גיזום נכון של שופריות בתקופת האביב תסייע במניעת מחלות, מזיקים...
קרא פוסט זהשופרית היברידית צפון אמריקאית נפוצה ביותר בשוק המסחרי בישראל, ובעולם. ניתן למצוא מגוון רב של הכלאות, כשהמטרה העיקרית בהן היא ליצור צמח טורף מרהיב ביופיו עם צורה מיוחדת או צבע בולט.
גם בטבע, וגם מעשי אדם, הכלאות של שופרית צפון אמריקאית הן נפוצות ביותר. ניתן למצוא מגוון רב של הכלאות, כשהמטרה העיקרית בהן היא ליצור צמח טורף מרהיב ביופיו, עם סממנים בולטים, כמו צבע מיוחד, כתמים ייחודיים, ורידי צבע לאורך השופר, גודל חריג ועוד.
ההכלאות מקבלות את המראה מההורים שלהן, כאשר במקרים מסויימים אפשר לזהות אותם, ובמקרים אחרים אין דרך לדעת מה מקור הצמח. ארגון הצמחים הטורפים הבין לאומי מכיר במספר רב מאוד של שמות והכלאות, וישנם עוד רבים לא רשמיים. מסיבה זו לא אפרט את שמותיהם.
בשדות השופריות בארה”ב בהן מינים שונים באותו השדה, אין זה חריג למצוא הכלאות שונות וטבעיות.
מבנה השופרית ההיברידית יכולה להשתנות בהתאם להורים שתרמו את המטען הגנטי. ישנן הכלאות קטנות, עם שושנת שופרית, לעומת הכלאות ענק עם שופרים גדולים ומרהיבים בצבעים. צבע השופרים יכול לנוע החל מלבן לחלוטין, דרך גווני ירוק ואדום, ועד לארגמן כה כהה שנדמה והוא שחור.
אלו מספר שופריות היבריות נפוצות בגידול מסחרי:
מלכודת שופרית היברידית תציג פעמים רבות מאפיינים של ההורים. שופריות היברידיות אשר מכילות את השופרית הסגלגלה כהורה יהיו בעלות נטיה לגודל נמוך יחסית, בדרך כלל עד 30 סנטימטרים . שופריות היברידיות אשר מכילות את ההורה שופרית לבנה יכילו לרוב גוונים של אדום ולבן ויכולות להגיע לגבהים של עד 80-90 סנטימטרים.
במידה והשופרית מכילה את השופרית הסגלגלה, בדרך כלל השופרית לא תפיק מיצי עיכול משלה, והיא תישען על המטרת מים, כגון גשמים, על מנת למלא את השופרים. במידה ולא יהיו ממטרים שימלאו את השופרים תהיה להם נטיה להתייבש יותר מהר, בעיקר בחלק העליון של המלכודת.
שופרים של שופרית היברידית יציגו שלל צורות מיוחדות, בדרך כלל עם ממכסי מלכודות מרהיבים וגדולים במיוחד, או צבעים מיוחדים כולל ארגמן כהה כל כך שנדמה והוא שחור או שילוב של גווני אדום ולבן בצורה מיוחדת.
הפרח מזכיר מאוד “רדאר”. לפרח חמישה עלי כותרת וחמישה עלי גביע בצבע שונים, בדרך כלל גוונים של אדום. במרכז הפרח נמצאת השחלה, המחולקת לחמישה אזורים. כל אזור מחובר לעמוד עלי שהוא מעוקל כלפי מעלה, ונראה בעצמו כאילו הוא עלה הפוך. כתבתי על מבנה פרח השופרית בפוסט הזה. פרח שופרית חיוורת הוא עד 7 ס”מ בקוטר.
הדרך הקלה ביותר להרבות שופרית היא באמצעות פיצול הריזום. כאשר לריזום יש יותר משתי נקודות צמיחה, ניתן להפריד את הריזום באמצע, ובכך לקבל שני צמחים זהים. בצורה זו נקבל שני צמחים בוגרים במהירות. במידה ואנחנו רוצים לשמור על תכונות צמח ההורה, זוהי הדרך הקלה ביותר להרבות את השופרית ההיברידית.
