חמאית גוואטמלה הגיעה לגידול מסחרי ללא חקירה מספיקה של הצמח עצמו, לאחר שנמצאת באוספים פרטיים מזה מספר שנים. משערים שהחמאית הגיעה מאזור גוואטמלה, מגובה של 3100 מטר מעל פני הים. למעשה, השם “גוואטמלה” ניתן לחמאית זו על שם המקום, ועדיין לא אומץ רשמית כשם המין. חמאית גוואטמלה מזכירה מאוד את החמאית מורננסיס (P. moranensis), אשר בפני עצמה היוותה מקור רב לבלבול עקב ריבוי מופעים.
מבנה הצמח
חמאית גוואטמלה היא חמאית מקסיקאית רב שנתית, בעלת מופע קיץ ומופע חורף. הצמח מגיע לקוטר של עד 15 ס”מ (משוער). בקיץ, בזמן החום והלחות, החמאית תגדל עלים טורפים גדולים ורחבים. באור חזק עלי הקיץ יקבלו גוון ורדרד. בחורף, עלי החורף יהיו יותר קצרים משמעותית, עבים יותר וחסרי דבק ללכידת חרקים.
המלכודת
עלי הטרף של חמאית זו גדלים בקיץ, בתקופת החום והלחות. עלי הטרף גדולים יותר מעלי החורף, בצורה מריתית עם קצה רחב ועגלגל, והשוליים כלפי מעלה. העלים יכולים להגיע לרוחב של 5 ס”מ, ואורך של 6-7 ס”מ. אור בהיר יביא לחיזוק הגוון האדום בעלים.
הפרח
ישנם דיווחים רבים על צבע הפרח, וכאמור בפתיח, חמאית זו לא נחקרה מספיק על מנת לשלול בלבול עם מינים אחרים. תמונות ברחבי האינטרנט לא מספיק אמינים על מנת להוות אינדיקציה. ייתכן מאוד שצבע הפרח מושפע מתנאי סביבה, כמו רמת האור והלחות, המצע וכד’. צבע הפרח נע (לפי הדיווחים) בין גוון ורוד כהה ועד אדום עז.
ריבוי
קשה מאוד להרבות ולהפיק זרעים מחמאית. למגדלים של צמח זה יש הצלחה בגידול ייחורים מעלי חורף של החמאית. לצפיה במדריך הכנת ייחורים מחמאית בבקשה לחצו כאן.
תנאי מחיה וגידול
בפרסומים הנוכחיים לא מצאתי דבר רשמי על סביבת הגידול הטבעית של חמאית זו למעט השערה של מקום הליקוט, אך ישנם דיווחים בודדים של מגדלים והצלחתם.
חמאית גוואטמלה אוהבת אור בהיר. ככל שהאור יהיה בהיר יותר (אך לא שמש ישירה), כך היא תקבל גוון ורוד.
חמאית זו עדיף לגדל בתנאי חמאית מקסיקנית – לאפשר תנאי יובש יחסיים בחודשי החורף החל מנובמבר ועד אפריל, ולחות גבוהה בחודשי האביב עד הסתיו. בחודשי הסתיו יש לחשוף את החמאית לירידה הדרגתית בטמפרטורות וכמות האור, אשר מאותתות לה לגדל עלי חורף. בתקופה זו החמאית תפיק עלי חורף.
חמאית גוואטמלה אוהבת לחות יחסית גבוהה, אבל עם תנועת אוויר טובה, אז דאגו לאוורור טוב. בקיץ אני מעמיד את החמאית במגש עם מים בגובה 1-2 סנטימטר באופן קבוע, בטרריום סגור להעלאת הלחות היחסית.יש לבצע הוספת מים דרך המגש (השקיה תחתית), ללא הרטבת העלים.
עשו שימוש בתערובת מצע המיועדת לחמאית מקסיקאית, אשר בעיקר מכילה חומרים לא-אורגנים, כגון חול סיליקה, ורמקולייט ופרלייט. ניתן להוסיף כמות קטנה גם של כורכר או אבן גיר – בזהירות.
האכלה
אני לא ממליץ להאכיל חמאיות. בסביבה לחה מתפתחים זבובונים שיימשכו לעלים ויידבקו עליהם עצמאית.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. We also use Google fonts that might report your IP address to Google. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.
האתר עושה שימוש ב-COOKIES על מנת לאפשר את חוויית השימוש הטובה ביותר. אנחנו גם עושים שימוש בפונטים של גוגל, שעלולים לדווח את כתובת ה-IP שלכם לגוגל. במידה ותמשיך לעשות שימוש באתר, אנו יוצאים מהנחה שאתה בסדר עם זה, ומאפשר זאת.OkPrivacy policy
ניתן להשתמש בחצי המקלדת בכדי לנווט בין כפתורי הרכיב
2 Responses
היי ירון,
יש לי חמאית גואטמלה ורציתי לדעת האם להשקות אותה גם במים מזוקקים או שזה בסדר במים רגילים גם?
שלום אופיר,
גם חמאית גוואטמלה יש צורך להשקות במים מזוקקים בלבד.
בהצלחה,
ירון