לכדניות ישנן בעיות אופייניות, שניתן למנוע את רובן. אבל אם...
קרא פוסט זהכדנית נפוצה זו ניתנת לרכישה במרבית המשתלות בישראל, ומהווה את אחד הצמחים הראשונים בכל אוסף צמחים טורפים. כדנית נוחה וקלה יחסית לגידול.
כדנית ונטרטה נפוצה ביותר בריבוי מסחרי, כאשר מקורה בהכלאה טבעית המתרחשת גם בטבע, בין כדנית אלאטה לכדנית ונטריקוסה. כדנית זו גדלה בטבע באזור הפיליפינים בעיקר באזור ההר הבינוני, שם ישנה חפיפה בין שני מיני ההורים. הכדנית הוצגה לעולם ב-1979, בכתב העת של האגודה הבינלאומית של צמחים טורפים
כדנית זו קלה יחסית לגידול בתנאים רבים, והיא עמידה גם בפני חלק מטעויות המתחילים. תכונות אלו הפכו אותה לכדנית הנפוצה ביותר בגידול מסחרי, והיום היא הכדנית שבדרך כלל ניתן למצוא במשתלות. פעמים רבות היא מגיעה עם תווית שגויה – ככדנית אלאטה – אשר איננה נפוצה כלל בגידול מסחרי.
לצמח כדנית שני שלבי צמיחה. בשלב הראשון הצמח נמוך, והעלים יוצאים בצורת שושנה, כאשר כל עלה יוצא מבסיס העלה הקודם. זהו השלב שהכדנית גדלה בצמוד לקרקע.
בשלב השני המרווח בין העלים גדל, והכדנית מתחילה לטפס. צמח הכדנית הינה ליאנה – צמח המטפס ונשען על צמחים אחרים. ככזו, הכדנית זקוקה לתמיכה ברגע שהיא נכנסת לשלב הטיפוס בדמות ענפים של צמחים אחרים או הדליה. צמח הכדנית יכול להיות ארוך מאוד, מעל 5 מטרים, בתנאים נכונים. כאשר הצמח לא נתמך מספיק על ידי הדליה או תמיכה אחרת, הגבעול יכול להפוך לעצי. תופעה זו הינה טבעית, ולא מעידה כלל על בעיה כלשהי בצמח.
העלים ירוקים בצורה אובלית, כאשר חלקם הקרוב לגבעול צר מהחלק הרחוק. מקצה העלה יוצא זלזל דק, ולו שני תפקידים – הראשון להתלפף סביב ענפים וגבעולים אחרים, ובכך לתמוך בכדנית, והשני לפתח את הכד, בתנאים הנכונים.
כד הכדנית ונטרטה בגובה של בין 10 ס”מ ל-15 ס”מ, מוארך, כאשר חלקו התחתון מנופח כמו בועה, ואילו חלקו העליון ארוך יותר, ובצורת גליל.
מלכודת כדנית ונטרטה יכולה להופיע בצבעים שונים, בהתאם לכמות האור. הכדים יכולים להיות בצבע אדום כהה, אבל הצבע הטיפוסי של הכד הוא ירוק בהיר בחלקו התחתון והעגלגל, ובחלקו העליון ירוק בהיר המוכתם עם צבע אדום.
כמו לכל כדנית, הכדים התחתונים שונים מהכדים העליונים, אך ההבדל יכול להיות מאוד עדין בכדנית ונטרטה.
עמוד הפריחה של כדנית ונטרטה יצמח מתוך חיבור בין העלה לגבעול. זירי פרח כדנית ונטרטה יהיו פעמים רבות בגוון סגול. הפרח יהיה שונה בין צמח כדנית זכר לצמח כדנית נקבה, ויש צורך בהפריה בין פרח זכר לנקבה על מנת להפיק זרעים. עוד על זיהוי פרחי כדנית ניתן לקרוא בפוסט זה.
על ידי הפריית צמח נקבה מצמח זכר ניתן לקבל זרעים. לזרעים אלו אורך חיים מאוד קצר (ימים ספורים בלבד), ולכן מייד לאחר הקציר יש לזרוע אותם על מצע ספגנום. על ידי ריבוי מזרעים ניתן לקבל פעמים רבות מופעים חדשים, וכמות גדולה של צמחים, אך לוקח זמן רב לצמח להתפתח לבגרות.
