(Last Updated On: 22/07/2023)

כנס האגודה הבינלאומית של צמחים טורפים – יפן 2023 – חלק ראשון

במאי 2023 התקיים הכנס העולמי של האגודה הבינלאומית של צמחים טורפים בעיר הימג'י, יפן. בפוסט ובסרטון זה, הראשון בסדרה, אספר על הכנס עצמו.

ההתחלה

האגודה הבינלאומית של צמחים טורפים מקיימת אחת לשנתיים כנס בינלאומי, בכל פעם באחד משלושה אזורים בעולם:
  • אמריקה הצפונית או הדרומית;
  • אסיה, אוסטרליה או ניו זילנד;
  • אירופה, מזרח התיכון או אפריקה.

הכנס המקורי האחרון היה מיועד להתקיים ביפן בשנת 2020, אך בשנה זו הקורונה היכתה בעולם, וגבולות המדינות נסגרו למבקרים. קיום הכנס נדחה שוב ושוב עד להודעה על פתיחת גבולותיה של יפן למבקרים בסוף קיץ 2022. הודעה זו היתה האות לקיום הכנס, והאגודות המקומיות ביפן, תחת הובלת האגודה היפנית הארצית של צמחים טורפים, הודיעו על קיום הכנס ומתכונתו.

אנשים מרחבי העולם החלו להרשם לכנס, ותוכניות נרקמו – חמש שנים אחרי קיום הכנס הקודם חובבים ומדענים מכל העולם שוב יפגשו להחליף דעות, לשמוע חוויות, לחדש חברויות וליצור שותפיות חדשות, ופשוט להינות יחד מעולם הצמחים הטורפים.

המפגש

בתאריך 26 למאי נפגשנו כולנו בעולם האזרחים בעיר הימג’י, והתקבלנו בכבוד מלכים על ידי מארגני הכנס. החל מדברי הפתיח ונציגי האגודות השונות – ניכר היה שכולם מתרגשים להפגש ולהתראות.

רק בבוקר יום הכנס קיבלנו סופית את לוח זמני ההרצאות, ובהתאם כל אחד החליט לאיזה הרצאות להגיע, וכמה להשקיע בטיול באזור על חשבון ההרצאות (כן, גם אני חטאתי… תודה אשתי).

באולם התיישבנו שניים לשולחן, חלקנו עם עטים ומחברות, חלקנו עם מצלמות להקלטת ההרצאות, מעורבבים ישראלים עם יפנים, אמריקאים עם אוסטרלים, גרמנים, אוסטריים, צ’כים, קוריאנית אחת (מדרום קוריאה, כמובן). כולנו הקשבנו לדברי הפתיחה, ולמרבית ההרצאות באותו היום.

בעוד שהכנס עצמו התרכש באולם הרצאות, בקומת הקרקע נפתחה תצוגה מרהיבה של צמחים טורפים מיוחדים המשולבת בדוכני מכירות של חברות מסחריות בתחום ומגדלים פרטיים. על הדוכנים בהמשך ובתמונות מטה.

אז מה היה לנו?

לא ניתן לכתוב על כל ההרצאות, אבל חלקם בלטו יותר מהאחרים.

נושא גדול וחשוב שהקיף מספר הרצאות היה בנושא האקולוגיה ושימור הצמחים. למה אני מתחיל בנושא כאוב זה? כי כולנו חשופים לכך בכל יום, והנושא קשור לשאר ההרצאות.

האגודה הבינלאומית של צמחים טורפים הציגה מאמצי שימור שהם תומכים בהם על מנת לשמר מינים נכחדים של שופריות באלבמה, מאמצים הכוללים תמיכה בשריפת יערות (הא???). בעבר שריפות טבעיות היו מתקיימות תדיר עקב מכות ברק, אבל בעולם המודרני האדם מדכא את שריפות אלו. כתוצאה מכך חל תהליך של ייעור (היער מתפשט), וצמחי כיסוי קרקע מתפשטים. צמחים ועצים אלו מכסים את הצמחים הטורפים הנמוכים יותר, ומונעים מהם להחשף לשמש, ובכך הורגים אותם. שריפות יזומות עוזרות לשלוט בצמחי הכיסוי ובעצים, ומאפשרים לצמחים הטורפים (שמוגנים בתוך האדמה) לצמוח חזרה לאחר השריפה.