בעוד שניתן להפיק זרעים משופרית היברידית, בדרך כלל הצמח שיצמח מזרעים כאלו לא יהיה זהה לצמח האם. גם אם ביצענו הפריה עצמית לזרעים, עדיין המטען הגנטי יהיה שונה, והצמח החדש עלול להיות עם תכונות שונות לחלוטין מצמח ההורה.
שופרית היברידית יחסית קלה לגידול בישראל. צמח השופרית אוהב לגדול במצע חומצי נטול חומרי דישון, כגון כבול, ספגנום ותערובות שלהם עם פרלייט. מומלץ לעשות שימוש בתערובת סטנדרטית של כבול ופרלייט לגדל את הצמח.
בעונת הצמיחה (אביב עד סתיו) יש לדאוג שצמח שופרית יהיה תמיד בתוך מים מזוקקים, כאשר אני ממליץ מדי פעם להחליף את המים. בתקופת הקיץ, מומלץ לא לחשוף את השופרית לשמש מלאה, שכן שמש מלאה הינה חזקה מדי, ועלולה לשרוף את המלכודות. אפשר לעשות שימוש ברשת הצללה של 30-40% בשעות הצהריים.
במידה והשופרית ההיברידית היא תוצר של הורה שופרית סגלגלה, ישנה חשיבות להמטרת מים מזוקקים בצורה המדמה גשם מדי מספר ימים. בכך השופרים מתמלאים והכד לא מתייבש.
לקראת החורף, עם הירידה בטמפרטורות וקיצור שעות האור, השופרית תיכנס לתרדמת. בדרך כלל עלים ישנים ייטו הצידה ויתחילו להתייבש. בזנים המכילים S. purpurea העלים עלולים להמשיך להיות ירוקים (או אדומים) גם עד לאביב. ייתכן ומספר עלים לא טורפים (Phyllodia) יצמחו – בהתאם לצמחי ההורה של השופרית ההיברידית. ישנה חשיבות רבה לתרדמת החורף של השופריות, שכן בלעדי התרדמת, השופרית לא תתפתח טוב לאורך זמן, ותמות. על מנת לאפשר את מחזור הצמיחה הטבעי של השופרית, אני ממליץ לגדל את השופרית בחוץ, היכן שניתן. בשיא החורף ניתן לשתול מחדש או לפצל את השופרית, עם הפרעה מינימלית לצמח. ניתן לראות סרטון כיצד לפצל שופרית בפוסט הזה.
ניתן להאכיל את השופרית, אבל לא חובה – אם אתם מגדלים את השופרית בחוץ, היא בדרך כלל תלכוד חרקים בצורה עצמאית. מדי פעם אני לוכד זבוב, יתוש, חיפושית או כל חרק אחר, ופשוט מכניס אותם לתוך השופר. אפשר גם להפיל תולעי דם רטובות לתוך המלכודות, והצמח יעכל אותם.
במידה ולכדתם זחל או חיפושית כלשהם וברצונכם להאכיל את השופרית, וודאו שאין מדובר בחרק אשר יכול לאכול את דרכו החוצה, ובכך גם לפגוע בשופרית היפה שלכם.
אין להאכיל בבשר!!! בשר יהרוג את הצמח!!! למה? כי בשר מכיל אחוז שומן מאוד גבוה, וחלבונים מסוגים שלא טובים לצמח.
גיזום נכון של שופריות בתקופת האביב תסייע במניעת מחלות, מזיקים...
קרא פוסט זהישנם חרקים טורפים שלמדו להסתגל לחיים עם צמחים טורפים. בפוסט...
קרא פוסט זהפרח השופרית בעל מבנה ייחודי המושך את העין, וחרקים. אבל...
קרא פוסט זהשופרית בוגרת אשר טוב לה, יכולה להגיע למימדים מרשימים. בסרטון...
קרא פוסט זהInternational Carnivorous Plant Society
CARNIVOROUS PLANT WEB RING
© כל הזכויות שמורות לירון רז. המידע המוצג באתר לא מהווה הבטחה להצלחת גידול צמחים טורפים, אלא קווים כלליים בלבד לגידולם.