שיטה יותר טובה ומהירה לרביית כדנית זו היא באמצעות ייחורים. ניתן להפיק ייחורי כדנית בשתי דרכים. הכדנית תגדל צמחי משנה מבסיס הצמח או מהגבעול (הנקראים Basal Shoots), אותם ניתן להפריד ולהשריש בדומה לייחורים. שיטה נוספת היא באמצעות ייחורי גבעול. כאשר הגבעול נכנס לשלב הטיפוס, ניתן לגזום אותו למקטעים, ולייחר את המקטעים האלו. כאן ניתן לראות סרטון כיצד אני מייחר כדנית בצורה זו.
כדנית ונטרטה היא מאוד סלחנית, ויכולה לצמוח במגוון תנאים. בעקרון, על מנת להצילח עם הכדנית יש לגדל אותה בתנאי תאורה בהירה, אך לא שמש ישירה, ולחות של 50%-60%.
על התאורה להיות מספיק בהירה מצד אחד, אך לא שמש ישירה. לכל היותר, מעט שמש ישירה של בוקר או ערב. עלים חומים או אדומים הם סימן לעודף אור, וכדאי להעביר את הכדנית למקום יותר מוגן.
בחורף יש לשמור עליה מפני קור קיצוני, ורצוי להכניסה לתוך הבית. אני לא ממליץ לאפשר לטמפרטורות הסביבה לרדת מתחת ל-10-15 מעלות, אך ישנם אנשים המגדלים את הכדנית בחוץ כל ימות השנה, בהתאם לאקלים האזורי שלהם. באזור תל אביב, לדוגמא, ניתן לגדל את הכדנית בחוץ כל השנה, למעט בימים קיצוניים.
כפי שרשמתי בפסקה על מבנה הצמח, הכדנית היא ליאנה. כאשר הכדנית נכנסת לשלב הטיפוס היא אוהבת שיש על מה להשען, דוגמת ענפים אחרים או חוטים. אפשר לבצע הדליה לכדנית ולהצמיד את הכדנית עם קליפסים או חוט שלא קשור לחלוטין. טיפ – בחוטי ההדליה תקשרו טבעות כל 10 ס”מ, על מנת שתוכלו לחבר אליהם את הקליפסים בלי שיחליקו למטה.
לכדנית ונטרטה בית שורשים יחסית קטן, ולכן היא לא צריכה עציץ גדול. אם יש צורך לשתול מחדש, עשו זאת בזהירות. שתילה מחדש של כדנית היא בעייתית לכל הפחות. כדנית לא אוהבת שנוגעים בשורשים, וכל הזזה של השורשים יכולה להביא לעצירה בצמיחה. אם יש צורך לשתול מחדש, עשו זאת בחורף, כאשר הצמיחה איטית גם כך. אל תפוררו את האדמה הישנה של הכדנית אלא העבירו את כולה כמות שהיא לעציץ החדש. עשו שימוש בתערובת כדנית, שהיא יותר מעווררת מתערובת סטנדרטית לצמחים טורפים. בהתאם לתנאי הסביבה, ייתכן ותרצו להוסיף ספגנום לתערובת – במיוחד אם המצע מתייבש מהר. הספגנום ישמור על לחות לאורך זמן.
שימרו על מצע לח, אך לא רטוב. תשקו את הכדנית כל יומיים-שלושה במים מזוקקים עד שהמים יישטפו מלמטה, בהתאם לתנאים באזורכם. למרות שישנם אנשים האומרים שניתן להשקות עם מי ברז, אני לא ממליץ על זאת. תכולת המים משתנה בין אזורים שונים, ומה שעובד לאדם אחד יכול להרוד כדנית אצל אדם אחר. למרות זאת, כדנית יותר סלחנית כלפי מי ברז מצמחים טורפים אחרים, ואם השקתם במי ברז פעם אחת, אני לא מאמין שהכדנית תינזק.
ניתן להאכיל את כדנית ונטרטה בתולעי דם יבשות. יש להאכיל בכל פעם כד אחר. אם אתם מגדלים את הכדנית בחוץ, אזי היא תלכוד גם חרקים לבד.
לכדניות ישנן בעיות אופייניות, שניתן למנוע את רובן. אבל אם...
קרא פוסט זהכל מגדל כדנית מחליט להתנסות בשלב כלשהו בריבוי כדניות באמצעות...
קרא פוסט זהבשיחות טלפון שאני מקבל, מדי פעם אני נשאל על טיפים...
קרא פוסט זהזחל עש הינו מזיק אשר יכול להשמיד עציצים רבים מאוסף...
קרא פוסט זהInternational Carnivorous Plant Society
CARNIVOROUS PLANT WEB RING
© כל הזכויות שמורות לירון רז. המידע המוצג באתר לא מהווה הבטחה להצלחת גידול צמחים טורפים, אלא קווים כלליים בלבד לגידולם.