חוקרת בשם אמי קורוסאווה הציגה מחקר שהיא עורכת על השפעת איכות מקווי המים על מבנה צמחי נאדיד, וכיצד ניתן לבחון את איכות המים לפי צורת הצמח. מחקר שמוביל למדידה בירידה של איכות המים במאגרי מים מתוקים רבים בעולם.

קבוצה של תלמידי תיכון הציגו את מאמצי השימוש שהם מבצעים על מנת להגן על הצמחים הנדירים של יפן, רובם צמחים טורפים אבל לא רק.

ההרצאות המשיכו וסיפרו לנו על מחקרים על מנגנוני החישה של צמחים טורפים – איך הם מזהים שחרק נוגע בהם ואיך האותות החשמליים נעים במרחבי הצמח כתוצאה מלכידה טרף, או כתוצאה מפגיעה בו. אחד המחקרים זיהה את התאים האחראים לאותות החשמליים במלכודות הדיונאה, זיהה שתאים אלו דומים לתאי עצבים של בני אדם, וכעת חוקר את הנושא. לעניות דעתי מחקר זה יכול להוביל לרפואה פורצת דרך, כגון טיפולים במחלות נוירולוגיות, פרוטזות עם ממשק עצבי ועוד… מדע בדיוני היום אבל מי יודע?

אחד המחקרים המרתקים היו על צמח הקוברה Darlingtonia californica, וכלל השוואה של נוזלי העיכול שלו לעומת נוזלים אחרים – כולל נוזלי כדנית. הסרטון של הבדיקה היא סיוט לכל נמלה… למי ששואל – נוזלי צמח הקוברה היו היעילים ביותר בהרג ועיכול טרף!

כמובן שהיו עוד מחקרים נוספים, כולל שתי הרצאות על כדנית הודית Nepenthes khasiana שניתנו על ידי משלחת הודית שהגיעה לכנס.

חדר תצוגה ומכירות

המגדלים היפנים מתמחים בכדניות. מגוון הכדניות הטהורות וההכלאות שהוצגו לנו היתה מרשימה ביותר, כולל מספר פרטים של Nepenthes edwardsiana, Nepenthes jambalan, Nepenthes veichi ואחרים.

בנוסף, היתה תצוגה מדהימה של צמחים טורפים ממגוון מינים, כולל רורידולה (Roridula) שבדרך כלל לא רואים, בטח לא בגודל שהוצגו כאן, ופרטים רבים של אלדורבנדה (Aldrovanda) – גלגל המים במציג מלכודות דומות לדיונאה, אך בתוך המים.

הדוכנים הציעו סוגים רבים של צמחים טורפים, כאשר דווקא הדיונאה היתה במיעוט והכדניות שלטו. המארגנים הודיעו מראש הודיעו שהמציגים לא יכולים להציע אישורי CITES ופיטוסניטריה למעוניינים לקחת איתם חזרה הביתה, והיה מאוד מאכזב להשאיר את כל הצמחים לאחרים. מגוון הזרעים ופקעות הצמחים הטורפים שהוצגו כאן היה מרשים ביותר – יותר מכל תערוכה אחרת שביקרתי בה.

גם המוצרים הנילווים הוצגו לראווה – חולצות, מחזיקי מפתחות, תיקים, בובות ועוד – הכל בהשראת הצמחים הטורפים.

תוכלו להינות מהתתמונות בגלריה, בהמשך עמוד זה.

גלריית תמונות

מאמרים נוספים לקריאה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Your compare list

Compare
הסר הכל
השוואה
0