גיזום נכון של שופריות בתקופת האביב תסייע במניעת מחלות, מזיקים...
קרא פוסט זהשופרית צהבהבה יחסית קלה לגידול בישראל. המלכודות ירוקות עם נימים אדומים. באביב, המלכודות נוטות מדי פעם על הצד, ולאו דווקא הכי חזקות. בסתיו, המלכודות הכי חזקות, אשר עומדות יחסית איתן. בקיץ המלכודות יכולות להיות בכל צורה באמצע.
שופרית בעלת מגוון רחב של תתי-זנים, אך העיקרית שבהן היא שופרית צהבהבה צהבהבה – Sarracenia flava var flava. צמח השופרית נפוץ בעיקר בדרום מזרח ארצות הברית, לאורך אזורי החוף, החל מדרום ויג’יניה בקצה הצפוני של אזור המחייה, לאורך צפון ודרום קרוליינה, ג’ורג’יה, ועד לצפון-מערב פלורידה.
מקור השם flave הוא מהמילה הלטינית, שפירושה צהוב, בהתייחס לגוון הצהבהב של השופר ולפרחים הצהובים של השופרית.
לאורך תקופת הגידול, שופרית צהבהבה תצמיח מספר עלים לא טורפים, בנוסף למלכודות הטורפות. בצמח בוגר, המלכודת באורך טיפוסי של 50-70 ס”מ, עם מכסה בצורת עלה, בדרך כלל בעל “תלתל” בחזית המכסה. במהלך חודשי הקיץ החמים ייתכן מאוד והשופרים ימותו, ובמקומם יצמחו עלים משניים לא טורפים, הנקראים phyllodia. עלים אלו יהיו שטוחים וישרים.
לשופרית צהבהבה ישנם מספר תתי-זנים נפוצים:
הפרח מזכיר מאוד “רדאר”. לפרח חמישה עלי כותרת וחמישה עלי גביע בצבע צהוב בהיר עד לבן. במרכז הפרח נמצאת השחלה, המחולקת לחמישה אזורים. כל אזור מחובר לעמוד עלי שהוא מעוקל כלפי מעלה, ונראה בעצמו כאילו הוא עלה הפוך. כתבתי על מבנה פרח השופרית בפוסט הזה. פרח שופרית חיוורת הוא עד 7 ס”מ בקוטר.
הדרך הקלה ביותר להרבות שופרית היא באמצעות פיצול הריזום. כאשר לריזום יש יותר משתי נקודות צמיחה, ניתן להפריד את הריזום באמצע, ובכך לקבל שני צמחים זהים. בצורה זו נקבל שני צמחים בוגרים במהירות. ניתן לראות סרטון על פיצול שופריות בפוסט הזה.
ניתן לקבל כמות גדולה של צמחים בגידול מזרעים, אך תהליך זה אורך זמן רב כדי לקבל צמח בוגר. ניתן להפיק בקלות זרעים מפרח השופרית, במיוחד אם מאביקים עם מכחול. הדגמה על האבקה ידנית ניתן למצוא בפוסט שכתבתי בנושא. לאחר הפקת הזרעים ניתן לזרוע אותם מיידית, או לאחסן אותם במקרר עד לשימוש מאוחר יותר. ככל שהזרעים מאוחסנים יותר, כך החיות שלהם תרד.
שופרית צהבהבה יחסית קלה לגידול בישראל. צמח השופרית אוהב לגדול במצע חומצי נטול חומרי דישון, כגון כבול, ספגנום ותערובות שלהם עם פרלייט. מומלץ לעשות שימוש בתערובת סטנדרטית של כבול ופרלייט לגדל את הצמח.
בעונת הצמיחה (אביב עד סתיו) יש לדאוג שצמח שופרית צהבהבה יהיה תמיד בתוך מים מזוקקים, כאשר אני ממליץ מדי פעם להחליף את המים. בתקופת הקיץ, מומלץ לא לחשוף את השופרית לשמש מלאה, שכן שמש מלאה הינה חזקה מדי, ועלולה לשרוף את המלכודות. אפשר לעשות שימוש ברשת הצללה של 30-40% בשעות הצהריים.
לקראת החורף, עם הירידה בטמפרטורות וקיצור שעות האור, השופרית תיכנס לתרדמת. עלים ישנים ייטו הצידה ויתחילו להתייבש, ומספר עלים לא טורפים (Phyllodia) יצמחו. ישנה חשיבות רבה לתרדמת החורף של השופריות, שכן בלעדי התרדמת, השופרית לא תתפתח טוב לאורך זמן, ותמות. על מנת לאפשר את מחזור הצמיחה הטבעי של השופרית, אני ממליץ לגדל את השופרית בחוץ, היכן שניתן. בשיא החורף ניתן לשתול מחדש או לפצל את השופרית, עם הפרעה מינימלית לצמח. ניתן לראות סרטון כיצד לפצל שופרית בפוסט הזה.
ניתן להאכיל את השופרית, אבל לא חובה – אם אתם מגדלים את השופרית בחוץ, היא בדרך כלל תלכוד חרקים בצורה עצמאית. מדי פעם אני לוכד זבוב, יתוש, חיפושית או כל חרק אחר, ופשוט מכניס אותם לתוך השופר. אפשר גם להפיל תולעי דם רטובות לתוך המלכודות, והצמח יעכל אותם.
במידה ולכדתם זחל או חיפושית כלשהם וברצונכם להאכיל את השופרית, וודאו שאין מדובר בחרק אשר יכול לאכול את דרכו החוצה, ובכך גם לפגוע בשופרית היפה שלכם.
אין להאכיל בבשר!!! בשר יהרוג את הצמח!!! למה? כי בשר מכיל אחוז שומן מאוד גבוה, וחלבונים מסוגים שלא טובים לצמח.
גיזום נכון של שופריות בתקופת האביב תסייע במניעת מחלות, מזיקים...
קרא פוסט זהישנם חרקים טורפים שלמדו להסתגל לחיים עם צמחים טורפים. בפוסט...
קרא פוסט זהפרח השופרית בעל מבנה ייחודי המושך את העין, וחרקים. אבל...
קרא פוסט זהשופרית בוגרת אשר טוב לה, יכולה להגיע למימדים מרשימים. בסרטון...
קרא פוסט זהInternational Carnivorous Plant Society
CARNIVOROUS PLANT WEB RING
© כל הזכויות שמורות לירון רז. המידע המוצג באתר לא מהווה הבטחה להצלחת גידול צמחים טורפים, אלא קווים כלליים בלבד לגידולם.