מעין פקעת מעלי משנה לבנים בראש הגבעול. התרדמת יכולה להמשך זמן קצר, או למשך כל הקיץ, ועד בוא הגשמים.

טלליות עקרבית אוהבת מצע מאוורר, אך הצלחתי לגדל אותן בהצלחה בתערובת סטנדרטית. ניתן גם להשתמש בתערובת של 2 יחידות חול ליחידה אחת של כבול. במהלך תקופת הצמיחה יש לאפשר לטללית להחשף לאור שמש של בוקר וערב, או תאורה מלאכותית של 16 שעות.

את הטללית העקרבית יש לגדל בעציץ גבוה מאוד, שכן לטללית שורש אחד עמוק מאוד, ואין להזיז או לשתול את הטללית מחדש במהלך חייה. האופציה היחידה לשתילה מחדש (אם השורש לא יצא מהתחתית!!!) היא להוציא את כל המצע עם הצמחים מהעציץ, ואת הכל יחד, ללא הפרדת מצע, לשתול בתוך עציץ גדול יותר. במהלך תקופת הצמיחה יש להשקות בהשקיה תחתית במים מזוקקים.

האכלה

אני לא ממליץ להאכיל טלליות ננסיות, שכן בקלות אפשר להפריז בהאכלה ולהרוג את הטללית. אם יש חרקים, הטלליות יתפסו אותן לבד.

מאמרים נוספים לקריאה

גלריית תמונות

ביבליוגרפיה

  • Lowrie, A. (2013). Carnivorous Plants of Australia Magnum Opus (Vol. 2). (A. S. Robinson, Ed.) Poole, Dorset, England: Redfern Natural History Productions.
  • Lowrie A., A. R. (2017). Drosera of the World (Vol. 2 – Oceania, Asia, Europe, North America). (A. S. Robinson, Ed.) Poole, Doset, England: Redfern Natural History Ptoductions.
  • McPherson, S. (2010). Carnivorous Plants and thier Habitats (Vol. 1). Poole, Dorset, England: Redfern Natural History Productions.
  • Anonymous. Drosera scorpioides. (2022/10/10). Retrieved from Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Drosera_scorpioides
  • Anonymous. Drosera scorpioides. (2024/01/14) . Retrieved from Carnivorous Plant Resource: https://carnivorousplantresource.com/the-plants/drosera-scorpioides/

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Your compare list

Compare
הסר הכל
השוואה
0